Συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα: ποια είναι;

Αν παίρνετε ή χάνετε κιλά χωρίς λόγο, υποφέρετε συχνά από μυϊκούς πόνους, αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης ή έχετε άγχος ή κατάθλιψη τότε πιθανότατα υπάρχει πρόβλημα με το θυρεοειδή σας όπως είναι για παράδειγμα η ανισορροπία του θυρεοειδή αδένα.
Συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα: ποια είναι;

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Ποια είναι τα συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα; Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ήδη, ο θυρεοειδής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σώματος και στο μεταβολισμό σας. Είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στο λαιμό πάνω από το κόκκαλο της κλείδας.

Όταν αλλάζει η ισορροπία του, ο θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Ανακαλύψτε στο σημερινό άρθρο ποια είναι τα κύρια συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα;

Σημαντικός αλλά ξεχασμένος: ο θυρεοειδής αδένας

Τον περισσότερο καιρό δεν λαμβάνετε υπόψη σας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτός ο αδένας στην καθημερινότητά σας μέχρι που αρχίζουν τα προβλήματα. Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για την παραγωγή πολλών ορμονών που ελέγχουν τις ενέργειες του σώματος.

Οι δυο πιο κοινές διαταραχές του θυρεοειδή αδένα είναι οι εξής:

  • Υπερθυρεοειδισμός: αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από αυτές που χρειάζεται το σώμα.
  • Υποθυρεοειδισμός: ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες

Όσον αφορά στις ασθένειες που συνδέονται με το θυρεοειδή, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Βρογχοκήλη: διεύρυνση του αδένα
  • Καρκίνο του θυρεοειδούς
  • Όζοι του θυρεοειδούς
  • Θυρεοειδίτιδα: φλεγμονή του αδένα

Περίπου το 12% του σημερινού πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα με το θυρεοειδή του και πολλά άτομα εμφανίζουν κάποιου είδους ανισορροπία του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα

Το σώμα στέλνει συνεχώς σημάδια αλλά μπορεί να μην τα προσέχετε κάθε φορά. Μια καλή ιδέα είναι να δίνετε προσοχή σε κάθε σημάδι που σας στέλνει καθώς αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποια ανισορροπία του θυρεοειδούς.

Κόπωση και διαταραχές του ύπνου

Πρόκειται για ένα από κυριότερα συμπτώματα των προβλημάτων του θυρεοειδούς. Αν παρατηρήσετε ότι θέλετε συνέχεια να κοιμάστε, χρειάζεστε ξεκούραση για περισσότερες από 10 συνεχείς ώρες, αισθάνεστε αδύναμοι ή δεν έχετε αρκετή ενέργεια, πιθανότατα πάσχετε από υποθυρεοειδισμό.

Αν δεν μπορείτε να αποκοιμηθείτε εύκολα ή έχετε άγχος, αυτό μπορεί να οφείλεται στον υπερθυρεοειδισμό ο οποίος επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό.

συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα - αυπνια

Αλλαγές στο βάρος

Αν έχετε υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι δύσκολο να χάσετε κιλά. Από την άλλη πλευρά, αν δυσκολεύεστε να πάρετε μερικά επιπλέον κιλά, παρά τις τεράστιες προσπάθειές σας, πιθανότατα το πρόβλημά σας σχετίζεται με τον υπερθυρεοειδισμό.

Εναλλαγές της διάθεσης, από τα συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα

Οι πνευματικές και συναισθηματικές εναλλαγές είναι κοινές στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανισορροπίας του θυρεοειδή τους αδένα. Ο υπερθυρεοειδισμός σχετίζεται με το άγχος, τις κρίσεις πανικού, τη δυσκολία συγκέντρωσης ενώ η διάθεσή σας μπορεί να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού η μελαγχολία, η θλίψη και η κόπωση είναι μερικά από τα καθημερινά συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα σεροτονίνης είναι πολύ υψηλότερα από το φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έλλειψη συγκέντρωσης ή εξασθένηση της μνήμης.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε σε μια σειρά διαλέξεων εδώ.

Πεπτικά προβλήματα, ένα ακόμα από τα συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα

Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πολύ συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα δυσκοιλιότητας (η τροποποιημένη παραγωγή ορμονών μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης).

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, υποφέρουν από διάρροιες ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα - μυϊκοι πόνοι

Αν ξαφνικά αισθάνεστε ότι οι μυς σας είναι μουδιασμένοι, πονάτε ή συχνά ανακαλύπτετε ότι τα πόδια και τα χέρια σας αδρανοποιούνται, όλα αυτά μπορεί να οφείλονται στην ανεπαρκή παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε τα εξής:

Αν δεν μπορείτε εύκολα να κρατήσετε με τα χέρια σας αντικείμενα ή δυσκολεύεστε να ανέβετε τις σκάλες ή να φτάσετε αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά, τότε το πρόβλημά σας μπορεί να είναι ο υπερθυρεοειδισμός.

Αλλαγές στο σύστημα αναπαραγωγής, ένα ακόμα από τα συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα

Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερες, βαρύτερες και πιο επώδυνες περιόδους. Μπορεί επίσης να πάσχουν από στειρότητα ή ορμονικές ανισορροπίες (όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο). Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρουσιάζουν πτώση της λίμπιντο ή της σεξουαλικής διάθεσης.

Οι γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό έχουν πιο σύντομες περιόδους και συνήθως είναι πιο ελαφριές. Παρουσιάζουν επίσης χαμηλά ποσοστά γονιμότητας.

Δερματικά προβλήματα και προβλήματα μαλλιών

συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα - τριχοπτωση

Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά και εύθραυστα ή πέφτουν, αυτό μπορεί να οφείλεται στην κακή παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Χάρη σε αυτό το γεγονός αν το δέρμα σας είναι ξηρό και τα νύχια σας εύθραυστα τότε το πιο πιθανό είναι να πάσχετε από υποθυρεοειδισμό.

Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα τριχόπτωσης όπως επίσης και πολύ λεπτό και εύθραυστο δέρμα.

Μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος

Οι άνθρωποι που έχουν συχνά κρύα χέρια και πόδια ή η θερμοκρασία τους είναι κάτω από 36,6° C μπορεί να πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.

Από την άλλη πλευρά, αν είστε ασυνήθιστα ζεστοί ή ιδρώνετε πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό.

Ασυνήθιστα επίπεδα χοληστερόλης

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL ή HDL είναι υψηλά ακόμη και αν κάνετε δίαιτα. Αντίθετα, τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Μεταβαλλόμενη πίεση του αίματος, ένα από τα συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα

συμπτώματα ανισορροπίας του θυρεοειδή αδένα - πιεση του αιματος

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στα άτομα με υπερθυρεοειδισμό όπου η συστολική πίεση μπορεί να αυξηθεί και η διαστολική να μειωθεί.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: Τα παντζάρια μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Ο καρδιακός ρυθμός

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό έχουν πιο αργό καρδιακό ρυθμό από τον φυσιολογικό (περίπου 20 χτύπους ανά λεπτό λιγότερους από το φυσιολογικό).

Όσοι πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν ότι η καρδιά τους χτυπά πολύ πιο γρήγορα ή έχουν ταχυπαλμία.

Πρήξιμο του λαιμού

Η βρογχοκήλη είναι ένα κοινό πρόβλημα που σχετίζεται με την ανισορροπία του θυρεοειδούς. Η διεύρυνση του αδένα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ή εξόγκωμα στο λαιμό και βραχνάδα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που πάσχουν είτε από υποθυρεοειδισμό είτε υπερθυρεοειδισμό.

Μήπως ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να αναπτύσσουν προβλήματα του θυρεοειδούς;

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης μιας ανισορροπίας του θυρεοειδούς:

  • Οικογενειακό ιστορικό με προβλήματα θυρεοειδούς
  • Φύλο και ηλικία (είναι περισσότερο κοινό στις γυναίκες και σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών).
  • Κάπνισμα (τα τσιγάρα περιέχουν ουσίες που είναι βλαβερές και τοξικές για το θυρεοειδή).

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.