Η αποθάρρυνση είναι φυσιολογική κατάσταση

Η απαισιοδοξία μπορεί να επηρεάσει κάθε κομμάτι της ζωής μας και να μας παραλύσει. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε συμπαράσταση από τα αγαπημένα σας πρόσωπα αλλά πάνω από όλα να μπορείτε να δεχτείτε τη βοήθεια που σας προσφέρουν.
Η αποθάρρυνση είναι φυσιολογική κατάσταση

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχει κάποιος εκεί έξω που να μην έχει αισθανθεί ποτέ στη ζωή του αποθάρρυνση; Είναι απολύτως φυσιολογική κατάσταση κι εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι άνθρωποι σχεδόν πάντα αισθάνονται απογοήτευση. Ωστόσο, η αποθάρρυνση είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την απαισιοδοξία.

Η απαισιοδοξία επηρεάζει τους ανθρώπους σημαντικά και μπορεί να κάνει τη ζωή κάποιου ιδιαίτερα περίπλοκη. Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν παρά μόνο όταν είναι ήδη πολύ αργά. Η απαισιοδοξία είναι ένα από αυτά τα πράγματα που άπαξ και μπουν μέσα μας, δεν μπορούμε να τα αποβάλλουμε εύκολα.

Από φυσιολογική κατάσταση σε τοξική κατάσταση

Η αλήθεια είναι ότι η αποθάρρυνση με την απαισιοδοξία δεν απέχουν πολύ. Τι συμβαίνει τότε; Τι προκαλεί την απαισιοδοξία; Η απαισιοδοξία εμφανίζεται όταν κάποιος παρατείνει το αίσθημα αποθάρρυνσης.

Η αποθάρρυνση είναι φυσιολογική κατάσταση

Δεν είναι κακό να αισθάνεται κάποιος αποκαρδιωμένος. Όλοι αισθανόμαστε έτσι ορισμένες φορές και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε τη δύναμη που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σας έτσι ώστε να είστε περισσότερο προετοιμασμένοι.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να αποβάλλουμε την αποθάρρυνση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ζωή δεν μας τα φέρνει όλα όπως τα θέλουμε ή απλά δεν μπορούμε να δούμε το ελπιδοφόρο φως μέσα σε τόσο σκοτάδι…

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τελικά θα καταλήξετε στα δίχτυα της απαισιοδοξίας. Τους όρους “αισιοδοξία” και “απαισιοδοξία” αναλύουν σε μελέτη τους οι Kam, C., & Meyer, J. P.

Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι και τόσο κακό αλλά στην πραγματικότητα αλλάζει πολλά πράγματα μέσα σας. Θέλετε να μάθετε πώς γίνεται αυτό;

Η απαισιοδοξία αλλάζει τη στάση σας προς τη ζωή και δεν είναι φυσιολογική κατάσταση

Η απαισιοδοξία αλλάζει τη στάση σας απέναντι στη ζωή και σε οτιδήποτε σας περιβάλλει. Ξαφνικά όλα μοιάζουν μαύρα. Μπορεί να αισθάνεστε επίσης ότι γίνεστε πολύ απαισιόδοξοι. Αυτός ο φαύλος κύκλος σας εμποδίζει να βρείτε ένα τρόπο διαφυγής.

Όποτε είστε γεμάτοι απαισιοδοξία, δεν μπορείτε πλέον να δείτε τις ευκαιρίες που περνούν από μπροστά σας και να απολαύσετε νέες εμπειρίες. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις στιγμές, χάνετε πολλές ευκαιρίες.

Αυτό οφείλεται σε ένα πράγμα και μόνο: στο φόβο.

Αλλάζει τον τρόπο που ακούτε

Όποτε βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, οτιδήποτε ακούτε το μεγαλοποιείτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακούσετε ένα αρνητικό σχόλιο ή να λάβετε μια αγενή απάντηση από κάποιον για σας δημιουργήσει ένα βαρύ και έντονο αίσθημα δυσφορίας.

Από φυσιολογική κατάσταση σε τοξική κατάσταση

Απευθείας μέσα στο μυαλό σας θα εμφανιστούν οι φράσεις “Είσαι ανάξιος/α”, “Αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε και αυτό”, “Κανείς δεν πρόκειται να σε βοηθήσει”, “Όλο το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον σου”. Αυτές οι λέξεις θα σας κάνουν να νιώσετε ακόμη πιο απογοητευμένοι και θα γυρίζουν συνεχώς στο μυαλό σας όσο θα περιβάλλεστε από την απαισιοδοξία.

Αλλάζει τον τρόπο που μιλάτε

Μόλις αρχίσετε να ακούτε αρνητικά πράγματα τότε θα αλλάξετε και τον τρόπο που βλέπετε τα πάντα γύρω σας και θα μιλάτε τελείως διαφορετικά από πριν.

Σε τέτοιες στιγμές, θα μιλάτε για λυπηρά πράγματα, λέξεις που είναι γεμάτες πόνο και αντιπροσωπεύουν το πλήρες νόημα της απαισιοδοξίας.

Ποια είναι η λύση λοιπόν; Προσπαθήστε να μιλήσετε για θετικά πράγματα, δεν είναι όλα άσχημα. Απλώς έχετε τα μάτια σας κλειστά, ανοίξτε τα λοιπόν!

Επηρεάζει τις προσωπικές σας σχέσεις

Τελικά, όλη αυτή η απαισιοδοξία θα επηρεάσει τις προσωπικές σας σχέσεις. Μπορεί να μην βγαίνετε πολύ έξω ή το αίσθημα απαισιοδοξίας να αρχίσει να περιβάλλει και τους φίλους σας.

Αυτό σας αναγκάζει να κλείνεστε στον εαυτό σας με διάφορους τρόπους που φυσικά δεν είναι καλό για σας. Η καλύτερη συμβουλή είναι να δοκιμάσετε να συζητήσετε το πρόβλημά σας με τους φίλους σας, να προσπαθήσετε να περάσετε καλά και πάνω από όλα να μην απομακρύνετε τον εαυτό σας από όλους και όλα.

Αυτοί θα είναι οι καλύτεροί σας σύμμαχοι ενάντια στην απαισιοδοξία.

Θέτει το μέλλον σας σε κίνδυνο

Όταν αποθαρρύνεστε, είστε απαισιόδοξοι και νιώθετε αβοήθητοι, όλα αυτά τελικά σας παραλύσουν. Δεν θα είστε πλέον σε θέση να αντικρίσετε τη ζωή, θα αφήνετε τις ευκαιρίες να σας ξεπερνούν και θα σπαταλήσετε όλα όσα θα μπορούσατε να προσφέρετε στον εαυτό σας.

Δεν θα θέλετε να κάνετε τίποτα και τίποτα δεν θα σας ενθουσιάζει. Κάθε ελπίδα επιτυχίας θα φαίνεται μακρινή και θα αισθάνεστε ακόμη χειρότερα γι’ αυτό. Προσπαθήστε να βγείτε έξω και να πολεμήσετε για ό,τι θέλετε!

Αλλά κυρίως ζητήστε βοήθεια από τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Θα σας βοηθήσουν να δείτε τον κόσμο από διαφορετική οπτική γωνία.

απομόνωση και κατάθλιψη

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσετε να βγείτε από εκεί. Αν παραμείνετε σε αυτή την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα θα γίνετε τοξικοί. Θα χάσετε ευκαιρίες και φίλους, όλα μέσα σας θα μοιάζουν μαύρα και ανούσια, και αυτό δεν είναι φυσιολογική κατάσταση.

Μάθετε να μιλάτε για τα προβλήματά σας με άλλους ανθρώπους και να εκφράζετε οτιδήποτε αισθάνεστε. Ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα δεν είναι ο μοναδικός και αυτή τη στιγμή ιδίως δεν είναι ο καλύτερος.

Αφήστε τους άλλους να ανοίξουν τα μάτια σας. Πολεμήστε ενάντια στο σκοτάδι που σας κατατρώει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Martínez-Correa, A., Reyes Del Paso, G.A., García-León, A., and González-Jareño, M.I. (2006). Optimismo/pesimismo disposicional y estrategias de afrontamiento del estrés. Psicothema 18, 66–72.
  • Fernández-González, L., González-Hernández, A., and Trianes-Torres, M.V. (2015). Relaciones entre estrés académico,apoyo social,optimismo- pesimismo y autoestima en estudiantes universitarios. Electronic Journal of Research in Educational Psychology 13, 111–130.
  • Contreras, F. (2006). (2006). Psicología positiva: una nueva perspectiva en psicología. Diversitas: Perspectivas En Psicología 2, 311–319.
  • del Valle, C. H. C., & Mateos, P. M. (2008). Dispositional pessimism, defensive pessimism and optimism: The effect of induced mood on prefactual and counterfactual thinking and performance. Cognition and emotion, 22(8), 1600-1612.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.