Αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις: δεσμοί που πληγώνουν

Η συναισθηματική εξάρτηση μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό πρόβλημα. Όταν ολόκληρη η ζωή σας στρέφεται γύρω από έναν άνθρωπο και δεν υπάρχει πλέον αρκετός χώρος ούτε για τον ίδιο σας τον εαυτό τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σπάσετε τα δεσμά.
Αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις: δεσμοί που πληγώνουν
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις προσφέρουν ένα είδος αγάπης που πονάει πολύ. Τραγική ειρωνεία, σωστά; Κάτι τόσο καταπληκτικό όσο η αγάπη για κάποιον άλλο άνθρωπο μπορεί ξαφνικά να μετατραπεί σε μια τρομερή δοκιμασία.

Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος προσκολλά τον εαυτό του σε ένα άτομο με έναν εντελώς ανθυγιεινό τρόπο. Μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει πλήρως ότι κανένας άνθρωπος δεν σας ανήκει καθώς από την ώρα που γεννιόμαστε προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει ο όρος “ιδιοκτησία”. Τώρα πιστεύετε ότι ανήκετε σε κάποιον κι εκείνος σε εσάς. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αρχίσετε να αλλάζετε.

Αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις: όταν η αγάπη πονάει

Σε όλα τα ζευγάρια, σε κάθε είδους σχέση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, υπάρχουν διαμάχες. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αποτελεί μέρος της ανάπτυξης αυτών των δυο ατόμων.

αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις

Όταν ο σύντροφός σας αρχίζει να γίνεται το κέντρο του κόσμου σας, όταν εσείς οι ίδιοι δημιουργείτε ένα είδος εξάρτησης που σας εμποδίζει να έχετε μια φυσιολογική ζωή, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε σοβαρό πρόβλημα.

Δυο άνθρωποι αποφασίζουν να μοιραστούν τη ζωή και την αγάπη τους, να σέβεται ο ένας τον άλλο και να κατανοούν ότι η συμβίωση δεν σημαίνει να εξαρτάται ο ένας από τον άλλο. Φυσικά, πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται τον προσωπικό χώρο του άλλου και αν η σχέση δεν προχωρήσει, δεν υπάρχει πρόβλημα!

 

Σας προτείνουμε: 6 είδη τοξικών σχέσεων που πρέπει να αποφεύγετε

 

Δεν πρέπει να στηρίζεστε σε κανέναν απολύτως στη ζωή σας – το μόνο άτομο που έχετε είναι ο εαυτός σας. Αν προσφέρετε κάτι τέτοιο στα χέρια κάποιου άλλου είναι σαν αυτοκτονία. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τα χαρακτηριστικά των αλληλεξαρτώμενων ανθρώπων:

  • Η αυτοεκτίμησή τους εξαρτάται από αυτά που τους λέει ή δεν τους λέει ο σύντροφός τους.
  • Αναλαμβάνουν ευθύνες που υπερβαίνουν τα φυσιολογικά καθήκοντα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του συντρόφου τους.
  • Υπάρχει μια έλλειψη ορίων ανάμεσα σε εσάς και στο σύντροφό σας.
  • Ποτέ δεν αντιφάσκετε σε αυτά που λέει ο σύντροφός σας επειδή φοβάστε την απόρριψη.
  • Όταν οι αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις τελειώνουν, συχνά ακολουθούνται άμεσα από κάποια άλλη.
αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις

Αν βλέπετε ότι ταυτίζεστε με μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά τότε πιθανότατα έχετε βιώσει ή πλησιάσατε αρκετά κοντά στη συναισθηματική εξάρτηση.

Χαλαρώστε τα δεσμά που σας κρατούν δεμένους

Ξέρετε, όταν αρπάζετε ένα σχοινί έτσι ώστε να μην γλιστρήσει από τα χέρια σας; Όταν αυτό το χαλαρό σχοινί γλιστρήσει, η φθορά και ο πόνος που θα νιώσετε θα είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτό που κάνετε τώρα στον εαυτό σας!

 

Μην χάσετε: Συναισθηματική ωριμότητα είναι να γνωρίζεις ότι η ζωή δεν είναι τέλεια

 

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει στο μυαλό σας. Έχετε δέσει τον εαυτό σας σε κάποιον, σε μια σχέση που δεν σας προσφέρει κανένα όφελος. Δεν είναι εύκολο να λύσετε αυτό το δεσμό επειδή μερικές φορές μπορεί να φέρεστε κατά κάποιον τρόπο μαζοχιστικά και να προτιμάτε αυτό τον ανυπόφορο πόνο που σας προκαλούν αυτά τα δεσμά.

Αν δεν είστε βέβαιοι αν πρέπει να απελευθερώσετε το άτομο ή όχι ή αν γνωρίζετε ότι πρέπει να το αφήσετε να φύγει αλλά δεν αισθάνεστε έτοιμοι ή δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε ήρθε η ώρα να το κάνετε μια για πάντα.

αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις

Η ελευθερία που θα αισθανθείτε θα είναι απερίγραπτη. Θα είστε γεμάτοι με εσωτερική ηρεμία. Τώρα θα μπορέσετε να κατανοήσετε ότι οι φόβοι σας, οι ανασφάλειες και η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν εξαφανιστεί επειδή επιτρέψατε στον άλλο να είναι πλήρως υπεύθυνος για το σεβασμό σας.

Αλλά…αυτό θα σας κάνει ευτυχισμένους; Η ελευθερία θα είναι μια καταπληκτική κατάσταση, αλλά μπορεί να μην σας κάνει χαρούμενους στην αρχή – πονάει. Όμως δεν μπορείτε να αφήσετε άλλο τον εαυτό σας να πεθαίνει για την έννοια τους, πρέπει να απελευθερωθείτε. Μόνο εσείς συνεχίζετε να κρατάτε αυτό τον πόνο ενεργό – κανείς δεν σας πιέζει εκτός από εσάς τους ίδιους.

Ναι, είναι δύσκολο να κάνετε αυτό το βήμα, επομένως αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε, ζητήστε βοήθεια. Χωρίς βοήθεια, μπορεί να μην έχετε το κουράγιο να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας.

Τι σας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση;

Υπάρχει κάτι στο παρελθόν σας που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό το φόβο της απώλειας κάποιου ατόμου; Μήπως έχετε παρασυρθεί από την αγάπη;

Μερικές φορές η αγάπη μπορεί να είναι σαν ναρκωτικό. Είναι φυσιολογικό να σκέφτεστε το σύντροφό σας και να θέλετε να είστε μαζί συνέχεια…αλλά η συναισθηματική εξάρτηση είναι βλαβερή και ταπεινωτική αν δεν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας. Οι αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις σας κατατρώνε σιγά αλλά σταθερά.

αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις

Και τι γίνεται εφόσον φύγετε από αυτή τη σχέση; Ίσως να ψάξετε αμέσως να βρείτε κάποιο υποκατάστατο ή αντικαταστάτη. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δεν γνωρίζετε πώς να είστε μόνοι σας! Χρειάζεστε αυτό το ναρκωτικό που σας κάνει να αισθάνεστε καλά ακόμη και αν χρειαστεί να συρθείτε για να το αποκτήσετε.

Αντ’ αυτού ζητήστε βοήθεια, μιλήστε για αυτό και ανοίξτε τα μάτια σας για να αντικρίσετε την πραγματικότητα. Θα πονέσει, θα υποφέρετε και δεν θα αισθάνεστε ο εαυτός σας. Μάθετε να είστε μόνοι σας, συμφιλιωθείτε με τη μοναξιά. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ανασφαλείς και μόνοι σε αυτό τον κόσμο.

Εσείς είστε η καλύτερη συντροφιά. Μακροπρόθεσμα, οι αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις μπορούν μόνο πόνο να φέρουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.