6 βλαβερές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη

Για να κρατήσετε μακριά την κατάθλιψη, είναι σημαντικό να αφιερώνετε τουλάχιστον τριάντα λεπτά τη μέρα σε κάποια σωματική δραστηριότητα. Μάθετε στο παρακάτω άρθρο περισσότερα σχετικά με αυτό καθώς και άλλες χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
6 βλαβερές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

6 βλαβερές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική διαταραχή που οφείλεται σε αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, είτε λόγω διέγερσης από κάποια κατάσταση είτε λόγω ορμονικών ανισορροπιών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συναισθημάτων θλίψης και ευερεθιστότητας και μερικές φορές από απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα υγείας που αφορά πολλούς ανθρώπους στη σημερινή κοινωνία, εφόσον παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά, ειδικά στους εφήβους.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάθλιψη είναι ήπια και παρουσιάζεται σποραδικά, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται δύσκολα.

Το ζήτημα είναι ότι η κατάθλιψη έχει γίνει τόσο κοινή που πλέον μερικοί άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να προκληθεί από ορισμένες καθημερινές βλαβερές συνήθειες.

Σήμερα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε έξι βλαβερές συνήθειες που συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Μάθετε ποιες είναι οι βλαβερές συνήθειες έτσι ώστε να μπορείτε να διατηρείτε την υγεία του νου και του σώματός σας.

Βλαβερές συνήθειες που προκαλούν κατάθλιψη

1. Ανθυγιεινή διατροφή

βλαβερές συνήθειες

Ίσως να μη γνωρίζετε ότι αυτά που τρώτε παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική σας υγεία και επηρεάζουν άμεσα το νευρικό σας σύστημα.

Μια ανθυγιεινή διατροφή πλούσια σε λιπαρά και επεξεργασμένη ζάχαρη προκαλεί προβλήματα στις ορμόνες σας και αυξάνει την ευαισθησία σας απέναντι στην κατάθλιψη και στο άγχος.

Η υπερβολική ποσότητα αυτών των ουσιών αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας χημικής ουσίας που συνδέεται με συναισθηματικές ανισορροπίες.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.
 • Αντί για αυτές καταναλώνετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και πρωτεΐνες.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 6 διατροφικές συνήθειες που προκαλούν κατάθλιψη.

 

2. Σωματική αδράνεια

Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν όχι μόνο χρόνια προβλήματα υγείας αλλά και κατάθλιψη.

Η άσκηση είναι απαραίτητη για μια καλή σωματική και ψυχική υγεία, αφού διεγείρει την παραγωγή των ορμονών της χαράς.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Καθιερώστε μια ρουτίνα διαφόρων ασκήσεων και τηρείτε τη καθημερινά.
 • Αφιερώνετε τουλάχιστον τριάντα λεπτά τη μέρα σε κάποια σωματική δραστηριότητα.

3. Λίγος ύπνος

Ο λίγος ύπνος περιλαμβάνεται στις βλαβερές συνήθειες

Ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωματική και στην ψυχική σας υγεία. Χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε, την ώρα του ύπνου πραγματοποιούνται ορισμένες διεργασίες που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν καμία άλλη ώρα της μέρας.

Ο ύπνος με διακοπές ή η αϋπνία για αρκετές μέρες κάθε φορά αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την ανησυχία σας.

Ως αποτέλεσμα, είστε περισσότερο ευάλωτοι απέναντι σε καταθλιπτικά επεισόδια και λιγότεροι ικανοί να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Είναι απαραίτητο να κοιμάστε οχτώ ώρες τη μέρα χωρίς διακοπή.
 • Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, πρέπει να βρείτε κάποια χαλαρωτική, φυσική λύση που λειτουργεί για σας.
 • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές και μην τρώτε βαριά φαγητά πριν πάτε για ύπνο.

4. Περνάτε πολύ χρόνο μόνοι σας

Το να περνάτε χρόνο μόνοι σας μπορεί να σας βοηθήσει να συλλογίζεστε και να ξεπερνάτε δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο, το να περνάτε υπερβολικά μεγάλα διαστήματα μόνοι σας μπορεί να βλάψει τη συναισθηματική υγεία σας.

Η συντροφιά και οι κοινωνικές σχέσεις διατηρούν τον νου δραστήριο και επηρεάζουν άμεσα την ευημερία σας.

Το να απομονώνεστε και να το να μην αφιερώνετε χρόνο σε φίλους συνδέεται έντονα με την κατάθλιψη.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Αφιερώστε χρόνο στους φίλους και στην οικογένειά σας κάνοντας κάτι διασκεδαστικό.
 • Μιλήστε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο που εμπιστεύεστε όταν περνάτε δύσκολες στιγμές.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Ο καφές με φίλους κάνει καλό.

 

5. Αρνητικές σκέψεις

Οι αρνητικές σκέψεις περιλαμβάνονται στις βλαβερές συνήθειες

Οι αρνητικές σκέψεις είναι μία από τις κύριες αιτίες της κατάθλιψης. Αν και μπορεί να μην πρόκειται για συνειδητές σκέψεις, οδηγούν σε μια ζωή θλίψης και πικρίας.

Το να βλέπετε το κακό σε κάθε κατάσταση, το να αισθάνεστε ότι όλοι είναι εναντίον σας, ή το να παραμένετε στη ζώνη άνεσής σας επειδή φοβάστε μπορούν να επιδράσουν σημαντικά στη συναισθηματική σας κατάσταση.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Μάθετε να βλέπετε τα πάντα σαν μια ευκαιρία να γίνετε καλύτερο άτομο. Πρόκειται για έναν θαυμάσιο τρόπο να μάθετε να σκέφτεστε θετικά.
 • Αναγνωρίστε και απομακρυνθείτε από τους τοξικούς ανθρώπους. Πρόκειται για ένα κλειδί για να ξεπεράσετε αυτήν την κατάσταση.
 • Να είστε πάντα πρόθυμοι να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες που προκύπτουν, ανεξάρτητα από το ρίσκο ή το αποτέλεσμα.
 • Κρατάτε ένα ημερολόγιο με τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας κάθε μέρα ή καταγράψτε τα θετικά αποτελέσματα μιας αρνητικής εμπειρίας.
 • Αποκτήστε συνήθειες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του άγχους και προάγουν την ηρεμία.

6. Ένα αγχογόνο περιβάλλον εργασίας

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων με κατάθλιψη καταλήγουν σε αυτή επειδή παραμένουν σε αγχογόνα περιβάλλοντα εργασίας.

Η υπερβολικά πολλή δουλειά, ο εκφοβισμός στο γραφείο και οι δυσκολίες με συναδέλφους καταλήγουν να προκαλέσουν προβλήματα σε ψυχολογικό επίπεδο, σε σημείο που οδηγούν σε θλίψη ή σε έλλειψη κινητοποίησης. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο των Δρ. Osada et. al. εδώ.

Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Κάντε ό,τι μπορείτε για να σταματήσετε να δουλεύετε υπερβολικά και κάνετε διαλείμματα για να ξεκουράζεστε μερικά λεπτά.
 • Αποφεύγετε την επαφή με ανθρώπους με τους οποίους δεν τα πάτε καλά.
 • Διατηρείτε το περιβάλλον εργασίας σας γαλήνιο, με λίγη μουσική, χαλαρωτικές μυρωδιές και καθαρούς χώρους.

Έχετε κάποια από τις παραπάνω συνήθειες; Αν ναι, κάντε κάτι για να μην επιτρέψετε στην κατάθλιψη να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Αν το πρόβλημα δεν λυθεί, μη διστάσετε ποτέ να δείτε κάποιον ειδικό και να ζητήσετε βοήθεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.