7 καλοί λόγοι να βάλετε τα αβγά στη διατροφή σας. Δοκιμάστε το

Έχουν κακή φήμη η οποία δεν τους αξίζει. Τα αβγά είναι στην πραγματικότητα πολύ υγιεινά και θα κάνουν καλό στο σώμα σας αν τα τρώτε τρείς με πέντε φορές την εβδομάδα.
7 καλοί λόγοι να βάλετε τα αβγά στη διατροφή σας. Δοκιμάστε το
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να βάλετε τα αβγά στη διατροφή σας. Τα αβγά καταναλώνονται παγκοσμίως και είναι τόσο θρεπτικά ώστε να εμπίπτουν στην κατηγορία των λεγόμενων “υπέρ-τροφών.”

Παρότι έχουν κακή φήμη εδώ και δεκαετίες επειδή σχετίζονται με τη χοληστερίνη, στην πραγματικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε διατροφής.

Περιέχουν όντως μικρή ποσότητα λίπους. Όμως, η υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, μαζί με άλλες βιταμίνες και μέταλλα τα καθιστούν άξια στο να έχουν μια θέση στη διατροφή σας.

Ξεχάστε λοιπόν τους μύθους που λένε ότι είναι επικίνδυνα και μάθετε όλα τα καλά που προσφέρουν τα αβγά στο σώμα σας.

Παρακάτω, θα θέλαμε να μοιραστούμε 7 σημαντικούς λόγους για να βάλετε τα αβγά στη διατροφή σας χωρίς να το μετανιώσετε.

1. Σας βοηθούν να χάσετε βάρος, από τους σημαντικούς λόγους για να βάλετε τα αβγα στη διατροφή σας

βάλετε τα αβγά γυναίκα που μετράει τη μέση της

Εφόσον είναι μέρος μια υγιεινής, χαμηλής σε θερμίδες διατροφής, τα αβγά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος πιο εύκολα.

 • Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα τα οποία βοηθούν το σώμα σας να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του σε θρεπτικές ουσίες, αποτρέποντας τις ελλείψεις και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
 • Η εύπεπτη πρωτεΐνη τους βοηθά να χτίσετε μυϊκή μάζα και βελτιώνει την αθλητική σας απόδοση.
 • Είναι μια από τις τροφές που σας κάνουν να αισθάνεστε πλήρεις και έτσι σας βοηθούν να ελέγξετε την όρεξή σας.
 • Κάθε αβγό σας δίνει μονάχα 77 θερμίδες.

Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το άρθρο: 5 κόλπα για να κάψετε θερμίδες χωρίς κόπο!

2. Μειώνουν την κούραση

Αν βάλετε τα αβγά στο πρωινό σας μπορείτε να αποτρέψετε την πρωινή κούραση και την απογευματινή κόπωση η οποία επηρεάζει την παραγωγικότητά σας.

 • Η μικρή ποσότητα λίπους και αμινοξέων αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειάς σας, βελτιώνοντας την πνευματική και σωματική σας παραγωγικότητα.
 • Περιέχουν βιταμίνη Β12, μια θρεπτική ουσία που σας βοηθά να μετατρέψετε τους υδατάνθρακες σε ενέργεια.

3. Κάνουν καλό στα μάτια σας

γυναικείο μπλε μάτι βάλετε τα αβγά

Τα αβγά είναι εξαιρετική επιλογή όταν πρόκειται να φροντίσετε τα μάτια σας.

 • Είναι σημαντική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρά σας και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και της τύφλωσης.
 • Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α. Η έλλειψη βιταμίνης Α σχετίζεται με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων.

4. Βελτιώνουν τη γνωστική σας υγεία

Τα αβγά περιέχουν μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται χολίνη, καθοριστικός παράγοντας για την υγεία του εγκεφάλου σας.

Η ουσία αυτή, η οποία πάει συνήθως μαζί με τη βιταμίνη Β, βοηθά στο χτίσιμο της μεμβράνης των κυττάρων και αποτρέπει τον πρόωρο εκφυλισμό του εγκεφάλου σας.

Το σώμα σας τη χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει δομές οι οποίες στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλό σας και παίζουν ρόλο στη μνήμη σας.

Ρυθμίζουν το νευρικό σας σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπημένης δραστηριότητας των νευροδιαβιβαστών.

5. Μειώνουν τις φλεγμονές

βάλετε τα αβγά γυναίκα που κρατάει τον ώμο της

Τροφές γεμάτες με λιπαρά, ζάχαρη και πρόσθετες ουσίες έχουν την τάση να προκαλούν φλεγμονές στο σώμα σας. Αυτό σημαίνει πως είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης διαφορετικών χρόνιων ασθενειών.

Τα αβγά, χάρη στη χολίνη, τα αμινοξέα και τα αντιοξειδωτικά τους, καταπολεμούν τις φλεγμονές, προστατεύοντας τα κύτταρα και τους ιστούς σας.

 • Επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και του κυκλοφορικού συστήματος, βοηθώντας στη βελτιστοποίηση της οξυγόνωσης των κυττάρων.
 • Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, βοηθούν επίσης να αφαιρέσετε από το σώμα σας τα απόβλητα που ταξιδεύουν στο αίμα.
 • Επιπλέον, ενθαρρύνουν την παραγωγή κολλαγόνουΤο κολλαγόνο είναι μια ουσία η οποία πρέπει να είναι υγιής καθώς τη χρειάζονται οι αρθρώσεις σας.

6. Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Βάζοντας αυτή την υπέρ-τροφή στη διατροφή σας έχετε έναν αποτελεσματικό τρόπο να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάνοντας το ικανό να καταπολεμήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι επιτίθενται στο σώμα σας.

Αυτό καθώς τα θρεπτικά συστατικά στα αβγά συμμετέχουν στον σχηματισμό των αντισωμάτων.

Κάποια απ’ αυτά είναι:

 • Βιταμίνες Α, σύμπλεγμα βιταμινών Β, D, E, K
 • Μέταλλα: σελήνιο, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρος

7. Σας βοηθούν να ενδυναμώσετε τα οστά σας

βάλετε τα αβγά γυναίκα με πόνο στον αυχένα

Αν τρώτε συχνά αβγά, ενισχύετε την επίδραση της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, για τη διατήρηση της δύναμης των οστών σας.

 • Αυτό επειδή τα αβγά περιέχουν μικρή ποσότητα ασβεστίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή απώλειας οστικής πυκνότητας.
 • Είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D σε τροφές. Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που βοηθά το σώμα σας ν’ απορροφήσει το ασβέστιο και να χτίσει οστίτη ιστό.

Πόσο συχνά τρώτε αβγά; Τώρα που έχετε περισσότερους λόγους να το κάνετε, αρχίστε να τα βάζετε στη διατροφή σας 3 με 5 φορές την εβδομάδα.

Υπάρχουν πολλοί γευστικοί τρόποι να βάλετε τα αβγά στη διατροφή σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • JS Vander Wal, A Gupta, P Khosla, NV Dhurandhar. Egg breakfast enhances weight loss. (2008).
 • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755181/
  • Aljohi H, Nelson MD, Cifuentes M, Wilson TA. Consumption of 12 eggs per week for 1 year significantly raises serum zeaxanthin levels and improves glare recovery in patients with early age-related macular degeneration. J Clin Res Opthalmology. 2017 (In Press)
  • Ylilauri MPT, et al. Association of dietary cholesterol and egg intakes with the risk of incident dementia or Alzheimer disease: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Am J Clin Nutr. 2017;105:476-484.
  • Catherine J. Andersen. Bioactive Egg Components and Inflammation. (2015).

  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586567/

  • M. Fernandez. Eggs and Health Special Issue. (2016).

   ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188439/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.