9 προειδοποιητικά σημάδια ότι τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στο συκώτι σας

Το συκώτι σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανά σας στο σώμα.
9 προειδοποιητικά σημάδια ότι τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στο συκώτι σας
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το συκώτι σας μπορεί να σας δίνει προειδοποιητικά σημάδια όταν κάτι δεν πάει καλά. Πώς μπορείτε να ξέρετε αν τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στο συκώτι σας; Πριν να είναι αργά και πριν αναπτύξετε κάποια σοβαρή ηπατική ασθένεια, υπάρχουν ορισμένα σημάδια τα οποία φανερώνουν τη συσσώρευση περιττών άχρηστων ουσιών σε αυτό το όργανο καθαρισμού.

Το συκώτι σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανά σας στο σώμα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο, μετά το δέρμα και είναι υπεύθυνο για την ολοκλήρωση βασικών λειτουργιών για την υγεία.

Κάθε μέρα αναλαμβάνει το φιλτράρισμα του αίματος για την αφαίρεση των τοξινών και των κυττάρων που δεν χρειάζεται πλέον το σώμα σας. Είναι επίσης υπεύθυνο για τη σύνθεση υδατανθράκων και λιπιδίων.

Επιπλέον, αποθηκεύει βιταμίνες Α, D, Ε και Κ που είναι βασικές για τη διατήρηση της καλής σωματικής και πνευματικής ενέργειας.

Ωστόσο, αν και είναι απεκκριτικό όργανο η υπερβολική ποσότητα τοξικών ουσιών μπορεί να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία του η οποία κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Το συκώτι έχει τη δυνατότητα να καθαρίζεται καθημερινά από μόνο του αλλά όταν υπερλειτουργεί, αυτές οι εργασίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εκτελεί τις εργασίες του σε βέλτιστο βαθμό.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και να καταφύγετε άμεσα σε κάποιο αποτοξινωτικό πρόγραμμα.

Παρακάτω, θα σας αποκαλύψουμε τα 9 προειδοποιητικά σημάδια ότι το συκώτι σας έχει συσσωρεύσει αυτά τα άχρηστα προϊόντα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημάδια που δείχνουν ότι τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στο συκώτι!

9 προειδοποιητικά σημάδια ότι τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στο συκώτι σας

1. Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων

Προειδοποιητικά σημάδια - Γιατρός ελέγχει ούρα

Οι αλλαγές στο χρώμα και τη μυρωδιά των ούρων και των κοπράνων αποτελούν ενδείξεις για διάφορα εσωτερικά προβλήματα υγείας.

Αν και μπορεί να οφείλονται σε κάποια ουρική ή εντερική ασθένεια, αποτελούν επίσης ενδεικτικό σύμπτωμα για την έγκαιρη ανίχνευση ηπατικών προβλημάτων.

Τα ούρα έχουν γενικά κίτρινο χρώμα όταν το σώμα είναι καλά ενυδατωμένο αλλά ο ίκτερος μπορεί να εκδηλωθεί με ένα πιο σκούρο χρώμα.

Επίσης, το συκώτι όταν είναι κορεσμένο από άχρηστα προϊόντα μπορεί να κάνει τα κόπρανά σας ελαφρύτερα ή ακόμη και μαύρα.

2. Κράμπες και φλεγμονές στομάχου

Αν και είναι δύσκολο να καθορίσουμε αν οι κράμπες και οι φλεγμονές της κοιλιακής χώρας οφείλονται στο συκώτι, δεν πρέπει να αποκλείουμε αυτή την πιθανότητα.

Οι επίμονες κράμπες υποδεικνύουν ότι το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά και δυσκολεύεται να αποβάλει τα άχρηστα προϊόντα.

Εξίσου κοινό είναι να βιώνετε επίμονες φλεγμονές οι οποίες σχεδόν πάντα συνοδεύονται από αέρια.

3. Ευαισθησίες του δέρματος

Προειδοποιητικά σημάδια - Γυναίκα με φαγούρα στα χέρια

Τα συσσωρευμένα άχρηστα προϊόντα που συσσωρεύονται στο συκώτι σχεδόν πάντα εκδηλώνονται με δερματικά συμπτώματα. Η ανεξήγητη φαγούρα, οι ερεθισμοί και η ξηροδερμία μπορεί να οφείλονται στο υπερφορτωμένο σύστημα του ήπατος. Σύμφωνα με τον ερευνητή Sunil Dogra άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι και ο αποχρωματισμός του δέρματος.

Πιθανότατα τα συμπτώματά σας να βελτιώνονται μετά την εφαρμογή κάποια ενυδατικής κρέμας αλλά επειδή το πρόβλημα είναι εσωτερικό θα επανεμφανιστούν.

4. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σχετίζεται με ασθένειες που επηρεάζουν το πεπτικό και ηπατικό σύστημα.

Αν και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κακές διατροφικές συνήθειες και σε ουσίες μερικών θρεπτικών συστατικών, ορισμένες φορές μπορεί να σημαίνει ότι συσσωρεύονται άχρηστα προϊόντα.

5. Διάρροια

Η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε πολλές και διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το συκώτι και την ουροδόχο κύστη.

Όταν η διάρροια γίνεται συνεχόμενη και χωρίς κάποια προφανή αιτία τότε μπορεί το συκώτι σας να ζητά απεγνωσμένα να αποτοξινωθεί γιατί τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στο συκώτι.

6. Κόπωση

Προειδοποιητικά σημάδια - Γυναίκα κοιμάται

Η κόπωση είναι μια πάθηση κατά την οποία δεν αισθάνεστε μόνο κουρασμένοι αλλά προκαλεί επίσης αδυναμία, λήθαργο και ανικανότητα να εκτελέσετε τις καθημερινές σας εργασίες.

Όταν το συκώτι υπερλειτουργεί λόγω των τοξινών, δεν φιλτράρει το αίμα σε βέλτιστο βαθμό με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η διατήρηση της σωστής οξυγόνωσης των κυττάρων.

Κατά συνέπεια, η πνευματική και σωματική σας απόδοση θα μειωθεί και θα αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση.

7. Ξαφνική απώλεια βάρους

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις είναι φυσιολογικό να χάνετε την όρεξή σας, αξίζει να δώσετε προσοχή στο γεγονός και ιδίως αν γίνει μόνιμη συνήθεια.

Για ορισμένους ανθρώπους, είναι καλύτερο να μην αισθάνονται την άμεση ανάγκη για φαγητό. Ωστόσο, μετά από μερικές μέρες αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και σε άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

8. Κατακράτηση υγρών

Προειδοποιητικά σημάδια - Πρησμένα πόδια

Η κατακράτηση υγρών είναι περισσότερο κοινή στους ανθρώπους με νεφροπάθειες. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από προβλήματα του ήπατος.

Γενικά, οι φλεγμονές εμφανίζονται στα πέλματα, τα πόδια όπως και σε άλλα μέρη του σώματος. Κατακράτηση υγρών έχετε αν πιέσετε το δάχτυλό σας στο δέρμα σας και παραμένει ένα αποτύπωμα στο σημείο για μερικά δευτερόλεπτα.

9. Κίτρινο δέρμα

Ο ίκτερος ή κίτρινο δέρμα, οφείλεται στη συσσώρευση μιας ουσίας που ονομάζεται χολερυθρίνη. Αυτή η χρωστική ουσία βρίσκεται στη χολή.

Η χολή παράγεται στο συκώτι και εκπληρώνει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης.

Όταν το συκώτι δυσκολεύεται να φιλτράρει τις τοξίνες από το αίμα τότε η χολερυθρίνη συσσωρεύεται στο κυκλοφορικό προκαλώντας τον αποχρωματισμό του δέρματος.

Έχετε δει κάποιο από τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια; Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε δυο ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης και αν είναι εφικτό να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Πλέον πότε τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στο συκώτι σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Buey, L. García, F. González Mateos, and R. Moreno-Otero. “Cirrosis hepática.” Medicine-Programa de formación médica continuada acreditado 11.11 (2012): 625-633.
  • García-Cortés, M., et al. “Hepatotoxicidad secundaria a” productos naturales”: análisis de los casos notificados al Registro Español de Hepatotoxicidad.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 100.11 (2008): 688-695.
  • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de alimentación para la población española.” Nutrición Clínica y dietética hospitalaria 30.1 (2010): 4-14.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.