Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες για τη ψώρα

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τα συμπτώματα της ψώρας (έντονος κνησμός, κνίδωση και κοκκινωπά επιδερμικά έλκη). Αυτά είναι το αποτέλεσμα της δράσης ενός ακάρεου που δημιουργεί σήραγγες κάτω από το στρώμα κερατοειδούς.
Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες για τη ψώρα

Τελευταία ενημέρωση: 03 Αυγούστου, 2021

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τη ψώρα, που πρόκειται για ένα παράσιτο που προκαλείται από το Sarcoptes scabiei var. Αυτό το παράσιτο έχει στενή σχέση με τον άνθρωπο και οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξή του χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο, με κρούσματα κυκλικής συχνότητας κάθε 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν ψώρα ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 10% του πληθυσμού σε περιβάλλον χαμηλού εισοδήματος έχει αυτό το παράσιτο.

Συμπτώματα

Το κύριο σημάδι της νόσου είναι ο έντονος κνησμός και γίνεται πιο εμφανής τη νύχτα. Είναι τόσο δυσάρεστο όσο ακούγεται. Αυτό συμβαίνει επειδή το θηλυκό ακάρι σκάβει σήραγγες στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος του ασθενούς και προκαλεί αλλεργική αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ περιγράφει τα διάφορα κλινικά σημάδια της ψώρα στον άνθρωπο. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Σοβαρός κνησμός, πιο συχνά τη νύχτα και σε ζεστό καιρό. Το θηλυκό ακάρι είναι πιο ενεργό κάτω από το δέρμα και οδηγεί σε δυσφορία.
 • Δερματικό εξάνθημα που είναι πιο εμφανές στις πτυχές και μεταξύ των δακτύλων των χεριών και των ποδιών. Είναι πιο συνηθισμένο στις μασχάλες, κάτω από το στήθος, μέσα στις αρθρώσεις και γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
 • Κοκκινωπά έλκη στο δέρμα, που προκύπτουν από το ξύσιμο και το σκάψιμο.
 • Λεπτές γραμμές στο δέρμα λόγω των σηράγγων που σκάβονται από το παράσιτο.

Σημειώστε ότι το εξάνθημα συνήθως εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα σε βρέφη και μικρά παιδιά και τα μέρη που επηρεάζονται συνήθως είναι το κεφάλι, το πρόσωπο και ο λαιμός.

ακάρεο στο δέρμα
Το άκαρι μπορεί να διεισδύσει στο ανθρώπινο δέρμα και να εγκατασταθεί εκεί. Είναι μια διαφορετική ποικιλία από αυτές που επιτίθενται σε σκύλους και γάτες.

Πότε να δω έναν γιατρό;

Η κλινική Mayo συνιστά να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε συμπτώματα από ψώρα. Ωστόσο, δεν είναι πολύ σοβαρό και έτσι η κύρια ανησυχία σας είναι να το ξεφορτωθείτε.

Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν την ψώρα με δερματίτιδα, τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς από κάποια επαφή. Γι ‘αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία που μπορεί να διαγνώσει την ατομική σας περίπτωση.

Τι προκαλεί ψώρα στον άνθρωπο;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ψώρα στον άνθρωπο προκαλείται από το ακάρι Sarcoptes scabiei var hominis. Τα θηλυκά αυτού του είδους έχουν μέγεθος 300 έως 450 microns και είναι παράσιτα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς οικοδεσπότες για περισσότερες από τέσσερις ημέρες.

Το θηλυκό και το αρσενικό του είδους παρασιτούν στο δέρμα του ξενιστή και μετά το θηλυκό αρχίζει να σκάβει σήραγγες στην κεράτινη στιβάδα για να γεννήσει τα αυγά της. Όπως δείχνουν μελέτες, το παράσιτο έχει προδιάθεση για ορισμένες περιοχές του δέρματος, όπως το κάτω μέρος των καρπών, το άκρο του χείλους του χεριού και τις διαγεννητικές περιοχές.

Σημειώστε ότι ένας σκύλος ή γάτα με ψώρα δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια στον άνθρωπο εάν τους μολύνει. Κάθε ποικιλία του παρασίτου είναι συγκεκριμένη για τον ξενιστή του. Έτσι, ένα ακάριο αιλουροειδών που έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αρχίσει να εισχωρεί σε αυτό, αλλά θα πεθάνει. Για το λόγο αυτό, αυτές οι περιπτώσεις είναι αυτοπεριοριζόμενες και ήπιες.

Ομάδες κινδύνου και επιπλοκές

Υπάρχει μια πιο σοβαρή μορφή αυτής της ασθένειας που είναι γνωστή ως φλοιώδης σαρκοπτική ψώρα. Αυτή προκαλεί μαζική προσβολή του παρασίτου (όταν στις περισσότερες περιπτώσεις ο ξενιστής δεν αποθηκεύει περισσότερα από 10 έως 15 δείγματα). Οι ομάδες κινδύνου που επηρεάζονται είναι:

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι επίσης πιθανό για τους ασθενείς να βιώνουν δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Καθώς το ακάρεο καταστρέφει τις επιφανειακές περιοχές του δέρματος και προκαλεί βλάβες, διευκολύνει τη διαδρομή εισόδου για παθογόνα που δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν διαφορετικά.

Διάγνωση και θεραπείες για τη ψώρα στον άνθρωπο

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Planned Parenthood, οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν τις περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπινης ψώρα αξιολογώντας τα συμπτώματα του δέρματος του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να λάβουν δείγμα ξύνοντας το δέρμα στις πληγείσες περιοχές για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση. Αυτό συμβαίνει επειδή δείγματα αυγών ακάρεων και περιττωμάτων είναι ορατά κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Η θεραπεία βασίζεται συνήθως σε αλοιφές που μπορεί κανείς να εφαρμόσει μία ή δύο φορές την ημέρα σε όλο το σώμα. Όλα τα μέλη ενός σπιτιού μπορεί να θέλουν να υποβληθούν σε προληπτική θεραπεία λόγω της ευκολίας μετάδοσης αυτής της ασθένειας.

Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι:

 • Κρέμα περμεθρίνης, ένα φιδιοκτόνο που χρησιμοποιείται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 2 μηνών. Έχει πολύ μικρό κίνδυνο.
 • Η λοσιόν Lindane είναι κατάλληλη μόνο για όσους δεν επωφελήθηκαν από άλλες εγκεκριμένες θεραπείες.
 • Το Crotamiton είναι ένα άλλο φάρμακα κατά της ψώρας που διατίθεται σε τοπική μορφή ή σε μορφή χαπιού. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Cigna, αυτό το φάρμακο έχει σημαντικό ποσοστό αποτυχίας, επομένως η περμεθρίνη παραμένει η καλύτερη επιλογή.
 • Τέλος, η ιβερμεκτίνη προορίζεται για ομάδες που κινδυνεύουν και άτομα με ψώρα.

Συμβουλές, πρόληψη και θεραπείες για τη ψώρα

Υπάρχουν πολλά κλειδιά για την αποτροπή της εξάπλωσης της ψώρα στους ανθρώπους. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το θέμα:

 • Μόλις εντοπιστεί το μολυσμένο άτομο, κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να εφαρμόσει την συνταγογραφούμενη τοπική κρέμα.
 • Πρέπει να πλένετε όλα τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το άρρωστο άτομο. Η απολύμανση πρέπει να γίνει στους 60 βαθμούς Κελσίου, αυτή είναι η θερμοκρασία στην οποία πεθαίνουν τα αυγά.
 • Εκτεταμένη απολύμανση πρέπει να ασκείται μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
 • Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το σεξ μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας.
άπλωμα ρούχων
Το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 βαθμών Κελσίου και η επακόλουθη έκθεση στον ήλιο βοηθούν στην εξάλειψη των ακάρεων.

Υπάρχουν θεραπείες για τη ψώρα στον άνθρωπο

Τέλος, η ψώρα στον άνθρωπο είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση μιας περιοχής. Επομένως, είναι πολύ πιο συχνό σε τροπικές χώρες με χαμηλούς πόρους, όπου έως και το 10% των παιδιών εκδηλώνουν συμπτώματα. Όσο φτωχότερη είναι η υποδομή υγείας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μόλυνσης.

Ευτυχώς, η θεραπεία είναι συνήθως απλή και αποτελεσματική. Η ακραία απολύμανση του περιβάλλοντος και η θεραπεία ολόκληρου του κοινωνικού κύκλου του πληγέντος ατόμου είναι κάπως ενοχλητικό. Ωστόσο, το παράσιτο θα μπορούσε να επανεμφανιστεί χωρίς αυτά τα μέτρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.