8 αποτελεσματικές θεραπείες για το κριθαράκι του ματιού

Το κριθαράκι του ματιού είναι μια μόλυνση που προκαλείται από βακτήρια, εμφανίζεται κοντά στο μάτι και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.
8 αποτελεσματικές θεραπείες για το κριθαράκι του ματιού

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το κριθαράκι του ματιού είναι μια μόλυνση που προκαλείται από βακτήρια, εμφανίζεται κοντά στο μάτι και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.

Το εξωτερικό κριθαράκι συνήθως εμφανίζεται στους σμηγματογόνους αδένες στην άκρη των βλεφάρων, στη βάση των βλεφαρίδων ή στους ιδρωτοποιούς αδένες του ματιού.

Από την άλλη πλευρά, το εσωτερικό κριθαράκι μπορεί να εμφανιστεί στην εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου.

Οι μολύνσεις αυτές συνήθως συνοδεύονται από ένα κοκκινωπό εξόγκωμα στο πάσχον μάτι. Το εξόγκωμα αυτό είναι γεμάτο νερό και πύον και δεν θα πρέπει να σπάζεται.

Αυτό επειδή τα βακτήρια που περιέχονται στο εξόγκωμα μπορεί να εξαπλωθούν στο μάτι και να προκαλέσουν καινούργιο κριθαράκι.

Το πρόβλημα είναι ότι το καινούργιο κριθαράκι του ματιού συνήθως είναι πιο οδυνηρό. Τα καλά νέα είναι ότι το κριθαράκι του ματιού δεν παρουσιάζει κίνδυνο για τη λειτουργία του ματιού ή για τη γενική σας υγεία. Το κριθαράκι συνήθως παραμένει στο μάτι για μία εβδομάδα περίπου. Έπειτα σπάζει με φυσικό τρόπο, χωρίς να προκαλεί βλάβη, όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξουδετερώνει τα βακτήρια.

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά, αν προκύψουν, μπορεί να παρουσιαστεί ερεθισμός στον κερατοειδή χιτώνα ή να εμφανιστεί μόλυνση ή παραμόρφωση στο βλέφαρο.

Τα συμπτώματα που δείχνουν πιθανή μόλυνση με κριθαράκι του ματιού είναι τα εξής:

 • Αίσθηση βλεφαρόπτωσης.
 • Ερύθημα στη γραμμή των βλεφαρίδων.
 • Ευαισθησία στο φως.
 • Υπερβολικό ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων.
 • Ανεξέλεγκτη δακρύρροια.
 • Θολή όραση.

Γιατί εμφανίζεται το κριθαράκι του ματιού;

8 αποτελεσματικές θεραπείες για το κριθαράκι του ματιού

Η βακτηριακή μόλυνση αποτελεί την κύρια αιτία αυτής της πάθησης. Η μόλυνση αυτή προκαλείται επειδή οι σμηγματογόνοι αδένες στο μάτι φράσσονται.

Όταν οι αδένες αυτοί φράσσονται, επιτρέπουν την εξέλιξη της μόλυνσης, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται η ακμή στο πρόσωπο, στο στήθος ή στον λαιμό.

Άλλοι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το κριθαράκι είναι οι εξής:

 • Έλλειψη υγιεινής.
 • Κακή διατροφή.
 • Υπερβολικό άγγιγμα των ματιών.
 • Χρήση μολυσμένων πετσετών.
 • Αφυδάτωση.
 • Ανοσοανεπάρκεια.

Σπιτικές θεραπείες για το κριθαράκι

Σκόρδο

Αν και ένα δυνατό μείγμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό αν το βάλετε κοντά στο μάτι σας, ο χυμός του σκόρδου βοηθάει στη γρήγορη ανακούφιση από τη μόλυνση με κριθαράκι.

Το σκόρδο θα βοηθήσει στη γρήγορη θεραπεία της μόλυνσης χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Απλώς λιώστε μια-δυο σκελίδες σκόρδο και απλώστε λίγο από τον χυμό τους πάνω στο πάσχον βλέφαρο. Οι ουσίες του θα απορροφηθούν και θα δράσουν ακόμα και αν το κριθαράκι είναι εσωτερικό.

Όταν απλώνετε τον χυμό του σκόρδου, φροντίστε να μην μπει στο μάτι σας. Μια καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρώς μουσκεμένο κομμάτι βαμβάκι για να απλώσετε τον χυμό του σκόρδου.

Πατάτες

Επειδή οι πατάτες έχουν κάποιες στυπτικές ιδιότητες, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο εξαιτίας του οποίου το αίμα δυσκολεύεται να φτάσει στην πάσχουσα περιοχή.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρίψετε μια πατάτα, να βάλετε λίγη πάνω σε μια γάζα και να την πιέσετε απαλά πάνω στο πάσχον βλέφαρο. Αυτό θα κάνει το κριθαράκι να εξαφανιστεί γρήγορα.

Εφαρμογή σωστής υγιεινής

Σωστή υγιεινή ενάντια στο κριθαράκι του ματιού

Οι κακές συνήθειες όσον αφορά στην υγιεινή αποτελούν την κύρια αιτία για το κριθαράκι.

Αν αρχίζει να εμφανίζεται κριθαράκι στο μάτι σας, ή αν εμφανίζεται επανειλημμένα, θα πρέπει να προσπαθείτε να διατηρείτε την περιοχή γύρω από τα μάτια σας καθαρή.

Έτσι θα αποφύγετε τη συσσώρευση βρωμιάς και βακτηρίων.

Χαμομήλι και πράσινο τσάι

Αφού πιείτε ένα γευστικό φλιτζάνι πράσινο τσάι ή ένα έγχυμα χαμομηλιού, βάλτε τα φακελάκια των βοτάνων στο ψυγείο. Όταν κρυώσουν, μπορείτε να τα τοποθετήσετε απευθείας πάνω στο μάτι σας.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των βοτάνων αυτών καταπολεμούν γρήγορα τη μόλυνση και σας βοηθούν να απαλλαγείτε από το κριθαράκι.

Αλόη βέρα για το κριθαράκι του ματιού

Αλόη βέρα για το κριθαράκι του ματιού

Πρόκειται για ένα ευρέως γνωστό φυτό, έτσι πιθανώς γνωρίζετε ήδη τις αντιβακτηριακές και τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες.

Το τζελ μέσα στα φύλλα της αλόης μπορεί να βοηθήσει αν το απλώσετε απευθείας πάνω στο μολυσμένο βλέφαρο.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρίβετε μια μικρή ποσότητα από αυτό το κρυσταλλώδες τζελ πάνω στο μάτι σας μια-δυο φορές τη μέρα, μέχρι το μάτι σας να αναρρώσει.

Κρεμμύδια

Παρά την κακή τους φήμη επειδή σας κάνουν να κλαίτε, τα κρεμμύδια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ουσίες που μπορούν να εξαλείψουν γρήγορα τα βακτήρια.

Όπως και με τις πατάτες, αρκεί να ψιλοκόψετε μερικά κομμάτια κρεμμύδι, να τα βάλετε πάνω σε μια γάζα και να τα πιέσετε πάνω στο πάσχον βλέφαρο.

Μην ανησυχήσετε αν κλάψετε λίγο: αυτό σημαίνει ότι το κρεμμύδι δρα.

Μαϊντανός

μαϊντανός για το κριθαράκι του ματιού

Τα ενεργά συστατικά σε αυτό το βότανο μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτοξινώσετε το κριθαράκι και να εξαλείψετε τα βακτήρια και το πύον. Έτσι η θεραπευτική διαδικασία επιταχύνεται και η φλεγμονή και το πρήξιμο μειώνονται.

Βράστε τα φύλλα του μαϊντανού και, όταν το τονωτικό υγρό που προκύπτει έχει κρυώσει, απλώστε το στο μάτι σας.

Κουρκουμάς για το κριθαράκι του ματιού

Ο κουρκουμάς επίσης διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να κάνει πολύ καλό στο μάτι σας.

 • Αναμείξτε λίγο νερό με κουρκουμά και βράστε το μείγμα.
 • Έτσι θα έχετε ένα θεραπευτικό υγρό που μπορείτε να εφαρμόσετε πάνω στο κριθαράκι χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί.
 • Αν εφαρμόζετε το υγρό πάνω στο μάτι δύο ή τρεις φορές τη μέρα, θα επιταχύνετε τη διαδικασία της ίασης.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το κριθαράκι είναι άκακο, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι ενοχλητικό και μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να αποτελεί ένα περίπλοκο πρόβλημα.

Επομένως, αν προσέξετε ότι εμφανίζεται συχνά κριθαράκι στο μάτι σας, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.