Σαπούνι παπάγιας: Χρήσεις, ιδιότητες, και αντενδείξεις

Το σαπούνι παπάγιας είναι ένα προϊόν με απολεπιστικές ιδιότητες. Γι' αυτό είναι ιδανικό για να διατηρήσετε μαλακό το δέρμα, ελεύθερο από ακαθαρσίες. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Συνεχίστε την ανάγνωση!
Σαπούνι παπάγιας: Χρήσεις, ιδιότητες, και αντενδείξεις

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιούνιος, 2021

Εσείς χρησιμοποιείτε σαπούνι παπάγιας;

Η παπάγια καλλιεργείται σε τροπικές χώρες, ειδικότερα στο δυτικό ημισφαίριο, όπου οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για καλλυντικούς σκοπούς σε μορφή σαπουνιού, μασκών, και άλλων προϊόντων. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, έχει αποκτήσει μεγάλη αξία χάρη στις χρήσεις της στη μαγειρική και τις θρεπτικές της ιδιότητες.

Διαβάστε περισσότερα για τις ιδιότητές της παρακάτω!

Μια γρήγορη σημείωση για τα εμπορικά σαπούνια

Γενικά, τα περισσότερα εμπορικά σαπούνια περιέχουν χημικά στοιχεία όλων των ειδών στη σύνθεσή τους. Όμως, πολλά προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους, ειδικά σε όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα. Ανάμεσά τους, μπορούμε να βρούμε ερεθισμούς, αλλεργίες, ή ακόμη και αλλαγές στο φυσικό pH του δέρματος.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη χρήση φυσικών σαπουνιών, όπως αυτά που φτιάχνονται από την παπάγια. Θα σας πούμε γιατί είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για χρήση, αλλά και για τις ιδιότητες και τις πιθανές αντενδείξεις του.

Ποια πιθανά οφέλη έχει το σαπούνι παπάγιας στο δέρμα;

Το ενεργό ένζυμο αυτού του φρούτου, που ονομάζεται παπαΐνη, χρησιμοποιείται στη δημιουργία σαπουνιών για διάφορους σκοπούς. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του European Journal of Pharmaceutical Sciences, αυτή η ουσία χρησιμοποιείται συχνά στη δερματολογία για την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των ουλών.

Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι το εκτιμούν λόγω της ικανότητάς του να βελτιώνει την υγεία του δέρματος καθώς προάγει την εξουδετέρωση των νεκρών κυττάρων και των ακαθαρσιών. Η παπάγια περιέχει επίσης βιταμίνη C, η οποία μειώνει τις αρνητικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών και βοηθά στη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου.

Πέραν των παραπάνω, προμηθεύει με βιταμίνη Α, μια απαραίτητη θρεπτική ουσία για τη διέγερση της αναγέννησης των κυττάρων και τη μείωση της εμφάνισης κηλίδων και ανωμαλιών. Όπως βλέπετε, το σαπούνι παπάγιας είναι μια καλή επιλογή για τη φροντίδα του δέρματος χάρη στη σύνθεσή του.

Δε θα το πιστέψετε, αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα υγιεινά οφέλη από αυτό το σαπούνι. Θα σας τα αναφέρουμε στη συνέχεια!

Δύο μπάρες σαπουνιού παπάγιας
Το σαπούνι παπάγιας περιέχει παπαΐνη, μια ουσία με απολεπιστική δράση που ωφελεί την υγεία του δέρματος.

Το σαπούνι παπάγιας είναι απολεπιστικό

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του σαπουνιού παπάγιας είναι η απολεπιστική του δράση. Αυτό σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Το δέρμα αναγεννιέται φυσικά από μόνο του, αν και δεν είναι κακό να επιταχύνουμε τη διαδικασία με την εφαρμογή προϊόντων απολέπισης. Αυτό θα δώσει στο δέρμα περισσότερη λάμψη και ομοιόμορφη εμφάνιση.

Σε ό,τι αφορά το σαπούνι παπάγιας, η απολεπιστική του δράση οφείλεται στην παπαΐνη, η οποία, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι μια ουσία που καταλύει τη φθορά των πρωτεϊνών όταν συνδυάζονται με το νερό.

Έχει ιδιότητες κατά της ακμής

Δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής ενάντια στην ακμή. Όμως, το σαπούνι παπάγιας προάγει την καθαριότητα και υποστηρίζει τη θεραπεία της πάθησης. Η παπαΐνη που περιέχει βοηθά στην απομάκρυνση της τραυματισμένης κερατίνης και αποτρέπει τον σχηματισμό ουλών.

Σύμφωνα με το βιβλίο Healing Power of Papayaαπό τη Barbara Simonsohn, οι απολεπιστικές ιδιότητες του σαπουνιού παπάγιας, το καθιστούν τον ιδανικό σύμμαχο για την αντιμετώπιση της ακμής και την αποτροπή της απόφραξης των πόρων εξαιτίας των νεκρών κυττάρων.

Το σαπούνι παπάγιας είναι καταπραϋντικό

Ο καθαρισμός του δέρματος με σαπούνι παπάγιας είναι χρήσιμος στην ανακούφιση του πόνου, του κνησμού, και της ερυθρότητας. Παρότι δεν αποτελεί θεραπεία για τις αλλεργίες, τα τσιμπήματα, ή τις πληγές, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας ενώ κάνετε χρήση άλλης θεραπείας.

Βοηθά στην αποτροπή σχηματισμού κηλίδων του δέρματος

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν τη θεωρία που λέει ότι το σαπούνι παπάγιας μειώνει τις κηλίδες. Ωστόσο, η Simonsohn, συγγραφέας του βιβλίου που αναφέραμε νωρίτερα, αναφέρει ότι η τακτική εφαρμογή του μπορεί να λευκάνει ελαφρώς τις ουλές.

Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι η παπαΐνη δεν λευκαίνει χημικά το δέρμα, όπως συμβαίνει με τις εμπορικά διαθέσιμες κρέμες λεύκανσης. Δρα απολεπίζοντας τα εξωτερικά στρώματα τα οποία έχουν μαυρίσει ίσως ή έχουν υποστεί ζημιά από τον ήλιο.

Είναι ένα φυσικό καθαριστικό κηλίδων

Το ένζυμο παπαΐνη, που βρίσκεται στο φυτό παπάγια, καταλύει τη διάσπαση των πρωτεϊνών μέσω της υδρόλυσης (της προσθήκης μορίων νερού). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χρησιμεύει στην αφαίρεση λεκέδων από υφάσματα.

Σύμφωνα με το βιβλίο Papaya: The Medicine Tree, από τον Harald W. Tietze, το σαπούνι που φτιάχνεται από αυτό το φυτό είναι αποτελεσματικό τόσο για τη χαλάρωση, όσο και για την αφαίρεση λεκέδων με υψηλό πρωτεϊνικό περιεχόμενο, όπως του αίματος.

Σαπούνι παπάγιας – Αντενδείξεις και παρενέργειες

Μόνο και μόνο επειδή είναι φυσικό ένα προϊόν, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να έχει αντιπαραγωγική δράση. Όλα τα σώματα διαφέρουν και ορισμένοι άνθρωποι ίσως έχουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χρήση αυτού του σαπουνιού.

Γενικά, είναι ένα ασφαλές προϊόν για τους περισσότερους ανθρώπους. Όμως, η χρήση του αντενδείκνυται αν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στο λάτεξ ή την παπάγια.

Λάβετε υπόψιν σας τα ακόλουθα προκειμένου ν’ αποφύγετε τυχόν δυσφορία:

  • Δοκιμάστε το σαπούνι σε ένα μικρό τμήμα του δέρματός σας για να διασφαλίσετε ότι δεν προκαλεί αλλεργίες, ερεθισμό, πρήξιμο, κ.λπ. πριν το χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά.
  • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια.
  • Χρησιμοποιήστε το για εξωτερική χρήση μόνο.
  • Σταματήστε τη χρήση του αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αντίδραση του δέρματος και ξεβγάλετε με άφθονο νερό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν δερματολόγο αν το κρίνετε απαραίτητο.
  • Διατηρήστε το προϊόν σε θερμοκρασία μικρότερη των 32ºC.
Άτομο κρατά σαπούνι παπάγιας
Σε περίπτωση αλλεργίας στην παπάγια ή το λάτεξ, είναι καλύτερο ν’ αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού παπάγιας.

Τι να θυμάστε για το σαπούνι παπάγιας

Η παπάγια περιέχει χρήσιμες, για το δέρμα, θρεπτικές ουσίες. Γι’ αυτό, η συμπερίληψη αυτού του σαπουνιού στη ρουτίνα ομορφιάς σας μπορεί να χρησιμεύσει για απολέπιση, μείωση εμφάνισης της ακμής, και την αποτροπή κηλίδων. Ωστόσο, να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για κάποιο μαγικό συστατικό.

Τέλος, σημειώστε ότι η εφαρμογή του δε θα έχει άμεσα αποτελέσματα στο δέρμα και ούτε θα αντικαταστήσει τα προϊόντα που σας σύστησε ο δερματολόγος σας. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία σε περίπτωση ακμής, ερεθισμού, ή ευαισθησίας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
6 υγιεινά οφέλη της παπάγιας σύμφωνα με έρευνες
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
6 υγιεινά οφέλη της παπάγιας σύμφωνα με έρευνες

Τα υγιεινά οφέλη της παπάγιας είναι πάρα πολλά. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο φρούτο, και έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των θρεπτικών ο...



  • Manosroi A, Chankhampan C, Manosroi W, Manosroi J. Transdermal absorption enhancement of papain loaded in elastic niosomes incorporated in gel for scar treatment. Eur J Pharm Sci. 2013 Feb 14;48(3):474-83. doi: 10.1016/j.ejps.2012.12.010. Epub 2012 Dec 21. PMID: 23266464.
  • Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
  • Kafi R, Kwak HS, Schumacher WE, Cho S, Hanft VN, Hamilton TA, King AL, Neal JD, Varani J, Fisher GJ, Voorhees JJ, Kang S. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol). Arch Dermatol. 2007 May;143(5):606-12. doi: 10.1001/archderm.143.5.606. PMID: 17515510.
  • Simonsohn, B. Healing Power of Papaya. Lotus Press (2000).
  • Tietze, H. Papaya the Medicine Tree. Harald Tietze Publishing (2003).
  • Amri E, Mamboya F. Papain, a plant enzyme of biological importance: A review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology (2012).