Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

26 Νοεμβρίου 2018
Πώς μπορείτε να βρείτε ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αν είστε μια γυναίκα ηλικίας 45 ως 55 ετών που πλησιάζει την εμμηνόπαυση ή βρίσκεται σε αυτή, ίσως εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι η εμμηνόπαυση θεωρητικά διαρκεί μία ημέρα. Αυτό συμβαίνει την ημέρα που ο έμμηνος κύκλος σας σταματάει οριστικά, κάτι που συνήθως συμβαίνει αφού περάσει ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς εμμηνορρυσία. Όλες οι εξάψεις, οι διακυμάνσεις της διάθεσης, η αύξηση του βάρους, τα προβλήματα στον ύπνο και τα άλλα ενοχλητικά συμπτώματα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής στην πραγματικότητα εμφανίζονται κατά την περιεμμηνόπαυση, η οποία είναι απλώς το χρονικό διάστημα πριν το τέλος της περιόδου σας. Πώς μπορείτε να βρείτε ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Ως γυναίκες, θα πρέπει να έχετε επίγνωση του γεγονότος ότι κάθε αλλαγή που σχετίζεται με τον αναπαραγωγικό σας κύκλο θα σας επηρεάσει και σωματικά και συναισθηματικά και η εμμηνόπαυση δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενώ μερικές γυναίκες παρουσιάζουν ελάχιστα συμπτώματα, άλλες πρέπει να πολεμήσουν μια σειρά συμπτωμάτων που συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ευτυχώς μόνο το 2% περίπου των γυναικών παρουσιάζουν κατά την περιεμμηνόπαυση συμπτώματα τόσο σοβαρά ώστε να τους προκαλούν αδυναμία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες γυναίκες δεν χρειάζονται επίσης λίγη ανακούφιση.

Ποιες είναι οι επιλογές σας;

Παρά το γεγονός ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αποτελεί μια φυσιολογική φάση στη ζωή, όχι κάποια ασθένεια. Για το λόγο αυτό θεωρητικά δεν χρειάζεται κάποιο είδος θεραπείας. Ωστόσο, αν υποφέρετε από επαναλαμβανόμενες εξάψεις, αϋπνία και ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις της διάθεσης, σίγουρα αναζητάτε κάποια λύση, ειδικά εφόσον η περιεμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης μήνες ή χρόνια μετά το τέλος αυτής της περιόδου. Μερικά από τα συμπτώματα είναι:

  • κόπωση
  • κατάθλιψη
  • ευερεθιστότητα και ανησυχία
  • δυσκολία στον ύπνο
  • εξάψεις
  • πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες
  • απώλεια της ερωτικής διάθεσης

Αν έχετε σοβαρή ανάγκη ανακούφισης, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να φαίνεται ως μια βιώσιμη επιλογή. Τα περισσότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της διακύμανσης των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Όταν το σώμα σας βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σας σταματούν εντελώς να παράγουν αυτές τις ορμόνες, έτσι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης τις αντικαθιστά με άλλες συνθετικές εναλλακτικές. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θεραπεία έχει κάποιες παρενέργειες.

Ευτυχώς υπάρχουν φυσικές επιλογές χωρίς παρενέργειες για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ακολουθούν μερικές από αυτές.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε την εμμηνόπαυση με κουρκουμά

1. Άσκηση

τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με ασκηση

Αν δεν ακολουθείτε ακόμα μια ρουτίνα τακτικής άσκησης, τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσετε. Οι μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να καταπραΰνει το άγχος, την ανησυχία και την κατάθλιψη που μπορεί να παρουσιαστούν μετά την εμμηνόπαυση, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τις γυναίκες να αποφύγουν την αύξηση βάρους. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι έρευνες δείχνουν ότι οι υπέρβαρες γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από εξάψεις.

Συνιστούμε να επιδίδεστε σε τουλάχιστον δυόμιση ώρες μέτριας αεροβικής σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά έντονης αεροβικής δραστηριότητας, ή ένα συνδυασμό τους, μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα. Ειδικά η γιόγκα έχει συνδεθεί με τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως των εξάψεων και των διαταραχών ύπνου.

2. Υγιεινή διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά είναι ουσιαστική για τις γυναίκες που πλησιάζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Οι τροφές με φυσικά φυτοοιστρογόνα, όπως οι λιγνάνες ή οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στα πλήρη δημητριακά και στα φασόλια, μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα εξασφαλίζοντας στο σώμα σας μια μικρή δόση οιστρογόνων. Θα πρέπει επίσης να περιορίσετε ή να αποφεύγετε τις τροφές και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, καφεΐνη και οινόπνευμα, επειδή οι ουσίες αυτές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας και να προκαλέσουν εξάψεις.

3. Βελονισμός

τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με βελονισμο

Οι γυναίκες που έκαναν παραδοσιακό κινεζικό βελονισμό αντιμετώπιζαν λιγότερο σοβαρές εξάψεις και λιγότερες διακυμάνσεις της διάθεσης από τις γυναίκες που δέχτηκαν μια θεραπεία πλασέμπο. Επίσης σε πρόσφατες μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο βελονισμός έχει εξίσου καλά αποτελέσματα με ένα φάρμακο που ονομάζεται Effexor, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες (ενώ το Effexor μπορεί να προκαλέσει ναυτία, κόπωση, ανησυχία και άλλα). Αντιθέτως, έχει αποδειχτεί ότι η συγκεκριμένη εναλλακτική θεραπεία αυξάνει την ενέργεια, τη σεξουαλική επιθυμία και την αίσθηση ευημερίας. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την έρευνα των Δρ. Kim et. al. εδώ.

4. Ανακούφιση από το άγχος και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το συναισθηματικό άγχος μπορεί να καταστρέψει την ορμονική ισορροπία σας οποιαδήποτε στιγμή της ζωής, καθώς και να επιδεινώσει περαιτέρω τα συμπτώματα όπως η αϋπνία, η ανησυχία και η κατάθλιψη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια στρατηγική που σας βοηθάει να μειώνετε τα επίπεδα άγχους σας. Η άσκηση, η γιόγκα και ο βελονισμός, μαζί με τις βαθιές αναπνοές, τον καθοδηγούμενο οραματισμό, το διαλογισμό ή ακόμα και τη χαλάρωση με το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, αποτελούν τρόπους μείωσης του άγχους.

5. Θεραπείες με βότανα

Έχουν γίνει έρευνες πάνω σε μερικά βότανα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Μεταξύ των αποτελεσματικότερων συγκαταλέγονται τα εξής:

Σιμισιφούγκα

Οι προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι η σιμισιφούγκα μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στο σώμα με τα οιστρογόνα, αν και περαιτέρω μελέτες αντέκρουσαν αυτή τη θεωρία. Ωστόσο τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η σιμισιφούγκα μπορεί να αποτελεί μια ασφαλή εναλλακτική των συνθετικών ορμονών, προκειμένου να μειωθούν συμπτώματα όπως οι μέτριες διακυμάνσεις της διάθεσης και οι ενοχλητικές εξάψεις. Σε κλινικές μελέτες στην Ευρώπη διαπιστώθηκε ότι η σιμισιφούγκα μπορεί να ανακουφίσει από τις εξάψεις, τη νυχτερινή εφίδρωση, την αϋπνία, τη νευρικότητα και την ευερεθιστότητα της εμμηνόπαυσης.

Ιδρώνω στον ύπνο μου, είναι φυσιολογικό; Μάθετε περισσότερα εδώ.

Τζίνγκο μπιλόμπα

Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το τζίνγκο μπιλόμπα συμβάλλει στη μεγαλύτερη διανοητική εγρήγορση.

Ντονγκ κουάι

Γνωστό συνήθως ως “γυναικείο τζίνσενγκ”, το ντονγκ κουάι μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στην αντιμετώπιση των εξάψεων.

Εκχύλισμα φύλλων φασκόμηλου

Το βότανο αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της νυχτερινής εφίδρωσης, που αποτελεί συνέπεια των εξάψεων της εμμηνόπαυσης.

Clement, Y. N., Onakpoya, I., Hung, S. K., & Ernst, E. (2011). Effects of herbal and dietary supplements on cognition in menopause: A systematic review. Maturitas. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2010.12.005

 

Kim, K. H., Kang, K. W., Kim, D. Il, Kim, H. J., Yoon, H. M., Lee, J. M., … Choi, S. M. (2010). Effects of acupuncture on hot flashes in perimenopausal and postmenopausal women-a multicenter randomized clinical trial. Menopause. https://doi.org/10.1097/gme.0b013e3181bfac3b