7 προτάσεις για να έχετε ένα νεανικό εγκέφαλο

Αν θέλετε να έχετε ένα νεανικό εγκέφαλο, τότε αυτό το άρθρο είναι για σας καθώς θα σας πούμε κάποιες καλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσει ώστε να το επιτύχετε.
7 προτάσεις για να έχετε ένα νεανικό εγκέφαλο

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουνίου, 2020

7 προτάσεις για να έχετε ένα νεανικό εγκέφαλο. Κάποιοι άνθρωποι περνούν ώρες στο γυμναστήριο κάνοντας ασκήσεις και άλλοι κάνουν δίαιτες για να χάσουν βάρος. Ωστόσο όμως, δεν αφιερώνουν πολλοί άνθρωποι χρόνο καθημερινά για να γυμνάσουν το μυαλό τους.

Ναι, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται εξάσκηση όπως όλο το υπόλοιπο σώμα σας.

Αν θέλετε να έχετε ένα νεανικό εγκέφαλο, τότε αυτό το άρθρο είναι για σας καθώς θα σας πούμε κάποιες καλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσει ώστε να το επιτύχετε.

Η “φυσική” γήρανση του εγκεφάλου

έχετε ένα νεανικό εγκέφαλο

Όπως το σώμα, ο εγκέφαλος μπορεί να γεράσει φυσικά ή μπορεί να το αποφύγει. Το πέρασμα του χρόνου αφήνει ένα σημάδι στο μυαλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η νοητική εγρήγορση δε μπορεί να διατηρηθεί, έως την τελευταία μας αναπνοή.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η γνωστική γήρανση ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης. Χάνουμε καθημερινά ένα μικρό κομμάτι της πνευματικής μας χωρητικότητας, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέρα. Αυτό δεν είναι κακό αλλά φυσιολογικό.

Παρότι όλοι οι εγκέφαλοι γερνούν, ο τρόπος που το κάνει ο καθένας διαφέρει.

Η μνήμη, η ταχύτητα επεξεργασίας, το πάρσιμο αποφάσεων, η μάθηση και η σοφία, είναι μέσα στη “γνωστική πλευρά” του εγκεφάλου.

Μεγαλύτεροι ενήλικες ανησυχούν για το πώς θα διατηρήσουν αυτή την ομάδα σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει όμως να φροντίσουμε αυτή την ομάδα πολύ νωρίτερα.

Πώς να έχετε ένα νεανικό εγκέφαλο

Για να αποτρέψουμε το μυαλό να χειροτερεύσει γρηγορότερα από το συνηθισμένο, είναι απαραίτητο να το εξασκούμε και να το φροντίζουμε από νωρίς. Κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορούν να το σταματήσουν αυτό είναι:

Ύπνος, για να έχετε ένα νεανικό εγκέφαλο.

Κοιμηθείτε μια ώρα νωρίτερα

Δε κουράζεται μόνο το σώμα έπειτα από μια μέρα ρουτίνας. Και το μυαλό χρειάζεται ξεκούραση για να γεμίσει τις μπαταρίες του και να είναι σε εγρήγορση την επόμενη μέρα.

Αν είστε αγχώδεις, απελπισμένοι ή στρεσαρισμένοι, θα σας έκανε καλό να κοιμηθείτε για λίγο. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει αν πιάσετε τον εαυτό σας να κατακλύζεται από έννοιες ή ευθύνες. Η ξεκούραση είναι ωφέλιμη και για την πνευματική και για τη φυσική σας υγεία.

7 ή 8 ώρες ύπνου τη νύχτα δεν είναι πολυτέλεια: είναι το λιγότερο που χρειάζεται ο εγκέφαλος για ξεκούραση. Αν μπορείτε επίσης να κοιμηθείτε 20 λεπτά μετά το μεσημεριανό, τότε και αυτό θα κάνει καλό στον εγκέφαλό σας.

Κάντε γυμναστική

Η σωματική δραστηριότητα είναι ιδανική για τη βελτιώση της πνευματικής υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή βελτιώνει τους καρδιακούς παλμούς και κατ’ επέκταση, την κυκλοφορία του αίματος.

Όταν ο εγκέφαλος δέχεται αίμα σε αρκετές ποσότητες και συνθήκες, οι νευρώνες μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Επιπροσθέτως, η απαλή άσκηση τροφοδοτεί τον εγκεφαλικό ιστό με οξυγόνο και τον αποτρέπει να χειροτερεύσει.

Έχετε μια ισορροπημένη διατροφή

Έχετε μια ισορροπημένη διατροφή

Τα μωβ φρούτα και λαχανικά (σταφύλια, μύρτιλα, μελιτζάνες, παντζάρια) είναι οι καλύτερες επιλογές για ν’ αποφύγετε την άνοια.

Περιέχουν ένα υπέροχο συστατικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Μπορείτε επίσης να την βρείτε σε κόκκινα φρούτα (βατόμουρα, φράουλες, κεράσια, κλπ).

Έπειτα, χρειάζεται να καταναλώνετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (περιλαμβάνοντας κυρίως ψάρι) και τροφές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως όσπρια, πράσινο τσάι και ξηρούς καρπούς.

Προσπαθήστε να μην τρώτε πολλά λιπαρά και ζάχαρη, καθώς αυτά οδηγούν σε διαβήτη, υπέρταση ή υψηλή χοληστερίνη. Αυτές είναι όλες παθήσεις που επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλό σας.

Φροντίστε την υγεία σας

Θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γιατρό σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ώστε να υποβάλεστε σε γενικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν το αίμα, τα ούρα και τεστ ηλεκτροκαρδιογραφήματος, καθώς και ό,τι άλλο θεωρεί ο γιατρός απαραίτητο.

Επιπλέον, προσέξτε τα φάρμακα που παίρνετε καθώς κάποια φάρμακα σε συνδυασμό με άλλα, μπορεί να έχουν βλαβερές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία: αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, αντισταμινικά ή φάρμακα για την ουροδόχο κύστη για παράδειγμα.

Μην ξεγελιέστε από προϊόντα που υπόσχονται τη βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας. Αυτά τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να είναι καλά για τη φυσική σας υγεία, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλό σας.

Δεν υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωσή τους (εφόσον ο γιατρός σας είπε ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε), αλλά μην περιμένετε θαύματα.

Απολαύστε υγιεινές συνήθειες

έχετε ένα νεανικό εγκέφαλο. Έχετε υγιεινά χόμπι

Εκτός από το sudoku ή τα σταυρόλεξα, είναι επίσης καλό να κάνετε και άλλες δραστηριότητες που είναι καλές για την υγεία σας, όπως να πάτε για πικ-νικ, να παίξετε ένα παιχνίδι με χαρτιά στον κήπο, να λύσετε γρίφους στο πάρκο ή να διαβάσετε στην εξοχή.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα γυμνάσετε τον εγκέφαλό σας αλλά θα έρθετε και σε επαφή με τη φύση. Το σώμα (και ο εγκέφαλός) σας θα σας ευγνωμονούν γι’ αυτό!

Μαθαίνετε κάθε μέρα

Παρότι η εποχή που είσαστε μαθητές έχει τελειώσει καιρό τώρα, είναι πάντα καλή στιγμή να γυρίσετε στα βιβλία και τα τετράδια.

Ίσως να μη θέλετε να πάτε ξανά στο πανεπιστήμιο ή να είστε πολύ απασχολημένοι για να βάλετε κάποιο μάθημα στο πρόγραμμά σας. Ωστόσο, μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο για μια επιστημονική ανακάλυψη, ένα οδοιπορικό για μια πόλη που σας αρέσει ή ένα κείμενο για φυσικές θεραπείες.

Το σημαντικό είναι ότι δεν σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε και να προκαλείτε τον εγκέφαλό σας. Μία άλλη καλή ιδέα είναι να είστε περίεργοι και να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις που θα πρέπει να ερευνήσετε ή να βρείτε απαντήσεις γι’ αυτές.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αναρωτηθείτε πώς αναδύεται το βόρειο σέλας. Τι γλώσσα μιλούν στο Ιράν; Τι είναι τα εκτοπασκάλ; Ίσως να μελετήσατε κάποια θέματα στο σχολείο αλλά τώρα δεν θυμάστε τίποτα γι’ αυτά. Το βασικό είναι ότι πρέπει να ψάξετε για τις πληροφορίες που χρειάζεστε!

Μπορείτε επίσης να μάθετε κάποια γλώσσα αν θέλετε. Ο εγκέφαλος πρέπει να κάνει διαφορετική διεργασία όταν δεν αναγνωρίζει τις λέξεις που του λένε κάτι ή όταν πρέπει να τις μεταφράσει σε μια γλώσσα που αναγνωρίζει. Οι γλώσσες δεν είναι χρήσιμες μόνο όταν ταξιδεύουμε: είναι ένας τρόπος να γνωρίσουμε άλλες κουλτούρες και τρόπους ζωής… Και θα είναι τέλειο για το μυαλό σας!

Να είστε κοινωνικά ενεργοί, για να έχετε ένα νεανικό εγκέφαλο

Από μια ηλικία και μετά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις καταλαμβάνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο σας. Παρότι αυτό είναι πολύ καλό, χρειάζεται επίσης να έχετε επαφές με άλλους ανθρώπους σε διαφορετικά μέρη.

Λόγου χάρη, να πάτε για φαγητό με φίλους, να δειπνήσετε με τα ξαδέρφια σας, να συναντήσετε καινούργιους ανθρώπους στο μάθημά σας, είναι τρόποι για να το κάνετε αυτό. Έτσι θα νιώσετε ανανεωμένοι, αναζωογονημένοι και χαρούμενοι.

Πώς είναι αυτό καλό για τον εγκέφαλό σας; Όταν είμαστε χαρούμενοι, δημιουργούμε περισσότερες ορμόνες που είναι ωφέλιμες για το σώμα μας, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου. Θα είμαστε περισσότερο υγιείς αν βάλουμε στην άκρη το άγχος και τη στεναχώρια στη ζωή μας. Αποκτήστε και εσείς ένα νεανικό εγκέφαλο σήμερα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Young, S. N. (2007). How to increase serotonin in the human brain without drugs. Journal of Psychiatry and Neuroscience.
  • Young, G. B. (2014). Syncope. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00346-8
  • Van den Heuvel, M. P., De Vries, L. S., Benders, M. J. N. L., Kersbergen, K. J., & Hoff, G. E. A.-J. (2013). On development of functional brain connectivity in the young brain. Frontiers in Human Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnhum.2013.00650
  • Nouchi, R., Taki, Y., Takeuchi, H., Hashizume, H., Nozawa, T., Kambara, T., … Kawashima, R. (2013). Brain Training Game Boosts Executive Functions, Working Memory and Processing Speed in the Young Adults: A Randomized Controlled Trial. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0055518

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.