6 συμβουλές για ν' αγοράζετε ρούχα από δεύτερο χέρι

Η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι δε θα πρέπει να βγαίνει ποτέ εκτός μόδας. Τα οφέλη στο περιβάλλον και την οικονομία είναι αμέτρητα. Επίσης, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βρείτε μοναδικά στιλ!
6 συμβουλές για ν' αγοράζετε ρούχα από δεύτερο χέρι

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαρτίου, 2024

Το ν’ αγοράζετε ρούχα από δεύτερο χέρι είναι μια καλή ιδέα από πολλές απόψεις. Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, βοηθά στη μείωση των αποβλήτων από υφάσματα κάτι που σημαίνει ότι φθείρονται και πετιούνται λιγότερα ρούχα.

Ομοίως, σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά ρούχα σε προσιτές τιμές. Επιπλέον, αυτή η πρακτική βοηθά και την οικονομία να κυλά.

Η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι έχει γίνει δημοφιλής χάρη στην ιδέα της βιωσιμότητας, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη στον κόσμο. Αυτό σημαίνει να βρίσκουμε τρόπους να εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους πόρους που θα χρειαστούν οι επόμενες γενιές.

Το αποτέλεσμα είναι πως υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες είναι αφοσιωμένες στο να βρίσκουν ρούχα από δεύτερο χέρι σε καλή κατάσταση και να τα πουλούν σε προσιτές τιμές. Αυτές υποστηρίζονται από γνωστές μάρκες που έχουν δεσμευτεί να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των ενδυμάτων που πουλούν.

4 λόγοι για ν’ αγοράζετε ρούχα από δεύτερο χέρι

Ίσως, αναρωτιέστε αν είναι καλή ιδέα η επέκταση του κύκλου ζωής των ρούχων. Εδώ σας έχουμε 4 καλούς λόγους:

1. Μοναδικά και ονειρεμένα ρούχα

Πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα με ρούχα από δεύτερο χέρι, είναι σα να μπαίνετε σε μια αγορά με θησαυρούς! Λόγω της δημοφιλίας αυτού του επιχειρηματικού μοντέλου, μπορείτε να βρείτε μοδάτα, επώνυμα ρούχα σε απίστευτες τιμές.

Τώρα, αν είστε από εκείνα τα άτομα που λατρεύουν τα βίντατζ ρούχα θα νομίζετε ότι ονειρεύεστε. Μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά ρούχα σε αυτά τα καταστήματα τα οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμα ως καινούρια, γι’ αυτό πάρτε τον χρόνο σας κάνοντας την επιλογή σας.

Κατάστημα με ρούχα από δεύτερο χέρι
Τα βίντατζ ρούχα είναι συχνά οι πρωταγωνιστές στα καταστήματα με ρούχα από δεύτερο χέρι. Αν αυτό είναι το στιλ σας, τότε θα τα λατρέψετε.

2. Υποστηρίζετε την τοπική οικονομία

Τα περισσότερα καταστήματα με ρούχα από δεύτερο χέρι είναι μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή άτομα τα οποία ονειρεύτηκαν να έχουν τη δική τους επιχείρηση και είναι σε διαδικασία ανάπτυξης. Όταν ψωνίζετε από αυτά τα καταστήματα υποστηρίζετε την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Επιπροσθέτως, αυτά τα καταστήματα έχουν συνήθως προσωπικό το οποίο είναι εξυπηρετικό και προτίθεται να σας δώσει συμβουλές. Οι περισσότεροι πωλητές έχουν εκτεταμένη γνώση πάνω στη μόδα και τις εταιρείες, και έτσι θα μάθετε περισσότερα για τη μόδα και το στιλ.

3. Θα μειώσετε τα απόβλητα όταν αγοράζετε ρούχα από δεύτερο χέρι

Αγοράζω ρούχα από δεύτερο χέρι σημαίνει λιγότερα απόβλητα για πολλούς λόγους. Αρχικά, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στα ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση, δε θα καταλήξουν σε κάδους σκουπιδιών.

Δεύτερον, θα αγοράσετε ρούχα τα οποία, στην πλειοψηφία τους, έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν, δηλαδή έχουν κατασκευαστεί από ποιοτικά υλικά. Αυτό σημαίνει ότι θα αγοράζετε λιγότερα φθηνά, κακής ποιότητας ρούχα που φθείρονται πιο γρήγορα.

4. Διατηρούνται οι φυσικοί πόροι

Παρότι αυτό είναι τελευταίο στη λίστα μας, δε σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικό. Η βιώσιμη μόδα σημαίνει λιγότερη χρήση φυσικών πόρων όπως νερού, γης, βαμβακιού, και άλλων φυσικών ινών για την κατασκευή όλο και περισσότερων ρούχων.

Το κύριο μολυσματικό στοιχείο είναι η διαδικασία βαφής των υφασμάτων, είτε φυσικής είτε τεχνητής προέλευσης. Τα τελευταία, για την ακρίβεια, βάφονται πιο δύσκολα και συνήθως απαιτούν μεγαλύτερη ποσότητα βαριών και τοξικών υλικών. Αυτά τα στοιχεία απαιτούν, με τη σειρά τους, μεγαλύτερες ποσότητες νερού για την επεξεργασία τους.

Συμβουλές για ν’ αγοράζετε ρούχα από δεύτερο χέρι

Τώρα ξέρετε γιατί θα πρέπει ν’ αγοράζετε ρούχα από δεύτερο χέρι και αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την εμπειρία σας. Εδώ έχουμε 6 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα καλύτερα ρούχα.

1. Πάρτε τον χρόνο σας και να έχετε υπομονή

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι απαιτεί υπομονή. Είτε κάνετε τις αγορές σας ψηφιακά, είτε σε φυσικό κατάστημα, είναι καλύτερο να τις κάνετε όταν έχετε χρόνο για έρευνα.

Αυτά τα μέρη έχουν, συνήθως, μεγάλες ποσότητες ρούχων. Έτσι, αν θέλετε να βρείτε τον δικό σας θησαυρό, θα πρέπει να ψάξετε, και να ψάξετε, και να ψάξετε ξανά. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε να καταλήξετε με κάτι με το οποίο δε νιώθετε εντελώς άνετα.

2. Ανοίξτε το μυαλό σας και μην αφήσετε τίποτα να σας αποσπάσει από την έρευνά σας

Τα καταστήματα με ρούχα από δεύτερο χέρι έχουν, τις περισσότερες φορές, ρούχα βίντατζ, και πολύ βίντατζ. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να είστε ανοιχτόμυαλοι. Αν σας αρέσει το ρούχο, μην πέσετε θύματα ιδεών όπως “μήπως είναι υπερβολικό για ραντεβού;”

Το σημαντικότερο είναι να βοηθήσετε τον πλανήτη όταν αγοράζετε μοναδικά υφάσματα τα οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμα στα καταστήματα.

3. Να θυμάστε ότι τα ψώνια είναι πάντα πιο διασκεδαστικά με παρέα

Μια καλή ιδέα, ειδικά αν ψωνίζετε σε φυσικό κατάστημα, είναι να έχετε παρέα. Ένας καλός φίλος ή μία καλή φίλη, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τα καλύτερα κομμάτια και να αποφασίσετε αν σας κάνουν ή όχι.

Επιπλέον, θα μεταδώσετε το πνεύμα για την αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι και θα βοηθήσετε και άλλους ανθρώπους να ερωτευθούν αυτή την ιδέα.

4. Δείτε όλα τα ρούχα διεξοδικά

Παρότι τα καταστήματα με ρούχα από δεύτερο χέρι έχουν υψηλά πρότυπα για τα ενδύματα που δέχονται, και τα φροντίζουν, παραμένει σημαντικό να ελέγχετε διεξοδικά τα ρούχα για τα οποία ενδιαφέρεστε. Σιγουρευτείτε ότι τα κουμπιά τους είναι σε καλή κατάσταση, όπως και τα φερμουάρ.

Δείτε το καβάλο, αν είναι ξεφτισμένο και έχετε παχιά πόδια, ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Ελέγξτε για λεκέδες ή σοβαρά γδαρσίματα.

Γυναίκα επιλέγει ρούχα από κατάστημα
Φροντίστε να ελέγχετε πλήρως τα ενδύματα ώστε ν’ αποφύγετε τις επιστροφές ή τις αλλαγές.

5. Δοκιμάστε όσα ρούχα επιλέξετε

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό! Μην πάρετε στο σπίτι σας ρούχα μόνο και μόνο επειδή είναι ωραία. Συμβουλευτείτε έναν φίλο, μία φίλη, γι’ αυτό τους έχετε μαζί σας.

Μην αγοράζετε ρούχα τα οποία μπορεί να μην σας κάνουν, το πιο πιθανό είναι να βαρεθείτε να πάτε πίσω στο κατάστημα για να τα αλλάξετε. Έπειτα από μερικούς μήνες ίσως καταλήξουν στα σκουπίδια. Έτσι, θα έχετε ξοδέψει τον χρόνο σας και θα έχετε στερήσει από κάποιον άλλο άνθρωπο την ευκαιρία να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής αυτού του ρούχου.

6. Πλύντε τα ρούχα πριν τα φορέσετε

Το πλύσιμο των ρούχων, καινούργιων και μη, είναι απαραίτητο. Όπως εσείς, έτσι και πολλοί άλλοι άνθρωποι έχουν πιάσει αυτά τα ρούχα και τα έχουν ελέγξει. Το πλύσιμο αποτρέπει τη μετάδοση μικροοργανισμών.

Για την ακρίβεια, το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για το πλύσιμο και την απολύμανση των ρούχων είναι να χρησιμοποιούμε την πιο καυτή ρύθμιση στο πλυντήριο ρούχων και το στεγνωτήριο.

Τα ρούχα από δεύτερο χέρι είναι ένας κόσμος που περιμένει να τον ανακαλύψετε

Όπως μπορείτε να δείτε, η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι έχει πολλά οφέλη. Όλοι κερδίζουν, ειδικά ο πλανήτης μας.

Τέλος, μια τελευταία συμβουλή: αφήστε τον εαυτό σας να μαγευτεί από αυτά τα μέρη που είναι γεμάτα θησαυρούς! Σκεφθείτε να πουλήσετε ή ν’ ανταλλάξετε τα ρούχα σας και να συνεισφέρετε στην ανάπτυξη της ωφέλιμης αγοράς ρούχων από δεύτερο χέρι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cleaning and Disinfecting Your Home. Centers for Disease Control and Prevention. 2021.
  • Manual para el consumo responsable de ropa y complementos. Gobierno de Aragón.
  • Zarta Ávila, P. (2018). La sustentabilidad o sostenibilidad: un concepto poderoso para la humanidad. Tabula Rasa, (28), 409-423. Doi: https://doi.org/10.25058/20112742.n28.18

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.