7 οφέλη από την κατανάλωση σπόρων παπάγιας

Αν και η γεύση τους μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους, οι σπόροι από παπάγια έχουν σπουδαία οφέλη για την υγεία σας που δεν πρέπει να χάσετε.
7 οφέλη από την κατανάλωση σπόρων παπάγιας
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Εσείς τι λέτε για την κατανάλωση σπόρων παπάγιας; Η παπάγια είναι ένας καρπός που είναι εγγενής στο Μεξικό, αλλά καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι πολύ δημοφιλές φρούτο χάρη σε όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει για το ανθρώπινο σώμα, χωρίς να ξεχνάει κανείς την πλούσια γεύση του.

Επιπλέον, είναι ένας καρπός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλήρως. Ακόμα και οι σπόροι του είναι βρώσιμοι και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν εξαιρετικά οφέλη όσο και το υπόλοιπο φρούτο.

Τα οφέλη από την κατανάλωση σπόρων παπάγιας είναι τόσο σπουδαία που μερικές φορές δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ένας μικρός σπόρος περιέχει τόσες πολλές ιδιότητες. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη εκχυλίσματα αυτού του σπόρου λυοφιλοποιημένα.

Πολλοί άνθρωποι τους πετάνε όταν καταναλώνουν τα φρούτα, χωρίς να γνωρίζουν ότι χάνουν ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο. Γι ‘αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή λίστα με μερικά από τα οφέλη της κατανάλωσης σπόρων παπάγιας. Δεν θα θελήσετε να τους πετάξετε ξανά.


7 οφέλη από την κατανάλωση σπόρων παπάγιας


1. Εξαιρετικοί για την πέψη, από τα οφέλη των σπόρων παπάγιας


σπόρων παπάγιας

Οι σπόροι της παπάγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πεπτικά ένζυμα, τα οποία βοηθούν στη διευκόλυνση της πέψης των τροφίμων. Επιπλέον, έχουν σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες που συμβάλλουν στη διατήρηση του πολλαπλασιασμού των βακτηριδίων υπό έλεγχο.

Παρομοίως, βοηθούν στον έλεγχο του επιπέδου της καούρας. Θα πρέπει να καταναλώνετε μόνο επτά σπόρους παπάγιας, επτά φορές την ημέρα. Μπορείτε να τους μασήσετε ή να τούς πιείτε καθώς συνθλίβονται στο νερό.


2. Φυσικό αντιπαρασιτικό

Εκτός του ότι είναι ιδανικοί για την πέψη, οι σπόροι της παπάγιας έχουν αντιπαρασιτικά ένζυμα. Συνεισφέρουν επίσης με ένα αλκαλοειδές που περιέχουν και έχει το όνομα ‘καρπαϊνη’, το οποίο είναι σε θέση να εξαλείφει τα εντερικά παράσιτα πολύ αποτελεσματικά.

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτούς;

 • Συνιστάται όταν αφαιρείτε τους σπόρους του φρούτου, να τους αφήνετε να στεγνώσουν στον ήλιο.
 • Στη συνέχεια, αλέστε τους μέχρι να έχετε μια λεπτή σκόνη, αρκετή για να την αποθηκεύσετε.
 • Η ιδανική μέθοδος είναι να τα καταναλώνετε δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Επίσης, μπορείτε να τα πιείτε με νερό, χυμό ή μέλι.

Στην περίπτωση των παιδιών, πρέπει να δείχνετε προσοχή. Μερικοί συνιστούν 1 σπόρο για κάθε 5 χρόνια. Έτσι, δεν πρέπει να δίνετε σε έναν νεαρό άνδρα περισσότερους από τρεις σπόρους κάθε φορά.


3. Νεφρική προστασία, από τα οφέλη των σπόρων παπάγιας

σπόρων παπάγιας

Αυτοί οι μικροί μαύροι σπόροι βοηθούν στην πρόληψη των προβλημάτων νεφρικής ανεπάρκειας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα όταν πάσχετε ήδη μια νεφρική νόσο.


Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτούς;

 • Θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο επτά σπόροι που κατανέμονται σε επτά δόσεις την ημέρα. Μπορεί να ληφθούν με νερό ή χυμό, αν η γεύση τους δεν είναι ευχάριστη.

4. Καθαρισμός και φροντίδα του ήπατος

Το ήπαρ είναι ένα όργανο στο οποίο λαμβάνει χώρα η διαδικασία φιλτραρίσματος των τοξινών από το σώμα. Όλες οι ουσίες που είναι τοξικές για το σώμα περνούν από το συκώτι για να αποτρέψουν διάφορες ασθένειες.

Η κατανάλωση των σπόρων παπάγιας, μόνοι τους ή συνοδευόμενοι από τα φρούτα, βοηθά το συκώτι να εξαλείψει όλες αυτές τις συσσωρευμένες τοξίνες που, αν δεν απομακρυνθούν, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην υγεία.


Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτούς;

 • Σε αυτή την περίπτωση, απλά αλέστε πέντε σπόρους της παπάγιας και καταναλώστε τους με λίγο χυμό ή μια κουταλιά λεμόνι, δύο φορές την ημέρα, για ένα ολόκληρο μήνα.
 • Αυτή η θεραπεία θα έχει επίσης αμέτρητα οφέλη για το δέρμα, το οποίο υποφέρει όταν το ήπαρ υπολειτουργεί.


5. Καίει το λίπος

παπάγια σε φετα

Ένα άλλο πλεονέκτημα της κατανάλωσης σπόρων παπάγια είναι ότι με αυτούς μπορείτε να χάσετε βάρος. Έχουν την ιδιότητα να αποτρέπουν το σώμα από την απορρόφηση των λιπών και επίσης ελέγχουν την περίσσεια σακχάρων.

6. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι σπόροι παπάγιας παράγουν ένα είδος χυμού ή τζελ που περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται ακετογενίνη. Σύμφωνα με μελέτες, αυτή βοηθά πολύ στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι σπόροι παπάγιας χρησιμοποιούνται ευρέως ως φυσικό φάρμακο σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως τα φρούτα.


7. Ελέγχει την ακμή, από τα οφέλη των σπόρων παπάγιας

γυναίκα με παπάγια στο πρόσωπο

Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από την κατανάλωση σπόρων παπάγιας, συνιστάται να φτιάξετε ένα μείγμα για να το χρησιμοποιήσετε ως κρέμα.

 • Για να το πετύχετε αυτό, θα συνδυάσετε  μερικά φύλλα παπάγιας με τους σπόρους της και θα τα λιώσετε μαζί με λίγο νερό σε ένα γουδί.
 • Η πάστα που θα προκύψει πρέπει να τοποθετηθεί στην πληγείσα περιοχή για περίπου δέκα λεπτά.
 • Στη συνέχεια, πλύνετε την περιοχή με άφθονο νερό για να αφαιρέσετε τον πολτό.

Χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, θα πείτε αντίο στην ακμή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Zhou K, Wang H, Mei W, Li X, Luo Y, Dai H., “Antioxidant activity of papaya seed extracts”, Molecules. 2011 Jul 25;16(8):6179-92.
 • Onkar Singh y M. Ali, “Phytochemical and Antifungal Profiles of the Seeds of Carica Papaya L.”, Indian J Pharm Sci. 2011 Jul-Aug; 73(4): 447–451.
 • Puangsri, T., Abdulkarim, S. M., & Ghazali, H. M. (2005). Properties of carica papaya L. (papaya) seed oil following extraction using solvent and aqueous enzymatic methods. Journal of Food Lipids12(1), 62–76. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2005.00006.x
 • Devi P S, Sreeja & Kumar, Neethu. (2017). The surprising health benefits of papaya seeds: A review. 6. 424-429.
 • Yogiraj, V., Goyal, P. K., Chauhan, C. S., Goyal, A., & Vyas, B. (2014). Carica papaya Linn: an overview. International Journal of Herbal Medicine2(5 Part A), 1–8.
 • Singh O, Ali M. Phytochemical and antifungal profiles of the seeds of carica papaya L. Indian J Pharm Sci. 2011;73(4):447–451. doi:10.4103/0250-474X.95648
 • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378–7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
 • Kugo M, Keter L, Maiyo A, et al. Fortification of Carica papaya fruit seeds to school meal snacks may aid Africa mass deworming programs: a preliminary survey. BMC Complement Altern Med. 2018;18(1):327. Published 2018 Dec 7. doi:10.1186/s12906-018-2379-2
 • Naggayi M, Mukiibi N, Iliya E. The protective effects of aqueous extract of Carica papaya seeds in paracetamol induced nephrotoxicity in male wistar rats. Afr Health Sci. 2015;15(2):598–605. doi:10.4314/ahs.v15i2.37
 • Campuzano-Bublitz, M., Rolón, L., Vera, L., Kennedy, M. (2018). Efecto del consumo de pulpa de Carica papaya sobre la glicemia y peso de ratones normo e hiperglicémicos por aloxano. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 68(2): 132-140.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.