Αυξάνονται τα κρούσματα σύφιλης και τα αφροδίσια νοσήματα

Τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 4 χρόνια. Η τάση αυτή είναι ανησυχητική και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Αυξάνονται τα κρούσματα σύφιλης και τα αφροδίσια νοσήματα
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Μαΐου, 2023

Η δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σήμανε συναγερμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος, τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται από το 2017 με ανησυχητικό ρυθμό.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η ασθένεια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εντυπωσιακή αύξηση σημειώθηκε και σε άλλες αφροδίσια νοσήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η γονόρροια. Τι σχέση μπορεί να έχει η πανδημία του COVID-19; Και το πιο σημαντικό: τι κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας;

Τα στοιχεία των CDC αποκαλύπτουν ότι τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται

Η έκθεση των CDC συλλέγει στοιχεία από το 2017 έως το 2021 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί ήταν σε θέση να σχεδιάσουν τις τάσεις όσον αφορά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Και αυτό που διαπίστωσαν ήταν μια πολύ μεγάλη αύξηση.

Τα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος ανέφεραν τα εξής:

  • Ενώ το 2017 υπήρχαν 101.590 επιβεβαιωμένα κρούσματα σύφιλης, το 2021 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 176.713 ασθενείς.
  • Τα κρούσματα βλεννόρροιας αυξήθηκαν από 555.608 το 2017 σε 710.151 το 2021.
  • Τα χλαμύδια αυξήθηκαν το τελευταίο έτος αναφοράς, από 1.579.885 κρούσματα το 2020 σε 1.644.416 το 2021.
Αν μεταφράσουμε τις πληροφορίες σε ποσοστά, διαπιστώνουμε ότι τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν στις ΗΠΑ με ρυθμό 74% τα τελευταία 4 χρόνια. Κατά την ίδια περίοδο, η γονόρροια κατέγραψε αύξηση 28%.

Η ερμηνεία που έδωσαν οι επαγγελματίες των CDC στην έκθεση που επισυνάπτεται σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι μια ανησυχητική τάση. Συγκεκριμένα, δείχνει ότι υπάρχουν μειονοτικές ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο, όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Σε αυτούς, η αύξηση των διαγνώσεων ήταν σημαντική.

Οι Αφροαμερικανοί διαγνώστηκαν σε περίπου 30% αυτών των αναφερόμενων περιπτώσεων. Και οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των κρουσμάτων γονόρροιας του 2021.

Από το 2001, τα κρούσματα πρωτογενούς και δευτερογενούς σύφιλης έχουν αυξηθεί κατά 781% στις Ηνωμένες Πολιτείες
.

Αυξάνονται τα κρούσματα σύφιλης στον υπόλοιπο κόσμο;

Για τους ειδικούς γιατρούς, αντιμετωπίζουμε μια πανδημία σύφιλης στον νέο αιώνα. Μια ανασκόπηση του 2016 προειδοποιούσε ήδη για την τάση του προβλήματος να είναι πιο έντονο σε χώρες με χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ. ), κάθε μέρα 1 εκατομμύριο άνθρωποι προσβάλλονται από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να θεραπευτεί με την κατάλληλη θεραπεία. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται στον πλανήτη 376 εκατομμύρια νέα κρούσματα σύφιλης, γονόρροιας, χλαμυδίων και τριχομονάδων.

Από την πλευρά του, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) ξεκίνησε το 2021 την Επιδημιολογική επισκόπηση της σύφιλης στην αμερικανική ήπειρο.. Εξηγεί ότι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν καταγράψει αύξηση 0,7% των κρουσμάτων τα τελευταία 30 χρόνια.

Στην Ευρώπη, οι τάσεις ήταν μεταβλητές, αλλά πλέον συμβαδίζουν με την παγκόσμια πραγματικότητα. Μια δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αναφέρει ότι, μεταξύ 2000 και 2010, η σύφιλη μείωσε την παρουσία της στους Ευρωπαίους πολίτες. Ωστόσο, από το 2010 και μετά, τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν από 4,4 διαγνώσεις σε 1.000.000 άτομα σε 6,1 για τον ίδιο αριθμό ατόμων την τελευταία δεκαετία.

Τι ρόλο έπαιξε η πανδημία;

Η έκθεση των CDC σχετικά με την αύξηση των αφροδισίων νοσημάτων εξηγεί ότι ένα μέρος της διαδικασίας οφείλεται στην πανδημία COVID-19. Η λοιμωξιολόγος Maria Alcaide το εξέφρασε με σαφήνεια:

Η πανδημία COVID-19 μπορεί να συνέβαλε στην αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς υπήρχε λιγότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τον έλεγχο και τη θεραπεία

~ Dr. Maria Alcaide ~

Ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexually Transmitted Diseases αναφέρει ότι τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν μετά την πανδημία επειδή ήταν επιβαρυντικός παράγοντας. Με άλλα λόγια, υπήρχαν ήδη καταστάσεις που ευνοούσαν τη μόλυνση, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τον εγκλεισμό και όλα όσα αυτός επέφερε.

Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν την κατάσταση των γυναικών. Σε αυτές υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθούν περισσότερα μωρά με συγγενή σύφιλη. Υποθέτουν ότι η αδυναμία ελεύθερης μετακίνησης για την έγκαιρη παρακολούθηση των εξετάσεων επιτάχυνε το πρόβλημα.

Πώς πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας;

Η πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αποτελεί πάντα προτεραιότητα, παρόλο που γνωρίζουμε πλέον ότι τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται. Τα μέτρα που έχουν ήδη αποδειχθεί επιστημονικά μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και είναι εφικτά. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά.

1. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό

Τα προφυλακτικά είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος που υπάρχει για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Φυσικά, η πρόληψη αυτή περιορίζεται στην περιοχή που καλύπτει το προφυλακτικό.

Γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις αν κάνετε στοματικό σεξ, για παράδειγμα. Είναι επίσης απαραίτητο να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο τοποθέτησής του, προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητά του.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να τονίζουν ότι τα προφυλακτικά βρίσκονται στο επίκεντρο των στρατηγικών πρόληψης. Πράγματι, η χαλαρότητα στη χρήση τους είναι μία από τις εξηγήσεις για τους λόγους που τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται στις ΗΠΑ.

2. Εξεταστείτε

Μια λοίμωξη από σύφιλη μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Η αρχική βλάβη είναι ανώδυνη και μερικές φορές κρύβεται στα γεννητικά όργανα ή αγνοείται από τον ασθενή.

Σε αυτή την πραγματικότητα, μια εξέταση αίματος για σύφιλη είναι πολύ χρήσιμη. Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες προωθείται η ανάλυση, όπως συμβαίνει με τις έγκυες γυναίκες στον τριμηνιαίο έλεγχο. Αλλά αν έχετε απορίες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Με μια απλή εξέταση αίματος, είναι δυνατόν να γίνει μια βιοχημική εξέταση η οποία, αν είναι θετική, θα επιτρέψει την έγκαιρη θεραπεία. Η σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί με γνωστά και αποτελεσματικά αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη.

3. Μην κάνετε χρήση ναρκωτικών

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι πρόκειται για μακρινές πραγματικότητες, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει συσχέτιση. Σύμφωνα με μελέτες, οι χρήστες ψυχαγωγικών ναρκωτικών συγκαταλέγονται στις ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από σύφιλη. Η Βραζιλιάνικη Εταιρεία Τροπικής Ιατρικής υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της, ο εθισμός στα ναρκωτικά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Και πάλι, οι ειδικοί των CDC σχολίασαν στην έκθεσή τους ότι η αύξηση της χρήσης οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνεται εν μέρει για την αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης. Όλα αυτά, πέρα από τις άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις που έχουν τα ναρκωτικά στη σωματική και ψυχική υγεία.

Κοινωνική ευθύνη

Δεν υπάρχει μία και μόνη λύση για τη μείωση των κρουσμάτων σύφιλης και των αφροδισίων νοσημάτων. Τα CDC προτρέπουν σε κοινή δράση:

Μπορούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια στην προσπάθειά μας να αντιστρέψουμε τις τάσεις, προχωρώντας με μια νέα προσέγγιση που χρησιμοποιεί ολιστική και συντονισμένη φροντίδα για την αντιμετώπιση των ταυτόχρονων επιδημιών και των ανισοτήτων στην υγεία

Ενημερωθείτε και φροντίστε τον εαυτό σας. Απλές ενέργειες που προλαμβάνουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.