7 υπέροχοι ιαπωνικοί όροι για να επιτύχετε την αυτογνωσία

31 Ιανουαρίου 2018
Το να ανακαλύπτεις μια φιλοσοφία που αναπτύσσεται μέσα σε έναν πολιτισμό με τη βοήθεια των λέξεων μπορεί να σε οδηγήσει σε μια διαφορετική θεώρηση της ζωής συνολικά. Ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους υπέροχους ιαπωνικούς όρους και δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι.

Η ιαπωνική φιλοσοφία σας προσκαλεί να εμβαθύνετε στα πράγματα για να επιτύχετε την αυτογνωσία. Σας δείχνει πώς να ενστερνιστείτε συγκεκριμένες ιδέες που ευνοούν τις αλλαγές, την προσωπική ανάπτυξη, την επίγνωση νέων προοπτικών. Περισσότερο από όλα, εμπεριέχει ιδέες που συλλειτουργούν στον πολιτιστικό και ψυχολογικό εμπλουτισμό.

Όταν μαθαίνετε ξένες γλώσσες και το λεξιλόγιό τους ανακαλύπτετε πώς διαφορετικοί πολιτισμοί οργανώνουν και ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους. Μαθαίνετε τις αντιλήψεις τους για τη ζωή, αντλείτε πληροφορίες γενικά για την προσωπική τους κοσμολογία.

Ο ιαπωνικός πολιτισμός είναι ευρέως γνωστό ότι διαθέτει συγκεκριμένους όρους που εγκλείουν μία σειρά ιδεών που συνήθως εκπλήσσουν, αιχμαλωτίζουν αλλά και προσελκύουν το ενδιαφέρον των λαών της Δύσης.

Στο σημερινό άρθρο, σας προσκαλούμε να διαβάσετε επτά υπέροχους ιαπωνικούς όρους. Είμαστε σίγουροι αφενός ότι θα μαγνητίσουν το ενδιαφέρον σας, θα σας φανούν γοητευτικά ιδιόμορφοι και θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε την αυτογνωσία.

1. Ικιγκάι, ο λόγος που υπάρχετε

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, ο καθένας πρέπει να έχει ένα δικό του ικιγκάι. Ένα κίνητρο, ένα στόχο, μία αυταπάτη έστω, που να του προσφέρει δύναμη και ενέργεια στο ξεκίνημα της ημέρας του.

Όπως ξέρουμε, όμως, δεν έχουν όλοι ανακαλύψει το ικιγκάι τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι σπαταλούν άσκοπα αμέτρητο χρόνο νιώθοντας αποπροσανατολισμένοι, χωρίς σαφή πορεία στη ζωή ή κίνητρο που μπορεί να τους βοηθήσει να αισθανθούν αληθινά και πραγματικά ευτυχισμένοι.

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που σίγουρα θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Περισσότερα για τον όρο ικιγκάι γράφει σε σχετικό άρθρο του ο Ishida, R.

2. Kintsukuroi, εξυγιάνετε τις πληγές με χρυσό

επιτύχετε την αυτογνωσία
Η φιλοσοφία Kintsukuroi έχει κατά κύριο λόγο να κάνει με την ανθεκτικότητα. Πρόκειται για μια τεχνική ακριβείας με τη βοήθεια της οποίας μπορεί κάποιος να επιδιορθώσει, να εξυγιάνει τις πληγές του και έτσι να αναδειχθεί πιο ισχυρός, περισσότερο αξιοπρεπής και όμορφος ως ανθρώπινο πλάσμα.

Στον ιαπωνικό πολιτισμό, η Kintsukuroi αναφέρεται σε μία ενδιαφέρουσα τεχνική που αποπειράται να επισκευάσει σπασμένα κεραμικά ή κομμάτια πορσελάνης.

Αντικείμενα που στην πραγματικότητα θα ήταν για πέταμα, οι καλλιτέχνες συγκολλούν τα κομμάτια τους με τη βοήθεια ενός στόκου που εμπεριέχει χρυσόσκονη.

Οι ρωγμές παραμένουν ορατές, γιατί ακριβώς αυτές οι φλέβες δείχνουν τη δύναμη ενός μοναδικού αντικειμένου που αφηγείται τη δική του ιστορία ζωής.

Δείτε επίσης: Μάθετε να είστε ο εαυτός σας: 3 βήματα για να κατανοήσετε την ταυτότητά σας

3. Mono no aware, η γλυκιά θλίψη του εφήμερου

Η ζωή τρέχει με απίστευτους ρυθμούς και δεν περιμένει για κανέναν. Είναι διαβατάρικη, έντονη και ανελέητη. Η αγάπη ορισμένες φορές τελειώνει και στη φιλία πέφτει η αυλαία. Ό,τι προηγούμενα φαινόταν ασφαλές, ξαφνικά λήγει και σε αναγκάζει να ξεκινήσεις την πορεία σου και πάλι από το μηδέν.

Όλα αυτά συνιστούν το mono no aware”, έναν από τους ανώτερους όρους της ιαπωνικής γλώσσας.

Εντός των ορίων του, η θλίψη για το εφήμερο παραχωρεί τη θέση της στη ρευστή φύση των πραγμάτων. Ακολούθως, υπάρχει η αναγκαιότητα της διαρκούς μετακίνησης προς τα εμπρός, κλείνοντας παλιές πόρτες και ανοίγοντας καινούργιες.

Διαβάστε το άρθρο: Είστε ειλικρινείς και εκφράζετε ό,τι είναι καλό για σας;

4. Majime, ο άνθρωπος που γνωρίζει να είναι υπεύθυνος

Στα ιαπωνικά, majime στην κυριολεξία σημαίνει σοβαρό πρόσωπο.

Αντί να το εκλάβετε ως προσβλητικό υπαινιγμό για τον δύστροπο και σκοτεινό χαρακτήρα, ωστόσο, είναι πάνω από όλα μια αναφορά για τον υπεύθυνο και αξιόπιστο άνθρωπο.

5. Nankurunaisa, για να επιτύχετε την αυτογνωσία

7 υπέροχοι ιαπωνικοί όροι για να επιτύχετε την αυτογνωσία
Η φράση Nankurunaisa είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους ωραιότερους όρους της αρχαίας ιαπωνικής γλώσσας. Η κατανόηση της σημασίας του θα σας κάνει πιο εύκολο να επιτύχετε την αυτογνωσία.

Αναφέρεται στην κλασική αντίληψη ότι όλα στο μέλλον θα πάνε καλά, εφόσον κινητοποιηθούμε ψυχικά και πνευματικά, αναπτυχθούμε σε προσωπικό επίπεδο και αναγνωρίσουμε τις δυνατότητές μας.

Για τον καθένα από εμάς υπήρξαν περίοδοι που βρεθήκαμε εν μέσω αντιξοοτήτων και η μόνη επιλογή ήταν το να εμπιστευτούμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε τελικά είναι ότι ο χρόνος που κυλά, μαζί με την προσωπική μας διάθεση για ενέργεια αλλά και τα ψυχικά μας αποθέματα, θα συμβάλλει στο να φτιαχτούν όλα, θα δημιουργήσει νέο πλαίσιο ευκαιριών και θα χαράξει νέους ορίζοντες.

6. Gaman, υπομείνετε τις δυσκολίες με αξιοπρέπεια

Το Gaman είναι ένας ακόμη όρος που συνδέεται άμεσα με τις απαρχές του Βουδισμού. Προτείνει μια φιλοσοφική θεώρηση της ζωής που θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα διαφορετικά από ό,τι τα βλέπατε μέχρι τώρα και γνωρίζοντάς τον είναι πιο εύκολο να επιτύχετε την αυτογνωσία.

Ο βασικός αυτός όρος της ιαπωνικής κουλτούρας εμπεριέχει αρκετές διαφορετικές ιδέες:

  • την ικανότητα του αυτοελέγχου και της αυτοπειθαρχίας
  • την ανάγκη του να είμαστε υπομονετικοί
  • την αντοχή και την υπομονή σε δύσκολους και περίεργους καιρούς
  • την ανάγκη του μην καταπονούμαστε και να συνδυάζουμε αξιοπρέπεια και δύναμη
  • την ικανότητα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να καταπιανόμαστε με κάτι σε καθημερινή βάση προκειμένου να νιώθουμε καλά.

Το Gaman περικλείει όμως και μία εξίσου σημαντική και ανεκτίμητη ιδέα: ποτέ μην παραμελείς τους άλλους.

Φυσικά δεν πρέπει να γίνεσαι βάρος στο περιβάλλον σου ή να το ενοχλείς διαρκώς με τη συμπεριφορά σου, αλλά σύμφωνα με τη βασική ιαπωνική αρετή Gaman πρέπει να κατανοείς τους ανθρώπους που σε συναναστρέφονται ακόμη και στο ενδιάμεσο των δικών σου προβλημάτων.

7. Wabi-sabi, η ομορφιά του ελαττώματος

επιτύχετε την αυτογνωσία - Wabi-sabi
Το Wabi-sabi είναι ένας εξίσου ενδιαφέρων όρος που έχει να κάνει με την αισθητική, την τέχνη αλλά και τη φύση. Μπορεί όμως να βρει εφαρμογή και σε προσωπικό επίπεδο ή σε θέματα καθημερινότητας.

Αναφέρεται στην ομορφιά που υπάρχει εντός των αντικειμένων που εξωτερικά δείχνουν φθαρμένα και ελαττωματικά.

Ακολούθως, υποστηρίζει ότι τα αληθινά όμορφα πράγματα στη ζωή είναι τα απλοϊκά, τα πρωτόγονα και ανόθευτα, ασχέτως εάν φέρουν μικρές ατέλειες ή ελαττώματα.

Το Wabi-sabi είναι κάτι που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας ζωή για να αναθεωρήσετε τα κριτήριά σας για τα πρότυπα ομορφιάς, την ώρα που επιδιώκετε την τελειότητα στη ζωής σας ή στο σώμα σας ή ακόμη και στις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι όλοι είμαστε υπέροχα ελαττωματικοί και θα είναι πιο εύκολο να επιτύχετε την αυτογνωσία.

Μάθετε, τέλος, να εφαρμόζετε αυτές τις απλές αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες της ιαπωνικής φιλοσοφίας στη ρουτίνα της καθημερινότητάς σας.

  • Ishida, R. (2012). Reducing anxiety in stutterers through the association between “purpose in life/Ikigai” and emotions. Glob J Health Sci4(5), 120–124. https://doi.org/10.5539/gjhs.v4n5p120
  • Tomás Navarro. (2017). Kintsukuroi: El arte de curar heridas emocionales
  • Koren, Leonard (1994). Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets and Philosophers. Stone Bridge Press.