Δυναμώστε τις φλέβες και καταπολεμήστε τους κιρσούς

Οι κιρσοί εμφανίζονται λόγω προβλημάτων με την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Για να τους αποφύγετε ή για να βελτιώσετε την όψη τους, μπορείτε να κάνετε μερικές απλές ασκήσεις και να καταναλώνετε άφθονες τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3.
Δυναμώστε τις φλέβες και καταπολεμήστε τους κιρσούς
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Δυναμώστε τις φλέβες και καταπολεμήστε τους κιρσούς! Οι φλέβες είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν αίμα σε όλο το σώμα συλλέγοντας τις άχρηστες ουσίες, οι οποίες έπειτα φιλτράρονται από το συκώτι.

Το να έχετε δυνατές, ελαστικές φλέβες είναι ουσιαστικό για την καλή κυκλοφορία του αίματος και τη συνολική υγεία. Όμως με τα χρόνια οι φλέβες τείνουν να εξασθενούν και να σκληραίνουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά προβλήματα.

Η ηλικία αποτελεί μια σημαντική αιτία των προβλημάτων στις φλέβες. Άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής, η κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά, οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Κιρσοί

Οι φλέβες στο κάτω μέρος του σώματός σας κάνουν περισσότερη δουλειά από ό,τι εκείνες σε άλλα σημεία. Αυτό οφείλεται στην επίδραση της βαρύτητας, που κάνει δυσκολότερη τη μεταφορά αίματος από τα πόδια στην καρδιά σας.

Επιπλέον, τα κάτω άκρα φέρουν το βάρος του σώματός σας, κάτι που επίσης επηρεάζει το πόσο καλά ρέει το αίμα μέσα από τις φλέβες σας.

δυναμώστε τις φλέβες - κιρσοί

Όταν οι φλέβες εξασθενούν, οι βαλβίδες που ελέγχουν τη ροή του αίματος καταβάλλονται από την αυξημένη πίεση. Η φλέβα σταματάει να λειτουργεί κανονικά και η μεταφορά του αίματος στην καρδιά σας αρχίζει να γίνεται δύσκολη.

Όταν το αίμα λιμνάζει στις φλέβες των κάτω άκρων, αυτές μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή και να σχηματίσουν οζίδια, τα οποία δημιουργούν την αντιαισθητική όψη των κιρσών. Μπορείτε να διαβάσετε για τις ωφέλειες της αλόης βέρα στους κιρσούς εδώ.

Οι κιρσοί χαρακτηρίζονται από μια γαλαζωπή απόχρωση και από πρησμένα σημεία στα πόδια. Αυτές οι περίφημες φλέβες έχουν δυσάρεστη εμφάνιση, ενώ μπορεί επίσης να είναι οδυνηρές.

Εκτός από τα αισθητικά ζητήματα, οι κιρσοί επηρεάζουν άμεσα την υγεία, επειδή η συσσώρευση τοξινών στους γύρω ιστούς μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ελκών, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, τα συνεχή προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ασκήσεις και δυναμώστε τις φλέβες

δυναμώστε τις φλέβες με διατασεις

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κιρσών. Η εκτέλεση ασκήσεων που απαιτούν συνεχείς κινήσεις μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και να στοχεύσει συγκεκριμένα σε αυτό το πρόβλημα.

Τα πλέον συνιστώμενα είδη άσκησης είναι τα εξής:

 • Γυμναστική
 • Κολύμβηση
 • Ποδηλασία
 • Στατικό ποδήλατο
 • Γιόγκα
 • Περπάτημα

Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε ένα εικοσάλεπτο πρόγραμμα ασκήσεων που περιλαμβάνει βάρη και διατάσεις των ποδιών. Αυτές οι τοπικές ασκήσεις είναι ιδανικές για να δυναμώσετε τις φλέβες σας.

Τελειώστε το πρόγραμμα των ασκήσεων κάνοντας είκοσι ανυψώσεις ποδιών από την κάθε πλευρά.

Διατροφή

Το τι τρώτε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των φλεβών σας, οι οποίες χρειάζονται ορισμένες θρεπτικές ουσίες για να είναι γερές και να παραμείνουν ελαστικές.

Θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί. Προσπαθήστε να βασίσετε τη διατροφή σας στα φρούτα και στα λαχανικά, προσθέτοντας αμινοξέα από προϊόντα όπως η μαγιά μπύρας και η σόγια.

Χυμοί και δυναμώστε τις φλέβες

δυναμώστε τις φλέβες με χυμούς

Ο χυμός αυτός συμβάλλει στην ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων και των φλεβών ενώ παράλληλα θα απομακρύνει τις τοξίνες από το αίμα. Αν τον πίνετε τακτικά, θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος γενικά μειώνοντας την εμφάνιση κιρσών.

Υλικά

 • 1 κλωνάρι σέλινο
 • 2 τομάτες
 • 1 σκελίδα σκόρδο
 • 1 φέτα κρεμμύδι
 • 1 1/2 φλιτζάνι τζελ αλόης βέρα (300 ml)
 • 1 κουταλάκι του τσαγιού σπιρουλίνα (5 γραμμάρια)

Προετοιμασία

Προσθέστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ σας και χτυπήστε τα για μερικά λεπτά. Πίνετε αυτό το χυμό με άδειο στομάχι.

Σπιτική θεραπεία και δυναμώστε τις φλέβες

δυναμώστε τις φλέβες με κέιλ

Αυτή η σπιτική θεραπεία για τους κιρσούς εφαρμόζεται εύκολα και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται τακτικά. Αγοράστε λίγο κέιλ και ξεχωρίστε τα φύλλα.

Ανοίξτε κάθε φύλλο με έναν πλάστη και τοποθετήστε το πάνω στα σημεία που παρουσιάζουν κιρσούς. Αφήστε τα για μερικές ώρες ή για όλη τη νύχτα. Σχετική έρευνα έχει κάνει και η Mayo Clinic και τα αποτελέσματά της μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η αντιμετώπιση των κιρσών στο σπίτι δεν θα σας δώσει άμεσα αποτελέσματα και ότι απαιτείται αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές σας.

Μια καλύτερη διατροφή, η τακτική άσκηση και η τήρηση των παραπάνω απλών συμβουλών μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το πρόβλημα. Όμως, στις σοβαρότερες περιπτώσεις η ιατρική επέμβαση είναι απαραίτητη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.