Πόνος κάτω από τους μαστούς: Ποιες είναι οι αιτίες

Ο πόνος κάτω από τους μαστούς είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Μερικές από αυτές είναι φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος.
Πόνος κάτω από τους μαστούς: Ποιες είναι οι αιτίες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο πόνος κάτω από τους μαστούς είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι οι φυσιολογικές διεργασίες του σώματος που έχουν ως αποτέλεσμα αυτή την ενόχληση. Άλλες φορές, η αιτία είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας.

Ο πόνος κάτω από τους μαστούς μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Μερικές φορές υπάρχει μια αίσθηση καψίματος ή ο πόνος είναι διάχυτος και όχι πολύ έντονος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως πολύ εντοπισμένος και έντονος πόνος. Στην τελευταία περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πόνος κάτω από τους μαστούς είναι πιο συχνός σε νεαρές γυναίκες και σε όσες έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση. Περίπου το 70% των γυναικών αναφέρουν ότι είχαν τέτοιο πόνο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά μόνο το 15% χρειάστηκε ιατρική θεραπεία. Θα σας πούμε τα πάντα για τις κύριες αιτίες αυτής της δυσφορίας σε αυτό το άρθρο.

Έμμηνος ρύση, ορμονικές αλλαγές και εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες βιώνουν κάποια ενόχληση πριν από την έμμηνο ρύση, συμπεριλαμβανομένου του πόνου κάτω από το στήθος. Η ευαισθησία των μαστών οφείλεται σε αυξημένα οιστρογόνα και προγεστερόνη και είναι απολύτως φυσιολογική. Ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται μετά την ωορρηξία.

Παρόμοια δυσφορία δημιουργούν και οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση. Ο πόνος κάτω από τους μαστούς εμφανίζεται στην προεμμηνόπαυση καθώς και στην εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση.

Είναι πολύ συνηθισμένο για τις έγκυες γυναίκες και τις νέες μητέρες να αισθάνονται πόνο κάτω από το στήθος τους. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη των μαστών, στη θέση του μωρού ή σε αλλαγές στο σώμα για να φιλοξενήσει το έμβρυο. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα καούρας, παλινδρόμησης ή προβλημάτων της χοληδόχου κύστης ή του ήπατος.

Μια γυναίκα με πόνο στο στήθος.
Οι ορμονικές αλλαγές, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο γυναικείο στήθος.

Η κοστοχονδρίτιδα και πόνος κάτω από τους μαστούς

Η κοστοχονδρίτιδα, γνωστή και ως σύνδρομο Tietze, είναι μια φλεγμονή του χόνδρου που συνδέει το στέρνο με τις πλευρές. Μερικές φορές συνοδεύεται από αρθρίτιδα στο άνω μέρος της πλάτης ή του λαιμού, και αυτό συχνά προκαλεί ένα είδος μουδιάσματος στο στήθος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι αισθάνονται επίσης πόνο κάτω από τους μαστούς, δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για μασταλγία – ειδικό πόνο στο στήθος – παρόλο που δεν είναι. Αυτό το πρόβλημα υγείας είναι πιο συχνό σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Πολύ μεγάλο στήθος

Όσο μεγαλύτερο είναι το στήθος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πόνου κάτω από τους μαστούς. Το πολύ μεγάλο στήθος προκαλεί τέτοια ενόχληση και επίσης συχνά προκαλεί πόνο στον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε περιορισμούς σε ορισμένες σωματικές δραστηριότητες. Μερικές φορές εμφανίζονται και ραγάδες ή δερματικοί ερεθισμοί στην περιοχή. Το υπερβολικό μέγεθος του μαστού μπορεί να διορθωθεί οριστικά μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Ακατάλληλο σουτιέν και πόνος κάτω από τους μαστούς

Μια γυναίκα με σουτιέν.
Ένα σουτιέν που είναι ακατάλληλο για το στήθος μιας γυναίκας μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Ένα σουτιέν που απλώς δεν είναι κατάλληλο για το στήθος της γυναίκας θα μπορούσε να της προκαλέσει πολύ πόνο.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να επιλέξετε ένα σουτιέν που δεν έχει τη σωστή εφαρμογή. Δεν πρέπει να συμπιέζει το στήθος και δεν πρέπει να αφήνει αρκετό χώρο για να ανέβει ή να αλλάξει θέση εύκολα.

Μερικές φορές, τα σουτιέν που συνοδεύονται από μπανέλες μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσφορία σε ορισμένες γυναίκες. Ένα ανεπαρκές σουτιέν όχι μόνο προκαλεί πόνο κάτω από το στήθος, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πλάτη ή στον ώμο. Είναι καλύτερο να φοράτε σουτιέν καλής ποιότητας, ακόμα κι αν κοστίζουν λίγο παραπάνω.

Άλλες αιτίες πόνου κάτω από το στήθος

Πολλές φορές ο πόνος κάτω από το στήθος σχετίζεται με προβλήματα στο τοίχωμα του θώρακα ή στα πλευρά. Αυτό ισχύει για γυναίκες όλων των ηλικιών. Μερικές φορές πρόκειται για μεσοπλεύρια νευρίτιδα, η οποία είναι ένας ερεθισμός ή φλεγμονή του δικτύου των νεύρων μεταξύ των πλευρών.

Επίσης, ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με ένα μυϊκό πρόβλημα, που προκαλείται από μια ξαφνική ή απότομη κίνηση. Αυτό είναι που συνήθως ονομάζουμε μυϊκή έλξη.

Είναι επίσης πιθανό ο πόνος να προέρχεται από άλλα όργανα και να αντανακλάται στο θωρακικό τοίχωμα. Για παράδειγμα, ασθένειες της χοληδόχου κύστης και φλεγμονή του ήπατος προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα, καθώς και λοιμώξεις στους πνεύμονες ή καρδιακά προβλήματα.

Επιπλέον, δεν πρέπει να αποκλείσετε οποιαδήποτε διαδικασία στους ίδιους τους μαστούς, όπως κύστεις ή όγκους. Εξ ου και η σημασία της διαβούλευσης όταν υπάρχει αμφιβολία προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες συμπληρωματικές εξετάσεις για τη σωστή διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Torres, L. F. P., Pavón-Jiménez, R., Sánchez, M. R., Valderrama, J. C., & Pardo, J. A. M. (2002). Unidad de dolor torácico: seguimiento a un año. Revista Española de Cardiología, 55(10), 1021-1027.
  • Rokicki, W., Rokicki, M., & Rydel, M. (2018). What do we know about Tietze’s syndrome?. Kardiochirurgia i torakochirurgia polska = Polish journal of cardio-thoracic surgery, 15(3), 180–182. https://doi.org/10.5114/kitp.2018.78443

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.