Ανακύκλωση σπόρων: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της;

Η ανακύκλωση σπόρων είναι ένας υγιεινός και φυσικός τρόπος για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Θέλετε να μάθετε περί τίνος πρόκειται; Μάθετε σε αυτό το άρθρο!
Ανακύκλωση σπόρων: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της;
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η ανακύκλωση σπόρων είναι μια εναλλακτική μέθοδος ιατρικής που ρυθμίζει φυσικά τις ορμόνες. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη ορισμένων σπόρων συγχρονίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο στον κύκλο των σπόρων. Ο στόχος της είναι να παρέχει λιπαρά οξέα, φυτοοιστρογόνα και ορισμένες βιταμίνες που βοηθούν στην παραγωγή ορισμένων ορμονών.

Στόχος είναι να δοθούν στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε κάθε στάδιο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Επιδιώκει επίσης να βοηθήσει την έμμηνο ρύση, καθώς αυτή η περίοδος περιλαμβάνει μια σειρά από σωματικές και ψυχικές αλλαγές που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Εδώ, θα σας πούμε περισσότερα για αυτήν την προσέγγιση.

Τι είναι η ανακύκλωση σπόρων;

Η ανακύκλωση σπόρων είναι μια πρακτική κατά την οποία η κατανάλωση ορισμένων σπόρων εναλλάσσεται στη διατροφή ανάλογα με την περίοδο του εμμηνορροϊκού κύκλου στην οποία βρίσκεται η γυναίκα. Αυτή η ποικιλία τροφίμων παρέχει βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα και φυτοοιστρογόνα που βοηθούν στην παραγωγή, τον μεταβολισμό και την απελευθέρωση ορμονών.

Για να το καταλάβετε καλύτερα, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος περιλαμβάνει μια σειρά από διαδικασίες και αλλαγές που περνούν όλες οι γυναίκες κάθε μήνα. Το σώμα προσπαθεί να προετοιμαστεί για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Τα ωάρια παράγονται με τη βοήθεια της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Παράγονται επίσης οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Η προγεστερόνη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, καθώς καθορίζει τις ωοθυλακικές και ωχρινικές φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου. Στη φάση των ωοθυλακίων, τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται ως μέρος της διαδικασίας και της προετοιμασίας για την απελευθέρωση του ωαρίου. Αυτό συμβαίνει από την πρώτη ημέρα μέχρι την ημέρα 14.

Στην ωχρινική φάση, η ωορρηξία ξεκινά την 14η ημέρα μέχρι την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως. Αυτό συμβαίνει όταν η προγεστερόνη αυξάνεται για να προετοιμάσει το σώμα για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Όταν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται με το αίμα.

Η ανακύκλωση των σπόρων στοχεύει στη διατήρηση μιας ισορροπίας σε κάθε φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου για να έχει το σώμα τη βέλτιστη ορμονική δραστηριότητα.

Semillas de lino
Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε ορισμένες ποικιλίες σπόρων βοηθούν στην εξισορρόπηση της ορμονικής υγείας κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Τι περιέχουν οι σπόροι που βοηθούν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου;

Οι ελαιούχοι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος, οι ηλιόσποροι, οι σπόροι κολοκύθας και το σουσάμι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των σειρών ωμέγα 3, 6 και 9—αντιφλεγμονώδες λινολεϊκό οξύ και ελαϊκό οξύ, το οποίο αποτελεί μέρος της παραγωγής ορμονών.

Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, Ε και Κ. Τα κύρια μέταλλα τους είναι κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και φώσφορος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμμετέχουν στον έλεγχο και την παραγωγή των ορμονών.

Μεταξύ άλλων, περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις όπως φυτοοιστρογόνα. Ο φαρμακοποιός López Luengo ορίζει τα φυτοοιστρογόνα ως ενώσεις μη στεροειδούς φυτικής προέλευσης που, μόλις καταποθούν, μετατρέπονται σε ενεργές ορμόνες χάρη στη δράση των εντερικών βακτηρίων.

Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Farmacia Profesional σημειώνει ότι ορισμένα φυτοοιστρογόνα, όπως αυτά της σόγιας, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν κάποια οιστρογονική δράση. Τέτοια είναι η περίπτωση των ισοφλαβονών.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη αποκάλυψε ότι ορισμένοι ελαιούχοι σπόροι μπορεί να έχουν άλλους τύπους φυτοοιστρογόνων με μέτρια ή χαμηλή οιστρογονική δραστηριότητα. Οι λιγνάνες και οι κουμεστάνες αποτελούν μέρος αυτής της ομάδας.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί η κατανάλωση σπόρων σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών στις Ασιάτισσες. Ενώ η δυτική διατροφή παρέχει περίπου 5 χιλιοστόγραμμα φυτοοιστρογόνων την ημέρα, η ασιατική διατροφή παρέχει 40 έως 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης σπόρων

Πιστεύεται ότι ο κύκλος των σπόρων μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Τα οφέλη του φαίνεται να επεκτείνονται ακόμη και στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και στην περιεμμηνόπαυση. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερα επιστημονικά στοιχεία.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα οφέλη.

1. Έλεγχος του εμμηνορροϊκού κύκλου

Ο Δρ Daysi Navarro προτείνει ότι η κατανάλωση μερικών σπόρων είναι χρήσιμη για γυναίκες με ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Εκτός από τα φυτοοιστρογόνα, οι σπόροι περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ελαϊκό οξύ που εξισορροπούν την ορμονική υγεία. Ως εκ τούτου, βελτιστοποιούν τη λειτουργία του εμμηνορροϊκού κύκλου.

2. Πρόληψη της προεμμηνορροϊκής φλεγμονής

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Φυσικοπαθητικής Ιατρικής αναφέρει ότι η τακτική κατανάλωση σπόρων εξισορροπεί τις ορμόνες και βοηθά στη μείωση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων όπως η φλεγμονή. Εναρμονίζει επίσης τον υποθάλαμο αδένα με την υπόφυση και τις ωοθήκες.

3. Ο κύκλος των σπόρων μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στην υγεία των οστών

Ένα ειδικό άρθρο για την οστεοπόρωση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αποκαλύπτει ότι ο κύκλος των σπόρων προάγει την οστική απορρόφηση μέσω του αυξημένου πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των οστεοβλαστικών. Κατά συνέπεια, αυτή η προσέγγιση θεωρείται μια καλή εναλλακτική για την προώθηση της υγείας των οστών.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα διαθέσιμα δεδομένα εξακολουθούν να είναι περιορισμένα και υπάρχουν λίγες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους. Επομένως, δεν θα πρέπει να είναι θεραπεία πρώτης επιλογής.

4. Η ανακύκλωση σπόρων μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των κλιμακτηριακών συμπτωμάτων

Τα φυτοοιστρογόνα που παρέχουν οι σπόροι είναι σύμμαχοι στον έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Συγκεκριμένα, μειώνουν τις εξάψεις, καθώς δρουν ως οιστρογονικοί αγωνιστές στο θερμορρυθμιστικό κέντρο του υποθαλάμου.

Μια ομάδα ερευνητών παρατήρησε ότι από τις 190 γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με φυτοοιστρογόνα, το 80 με 82% μείωσε τον αριθμό των εξάψεων. Σχετίστηκε επίσης με βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και μειωμένη νευρικότητα και κατάθλιψη.

Ποιοι είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι σπόροι;

Ορισμένες ποικιλίες σπόρων ξεχωρίζουν περισσότερο από άλλες για τα οφέλη τους στην έμμηνο ρύση. Επομένως, είναι αυτοί που χρησιμοποιούνται στον κύκλο των σπόρων.

Εδώ είναι μερικοί:

 • Σπόροι κολοκύθας: Παρέχουν μια σειρά από μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο οποίος βελτιώνει τα επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης. Περιέχουν επίσης μαγνήσιο και το αμινοξύ τρυπτοφάνη, τα οποία μαζί βελτιώνουν τον ύπνο για να διατηρήσουν την ορμονική ισορροπία.
 • Σουσάμι: Αυτό βοηθά να μπλοκάρει την περίσσεια οιστρογόνων και διατηρεί την ορμονική ισορροπία. Η κουμεστράνη ή κουμεστρόλη είναι το πιο κοινό φυτοοιστρογόνο. Επηρεάζει τις γυναικείες ορμόνες, ρυθμίζει τη φλεγμονή και προάγει τον μεταβολισμό των προδρόμων ορμονών του φύλου όπως η χοληστερόλη.
 • Σπόροι λιναριού: Είναι άφθονος σε λιγνάνες, που ονομάζονται επίσης οιστρογονικοί ρυθμιστές.
 • Ηλιόσποροι: Συμβάλλουν στη μείωση των οιστρογόνων στην ωχρινική φάση μέσω της κουμεστρόλης.
¿Cuáles son las semillas más usadas;
Οι ηλιόσποροι είναι άφθονοι σε λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Η πρόσληψή τους σχετίζεται με την εξισορρόπηση των επιπέδων οιστρογόνων.

Πώς να εφαρμόσετε την ανακύκλωση σπόρων

Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος χωρίζεται σε ωοθυλακική και ωχρινική φάση. Βασικά, σε κάθε μία από αυτές τις φάσεις, προσλαμβάνονται διαφορετικοί σπόροι.

Η ωοθυλακική φάση (1-14 ημέρες)

Σε αυτή τη φάση, τα επίπεδα προγεστερόνης τείνουν να πέφτουν. Ως εκ τούτου, συνιστάται η κατανάλωση σπόρων κολοκύθας.

Οι σπόροι κολοκύθας, με τη σειρά τους, προάγουν την καλή παραγωγή τεστοστερόνης και συμμετέχουν στην παραγωγή μελατονίνης. Πιστεύεται μάλιστα ότι βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης, καθώς βελτιστοποιούν τον διαχωρισμό της σεροτονίνης.

Άλλοι σπόροι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε αυτό το πρώτο στάδιο είναι οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia. Και οι δύο περιέχουν πολυακόρεστα λίπη που βοηθούν στη δημιουργία ορμονών, καθώς είναι αντιφλεγμονώδεις και ρυθμιστικοί. Περιέχουν επίσης βλεννώδεις ουσίες που προάγουν την υγεία του εντέρου.

 • Η καλύτερη επιλογή είναι να καταναλώνετε μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο και μια κουταλιά της σούπας κολοκύθα την ημέρα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Η ωχρινική φάση (14-28 ημέρες)

Σε αυτή τη φάση, τα οιστρογόνα αρχίζουν να μειώνονται ενώ η προγεστερόνη αυξάνεται. Επομένως, καλό είναι να τρώτε άλλους τύπους σπόρων.

Μία από τις συνιστώμενες ποικιλίες είναι το σουσάμι, το οποίο βοηθά στην αποφυγή περίσσειας οιστρογόνων. Είναι ένας σπόρος πλούσιος σε ασβέστιο και βιταμίνη Β6, απαραίτητος για την εξισορρόπηση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Μια άλλη ιδανική ποικιλία είναι οι ηλιόσποροι, οι οποίοι ξεχωρίζουν ως πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ασβεστίου. Πιστεύεται ότι η πρόσληψή τους υποστηρίζει το συκώτι στο έργο της επεξεργασίας των ορμονικών διακυμάνσεων. Επιπλέον, φαίνεται να επηρεάζει την ενεργοποίηση της προγεστερόνης.

 • Συνιστάται να παίρνετε μια κουταλιά της σούπας σουσάμι και μια κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους την ημέρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 • Σημείωση: και στις δύο φάσεις, οι σπόροι πρέπει να είναι ωμοί, φρέσκοι και αλεσμένοι.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με την ανακύκλωση σπόρων;

Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κύκλου σπόρων παραμένουν περιορισμένα. Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει τα οφέλη ορισμένων σπόρων στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, απαιτούνται ακόμη περισσότερες δοκιμές. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα τρόφιμα είναι υγιεινά και όλα έχουν θέση σε μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή.

Σε περίπτωση προβλημάτων με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, όπως έντονη αιμορραγία, ανωμαλίες ή έντονα συμπτώματα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Μόλις αξιολογηθεί η περίπτωσή σας, ο επαγγελματίας θα σας καθοδηγήσει προς άλλες συνήθειες και θεραπείες που βοηθούν στον έλεγχό της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ivonne Díaz-Yamal, Liliana Munévar-Vega. FITOESTRÓGENOS: REVISIÓN DE TEMA. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología Vol. 60 No. 3 • 2009 • (274-280).
 • Tránsito López. Fitoestrógenos. Eficacia y seguridad. Offarm. 2010, Vol. 29. Núm. 3. 2010, Páginas 86-90.
 • Navarro Despaigne Daysi A. Fitoestrógenos Y su utilidad para el tratamiento del síndrome climatérico. Rev Cubana Endocrinol  [Internet]. 2001;  12( 2 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-29532001000200009&lng=es.
 • Alvernia González, Sergio; Universidad del Rosario. Palacios Gil-Antuñano. Fitoestrógenos y la salud de la mujer / Phitoestrogens and the health of the woman. Rev. colomb. menopaus ; 6(1): 22-34, ene. 2000. tab, graf.
 • How Seed Cycling Supports Women’s Hormonal Health. National University of Nature Medicine. 2019. Disponible en: https://nunm.edu/2019/02/seed-cycling/
 • Emilio González Jiméneza , Guillermo A. Cañadas de la Fuentea Rafael Fernández Castillob , Judit Álvarez Ferrec , Carolina González Antón. Fitoestrógenos y sus efectos sobre la Osteoporosis en la Mujer Posmenopáusica. REV CLÍN MED FAM 2010; 3 (3): 201-205.
 • ESTELLES, Andrea; GÓMEZ, Melisa Stephanie; PARRA MARTÍNEZ, Facundo Javier; ROMERO, Ariel José; LÓPEZ, Laura Beatriz. SEMILLAS DE GIRASOL, LINO, CHÍA y SÉSAMO. COMPUESTOS NUTRICIONALES Y SU EFECTO SOBRE LA SALUD. Revista Nutrición Investiga, pp, 1-59. Disponible en: http://escuelanutricion.fmed.uba.ar/revistani/pdf/21a/rb/911_c.pdf
 • Phipps WR, Martini MC, Lampe JW, Slavin JL, Kurzer MS. Effect of flax seed ingestion on the menstrual cycle. J Clin Endocrinol Metab. 1993 Nov;77(5):1215-9. doi: 10.1210/jcem.77.5.8077314. PMID: 8077314.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.