Αλλεργία στη σοκολάτα: Αιτίες, θεραπεία και πρόληψη

Έχετε αλλεργία στο γάλα ή στα φιστίκια; Αγαπάτε το κακάο; Αυτό σίγουρα σας ενδιαφέρει. Θα σας εξηγήσουμε τα πάντα σχετικά με την αλλεργία στη σοκολάτα.
Αλλεργία στη σοκολάτα: Αιτίες, θεραπεία και πρόληψη
María Irene Benavides Guillém

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό María Irene Benavides Guillém.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Απριλίου, 2023

Η αλλεργία στη σοκολάτα είναι ένα αμφιλεγόμενο και πολύπλοκο θέμα. Τα αλλεργικά συμπτώματα αποδίδονται σε συστατικά όπως το γάλα, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια ή το νικέλιο και όχι στο ίδιο το κακάο.

Το κακάο είναι το βασικό συστατικό της σοκολάτας. Σε 100 γραμμάρια κακάο, υπάρχουν 20,4 γραμμάρια πρωτεΐνες, 25,6 γραμμάρια λιπίδια, 11,5 γραμμάρια υδατάνθρακες και μέταλλα όπως φώσφορος, ασβέστιο και σίδηρος, μεταξύ άλλων ουσιών.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σοκολάτας που κυμαίνονται από τη μαύρη σοκολάτα, με περισσότερο από το 80% του βάρους της σε κακάο, μέχρι τη λευκή σοκολάτα, χωρίς καθαρό κακάο, με γάλα και ζάχαρη. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι πιθανές πηγές αλλεργίας.

Πώς εμφανίζεται η αλλεργία στη σοκολάτα;

Τα τρόφιμα δημιουργούν μια αντίδραση ανοχής. Σε ένα αλλεργικό άτομο, θα αναγνωριστούν ως παθογόνα, πυροδοτώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση.

Αυτή η ευαισθησία στην ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνει παράγοντες όπως η γενετική και τα μικρόβια που έχουμε στο έντερό μας. Μιλάμε για αλλεργίες όταν η έκθεση στη σοκολάτα ή στα συστατικά της προκαλεί πάντα μια μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πιο γνωστή μορφή είναι αυτή κατά την οποία παράγονται αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Ε.

Στις κλασικές αλλεργίες, τα μόρια ανοσοσφαιρίνης Ε που απελευθερώνονται ως απάντηση στο τρόφιμο δεσμεύονται σε υποδοχείς κυττάρων όπως τα μαστοκύτταρα και τα βασεόφιλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ουσιών όπως η ισταμίνη. Αυτό είναι που προκαλεί την ταχεία εμφάνιση αλλεργικών εκδηλώσεων, που κυμαίνονται από δερματικό εξάνθημα έως αναφυλαξία.

Chocolate allergy.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, αφορούν σχεδόν κάθε όργανο του σώματος. Στο δέρμα μπορεί να εμφανιστεί κνίδωση, με κνησμό και ερυθρότητα διαφορετικής έκτασης.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί οίδημα ή γενικευμένο πρήξιμο, που ονομάζεται “αγγειοοίδημα”. Αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή όταν επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι συχνά, ξεκινώντας με ναυτία και ήπιο κοιλιακό άλγος. Ακολουθούν ο έμετος και η διάρροια.

Τα σημεία της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως οι αυξημένες ρινικές εκκρίσεις και ο κνησμός της μύτης, συνοδεύονται από βήχα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης και κυκλοφορική κατάρρευση.

Αλλεργίες που σχετίζονται με τη σοκολάτα

Οι πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργία είναι το γάλα, το αυγό, τα φιστίκια, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, το σιτάρι, η σόγια και τα ψάρια. Με τη σειρά τους, τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα συστατικά θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Το γάλα, τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί βρίσκονται τακτικά στη σοκολάτα.

Τα άτομα με αλλεργία στο νικέλιο μπορεί να αναπτύξουν συστηματικό σύνδρομο αλλεργίας στο νικέλιο ή χρόνια δερματίτιδα όταν καταναλώνουν σοκολάτα. Λιγότερο καλά περιγράφεται η αλλεργία στο κακάο. Υπάρχουν αναφορές ευαισθητοποίησης μέσω επαγγελματικής έκθεσης.

Παράλληλα, οι Lopes et al. αναφέρουν 3 ασθενείς με ανοσοσφαιρίνη Ε-μεσολαβούμενη αλλεργική ανοσολογική αντίδραση στο κακάο. Και στις 3 περιπτώσεις υπήρξε θετική δοκιμασία πρόκλησης από το στόμα. Οι ασθενείς εκδήλωσαν κνησμό, οίδημα και αναπνευστικά συμπτώματα, απαιτώντας θεραπεία με αντιισταμινικά και αδρεναλίνη.

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργία στη σοκολάτα

Η θεραπεία της αλλεργίας στη σοκολάτα έχει διάφορες πτυχές. Φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά και τα κορτικοστεροειδή είναι χρήσιμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, σε περίπτωση αναφυλαξίας, η θεραπεία πρώτης γραμμής είναι η επινεφρίνη ή η αδρεναλίνη.

Μακροπρόθεσμα, το πιο σημαντικό είναι η αποφυγή του τροφίμου που προκαλεί την αλλεργία. Καθώς η διατροφή μπορεί να είναι προβληματική, συνιστάται πάντα η βοήθεια ενός διατροφολόγου.

Μια άλλη επιλογή είναι η ανοσοθεραπεία. Ο ασθενής θα έρθει σε επαφή με μικρές αυξανόμενες ποσότητες του τροφίμου που προκαλεί την αλλεργία, μέχρι να επιτευχθεί ανοχή.

An allergy test.
Τα τεστ αλλεργίας για τη διάγνωση γίνονται συνήθως στο δέρμα, μετρώντας την αντίδραση των ιστών στην έκθεση στον παράγοντα.

Μπορώ να προλάβω την αλλεργία στη σοκολάτα;

Λόγω της πολυπαραγοντικής φύσης των τροφικών αλλεργιών, η πρόληψή τους αποτελεί διαρκές αντικείμενο έρευνας. Τα προληπτικά μέτρα επικεντρώνονται στην παιδική ηλικία, καθώς τότε υπάρχουν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία.

Το έτος 2021 δημοσιεύθηκαν οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας και της Καναδικής Εταιρείας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας. Οι φορείς αναφέρουν ότι είναι σημαντικό να εισάγονται τα φιστίκια και τα βραστά αυγά στην ηλικία των 6 μηνών. Παράλληλα, η διατροφή του μικρού παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Από την άλλη πλευρά, η κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, που δημοσιεύθηκε επίσης το 2021, προτείνει την αποφυγή της τακτικής χρήσης παρασκευασμάτων με πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος για τη συμπλήρωση του θηλασμού κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής.

Τι πρέπει να κάνω εάν έχω ήδη αλλεργία;

Εάν το άτομο είναι ήδη αλλεργικό στη σοκολάτα, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετες προφυλάξεις για την αποφυγή επιπλοκών:

 • Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων που τρώτε
 • Να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε τρόφιμα για πρώτη φορά
 • Να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε προϊόντα που αγοράζονται στο δρόμο
 • Μιλήστε για την αλλεργία με τους ανθρώπους γύρω σας.

Να θυμάστε ότι θα είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλεύεστε έναν έμπιστο γιατρό σε περίπτωση οποιωνδήποτε αποριών και να ακολουθείτε τις συστάσεις του.
.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lopes JP, Kattan J, Doppelt A, Nowak-Węgrzyn A, Bunyavanich S. Not so sweet: True chocolate and cocoa allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019;7(8):2868-2871.
 • Montagna MT, Diella G, Triggiano F, Caponio GR, De Giglio O, Caggiano G et al. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(24):4960.
 • Anvari S, Miller J, Yeh CY, Davis CM. IgE-Mediated Food Allergy. Clin Rev Allergy Immunol. 2019 ;57(2):244-260.
 • Shu SA, Yuen AWT, Woo E, Chu KH, Kwan HS, Yang GX, Yang Y, Leung PSC. Microbiota and Food Allergy. Clin Rev Allergy Immunol. 2019;57(1):83-97.
 • Muthukumar J, Selvasekaran P, Lokanadham M, Chidambaram R. Food and food products associated with food allergy and food intolerance – An overview. Food Res Int. 2020;138(Pt B):109780.
 • Cianferoni A. Non-IgE Mediated Food Allergy. Curr Pediatr Rev. 2020;16(2):95-105.
 • Fleischer DM, Chan ES, Venter C, Spergel JM, Abrams EM, Stukus D et al. A Consensus Approach to the Primary Prevention of Food Allergy Through Nutrition: Guidance from the American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology; American College of Allergy, Asthma, and Immunology; and the Canadian Society for Allergy and Clinical Immunology. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021;9(1):22-43.e4.
 • Halken S, Muraro A, de Silva D, Khaleva E, Angier E, Arasi S et al ; European Academy of Allergy and Clinical Immunology Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. EAACI guideline: Preventing the development of food allergy in infants and young children (2020 update). Pediatr Allergy Immunol. 2021;32(5):843-858.
 • Rishor-Olney CR, Gnugnoli DM. Nickel Allergy. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557638/.
 • Jacob SE, Hamann D, Goldenberg A, Connelly EA. Easter egg hunt dermatitis: systemic allergic contact dermatitis associated with chocolate ingestion. Pediatr Dermatol. 2015;32(2):231-3.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.