7 συμβουλές για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας

Αν αφιερώνετε δέκα λεπτά κάθε μέρα για να καθαρίσετε, θα έχετε ένα πολύ πιο οργανωμένο σπίτι. Έτσι, δε θα χρειαστεί να καταβάλλετε παραπάνω προσπάθεια για γενική καθαριότητα στο τέλος της εβδομάδας.
7 συμβουλές για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Σας φαίνεται δύσκολο να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας;

Είστε όλοι μέρα εκτός. Έπειτα, όταν επιστρέφετε σπίτι μετά τη δουλειά, το σαλόνι και η κουζίνα σας είναι σε χαοτική κατάσταση.

Τα πράγματα είναι από εδώ και από εκεί, υπάρχουν βρώμικα ρούχα στις κρεμάστρες, βρίσκετε βρώμικα πιάτα από την προηγούμενη μέρα… αλλά δεν έχετε αρκετή ενέργεια ή χρόνο για να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως το πρόβλημα χειροτερεύει κάθε μέρα.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας.

Ένα καθαρό σπίτι: επικίνδυνη αποστολή;

Αν έχετε παιδιά ή περνάτε πολύ χρόνο στο γραφείο σας, είναι φυσικό να μην είναι πολύ καθαρό το σπίτι σας.

Επιστρέφετε, αφήνετε κάτω την τσάντα σας, βγάζετε το παλτό σας και αφήνετε κάπου τα κλειδιά. Τα παιδιά δε μάζεψαν τα παιχνίδια τους και τα πιάτα σας είναι στο νεροχύτη για ώρες.

Φυσικά, σε κανέναν δεν αρέσει να ζει έτσι. Όμως, δεν έχουμε πάντα το χρόνο να ελέγχουμε την οργάνωση και την καθαριότητα του σπιτιού.

Ωστόσο, γνωρίζατε πως το να έχετε ένα οργανωμένο σπίτι απαιτεί μονάχα μια αρχική προσπάθεια και έπειτα μια μικρή αφοσίωση;

Δοκιμάστε αυτά τα κόλπα για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας και οργανωμένο:

1. Μην αφήνετε το χάος να εξαπλωθεί

7 συμβουλές για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας, χάος

Όπως λένε, “το χάος φέρνει περισσότερο χάος“.

Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχουν πράγματα πεταμένα στο πάτωμα και σε άλλα μέρη του δωματίου σας, αυτό με έναν μαγικό τρόπο θα “μολύνει” και τα υπόλοιπα δωμάτια.

Το μυαλό σας λειτουργεί με περίεργο τρόπο. Αντί ν’ αναλάβει δράση και να οργανώσει τα πράγματα, λέει “είναι ήδη χάλια εκεί… Γιατί να μην είναι και εδώ;”

Αν όμως ένα δωμάτιο είναι τακτοποιημένο, το μυαλό σας θα θελήσει να επαναλάβει το ίδιο και στα άλλα δωμάτια.

2. Χρησιμοποιήστε το και βάλτε το στη θέση του

Αν το αγγίξετε, φροντίστε το.

Για παράδειγμα, όταν πάτε για ψώνια, βγάλτε όλα τα πράγματα από τις σακούλες και βάλτε τα εκεί που ανήκουν.

Διπλώστε τις σακούλες και βάλτε τις στο μέρος που τις φυλάτε.

  • Όταν τελειώσετε το φαγητό σας, μαζέψτε αμέσως το τραπέζι και βάλτε τα πιάτα κατευθείαν στο πλυντήριο ή πλύντε τα αμέσως.
  • Αν δοκιμάσατε ένα μπλουζάκι το οποίο δε θέλετε να το φορέσετε, βάλτε το πάλι πίσω στην ντουλάπα.
  • Όταν σας τελειώσει το χαρτί τουαλέτας, αντικαταστήστε το. Αυτό κάντε το με όλα τα πράγματα.

3. Μη μαζεύετε πράγματα

7 συμβουλές για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας, μη μαζεύετε πράγματα

Αυτό το κόλπο μπορεί να σας βοηθήσει σε οποιοδήποτε πεδίο της ζωής σας. Αν δε το χρησιμοποιείτε, μη το κρατάτε.

Όσο λιγότερα πράγματα έχει ένα σπίτι, τόσο πιο εύκολο είναι να το κρατήσετε οργανωμένο. Η μινιμαλιστική ή ζεν διακόσμηση είναι εξαιρετικές γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Το να βάλετε ένα τραπεζομάντηλο σε ένα άδειο τραπέζι, δεν είναι το ίδιο με ένα έπιπλο γεμάτο με διακοσμητικά, κορνίζες, κ.λπ.

Αν το δωμάτιό σας δεν είναι γεμάτο με πράγματα, θα τελειώσετε με το καθάρισμα μέσα σε λίγα λεπτά.

4. Κρατήστε χρόνο για καθάρισμα

Αν η μέρα καθαριότητάς σας είναι το Σάββατο ή η Κυριακή (όπως των περισσότερων ανθρώπων), δε θα θέλατε να περάσετε όλο το πρωί ή το απόγευμα τρίβοντας και οργανώνοντας.

Ένας καλός τρόπος για να το αποτρέψετε αυτό είναι να ορίσετε ένα χρονικό περιθώριο που θα χρειαστείτε για κάθε δωμάτιο. Παραδείγματος χάρη, 15 λεπτά για το μπάνιο, 20 λεπτά για την κουζίνα, 15 λεπτά για το σαλόνι, κ.λπ.

Μπορείτε ακόμη να ρυθμίσετε και ένα ξυπνητήρι. Θα είστε αποτελεσματικότεροι και θα κάνετε και μια μικρή γυμναστική χάρη στο βαθύ καθάρισμα.

5. Οργανώστε ό,τι χρησιμοποιείτε πρώτα για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας

7 συμβουλές για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας, οργάνωση

Ποια δωμάτια είναι τα “πιο ορατά”; Πού περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας;

Ίσως είναι το σαλόνι ή η κουζίνα. Μπορεί να είναι το υπνοδωμάτιο ή η τραπεζαρία. Ξεκινήστε απ’ αυτά. Να θυμάστε ότι αν αυτά τα δωμάτια είναι οργανωμένα, τότε θα έχετε περισσότερη ενέργεια για να καθαρίσετε τα υπόλοιπα.

6. Διασκεδάστε κατά τη διάρκεια

Ποιος είπε ότι το καθάρισμα και η οργάνωση του σπιτιού σας πρέπει να είναι μια βαρετή και ανιαρή διαδικασία; Μπορείτε να την κάνετε πολύ διασκεδαστική με λίγα πράγματα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αγορά πολύχρωμων γαντιών ή παλιομοδίτικα δοχεία. Μπορεί ακόμη και να πρωτοτυπήσετε με σπιτικά καθαριστικά προϊόντα. Υπάρχουν άπειρες επιλογές.

Έπειτα, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ενώ καθαρίζετε! Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με τ’ αγαπημένα σας τραγούδια για να τραγουδήσετε και να χορέψετε.

7. Δημιουργήστε ένα πλάνο οργάνωσης και καθαριότητας

7 συμβουλές για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας, πλάνο καθαριότητας

Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να ορίσετε ποιες δουλειές θα κάνετε κάθε μέρα. Αν καταβάλλετε μια μικρή προσπάθεια καθημερινά, τότε δε θα χρειαστεί να περάσετε ώρες τρίβοντας και καθαρίζοντας τα σαββατοκύριακα.

Για παράδειγμα, καθαρίστε την κουζίνα τη Δευτέρα, σφουγγαρίστε την Τρίτη, φροντίστε το μπάνιο την Τετάρτη, βάλτε μπουγάδα την Παρασκευή, σιδερώστε το Σάββατο και τρίψτε τα πατώματα την Κυριακή.

Συμπεριλάβετε εβδομαδιαίες και μηνιαίες δουλειές. Παραδείγματος χάρη: οργανώστε το γκαράζ σας, καθαρίστε το ψυγείο ή πλύντε τα παράθυρα.

Περισσότερες συμβουλές για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας

Η επόμενη λίστα με συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ στην καθημερινότητά σας. Αν θέλετε να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας και οργανωμένο, κάντε τα ακόλουθα:

  • Μαζέψτε τα όλα όταν φτάσετε στο σπίτι (παλτό, κλειδιά, τσάντα)
  • Φτιάξτε το κρεβάτι σας κάθε μέρα
  • Μαζέψτε τα ρούχα σας πριν πάτε για ύπνο
  • Δημιουργήστε ένα πλάνο καθαριότητας και οργάνωσης για την οικογένειά σας
  • Βγάζετε έξω τα σκουπίδια κάθε μέρα
  • Καθαρίστε 10 λεπτά την ημέρα
7 συμβουλές για να διατηρήσετε καθαρό το σπίτι σας, υπνοδωμάτιο

Η κεντρική εικόνα είναι μια ευγενική χορηγία του © wikiHow.com


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.