Όσα πρέπει να ξέρετε για τον πόνο στο στήθος

Ο θωρακικός πόνος είναι πόνος που βρίσκεται μεταξύ του λαιμού και της κοιλιάς. Έχει διάφορες αιτίες και μπορεί να είναι καρδιακός ή μη καρδιακός. Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψουμε τα χαρακτηριστικά του.
Όσα πρέπει να ξέρετε για τον πόνο στο στήθος
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε δομή που βρίσκεται στο στήθος. Μπορεί να προέρχεται από κάποιο όργανο όπως ο οισοφάγος ή οι μύες, τα νεύρα ή τα πλευρά. Από αυτήν την άποψη, μπορεί επίσης να εξαπλωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο πόνος μπορεί να ταξιδέψει στο λαιμό, στα άνω άκρα ή ακόμα και στο πρόσωπο. Τι πρέπει, λοιπόν, να ξέρετε για τον πόνο στο στήθος;

Μερικές φορές, αυτός ο πόνος ξεκινά ως πόνος στην πλάτη. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την προέλευση του πόνου. Όμως, για να θεωρηθεί πόνος στο στήθος, πρέπει να εκδηλωθεί μπροστά.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται αυτόν τον τύπο πόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή το συνδέουν ασυνείδητα με καρδιακά προβλήματα. Περίπου το 5% των περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης αποδίδεται στον πόνο στο στήθος. Είναι λιγότερο συχνός στην παιδιατρική, αποτελώντας λιγότερο από το 1% των επειγουσών επισκέψεων σε αυτήν την ηλικία.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό που μπορεί να προκαλέσει αυτόν τον τύπο πόνου.

Για να θεωρηθεί ο πόνος στο στήθος σοβαρός, πρέπει να προέρχεται από κάποια περιοχή μεταξύ του λαιμού και της κοιλιάς. Μερικοί μπορεί να περιγράψουν το συναίσθημα ως πόνο, ενώ άλλοι μπορεί απλά να τον θεωρήσουν ενοχλητικό ή σφίξιμο.

Δείτε ακόμα: Τι να κάνετε όταν αισθανθείτε πόνο στο στήθος

Οι δύο κατηγορίες για τον πόνο στο στήθος

Οι ειδικοί συνήθως διαιρούν αυτόν τον πόνο σε δύο κύριες ομάδες: καρδιακός και μη καρδιακός. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να διακρίνουν γρήγορα μεταξύ του πόνου που απαιτεί επείγουσα προσοχή από αυτόν που μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να απαιτείται επείγουσα φροντίδα.

Παρακάτω, θα αναφέρουμε τις καρδιακές αιτίες αυτού του πόνου. Στη συνέχεια, θα αναφέρουμε επίσης ορισμένες ομάδες δομών που μπορεί να προκαλέσουν μη καρδιακό πόνο στο στήθος.

Καρδιακές αιτίες

 •  Ισχαιμική καρδιακή πάθηση. Αυτός ο πόνος είναι το βασικό σημάδι της στηθάγχης και της καρδιακής προσβολής. Είναι ένας πολύ έντονος και αδύναμος πόνος που εκδηλώνεται με σφίξιμο. Επίσης, βρίσκεται στην καρδιά και εκπέμπει στα άνω άκρα και το λαιμό. Αυτός ο πόνος αντιπροσωπεύει μια απόλυτα επείγουσα ανάγκη.
 •  Ρήξη της αορτής. Αν και η αορτή έχει ένα παχύ τοίχωμα που αντέχει σε υψηλές πιέσεις, μπορεί ακόμη να σπάσει. Αυτή είναι μια ασυνήθιστη κλινική κατάσταση που ονομάζεται αορτική ανατομή και προκαλεί σοβαρό πόνο. Απαιτεί επίσης επείγουσα προσοχή.
 •  Περικαρδίτιδα. Το περικάρδιο είναι η επένδυση της καρδιάς. Για διάφορους λόγους, μπορεί να συσσωρεύσει υγρό και να διογκωθεί, προκαλώντας περικαρδίτιδα. Η περικαρδίτιδα εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος, μπορεί να είναι διαλείπουσα και συχνά αλλάζει ανάλογα με τη στάση του ατόμου.

Μη καρδιακές αιτίες: Αιτίες για τον πνευμονικό πόνο στο στήθος

 • Πνευμονία. Μικροβιακές πνευμονικές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον πόνο. Μπορεί να είναι συνεχής και να εντείνεται με βήχα ή με ασυνήθιστες αναπνευστικές κινήσεις. Σε γενικές γραμμές, είναι ένας πόνος στην πλευρά που συμπίπτει με τη μολυσμένη περιοχή.
 • Πνευμονική εμβολή. Οι αρτηρίες και οι φλέβες του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να φράξουν με θρόμβους σε μια κατάσταση που ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να σχηματιστούν στους πνεύμονες ή να προέρχονται, μέσω της κυκλοφορίας, από άλλα μέρη του σώματος. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση.
 • Πνευμοθώρακας. Ακριβώς όπως η καρδιά περιβάλλεται από το περικάρδιο, οι πνεύμονες περιβάλλονται από τον υπεζωκότα. Εάν ο χώρος που σχηματίζει ο υπεζωκότας γεμίζει με αέρα, ονομάζεται πνευμοθώρακας. Είναι πολύ οδυνηρό και μπορεί επίσης να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως δύσπνοια.
 • Πλευρίτιδα. Ο υπεζωκότας είναι πιθανό να διογκωθεί. Αυτό είναι γνωστό ως πλευρίτιδα. Όπως με την περικαρδίτιδα, ο πόνος είναι διακεκομμένος και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις αλλαγές στη στάση του σώματος.
πόνος στο θώρακα
Ο πόνος του οισοφάγου στο στήθος εμφανίζεται συνήθως στη μέση του στήθους.

Μη καρδιακός πόνος: Πόνος που εμφανίζεται στον πεπτικό σωλήνα

 • Οισοφαγικοί σπασμοί. Ο οισοφάγος διατρέχει το κέντρο του θώρακα για να επικοινωνήσει το στόμα με το στομάχι. Επειδή είναι εν κοίλο σώμα του οποίου το τοίχωμα είναι φτιαγμένο από μυ, μπορεί να υποστεί σπασμούς. Όταν συμβεί αυτό, ο οισοφάγος κλείνει από μόνος του, προκαλώντας πόνο στο στήθος εμποδίζοντας τη διέλευση των τροφίμων.
 • Γαστρίτιδα. Αν και το στομάχι είναι χαμηλότερα, η γαστρίτιδα και η δυσπεψία μερικές φορές εκδηλώνονται προς τα πάνω, στο στήθος. Η γαστρίτιδα συνοδεύεται επίσης συχνά από πεπτικά συμπτώματα, όπως ρήξη, παλινδρόμηση και ναυτία. Ο πόνος στο στήθος που προκαλείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι σαν ένα επώδυνο σφίξιμο στο κέντρο του θώρακα.
 •  Πέτρες στη χολή. Εάν η χοληδόχος κύστη έχει χολόλιθους, μπορεί επίσης να επηρεάσει το στήθος. Ωστόσο, ο κοιλιακός πόνος είναι πιο συχνός. Σύμφωνα με την ανατομική θέση της χοληδόχου κύστης και τη θέση των χολόλιθων, μερικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται πόνο στη δεξιά πνευμονική περιοχή και μέχρι το δεξί ώμο.

Άλλες αιτίες για τον πόνο στο στήθος σας

καρδιογράφημα
Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μία από τις εξετάσεις που ζητούν οι γιατροί όταν ένας ασθενής βιώνει πόνο στο στήθος του.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, εκτός από τα όργανα του στήθους και της κοιλιάς, άλλες δομές και καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον πόνο. Επομένως, είναι πάντα απαραίτητο για τους γιατρούς να απορρίψουν τις πιο σοβαρές αιτίες αυτού του πόνου προτού προσπαθήσουν να διαγνώσουν άλλες αιτίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με λιγότερο επείγοντα χαρακτήρα.

Αυτές οι αιτίες είναι:

 • Ψυχογενείς αιτίες. Μια επίθεση πανικού, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος. Ωστόσο, ο πόνος είναι ψυχολογικός, όχι ανατομικός. Υπάρχει ένα αίσθημα σφίξιμου και δυσφορίας στο στήθος που δεν προκαλείται από όργανο ή δυσλειτουργία.
 • Κωστοχονδρίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του χόνδρου που συνδέει τα πλευρά με το στέρνο. Μια έντονη προσπάθεια ή χτύπημα μπορεί να την προκαλέσει. Είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τοπική ψύξη.
 • Μυαλγία. Σε αυτήν την περίπτωση, οι μύες που σχηματίζουν το θωρακικό τοίχωμα μπορεί να τραυματιστούν, είτε λόγω προσπάθειας, αιματωμάτων από χτύπημα ή φλεγμονής. Γενικά, η θεραπεία της αποτελείται από αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Νευρίτιδα. Τα νεύρα που περνούν μεταξύ των πλευρών μπορεί να διογκωθούν και να προκαλέσουν πόνο στο στήθος. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ο έρπης ζωστήρας, στον οποίο η ιογενής λοίμωξη εκδηλώνεται με έντονο πόνο και κάψιμο που τρέχει κατά μήκος του προσβεβλημένου νεύρου.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν αμέτρητες αιτίες αυτού του τύπου πόνου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκεφθεί το γιατρό σας εάν έχετε απορίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Amsterdam EA, Wenger NK, Brindis RG, et al. 2014 AHA/ACC guideline for the management of patients with non-ST-elevation acute coronary syndromes: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2014;64(24):e139-e228.
 • Bonica JJ, Graney DO. General considerations of pain in the chest. En: Loeser. Bonica’s management of pain. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2001. p. 1114-48.
 • López Bescos L, Fernandez Ortiz A, Bueno Zamora H, Coma Canella I, Lindon Gorbi RM, Cequier Fillat A, et al. Guías de práctica clínica de la Sociedad española de Cardiología en la angina inestable /Infarto sin elevación ST. Rev Esp Cardiol 2000; 53:838-50.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.