"Σίσου," η Φινλανδική στρατηγική για τις δύσκολες στιγμές

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Φινλανδοί - οι οποίοι ήταν λιγότεροι σε αριθμό από τους Ρώσους - αντιστάθηκαν στωικά και έδωσαν όνομα στον όρο.
"Σίσου," η Φινλανδική στρατηγική για τις δύσκολες στιγμές

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου, 2019

Η ζωή μπορεί να μας χτυπήσει σκληρά με αμέτρητους τρόπους. Γι’ αυτό είναι πάντα καλή ιδέα να έχουμε μια στρατηγική για τις δύσκολες στιγμές.

Γνωρίζουμε όλοι πως κανείς από εμάς δεν έχει ανοσία στις αντιξοότητες. Ωστόσο, παρότι κανείς δε μας έμαθε το πώς, είμαστε γενεσιολογικά και βιολογικά έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε.

Η ανθρωπότητα έφτασε εδώ που είναι τώρα χάρη σε τρία “μαγικά” χαρακτηριστικά: επιμονή, ανθεκτικότητα, θάρρος.

Κάθε ένας μας έφτασε στην παρούσα φάση τη στιγμή που αντιμετώπιζε παραπάνω από μία δυσκολία, παραπάνω από μία απώλεια και εκατοντάδες προβλήματα.

Γι’ αυτό, όλη η προσπάθεια και όλες οι προκλήσεις τις οποίες ξεπερνούμε, είναι επιτεύγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.

Όμως, εκτός από τις τεχνικές που ήδη γνωρίζουμε για να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες, είναι πάντα ενδιαφέρον να μαθαίνουμε πώς το κάνουν και άλλες κουλτούρες.

Σήμερα, θέλουμε να μιλήσουμε για τους Φινλανδούς. Οι άνθρωποι αυτοί προερχόμενοι από ένα πολύ κρύο κλίμα, έχουν στην πραγματικότητα πάρα πολύ ζεστή καρδιά και ένα δυνατό και μαχητικό μυαλό… τόσο πολύ που το ατρόμητο πνεύμα τους έχει συγκεντρωθεί σε μία φανταστική λέξη: Σίσου.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στη σημασία της.

Στις δύσκολες στιγμές, γενναία πνεύματα

Σίσου δύσκολες στιγμές

Η Φινλανδία σήμερα, για πολλούς, είναι ένα ιδανικό κράτος εξαιτίας της καταπληκτικής κοινωνικής πολιτικής η οποία δίνει έμπνευση και λόγω του χαμηλού επιπέδου διαφθοράς.

Η Φινλανδική οικονομία είναι επίσης μία από τις πιο προηγμένες και είναι ένα πολύ δημοκρατικό κράτος.

Όμως, εκτός από το κοινωνικό της μοντέλο που είναι πηγή έμπνευσης, υπάρχει και ο γενναίος της χαρακτήρας τον οποίο η ιστορία θυμάται θετικά όταν, τον Νοέμβριο του 1939, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Φινλανδία.

Το 1939, 800.000 Φινλανδοί στρατιώτες αντιμετώπισαν 2,5 εκατομμύρια Ρώσους στρατιώτες.

Η αναμέτρηση μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας είναι, αναμφίβολα, μία από τις πιο συναρπαστικές συγκρούσεις στην ιστορία.

Η Φινλανδία είχε μόλις λίγους παραπάνω από 800.000 στρατιώτες σε σύγκριση με τα πάνω από δύο εκατομμύρια Ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, πολέμησαν σε ένα έδαφος το οποίο δεν ήταν πολύ διαφορετικό από την παντοδύναμη Ρωσία.

Ωστόσο, οι Φινλανδοί αντιστάθηκαν στωικάτόσο πολύ που – μετά από ένα χρόνο ανελέητου πολέμου – κήρυξαν ειρήνη, αφήνοντας πίσω μία μονάχα λέξη: “Σίσου.”

Σίσου , είναι η δυνητικότητα που έχεις μέσα σου

Λόφος Σίσου δύσκολες στιγμές

Η λέξη Σίσου αναφέρεται στη δύναμη που έχουν μέσα τους όλοι οι άνθρωποι και η οποία είναι σχεδόν πάντα αδρανής.

Κάποιες φορές όμως, οι αντιξοότητες την κάνουν να ξυπνήσει και της δίνουν ζωή. Τη χρησιμοποιούμε για να επιμείνουμε, να αντισταθούμε και να ξεπεράσουμε. Αυτό ακριβώς έκανε ο Φινλανδικός λαός στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι σήμερα, συνεχίζει να αποτελεί γι’ αυτούς κραυγή ενθάρρυνσης και την υπενθύμιση που φέρουν στις καρδιές τους να μην παραιτούνται ποτέ, οποιαδήποτε και να είναι η δυσκολία.

Παρακάτω, θα μάθετε πώς να την εφαρμόσετε στον εαυτό σας.

Τα 5 κλειδιά για να αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες σύμφωνα με τους Φινλανδούς

Φύλλο στο χιόνι δύσκολες στιγμές

1. Ελέγξτε το άγχος και μην αφήσετε τον φόβο να σας κυριεύσει

Τις δύσκολες στιγμές, είναι σημαντικό να ελέγχετε το άγχος και την ανησυχία.

Αν αφήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα να μας παρασύρουν, δε θα είμαστε τίποτα παραπάνω από ένα γυμνό κλαδί ενάντια στον άνεμο, και θα καταλήξουμε να σπάσουμε.

Πρέπει να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τους φόβους μας, να εκλογικεύουμε τον πανικό μας και να ελέγχουμε τα αγχώδη συναισθήματά μας.

2. Επιμείνετε

Η επιμονή είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο παρακμάζει στον σημερινό κόσμο. Αυτό επειδή είμαστε ανυπόμονοι και επειδή τα θέλουμε όλα τώρα ή το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν “σίσου” είναι υπομονετικοί, δέχονται την απόγνωση και είναι δημιουργικοί. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, και προχωρούν βήμα βήμα, χωρίς να παραδίνονται και χωρίς να παραιτούνται ποτέ.

3. Να είστε ειλικρινείς

Ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός προς τους άλλους είναι απαραίτητος για τους Φινλανδούς.

Όλοι ανησυχούν για τους άλλους επειδή καταλαβαίνουν ότι μόνο αν συνεργαστούν θα επιβιώσουν. Το να σεβόμαστε και να φροντίζουμε τους άλλους δίνει σε όλους μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Να το θυμάστε αυτό.

4. Μάθετε πώς να επιλύετε μικρές διαφωνίες και θα μπορέσετε να λύσετε τις μεγαλύτερες

Οι άνθρωποι με “σίσου” δεν αποφεύγουν τα προβλήματα, τα αντιμετωπίζουν και βρίσκουν λύσεις.

Η διαμάχη είναι κομμάτι της ζωής και η εκμάθηση επίλυσης βασικών προβλημάτων θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίζουμε περισσότερο πολύπλοκες αντιξοότητες που μπορεί να παρουσιαστούν.

5. Να είστε ανθεκτικοί σήμερα, αύριο και πάντα

Η ανθεκτικότητα είναι σημάδι γενναίας και σοφής ψυχής η οποία έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της ζωής και να μεταμορφώνεται σε κάποιον άλλον: κάποιον δυνατότερο και γενναίο.

Το “Σίσου”  είναι πολύ ανθεκτικό… τόσο που για πολλούς είναι έννοιες ταυτόσημες. Είναι ένα σημάδι από κάτι το οποίο, αργά ή γρήγορα, μας το διδάσκει η ζωή και θα πρέπει να το εφαρμόσουμε.

Τελικώς, τα στοιχεία που δομούν τον τρόπο με τον οποίο οι Φινλανδοί αντιμετωπίζουν τα προβλήματα δεν είναι και τελείως άγνωστα.

Ας μάθουμε από αυτά. Ας τα αφήσουμε να γίνουν η καθημερινή μας έμπνευση. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στρατηγική για τις δύσκολες στιγμές ώστε να κατακτήσουμε τα νησιά της δυστυχίας και να τα μετατρέψουμε σε όμορφα εδάφη ευτυχίας. Αντιμετωπίστε τις δύσκολες στιγμές με Σίσου!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.