Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης

Είναι υγιεινά, άνετα και οικονομικά και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης αποτελούν την ιδανική λύση για πολλές γυναίκες κατά την εμμηνόρροια
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η εμμηνόρροια είναι μια από τις πιο αξιόπιστες φίλες που θα έχετε σαν γυναίκα. Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε για τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι μια σύνθετη, συντονισμένη ακολουθία συμβάντων που περιλαμβάνει τον υποθάλαμο, την πρόσθια υπόφυση, την ωοθήκη και το ενδομήτριο όπως μας περιγράφει η Δρ. Shannon M. Hawkins. Από την εφηβική ηλικία μέχρι και την εμμηνόπαυση, θα ζείτε με αυτή κάθε μήνα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει υπερβολική χρήση σερβιετών ή ταμπόν και γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές πληροφορίες για τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης.

Τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης ανακαλύφθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και έχουν αλλάξει αρκετές φορές από τότε. Κατασκευάζονταν από κάθε είδος υλικού με στόχο τη μεγαλύτερη άνεση του χρήστη.

Τα τελευταία χρόνια, τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης έχουν γίνει αχώριστοι φίλοι σε πολλές γυναίκες που θέλουν να βοηθήσουν το περιβάλλον και να εξοικονομήσουν χρήματα. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Συνεχίστε το διάβασμα.

1. Τι είναι τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης;

κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης - Διάφορα κύπελλα

Τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα των κλασικών ταμπόν ή της σερβιέτας. Είναι μικρές συσκευές που καλύπτουν την έμμηνο ρύση και μπορούν να παραμείνουν στο σώμα έως και 12 ώρες.

Τα πιο μοντέρνα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης είναι κατασκευασμένα από ιατρική σιλικόνη ή λάτεξ. Οι γυναίκες που είναι αλλεργικές στο λάτεξ θα πρέπει να επιλέγουν κύπελλα κατασκευασμένα από σιλικόνη προκειμένου να αποφύγουν τυχόν προβλήματα.

2. Πώς χρησιμοποιούνται τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης;

Κατά την εισαγωγή του κυπέλλου είναι απαραίτητο να πάρετε το χρόνο σας και να βρείτε τη μέθοδο που σας διευκολύνει περισσότερο. Θα χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές φορές μέχρι να ανακαλύψετε ποια τεχνική εξυπηρετεί περισσότερο το σώμα σας. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε επειδή μετά από μερικές προσπάθειες θα σας είναι πιο εύκολο.

Σε αντίθεση με τα ταμπόν και τις σερβιέτες που απορροφούν την έμμηνο ρύση, το κύπελλο συλλογής εμμήνου ρύσης τη συλλέγει και την εμποδίζει να βγει από το σώμα. Επομένως, το μόνο που χρειάζεστε είναι να εισάγετε το κύπελλο μέσα στον κόλπο σας και να το αφήσετε εκεί για 8 με 12 ώρες, ανάλογα με τη χωρητικότητά του.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, απλά αφαιρείτε το κύπελλο και το αδειάζετε. Για καλή υγιεινή, καλό είναι το πλένετε με καθαρό νερό πριν το εισάγετε ξανά. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, δεν είναι και τεράστιο πρόβλημα. Απλά να θυμάστε να το πλύνετε την επόμενη φορά.

3. Γιατί να επιλέξετε τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης

κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης - Ένα κύπελλο
 • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι και 10 χρόνια. Σε αντίθεση με τα ταμπόν και τις σερβιέτες που σας αναγκάζουν να αγοράζετε νέα προϊόντα κάθε μήνα, τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμα για 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα σε γυναικεία προϊόντα, θα βοηθήσετε το περιβάλλον και θα αισθάνεστε απίστευτα άνετα.
 • Διαθέτουν μεγάλη χωρητικότητα. Μήπως ανησυχείτε για τυχόν ατυχήματα; Μήπως έχετε βαριά έμμηνο ρύση; Σε αυτή την περίπτωση, τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις σερβιέτες και τα ταμπόν. Τα ταμπόν απορροφούν μόνο 5 ml και οι σερβιέτες 10 ml, ενώ το κύπελλο μπορεί να διατηρήσει έως και 30 ml.
 • Δεν υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος. Επειδή τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη ή λάτεξ, μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στο σώμα σας. Γι’ αυτό το λόγο μπορείτε εύκολα να κάνετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα ή άθλημα χωρίς κανένα πρόβλημα.
 • Η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια είναι μηδαμινή. Οι λοιμώξεις είναι κοινός φόβος κατά τη χρήση των ταμπόν ή της σερβιέτας, γεγονός που δεν ισχύει για τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης. Απλά θα πρέπει να φροντίζετε να μην χρησιμοποιείτε υλικά στα οποία είστε αλλεργικές. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών είναι αλλεργικές στο λάτεξ και αν ανήκετε κι εσείς σε αυτό το ποσοστό, χρησιμοποιήστε κύπελλο από σιλικόνη.

4. Τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης είναι πιο οικονομικά

Ανάλογα με το σημείο πώλησης, θα μπορέσετε να βρείτε κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης από 30 έως 60 €. Συνήθως πωλούνται μαζί με μια υφασμάτινη τσάντα μέσα στην οποία μπορείτε να το φυλάτε όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Αν λάβετε υπόψη σας ότι τα κύπελλα μέτριας ποιότητας διαρκούν έως και 5 χρόνια και τα κύπελλα καλής ποιότητας έως και 10 χρόνια, αυτή είναι μια απολύτως οικονομική τιμή.

5. Τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης συντηρούνται εύκολα

κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης - Γυναίκα κρατά κύπελλο περιόδου

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των κυπέλλων συλλογής εμμήνου ρύσης καθαρίζονται και συντηρούνται εύκολα:

 • Στην αρχή της περιόδου σας: όταν ετοιμάζεστε να χρησιμοποιήσετε το κύπελλό σας και είναι καινούργιο ή πρόκειται να ξεκινήσει η περίοδός σας, βγάλτε το από την τσάντα του και βράστε το με νερό για 3 με 5 λεπτά. Αυτή η διαδικασία θα εξαλείψει τυχόν υπολείμματα ή μολυσματικές ουσίες. Έπειτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κύπελλο.
 • Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας: είναι σημαντικό να πλένετε το κύπελλο κάθε φορά που το αδειάζετε. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε απλό νερό της βρύσης.
 • Εφόσον τελειώσει η περίοδός σας: πλύνετε ξανά το κύπελλο. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ουδέτερο σαπούνι και νερό της βρύσης. Βεβαιωθείτε ότι το έχετε καθαρίσει καλά. Έπειτα το φυλάτε και πάλι στην υφασμάτινη τσάντα και το διατηρείτε σε καλά αεριζόμενο, φρέσκο και στεγνό περιβάλλον.

6. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη κυπέλλων συλλογής εμμήνου ρύσης

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και όσον αφορά στα θέματα γυναικείας υγιεινής, θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό προϊόν. Κατά την αναζήτησή σας για κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν διάφορα μεγέθη. Τα μικρότερα είναι ιδανικά για τις γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά ενώ τα μεγαλύτερα είναι ιδανικά για τις γυναίκες που έχουν παιδιά.

Αυτό συμβαίνει επειδή μετά τη γέννα, το μέγεθος του κόλπου αλλάζει ελάχιστα. Πριν αγοράσετε το δικό σας κύπελλο συλλογής εμμήνου ρύσης, κάντε μια έρευνα στα διάφορα μεγέθη και στα χαρακτηριστικά του κάθε κυπέλλου.

7. Μερικά κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του σεξ

κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης - Ζευγάρι στο κρεβάτι

Επειδή τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης εισέρχονται στο γυναικείο κόλπο, μερικές γυναίκες φοβούνται να κάνουν σεξ όταν το χρησιμοποιούν. Η πρώτη σκέψη είναι ότι μπορεί να κολλήσει το κύπελλο αλλά αυτό δεν ισχύει.

Είναι κατασκευασμένα για να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος και δεν την υπερβαίνουν. Το μέγεθός τους τα εμποδίζει. Αν σκέφτεστε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να αισθανθεί άβολα τότε θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχουν ορισμένα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης που είναι ειδικά σχεδιασμένα για αυτή την περίπτωση, ώστε να περνούν απαρατήρητα.

Τα υλικά κατασκευής τους είναι επίσης πολύ μαλακά και ευέλικτα και γι’ αυτό το λόγο ο σύντροφός σας δεν θα το προσέξει.

Όπως βλέπετε τα κύπελλα συλλογής εμμήνου ρύσης αποτελούν μια επιλογή που προσφέρει εξαιρετικά οφέλη σε σχέση με άλλα προϊόντα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Stewart, K., Powell, M., & Greer, R. (2009). An alternative to conventional sanitary protection: Would women use a menstrual cup? Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1080/01443610802628841
 • Juma, J., Nyothach, E., Laserson, K. F., Oduor, C., Arita, L., Ouma, C., … Phillips-Howard, P. A. (2017). Examining the safety of menstrual cups among rural primary school girls in western Kenya: Observational studies nested in a randomised controlled feasibility study. BMJ Open. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015429
 • North, B. B., & Oldham, M. J. (2011). Preclinical, Clinical, and Over-the-Counter Postmarketing Experience with a New Vaginal Cup: Menstrual Collection. Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.1089/jwh.2009.1929
 • McDermott, C., & Sheridan, M. (2015). Staphylococcal toxic shock syndrome caused by tampon use. Case reports in critical care, 2015, 640373. https://doi.org/10.1155/2015/640373

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.