Ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης με 7 τρόπους

Η συναισθηματική νοημοσύνη βοηθά να υπερβούμε τα εμπόδια, μετασχηματίζοντάς τα σε ευκαιρίες γνώσης!
Ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης με 7 τρόπους

Τελευταία ενημέρωση: 10 Δεκεμβρίου, 2018

Η ζωή έχει τα σκαμπανεβάσματά της και δεν είμαστε πάντα βέβαιοι για το πώς να τα χειριστούμε. Στο άρθρο μας, θα μιλήσουμε για την ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης, της ικανότητας χειρισμού των συναισθημάτων μας και των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

Ο φόβος και η άγνοια είναι οι ισχυροί καθημερινοί μας εχθροί. Γι’ αυτό και η συναισθηματική μας ενδυνάμωση μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην πλοήγηση ανάμεσα στα εμπόδια, που απροειδοποίητα “ξεφυτρώνουν” μπροστά μας.

Διαβάζοντας το σημερινό μας άρθρο, ανακαλύψτε τα κλειδιά για επιτύχετε την ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης σας.

Ποιος ο λόγος να δυναμώσω συναισθηματικά;

Αλλάζοντας ορισμένες συνήθειες και αντιλήψεις για τη ζωή, μπορείτε να ξεδιπλώσετε την ανθεκτικότητά σας. Την ικανότητα, δηλαδή, να αντιστρέψετε οποιαδήποτε δυσμενή κατάσταση και να συνεχίσετε την πορεία σας παρά το όσα συνέβησαν.

Το λεπτό αυτό χαρακτηριστικό θα ενδυναμώσει συναισθηματικά την προσωπικότητά σας, θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ικανότητα να βλέπετε “το ποτήρι μισογεμάτο“. Όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αλλά αυτό που μας κάνει διαφορετικούς, είναι η προσέγγιση και η διαχείριση μιας αντίξοης κατάστασης. Η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης μας παρέχει ένα επιπλέον όπλο στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος.

Η ανθεκτικότητα δεν σημαίνει αδιαφορία ή ανυπαρξία προβλημάτων, αλλά συνειδητή διαχείριση συναισθημάτων και ικανοτήτων, προκειμένου να έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων και να τις προσπερνάμε με επιτυχία.

Συμβουλές για να επιτύχετε την ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης σας

ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης

Το ζήτημα δεν είναι να υποκριθούμε ότι είμαστε ισχυροί, αλλά να νιώσουμε πραγματικά έτσι.

Αν θέλετε να κλάψετε, τότε κλάψτε. Αν νιώθετε την ανάγκη να φωνάξετε, τότε φωνάξτε. Σε καμία περίπτωση, όμως, μη δείξετε απάθεια και μείνετε αμέτοχοι.

Μόλις ξεπεράσετε το σοκ της κρίσης, σηκώστε τα μανίκια ψηλά και δουλέψτε για να αλλάξετε την κατάσταση. Δώστε προσοχή στις συμβουλές που ακολουθούν και γίνετε συναισθηματικά πιο ισχυροί.

1. Αντιμετωπίστε τις δυσκολίες ως ευκαιρίες

Όσο καταστροφική και ισοπεδωτική μπορεί να είναι μια εμπειρία, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να αναγεννηθείτε μέσα από τις στάχτες σας, όπως ο φοίνικας. Εστιάστε στις ευκαιρίες και όχι στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες.

Βρείτε τον τρόπο να βγαίνετε πάντοτε ωφελημένοι.

2. Αναγνωρίστε τις προκλήσεις

ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης

Συναισθηματική και πνευματική ενδυνάμωση ουσιαστικά σημαίνει ικανότητα προσαρμογής στις δυσκολίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μετά από επώδυνες καταστάσεις, συναισθήματα αγωνίας ή άγχους, καλείστε να κάνετε το επόμενο βήμα, να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας και να εξακολουθήσετε την πορεία σας.

Τελειοποιήστε τις δυνατότητές σας, ώστε να κάνετε πράξεις τα σχέδιά σας. Αναλογιστείτε τους στόχους σας από θετικής πλευράς και ελέγξτε τις ισχυρές εκείνες παρορμήσεις, που σας ψιθυρίζουν στο αυτί, να εγκαταλείψετε τα όνειρά σας. Μπορείτε να πετύχετε τα πάντα, αρκεί να κάνετε ένα βήμα τη φορά.

3. Εμπνευστείτε!

Το να είστε επικεντρωμένοι σε αυτό που σας εμπνέει, είναι θεμελιώδες. Επικεντρωθείτε στους ανθρώπους ή στα πράγματα που έχουν σημασία και αξίζουν και είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε με καλή διάθεση και δύναμη. Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε ξεκάθαρα αυτό που θέλετε.

4. Συμφιλιωθείτε με τις αποτυχίες

ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης

Φυσικά, δεν είναι όλα τα πράγματα του χεριού μας και μέσα από τα λάθη, αποκτούμε γνώση και εμπειρία. Μαθαίνουμε, κοινώς. Σίγουρα, έχετε ακούσει τη φράση “Αυτός που δεν ρισκάρει, δεν κερδίζει”. Θα συμπληρώναμε “Αυτός που δεν κάνει λάθη, δεν εξελίσσεται”.

Αν δεν είστε πρόθυμοι να αντιμετωπίσετε την αποτυχία, δεν θα γίνετε ποτέ συναισθηματικά ισχυροί.

Αποδεχτείτε την εποικοδομητική κριτική, μην επιτρέπετε σε αστάθμητους παράγοντες να σας καταβάλουν και θυμηθείτε ότι “ουδέν κακόν, αμιγές καλού”. Σε κάθε τι αρνητικό βρίσκεται και κάτι θετικό. Πρέπει να αποκτήσετε τριβή, να εξασκηθείτε και να προσπαθήσετε πολλές φορές, μέχρι να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Είναι ανάγκη, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει λάθη.

5. Εστιάστε στις αρετές σας

Αν εστιάσετε σε ό,τι εκτελείτε καλά, θα νιώσετε συναισθηματικά πιο ισχυροί και περισσότερο αισιόδοξοι . Για παράδειγμα, αν είστε καλός στο συγύρισμα και την τακτοποίηση, μπορείτε να αξιοποιήσετε το “χάρισμά” σας, όταν το γραφείο είναι ανάστατο και περιμένετε μια σημαντική επίσκεψη.

Ίσως μία από τις αρετές σας είναι η επικοινωνία με τους ανθρώπους και η διάθεση να βοηθάτε τους άλλους, όταν το έχουν ανάγκη. Θυμηθείτε τα χαρίσματά σας, ενισχύστε τις ικανότητές σας, αφήστε τον εαυτό σας να οδηγηθεί από αυτό που κάνετε καλύτερα.

6. Γυρίστε την πλάτη στους επικριτικούς ανθρώπους

ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης

Δυστυχώς, μας περιτριγυρίζουν άνθρωποι που μιλούν επικριτικά για τους άλλους και βλέπουν πάντοτε την άσχημη όψη των πραγμάτων. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα στη ζωή σας και το χειρότερο, σας αφαιρούν πράγματα. Η αρνητική τους επιρροή δεν σας επιτρέπει να δυναμώσετε συναισθηματικά, διότι μιμείστε τις συνήθειες και τους τρόπους τους. Μην αφήνετε τους απαισιόδοξους της ζωής να σας επηρεάσουν.

Αν κάποιος σας λέει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, διαψεύστε τον. Ακόμη καλύτερα, αποδείξτε στον εαυτό σας, πόσο λάθος είχε. Απομακρυνθείτε από αυτούς, που βλέπουν μόνο προβλήματα και πουθενά λύσεις.

7. Ισορροπήστε τα συναισθήματά σας

Αν και μοιάζει δύσκολο, μπορεί με υπομονή να το πετύχετε. Ευτυχία δεν σημαίνει ένα ψεύτικο χαμόγελο ως τα αυτιά, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, αλλά συναισθηματική ωριμότητα και ψυχική ισορροπία. Η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης ξεκινάει με μικρά αλλά σημαντικά βήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.