8 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Ορισμένες τροφές που καταναλώνετε καθημερινά χωρίς να το συνειδητοποιείτε μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα να παρουσιάσετε καρκίνο, στον οποίο οφείλεται ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο το κόσμο.
8 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουλίου, 2019

Ποιες είναι οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο; Διάφορες μελέτες υποστηρίζουν ότι η διατροφή συνδέεται με συνηθισμένες νόσους, ασθένειες και καθημερινές αδιαθεσίες. Έχει επίσης αποδεχτεί ότι μια μη ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη χημικές ουσίες, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία και να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο. Για το λόγο αυτό, μη διστάσετε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο όπου θα μάθετε για τις 8 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Ορισμένες τροφές που καταναλώνετε καθημερινά χωρίς να το συνειδητοποιείτε μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα να παρουσιάσετε καρκίνο, στον οποίο οφείλεται ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο το κόσμο.

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο ή να τον επιδεινώσουν

  • Γενετικά τροποποιημένες τροφές. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMO), γνωστότεροι ως «διαγονιδιακές τροφές», μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες στο σώμα σας, συχνότερα καρκίνο. Τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις τροφές αυτές μπορούν να προκαλέσουν όγκους. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαγονιδιακές τροφές κρύβονται παντού, ειδικά στα τρόφιμα που περιέχουν σόγια, καλαμπόκι ή κανόλα (και τα παράγωγά τους). Μπορείτε να τις αποφεύγετε καθώς και να συμπεριλάβετε πιστοποιημένες και επικυρωμένες βιολογικές τροφές στη διατροφή σας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να τηρείτε μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει βιοτεχνολογία για την ανάπτυξη των οργανισμών.
Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο - τρανς λιπαρα
  • Επεξεργασμένα κρέατα. Όλα τα προϊόντα κρέατος, όπως τα αλλαντικά, το μπέικον, τα λουκάνικα, η μορταδέλα κ.λπ. περιέχουν χημικά συντηρητικά για να παραμένουν φρέσκα και για να έχουν καλή όψη. Ωστόσο τα χημικά αυτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο. Το νιτρικό άλας και το νιτρικό νάτριο συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της νόσου, ειδικά στο παχύ έντερο. Αν θέλετε να τρώτε κρέας, θα πρέπει να επιλέγετε αλλαντικά που δεν περιέχουν νιτρικό άλας και κατά προτίμηση από ζώα που έχουν μεγαλώσει τρώγοντας χορτάρι και όχι καλαμπόκι.
  • Ποπ-κορν φτιαγμένο στα μικροκύματα. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε ποπ-κορν. Απλώς βάζετε μια σακούλα ποπ-κορν στα μικροκύματα και σε δύο λεπτά έχετε την καλύτερη παρέα για μια ταινία στον καναπέ. Ωστόσο ο συνδυασμός των συστατικών του με την ακτινοβολία της συγκεκριμένης συσκευής συσχετίζονται με τον καρκίνο και τη στειρότητα. Επίσης στο ποπ-κορν χρησιμοποιείται διακετύλιο. Το συστατικό αυτό δίνει τη γεύση του βουτύρου (τεχνητή) και συνδέεται με σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, αρκετά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο ποπ-κορν είναι γενετικά τροποποιημένα. Αν θέλετε να απολαύσετε αυτό το σνακ, αγοράστε σπόρους καλαμποκιού και φτιάξτε ποπ-κορν μόνοι σας σε μια σκεπασμένη κατσαρόλα με λίγο λάδι.
  • Αναψυκτικά, κανονικά ή διαίτης. Τα αναψυκτικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Είναι τόσο απλό. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλλά και στα χημικά, στις χρωστικές και σε άλλα πρόσθετα που περιέχουν. Τα αναψυκτικά και οι σόδες οξειδώνουν το σώμα και “τρέφουν” τα καρκινικά κύτταρα. Όσον αφορά στα αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, αυτά είναι ακόμα πιο επικίνδυνα επειδή περιέχουν ασπαρτάμη, μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που φέρνει μαζί της διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων είναι ο καρκίνος και οι συγγενείς ανωμαλίες. Άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη (Splenda) και η ζαχαρίνη έχουν συνδεθεί επίσης με διάφορες ασθένειες. Επιλέγετε πάντα φυσικούς και φρεσκοστυμμένους χυμούς, ή στην καλύτερη περίπτωση νερό.
Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο
  • Επεξεργασμένο αλεύρι. Μιλάμε για το λευκό αλεύρι, ένα συνηθισμένο συστατικό σε πολλές επεξεργασμένες τροφές. Η υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων που περιέχει είναι ανησυχητική. Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων αλευριών συνδέεται με αύξηση κατά 220% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Επίσης ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης του λευκού αλευριού κάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να ανεβαίνουν γρήγορα, κάτι που ενισχύει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επιλέγετε δημητριακά ολικής άλεσης (κίτρινου ή καστανού χρώματος) και φτιάχνετε οι ίδιοι την τροφή σας.
  • Επεξεργασμένη ζάχαρη. Σας επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο με το αλεύρι. Η λευκή ζάχαρη τείνει να αυξάνει την ινσουλίνη και τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα. Προσέχετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε φρουκτόζη, όπως το σιρόπι καλαμποκιού (που περιέχεται σε πολλά προϊόντα που αγοράζετε στα καταστήματα), το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το σώμα. Τα μπισκότα, τα γλυκά, τα κέικ, οι χυμοί, οι σάλτσες, τα δημητριακά και τα αναψυκτικά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού. Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί υπάρχουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου στον κόσμο. Ως εναλλακτική της λευκής ζάχαρης δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη στέβια (αγοράστε το αποξηραμένο φυτό) ή το μέλι (βιολογικό) ως γλυκαντικά.
Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο - ζαχαρη
  • Υδρογονωμένα έλαια, μια από τις τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των επεξεργασμένων τροφίμων έτσι ώστε να παραμένουν “σταθερά”. Όμως το μειονέκτημα είναι ότι αλλάζουν τη δομή και την ευκαμψία της μεμβράνης των κυττάρων στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει “εξασθενητικές” νόσους, με άλλα λόγια καρκίνο (μεταξύ άλλων). Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό τροφών που αγοράζετε και καταναλώνετε κάθε μέρα. Πολλοί κατασκευαστές τα αντικαθιστούν με ασφαλέστερες εναλλακτικές, όπως το φοινικέλαιο, το οποίο αποτελεί ήδη μια θαυμάσια επιλογή. Σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά καθώς είναι μια από τις τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
  • Βιομηχανικά παραγόμενα φρούτα και λαχανικά. Πώς μπορούν τα υγιεινότερα φρούτα να προκαλούν καρκίνο; Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ίδια την τροφή, αλλά μάλλον στον τρόπο που αυτή “φροντίζεται” πριν διοχετευτεί στην αγορά. Το 98% των φρούτων και των λαχανικών είναι επιμολυσμένα με παρασιτοκτόνα, τα οποία προκαλούν καρκίνο. Τα μήλα κατέχουν την πρώτη θέση σε αυτή τη σχολαστική κατάταξη, ακολουθούμενα από τα σταφύλια, τις φράουλες, το κόλιαντρο και τις πατάτες. Τα χημικά προϊόντα σκορπίζονται στα χωράφια για την αποτροπή των παρασίτων και των ασθενειών και, ως αποτέλεσμα, κάνουν τους ανθρώπους που τρώνε τα συγκεκριμένα προϊόντα να αρρωσταίνουν. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας η κατανάλωση των χημικών αυτών αυξάνει, ως αποτέλεσμα, τον κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με προβλήματα, όπως χαμηλό IQ ή διαταραχές προσοχής. Για την αποτροπή των παραπάνω, επιλέγετε βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα πιστοποιημένα “χωρίς παρασιτοκτόνα”. Επίσης να ψωνίζετε στις τοπικές αγορές.

Αυτές ήταν οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.