8 προειδοποιήσεις πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

26 Μάρτιος, 2019
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε και να αναφέρουμε τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου σε κάποιον ειδικό προκειμένου να λάβουμε έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς τα συμπτώματα του εγκεφαλικού μπορούν να μπερδευτούν με εκείνα άλλων ασθενειών.

Το σώμα προειδοποιεί πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Το εγκεφαλικό είναι ένα εγκεφαλοαγγειακό επεισόδιο που προκύπτει όταν ένα μέρος της εγκεφαλικής μάζας πεθαίνει λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Όταν κάποιο αιμοφόρο αγγείο σπάζει ή φράσσεται από κάποιον θρόμβο, ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει το αίμα που χρειάζεται και τα νευρικά κύτταρα δεν δέχονται αρκετό οξυγόνο.

Πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται σε όλο και μεγαλύτερα ποσοστά στον ανθρώπινο πληθυσμό και συνδέεται με τα αυξημένα περιστατικά υπέρτασης και λιπιδικών διαταραχών και με το κάπνισμα.

Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες, όμως πάνω από τις μισές θανατηφόρες περιπτώσεις αφορούν γυναίκες.

Ο κίνδυνος αυξάνεται μετά την ηλικία των 55 ετών και συνεχίζει να αυξάνεται για κάθε δεκαετία ζωής.

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι, όπως ισχύει και για τις καρδιαγγειακές νόσους, η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος είναι δύσκολη και συχνά συγχέεται με πιο συνηθισμένα προβλήματα.

Αν και τα συμπτώματα τείνουν να παρουσιάζονται ξαφνικά, οι ασθενείς μερικές φορές αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά πριν συμβεί το χειρότερο.

Και παρόλο που ο εντοπισμός του προβλήματος δεν ισοδυναμεί με την αποφυγή του, αυξάνεται η πιθανότητα επιβίωσης χωρίς σοβαρές συνέπειες.

1. Εγκεφαλικό επεισόδιο – Υψηλή αρτηριακή πίεση

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα που τους προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Το πρόβλημα είναι ότι, χωρίς παρακολούθηση, η πάθηση μπορεί να εξελιχθεί και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλική αιμορραγία να αυξηθεί σημαντικά.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να βλάπτει ή να πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να σπάσουν ή να αιμορραγήσουν.

Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, ειδικά όταν είναι παρόντες σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα με την έρευνα του Δρ. Michael McManus στο 84% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο προϋπήρχε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 τρόποι για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

2. Δυσκαμψία στον αυχένα

Η δυσκαμψία στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε μια στιγμή άγχους, σε κακή στάση του σώματος ή σε καταπόνηση.

Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψετε την πιθανότητα να οφείλεται σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο που έχει αποφραχθεί ή αιμορραγεί.

Αν δεν μπορείτε να φέρετε το πηγούνι σας στο στήθος σας και αισθάνεστε πόνο που ακτινοβολεί στο κεφάλι σας, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

3. Εγκεφαλικό επεισόδιο – Ισχυρός πονοκέφαλος

Γυναίκα πιάνει το κεφάλι της

Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να συνδέεται με πολλές αιτίες, ενώ σχεδόν πάντα δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

Ωστόσο, όταν είναι έντονος και χωρίς φανερή αιτία, είναι καλύτερα να πάτε σε ένα νοσοκομείο για προληπτικό έλεγχο.

Οι έντονοι, παλμικοί πονοκέφαλοι συνήθως είναι σημάδι αυξημένης αρτηριακής πίεσης και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σημάδι επερχόμενου εγκεφαλικού.

4. Παράλυση στη μία πλευρά του σώματος

Αυτό το σύμπτωμα, επίσης γνωστό ως υπογλυκαιμία, παρουσιάζεται συνήθως σε όσους πρόκειται να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, αν και σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται και λίγο πριν το άτομο αποκοιμηθεί.

Τις περισσότερες φορές δεν διαγιγνώσκεται εύκολα, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί.

5. Εγκεφαλικό επεισόδιο – Προβλήματα όρασης

Γυναίκα στο γραφείο ξεκουράζει τα μάτια της

Αν ένα άτομο που βλέπει καλά έχει ξαφνικά θολή ή μειωμένη όραση, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Αν και το σύμπτωμα αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, η πιθανότητα ενός εγκεφαλικού δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

6. Ξαφνική κόπωση

Μια ξαφνική απώλεια ενέργειας αποτελεί πάντα αιτία συναγερμού.

Η κόπωση αποτελεί σύμπτωμα πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που εμποδίζει την κανονική ροή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως κοιμούνται περισσότερο από το φυσιολογικό και μπορεί να παραμείνουν αναίσθητοι.

7. Εγκεφαλικό επεισόδιο – Δυσκολία στο περπάτημα και στην κίνηση των βραχιόνων

Γυναίκα με πόνο στα πόδια

Η δυσκολία στον συντονισμό των κινήσεων των μελών του σώματος αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα πριν από ένα εγκεφαλικό.

Αν και δεν παρουσιάζεται σε όλους, μερικές φορές εμφανίζεται λίγες στιγμές πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένας ισχυρός, αφύσικος πόνος στους ώμους αποτελεί αρκετά σημαντικό λόγο για να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 9 τροφές για να προλάβετε τη θρόμβωση και το εγκεφαλικό

8. Ίλιγγος, ζάλη και γενική σύγχυση

Είναι αλήθεια ότι αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα πολλών προβλημάτων υγείας και σχεδόν πάντα δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, όμως αποτελούν λόγο για να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να δεχτούν προσοχή και αντιμετώπιση, πάνω από όλα όταν υπάρχει κάποιου είδος καρδιαγγειακό πρόβλημα που ενισχύει τον κίνδυνο.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, αν και δεν είναι εύκολο να διαγνώσουμε ένα εγκεφαλικό εγκαίρως, είναι καλό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα που είναι πιθανό να παρουσιαστούν πριν από αυτό.

Το να δώσετε προσοχή σε αυτά τα σημάδια και να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια αποτελεί κλειδί για την αποφυγή τραγικών συνεπειών.

 • Belén Rodrigo. (2010). ICTUS. https://doi.org/10.1016/j.ijheh.2012.12.002
 • Bernal Sánchez-Arjona, M., Millán Pascual, J., González Marcos, J. R., M.Bernal Sanchez-Arjona, J. M. P. y J. R. G. M., Bernal Sánchez-Arjona, M., Millán Pascual, J., … Sevilla, S. de N. y N. H. U. V. del R. (2007). Infarto cerebral isquémico. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0211-3449(07)75417-6
 • Giménez Gaibar, A. (2010). Isquemia cerebral. Anales de Patologia Vascular. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(11)70024-5
 • Irimia, P., Gómez Ibáñez, A., & Martínez-Vila, E. (2011). Infarto cerebral. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(11)70026-9
 • Luiz Braga, J., Alvarenga, R. M. P., & Mascarenhas de Mores Neto, J. B. (2003). Acidente vascular cerebral. Revista Brasileira de Medicina. https://doi.org/10.1108/SASBE-10-2017-0048
 • Martínez-Sánchez, P., Fuentes, B., & Ruiz Ares, G. (2015). Ictus isquémico, infarto cerebral y ataque isquémico transitorio. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(15)30002-0
 • Moros, J. S., Ballero, F., Jáuregui, S., & Carroza, M. P. (2012). Rehabilitación en el ICTUS. Revista de Enfermería (Barcelona, Spain). https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Ustrell-Roig, X., & Serena-Leal, J. (2007). Ictus. Diagnóstico y tratamiento de las enfermedades cerebrovasculares. Revista Espanola de Cardiologia. https://doi.org/10.1157/13108281
 • Young, J., & Forster, A. (2007). Rehabilitation after stroke. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.39059.456794.68
 • American Heart Association. How High Blood Pressure Can Lead to Stroke. (2016). Recuperado el 27 de abril de 2020. https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/health-threats-from-high-blood-pressure/how-high-blood-pressure-can-lead-to-stroke
 • Harvard Medical School. When a pain in the neck is serious. (2019). Recuperado el 27 de abril de 2020. https://www.health.harvard.edu/heart-health/when-a-pain-in-the-neck-is-serious
 • Clínica Mayo. Accidente cerebrovascular. (2020). Recuperado el 27 de abril de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/stroke/symptoms-causes/syc-20350113
 • American Heart Association. Is it fatigue – or a stroke? Women shouldn’t ignore these warning signs. (2019). Recuperado el 27 de abril de 2020. https://www.heart.org/en/news/2019/05/31/is-it-fatigue-or-a-stroke-women-shouldnt-ignore-these-warning-signs
 • Zhou, Y., Lee, S.-H., Mantokoudis, G., Tehrani, A. S., Ying, S., Kerber, K., Hsieh, Y.-H., Robinson, K., Hanley, D., Zee, D., & Newman-Toker, D. (2014). Vertigo and dizziness in anterior circulation cerebrovascular disease: A systematic review. Neurology.