Οι διαφορές ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο δέρμα

Υπάρχουν πολλές διαφορές στους δύο τύπους δέρματος, και έτσι οι ρουτίνες ομορφιάς σε άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να καλύπτουν τον δικό τους τύπο.
Οι διαφορές ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο δέρμα

Τελευταία ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου, 2021

Οι διαφορές ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο δέρμα είναι πολλές. Ωστόσο, και τα δύο φύλα θα πρέπει να χρησιμοποιούν ενυδατικά προϊόντα και αντηλιακό για να το διατηρήσουν σε καλή κατάσταση. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν ορισμένα προϊόντα για συγκεκριμένο φύλο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τις διαφορές ανάμεσα σε κάθε τύπο δέρματος για να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Παραδείγματος χάρη, οι άνδρες καταφεύγουν σε ένα συγκεκριμένο προϊόν για τη φροντίδα του προσώπου τους. Ο λόγος είναι πως το δέρμα τους υποφέρει κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος. Παρότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο δέρμα, οι διαφορές τους είναι αυτές που καθορίζουν τη φροντίδα που απαιτείται για να παραμείνουν σε καλή κατάσταση.

Οι κύριες διαφορές ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο δέρμα

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος, και αποτελείται από 3 στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο, και υποδέρμιο σε δομικό επίπεδο. Αυτά, με τη σειρά τους, έχουν προσθήκες όπως μαλλιά, νύχια, και ιδρωτοποιούς αδένες.

Υπάρχουν δύο μεγάλες μεταβλητές και η τεστοστερόνη είναι μία από αυτές. Πρόκειται για την ορμόνη που επηρεάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δέρματος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτή δίνει διαφορετική δομή στο ανδρικό δέρμα, στο πρόσωπο και σε ολόκληρο το σώμα. Το δέρμα τους είναι πιο λιπαρό, πιο παχύ, και γερνά διαφορετικά.

Η δεύτερη αιτία αυτής της σημαντικής διαφοράς είναι το καθημερινό ξύρισμα στο οποίο υποβάλλεται το ανδρικό πρόσωπο. Αυτό προκαλεί σημαντική πίεση στο δέρμα.

Άλλες διαφορές ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο δέρμα

Άνδρας ξυρίζεται
Το καθημερινό ξύρισμα στους άνδρες οδηγεί σε σημαντικές διαφορές συγκριτικά με το δέρμα προσώπου των γυναικών.

Πάχος

Το ανδρικό δέρμα είναι περίπου κατά 20% πιο παχύ από το γυναικείο. Επιπλέον, περιέχει περισσότερο κολλαγόνο και έτσι τα σημάδια γήρανσης εμφανίζονται πιο αργά. Στις γυναίκες, το δέρμα γίνεται ιδιαίτερα λεπτό μετά την εμμηνόπαυση, όπως αναφέρει η δημοσίευση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Λιπαρότητα

Ακόμη μια διαφορά ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο δέρμα είναι το επίπεδο λιπαρότητας. Το δέρμα των ανδρών έχει περισσότερο λίπος επειδή έχει περισσότερους σμηγματογόνους αδένες. Έτσι, η παραγωγή σμήγματος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπροσθέτως, έχουν περισσότερους πόρους οι οποίοι είναι και μεγαλύτεροι.

Οι αδένες των ανδρών, οι οποίοι δρουν από την ανδρογονική διέγερση, μπορούν να παράγουν δύο φορές περισσότερο σμήγμα απ’ ότι των γυναικών, κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση ατελειών, ξηρότητας, και ακμής.

Η αυξημένη έκκριση σμήγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα γεράματα των ανδρών. Η παραγωγή σμήγματος μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και εμφανίζεται το γεροντικό, ξηρό δέρμα.

Τρίχες

Η εμφάνιση τριχών στο πρόσωπο είναι ένα ανδρικό χαρακτηριστικό κατά κύριο λόγο. Τα γένια αρχίζουν να εμφανίζονται στην ηλικία των 15-16, ιδιαίτερα στο πηγούνι και το μουστάκι. Από αυτή την ηλικία και έπειτα, ένας άνδρας θα εμφανίσει τρίχες και στο στήθος, τα χέρια, και τα πόδια.

Χαρούμενος άνδρας με γένια
Η εμφάνιση των τριχών στο πρόσωπο είναι περισσότερο κυρίαρχη στους άνδρες και συνήθως αυξάνεται στην ηλικία των 15 ετών.

Κυτταρίτιδα

Η εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Για την ακρίβεια, εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 90% των γυναικών έχει αυτό το πρόβλημα. Αλλά γιατί δεν επηρεάζει τους άνδρες σε τέτοιο βαθμό; Ο λόγος είναι πως η δομή του υποδόριου (υποδέρμιου) ιστού ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πολύ διαφορετική.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plastic and Reconstructive Surgery εξηγεί ότι ο συνδετικός ιστός στους άνδρες είναι πολύ πιο δυνατός και έτσι δε υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υποδόριου λίπους. Αντιθέτως, τα λιποκύτταρα είναι μεγαλύτερα στις γυναίκες και ο συνδετικός τους ιστός είναι πιο αδύναμος λόγω της δραστηριότητας των γυναικείων ορμονών.

Κολλαγόνο

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου στους άνδρες, και έτσι το δέρμα τους δείχνει πιο συμπαγές και σφιχτό. Αυτή η ουσία μειώνεται σταδιακά με τον καιρό. Αυτό είναι διαφορετικό για τις γυναίκες.

Ενώ το δέρμα των ανδρών είναι παχύτερο από των γυναικών, οι πρώτες ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους στην ηλικία των 35-40 ετών, ενώ στις γυναίκες εμφανίζονται μεταξύ των 30 και 35 ετών.

Γήρανση

Τα σημάδια γήρανσης (όπως οι ρυτίδες) εμφανίζονται αργότερα στο ανδρικό δέρμα, αλλά είναι πιο έντονα (πλήρεις αυλακιές). Στις γυναίκες, οι σακούλες και οι μαύροι κύκλοι στα μάτια είναι πιο έκδηλα. Το δέρμα χαλαρώνει εξαιτίας της επακόλουθης απώλειας μυϊκής μάζας, κάτι που δίνει μια κουρασμένη όψη στα μάτια.

Πράγματα που θα πρέπει να θυμάστε για το ανδρικό και το γυναικείο δέρμα

Το δέρμα ανάμεσα στα δύο φύλα είναι διαφορετικό. Για να το φροντίσετε σωστά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικά προϊόντα και θεραπείες ομορφιάς, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του φύλου. Όμως, είναι σημαντικό να θυμάστε τον σπουδαίο ρόλο των ενυδατικών και των αντηλιακών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Yousef H, Alhajj M, Sharma S. Anatomy, Skin (Integument), Epidermis. [Updated 2019 Jun 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/
  • PDQ Screening and Prevention Editorial Board. Skin Cancer Screening (PDQ®): Patient Version. 2020 Mar 27. In: PDQ Cancer Information Summaries [Internet]. Bethesda (MD): National Cancer Institute (US); 2002-. [Figure, Anatomy of the skin, showing the epidermis, dermis, and subcutaneous tissue.] Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65739/figure/CDR0000258037__69/
  • Rudolph, C., Hladik, C., Hamade, H., Frank, K., Kaminer, M. S., Hexsel, D., … Cotofana, S. (2019). Structural Gender Dimorphism and the Biomechanics of the Gluteal Subcutaneous Tissue: Implications for the Pathophysiology of Cellulite. Plastic and Reconstructive Surgery143(4), 1077–1086. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000005407

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.