Άγριο γιαμ ή διοσκουρία: Τι είναι και ποιες οι ιδιότητές του

Το άγριο γιαμ έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, γεγονός που το καθιστά ένα φυτό κατάλληλο για την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάθετε περισσότερα εδώ!
Άγριο γιαμ ή διοσκουρία: Τι είναι και ποιες οι ιδιότητές του
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το άγριο γιαμ είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται σήμερα ως θεραπεία για ορισμένα φλεγμονώδη προβλήματα. Έχει ευεργετικές ιδιότητες και ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να είναι θετικό για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι και αντενδείξεις που σχετίζονται με την κατανάλωσή του.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε λεπτομερώς πώς και πότε να χρησιμοποιήσετε το άγριο γιαμ. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι για να απολαύσετε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να το εισαγάγετε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε την κατανάλωση τοξικών ουσιών και να ασκείστε.

Χρήσεις και πιθανά οφέλη από το άγριο γιαμ

Είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε άγριο γιαμ στα ακόλουθα πλαίσια.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

χέρια με αρθρίτιδα
Αυτή η κατάσταση έχει πολλές θεραπείες.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γιαμ το καθιστούν πιθανό φάρμακο για πολλές ασθένειες που έχουν ως βασικό στοιχείο τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, οι μελέτες που υπάρχουν σε αυτό το θέμα αφορούσαν μόνο ζώα, οπότε τα αποτελέσματα δεν είναι απόλυτα εφαρμόσιμα στους ανθρώπους.

Υπερουριχαιμία

Υπάρχουν κάποιες δοκιμές, όπως αυτή που εμφανίστηκε στο Journal of Ethnopharmacology, που υποστηρίζουν ότι το άγριο γιαμ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την απέκκριση ουρικού οξέος. Αυτό θα αποτρέψει το πρόβλημα της υπερουριχαιμίας σε όσους έχουν προδιάθεση. Ωστόσο, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε αφορούσε μόνο ζώα.

Μυϊκοί σπασμοί και άγριο γιαμ

Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί μελέτες σχετικά με την πιθανή επίδραση του άγριου γιαμ στη θεραπεία των μυϊκών σπασμών. Αυτή η τροφή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση ή τις κράμπες. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει τελειώσει και δεν έχουμε ακόμα σαφή συμπεράσματα.

Ιογενής λοίμωξη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άγρια γιαμ έχουν σημαντική συγκέντρωση βιταμίνης C. Αυτό το θρεπτικό συστατικό βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τη συχνότητα κρυολογήματος και γρίπης. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη της ουσίας επιτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρώιμη ύφεση της νόσου.

Στειρότητα

Δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά άρθρα για το θέμα, αλλά ορισμένοι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι η τακτική πρόσληψη αυτού του φυτού θα μπορούσε να βελτιώσει τη γονιμότητα στις γυναίκες λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτοοιστρογόνα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν το πάρετε για το σκοπό αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες γονιμότητας.

χέρι με χέρι
Αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει τη στειρότητα, αλλά δεν πρέπει να αντικαταστήσει τη συνταγογραφούμενη θεραπεία από τους γιατρούς σας.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις για το άγριο γιαμ

Παρόλο που το άγριο γιαμ μπορεί να έχει δυνητικό όφελος για ορισμένους ανθρώπους, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι όταν πρόκειται για την κατανάλωσή του. Για παράδειγμα, αυτό το φαγητό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ναυτία, έμετο και πονοκεφάλους. Έχουν επίσης αναφερθεί και άλλες περιπτώσεις πεπτικής δυσλειτουργίας.

Υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης, συνήθως με δερματική εκδήλωση. Δεν είναι συχνό να βιώνετε αναφυλακτικό σοκ ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης γιαμ, αλλά μια σειρά δερματολογικών παρενεργειών μπορεί να σας εμποδίσει να το εισαγάγετε στη διατροφή σας.

Παρουσιάσεις και δοσολογία

Μπορείτε να βρείτε άγριο γιαμ στη φυσική του κατάσταση, αν και είναι επίσης δυνατό να καταναλώσετε εκχύλισμα με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής. Συχνά έρχεται ενθυλακωμένο με περίπου 100 χιλιοστόγραμμα του φυτού ανά δόση.

Κυκλοφορεί κυρίως για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων, αν και έχουμε ήδη αναφέρει ότι τα στοιχεία είναι λιγοστά.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι η λήψη 1 ή 2 δόσεων ημερησίως θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία των εμμηνορροϊκών κραμπών, της κατακράτησης υγρών και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Iranian Journal of Pharmaceutical Research, η κατανάλωση άγριου γιαμ μπορεί επίσης να τροποποιήσει το λιπιδικό προφίλ. Ωστόσο, η επίδραση της διατροφής σε αυτήν την παράμετρο είναι περιορισμένη. Ομοίως, υπάρχει ισχυρός γενετικός προσδιορισμός από αυτή την άποψη.

Άγριο γιαμ, φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες

Όπως έχετε δει, υπάρχουν πολλά πλαίσια όπου μπορείτε να εφαρμόσετε άγριο γιαμ χωρίς πολλές παρενέργειες. Ωστόσο, υπάρχει λίγη έρευνα που να υποστηρίζει την κατανάλωσή του. Οι περισσότερες από τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν είναι in vitro ή σε ζώα, κάτι που δεν μας επιτρέπει να επεκτείνουμε τα αποτελέσματα στους ανθρώπους. Ωστόσο, θεωρείται ασφαλές φυτό για την υγεία, εκτός από περιπτώσεις αλλεργιών.

Επίσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διατροφολόγο πριν αρχίσετε να το παίρνετε. Αυτός πρέπει να είναι ο κανόνας πριν από την εισαγωγή οποιουδήποτε συμπληρώματος στη διατροφή σας. Ο επαγγελματίας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την ανάγκη συμπερίληψης της ουσίας και θα μπορεί να αξιολογήσει τους σχετικούς κινδύνους.

Τέλος, να θυμάστε ότι για να επιτύχετε μια καλή κατάσταση υγείας είναι απαραίτητο να έχετε μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή, καθώς και τακτική σωματική δραστηριότητα. Η ενθάρρυνση της καλής ξεκούρασης είναι επίσης απαραίτητη.

Θυμηθείτε: τα συμπληρώματα είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Obidiegwu JE, Lyons JB, Chilaka CA. The Dioscorea Genus (Yam)-An Appraisal of Nutritional and Therapeutic Potentials. Foods. 2020 Sep 16;9(9):1304. doi: 10.3390/foods9091304. PMID: 32947880; PMCID: PMC7555206.
  • Salehi B, Sener B, Kilic M, Sharifi-Rad J, Naz R, Yousaf Z, Mudau FN, Fokou PVT, Ezzat SM, El Bishbishy MH, Taheri Y, Lucariello G, Durazzo A, Lucarini M, Suleria HAR, Santini A. Dioscorea Plants: A Genus Rich in Vital Nutra-pharmaceuticals-A Review. Iran J Pharm Res. 2019 Fall;18(Suppl1):68-89. doi: 10.22037/ijpr.2019.112501.13795. PMID: 32802090; PMCID: PMC7393038.
  • Zhang Y, Jin L, Liu J, Wang W, Yu H, Li J, Chen Q, Wang T. Effect and mechanism of dioscin from Dioscorea spongiosa on uric acid excretion in animal model of hyperuricemia. J Ethnopharmacol. 2018 Mar 25;214:29-36. doi: 10.1016/j.jep.2017.12.004. Epub 2017 Dec 9. PMID: 29233733.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.