Η ενοχλητική κολπίτιδα: αιτίες και φυσική αντιμετώπιση

Η κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων, από μολύνσεις μέχρι αλλεργίες. Οι παρακάτω φυσικές θεραπείες συμβάλλουν στον κατευνασμό των συμπτωμάτων και στη μείωση της δυσφορίας.
Η ενοχλητική κολπίτιδα: αιτίες και φυσική αντιμετώπιση
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής τους είναι η ενοχλητική κολπίτιδα.

Πρόκειται για κάτι πολύ ενοχλητικό και μπορεί να συνοδεύεται από οσμή, κοκκινίλα και πόνο, ανάλογα με την αιτία.

Η περιοχή του κόλπου κανονικά προστατεύεται από τη μικροβιακή χλωρίδα, η οποία διατηρεί την ισορροπία της υγρασίας και εξουδετερώνει τα βλαβερά βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις.

Οι μεταβολές σε αυτή τη χλωρίδα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και σε μια ποικιλία άλλων παθήσεων που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές. Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την κολπίτιδα παρουσιάζονται εδώ.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες γι’αυτά τα προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή των γυναικών, που συχνά τις φέρνουν σε αμηχανία. Ευτυχώς υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές θεραπείας που βοηθούν στη φυσική τους αντιμετώπιση πριν εξελιχθούν σε κάτι πιο περίπλοκο.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την ενοχλητική κολπίτιδα;

Το δέρμα του αιδοίου και του κόλπου σας είναι πιο ευαίσθητο και πιο ευάλωτο από ό,τι άλλα σημεία του σώματός σας. Διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.

Η ενοχλητική κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί από κάποια μόλυνση, τη μεταβολή του pH στον κόλπο ή σε αλλεργία σε κάτι που χρησιμοποιείτε, όπως χημικά προϊόντα υγιεινής ή προφυλακτικά από λατέξ.

Διαβάστε επίσης: 5 αιτίες του κολπικού κνησμού

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η ενοχλητική κολπίτιδα: αιτίες και φυσική αντιμετώπιση

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες του κολπικού κνησμού είναι η βακτηριακή κολπίτιδα (BV). Οφείλεται στον πολλαπλασιασμό βακτηρίων στον κόλπο. Μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν κάψιμο, ερεθισμό, κίτρινες εκκρίσεις και δυνατή οσμή.

Candida albicans

Οι μυκητιάσεις είναι ακόμα ένας συνηθισμένος ένοχος και οφείλονται σε ένα μύκητα που είναι γνωστός ως Candida albicans. Όταν αυτό το στέλεχος μύκητα αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα στον κόλπο, δημιουργεί μια παχύρρευστη λευκωπή έκκριση που χαρακτηρίζεται από μια δυνατή οσμή που θυμίζει ψωμί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί φλεγμονή μέσα και έξω από την περιοχή του κόλπου, με μια βασανιστική αίσθηση κνησμού ή καψίματος.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ένα από τα συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ) είναι η κολπίτιδα.

Αν και αποτελούν μια πιο σπάνια αιτία των συμπτωμάτων σας, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έτσι κι αλλιώς το γιατρό σας.

Εμμηνόπαυση

Κατά την εμμηνόπαυση παρατηρείται μια σειρά ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν άμεσα την περιοχή του κόλπου μεταβάλλοντας το φυσικό pH του σώματος, προκαλώντας ξηρότητα.

Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η ιατρική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να βρεθεί ένας τρόπος εξισορρόπησης των ορμονών, πρόληψης της φλεγμονής και μείωσης των κινδύνων μόλυνσης.

Αλλεργίες

Η χρήση προϊόντων τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες που πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία που προκαλεί ενοχλητική κολπίτιδα. Οι ουσίες αυτές περιέχονται σε προϊόντα όπως:

 • Αρωματισμένο χαρτί υγείας.
 • Σαπούνια και απορρυπαντικά.
 • Αποσμητικά προϊόντα για την ευαίσθητη περιοχή.
 • Μαντιλάκια στεγνωτηρίου.
 • Αρωματισμένα υγρά μαντιλάκια.
 • Ταμπόν και σερβιέτες.

Φυσικές θεραπείες για την κολπίτιδα

Αν η αιτία είναι μια μόλυνση ή κάποιο ΣΜΝ, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να λάβετε μια ακριβή διάγνωση πριν περάσετε σε κάποιο είδος θεραπείας.

Γενικά, ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός σπιτικών θεραπειών οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες στην ανακούφισή σας από τα συμπτώματα και στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας της περιοχής αυτής.

Άρνικα

Η ενοχλητική κολπίτιδα: θεραπείες

Το φυτό αυτό διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προάγουν τη θεραπεία του δέρματος, για ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται;

 • Φτιάξτε έγχυμα από τα φύλλα του φυτού αυτού και εφαρμόστε το στην εξωτερική περιοχή.

Καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για την ανακούφιση από τα προβλήματα που συνδέονται με την περιοχή του κόλπου. Έχει αντιβιοτική δράση που μπορεί να προλάβει και να καταπολεμήσει τις μολύνσεις, κάτι χρήσιμο στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή που προκαλεί η ενοχλητική κολπίτιδα.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται;

 • Όπως με την άρνικα, φτιάξτε ένα έγχυμα και χρησιμοποιήστε το υγρό για εξωτερική πλύση.

Αμαμηλίδα

Η ικανότητα αυτού του φυτού να καταπολεμά τη φλεγμονή συμβάλλει στη μείωση του κνησμού και του καψίματος στην περιοχή του κόλπου ενώ επίσης καταπολεμά κάθε μόλυνση.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται;

 • Υγράνετε ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα πανί με νερό αμαμηλίδας και εφαρμόστε το στις πάσχουσες περιοχές.

Γιαούρτι με προβιοτικά

Η ενοχλητική κολπίτιδα: προβιοτικά

Η κατανάλωση φυσικού γιαουρτιού με προβιοτικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να καταπραΰνετε τη φλεγμονή. Μπορείτε ακόμα και να το εφαρμόσετε απευθείας στην περιοχή του κόλπου για ανακούφιση. Οι Falagas, M. E., Betsi, G. I., & Athanasiou, S.αναφέρονται στην σημασία των προβιοτικών για την πρόληψη της κολπίτιδας.

Οι καλλιέργειες υγιεινών βακτηρίων στο γιαούρτι μειώνουν τα βλαβερά παθογόνα και αποκαθιστούν το φυσικό pH του κόλπου.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Θεραπείες για τις κολπικές μυκητιάσεις.

Μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε…

Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται κάποια ντροπή όταν έχουν να κάνουν με αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Είναι όμως σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε αυτού του είδους την ενόχληση.

Ο κόλπος σας είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο του σώματος. Όλα τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως για να αποτραπεί η εμφάνιση ασθένειας ή πιο σοβαρά συμπτώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Borges, S., Silva, J., & Teixeira, P. (2014). The role of lactobacilli and probiotics in maintaining vaginal health. Archives of Gynecology and Obstetrics. https://doi.org/10.1007/s00404-013-3064-9
 • Tariq Sadiq, S., & Hay, P. (2016). The vaginal microbiota in health and disease. In The Human Microbiota and Chronic Disease: Dysbiosis as a Cause of Human Pathology. https://doi.org/10.1002/9781118982907.ch16
 • Cassone, A. (2015). Vulvovaginal Candida albicans infections: Pathogenesis, immunity and vaccine prospects. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1111/1471-0528.12994

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.