Αξίζει να ζείτε στο τώρα, όχι στο παρελθόν

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτούμε και να απομακρυνθούμε από το παρελθόν, είναι, ωστόσο, σημαντικό να το κάνουμε αν θέλουμε ζήσουμε στο παρόν και να προχωρήσουμε σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον που φυλά για εμάς περισσότερες ευκαιρίες.
Αξίζει να ζείτε στο τώρα, όχι στο παρελθόν

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαρτίου, 2019

Ζήστε στο τώρα, όχι στο παρελθόν! Μπορεί να μην το πιστεύουμε, όμως ποτέ αυτό που είμαστε τώρα και σήμερα δεν είναι το ίδιο με αυτό με αυτό που ήμασταν χθες. Το παρελθόν μάς έχει διδάξει, με όλες του τις λύπες και τις χαρές, να είμαστε σοφότεροι.

Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το παραμκρό από αυτά που έχουν συμβεί, από αυτά που έχουν ειπωθεί ή από αυτά που έχουν γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα μας έχουν συμβεί στο παρελθόν προσδιορίζουν αυτό που είμαστε στο παρόν.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αποδεχθούν όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν τους.

Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν ακόμα ανοιχτές πληγές από τις αστοχίες που έχουν κάνει και τις λάθη που έχουν πραγματοποιήσει. Αυτό τους εμποδίζει από το να μπορέσουν να απολαύσουν το “εδώ και τώρα” του σήμερα.

Παρόλο που είναι καλό να αποδεχόμαστε το παρελθόν μας, πρέπει επίσης να κατανοήσουμε πως ένα από τα χειρότερα λάθη μας είναι να καταστρέφουμε την τωρινή μας ζωή με το να αναπολούμε ένα παρελθόν που δεν έχει κανένα μέλλον μέσα του. Πρέπει να παραμερίσουμε το παρελθόν. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε με την αποδοχή κάθε λάθους που έχουμε κάνει, κάθε πράγματος ή κάθε ανθρώπου που έχει φύγει από τη ζωή μας. Πρόκειται για κάτι που είναι δύσκολο να καταφέρει κανείς αλλά μπορεί να γίνει.

Προτείνουμε να πάρετε χρόνο για να σκεφτείτε αυτό ακριβώς.

Όχι στο παρελθόν – Το παρελθόν δεν έχει τίποτα να σας προσφέρει

Υπάρχουν στιγμές που το παρελθόν ξαναζωντανεύει στη σκέψη μας και μας στοιχειώνει.

Αυτό συμβαίνει παίρνοντας τη μορφή ανθρώπων που προσπαθούν να μας πληγώσουν ζητώντας μας να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και να ξαναγίνουμε αυτό που ήμασταν παλιά. Τώρα, όμως, είστε ένας νέος και καλύτερος άνθρωπος και δεν πρέπει να παλινδρομήσετε σε αυτό που ήσασταν κάποτε.

Μην το επιτρέψετε αυτό. Κάθε φορά που το παρελθόν χτυπά την πόρτα σας, συνειδητοποιήστε πως δεν έχει τίποτα να σας προσφέρει. Η αληθινή ευτυχία μπορεί να συμβεί σε όσα ζείτε τώρα, αυτή τη στιγμή, όχι στο παρελθόν.

Είναι καιρός να προχωρήσετε

Η ίδια η ύπαρξή μας είναι σύμφυτη με το να μπορούμε να προχωρούμε μπροστά και να αποσυνδεόμαστε από ανθρώπους και πράγματα του παρελθόντος.

Έχετε αφήσει πίσω φίλους που αποδείχτηκαν κακή επιλογή και μέλη της οικογένειάς σας που δεν σας έδειχναν εκτίμηση. Έχετε αφήσει πίσω τόπους, δουλειές, συνήθειες και αντικείμενα. Όλα αυτά με στόχο να προχωρήσετε μπροστά σε μονοπάτια και διαδρομές γεμάτες ελπίδα, ευκαιρίες και αληθινή ευτυχία.

  • Είναι καιρός να ξεκινήσετε από την αρχή και να κλείσετε τις πόρτες που σας εμποδίζουν να εξελιχτείτε. Αυτή η προσπάθεια από μόνη της είναι γλυκόπικρη. Όταν, ωστόσο, κλείνουμε πόρτες δεν πρέπει να εγκλωβίζουμε μέσα μας μίσος και οργή.
  • Κατανοήστε πως οποιοσδήποτε θέλει πραγματικά να ξεφύγει από το παρελθόν του πρέπει να το κάνει χωρίς να μεταφέρει μέσα του συναισθηματικά βάρη και αποσκευές. Το μίσος είναι, αναμφίβολα, το πιο βαρύ φορτίο από όλα. Είναι αυτό που μας παγιδεύει και μας κάνει αιχμαλώτους όσων μας έβλαψαν και μας πλήγωσαν, όσων δεν μας αγάπησαν ποτέ πραγματικά.
  • Προχωρήστε μπροστά σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από πικρίες και αρνητικά συναισθήματα. Διώξτε όλα όσα υπονομεύουν τις πιθανότητες που έχετε να είστε πραγματικά ευτυχισμένοι.
Γυναίκα πετά

Αγαπήστε το παρόν σας, ενσωματώνοντας το παρελθόν

Είστε ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Καθεμία από τις τωρινές και παρελθοντικές εμπειρίες σας συνθέτουν αυτό που είστε. Αυτός είναι ο εαυτός σας και αυτόν πρέπει να αγαπήσετε, να καταλάβετε, να σεβαστείτε.

  • Σύμφωνα με τη ψυχολογική θεραπευτική προσέγγιση Gestalt, αυτή η αντιμετώπιση της ανθρώπινη ψυχολογίας μάς θυμίζει πως πρέπει να έχουμε συνείδηση του “εδώ και τώρα”. Όλα αυτά σε συνδυασμό του παρόντος με το παρελθόν.
  • Αυτός που ανακαλεί αποκλειστικά το παρελθόν και το αναπολεί ξεχνά τον τωρινό του εαυτό. Μέσω αυτού, τείνει να αποσυνδέεται από την πραγματικότητα και όσα έχει ανάγκη εκείνη τη στιγμή.
  • Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλη αυτή η επιμονή στο παρελθόν μπορεί να έχει ψυχοσωματικές επιπτώσεις πάνω μας. Πολύ συχνά η κατάθλιψη εκπορεύεται από μια απέλπιδα εμμονή σε ένα περιστατικό ή εποχή του παρελθόντος. Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας καταντάμε ανίκανοι να ζήσουμε στο έπακρο το παρόν.

Πρέπει να είμαστε ικανοί να αγαπήσουμε τον εαυτό μας για αυτό ακριβώς που είναι, συμπεριλαμβανομένων των λαθών που έχουμε κάνει στο παρελθόν. Αυτά τα λάθη μάς έχουν επιτρέψει να μάθουμε και να κατανοήσουμε την πραγματική μας φύση και ποιοι είμαστε τώρα.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: Κανείς δεν μπορεί να σας γεμίζει με πικρία

Όχι στο παρελθόν – Χάνετε τόσα πολλά μονοπάτια εξέλιξης κοιτώντας το παρελθόν

Παρόλο που όλοι μας έχουμε χάσει πολλά πράγματα από το παρελθόν, ο μόνος τρόπος να ενώσουμε αυτά τα σπασμένα κομμάτια και να γεφυρώσουμε τα κενά είναι να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, εστιάζοντας στο “εδώ και τώρα” και όχι στο παρελθόν. Μπορούμε να το κάνουμε με περισσότερη σοφία και γενναιότητα.

Κάτι ενδιαφέρον που μπορεί να μας βοηθήσει να το καταλάβουμε αυτό είναι αν σκεφτούμε μια αρχαία ιαπωνική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση των σπασμένων κομματιών.

Μπολ επισκευασμένο με την τεχνική Kintsugi
  • Η ιαπωνική σκέψη κατανοεί πως όταν ένα φλιτζάνι σπάσει, για παράδειγμα, τίποτα δεν μπορεί να το επαναφέρει στην προηγούμενη κατάστασή του. Το παρελθόν πέρασε και πλέον καθορίζει αυτό που είμαστε στο παρόν.

Παρ’ όλα αυτά, ανοίγει επίσης μια πόρτα σε εμάς στο να μπορέσουμε να είμαστε πιο δυνατοί και πιο όμορφοι από πριν.

  • Εξαιτίας αυτού, τα συγκεκριμένα θρύψαλα μπορούν να ξανακολλήσουν χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται Kintsugi. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί έναν τύπο κόλλας που επιτρέπει την κάλυψη των συγκολλημένων ενώσεων με χρυσόσκονη ή ασημόσκονη.
  • Κάθε σπάσιμο ή ράγισμα διακοσμείται με χρυσή ή ασημένια βαφή, γεγονός που κάνει το αντικείμενο ακόμα πιο όμορφο, δίνοντας παράλληλα ένα πολύτιμο δίδαγμα ζωής.
  • Πρέπει και εμείς, με τη σειρά μας, να εξασκήσουμε αυτή την τεχνική. Αντί να αποφεύγουμε και να θρηνούμε το παρελθόν μας, οφείλουμε να το ενσωματώσουμε στο παρόν μας δυναμικά και με ψυχικό σθένος.

Τολμήστε να “βάψετε” τις πληγές σας με χρυσό, μην τις κρύβετε και μην ντρέπεστε για όλα όσα είστε…

Δεν είστε το ίδιο άτομο που ήσασταν χθες. Είστε ένα πιο θαρραλέο, πιο ικανό άτομο και κάποιος που αποπνέει σεβασμό καθώς προχωρά με τόλμη στο μέλλον για να συναντήσει περισσότερες ευκαιρίες.

Αφήστε το παρελθόν. Ζήστε στο τώρα, όχι στο παρελθόν!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.