Θεραπείες για τις κολπικές μυκητιάσεις

Μία από τις συνηθέστερες αιτίες των κολπικών μυκητιάσεων είναι ο Candida albicans. Το φυσικό γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες συνταγές για την καταπολέμηση της κολπικής μυκητίασης. Τα βακτήρια που περιέχει συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.
Θεραπείες για τις κολπικές μυκητιάσεις
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας δείξουμε ορισμένες θεραπείες για τις κολπικές μυκητιάσεις. Οι κολπικές μυκητιάσεις οφείλονται σε διάφορους μικροοργανισμούς που βρίσκονται κανονικά στον υγιή κόλπο. Μία από τις συνηθέστερες αιτίες κολπικών μυκητιάσεων είναι ο Candida albicans, που προκαλεί εκκρίσεις, έντονη οσμή, φαγούρα και κοκκινίλα στα χείλη του αιδοίου, η οποία σε μερικές περιπτώσεις επεκτείνεται μέχρι το πάνω μέρος του μηρού. Ένα άλλο είδος κολπικής μόλυνσης ονομάζεται από τους γιατρούς βακτηριακή κολπίτιδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πολλές εκκρίσεις συνοδευόμενες από ισχυρή οσμή, ειδικά μετά τη σεξουαλική επαφή.

Όταν παρουσιάζετε τα συμπτώματα μιας κολπικής μυκητίασης, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να καθορίσει τη σωστή θεραπεία για το είδος του μικροοργανισμού που προκαλεί τη μόλυνση.

Υγιεινές συνήθειες για να καταπολεμήσετε τις κολπικές μυκητιάσεις

Να διατηρείστε στεγνές

Να θυμάστε να σκουπίζεστε καλά μετά την τουαλέτα. Οι μύκητες αναπτύσσονται και αναπαράγονται σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα. Είναι λοιπόν σημαντικό να στεγνώνετε εντελώς την περιοχή του κόλπου μετά το ντους ή το μπάνιο.

Να φοράτε εσώρουχα που αναπνέουν

γυναίκα πιάνει την κοιλιά της

Όταν είναι δυνατόν, να φοράτε εσώρουχα που αναπνέουν για να αποφεύγετε την υγρασία και τη ζέστη. Αν θέλετε να φορέσετε νάιλον εσώρουχα, βεβαιωθείτε ότι περιέχουν λίγο βαμβάκι. Επιπλέον, αποφεύγετε να φοράτε βρεγμένο μαγιό για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μετά το κολύμπι.

Να τηρείτε μια σωστή προσωπική υγιεινή

Είτε υποφέρετε είτε όχι από κολπική μυκητίαση, θα πρέπει να πλένεστε με ήπιο σαπούνι. Να πλένεστε καθημερινά και να μη μοιράζεστε πετσέτες, σαπούνια και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας. Θα πρέπει επίσης να πλένετε τα εσώρουχά σας με ζεστό νερό ή με ένα διάλυμα ξυδιού και νερού για να απομακρύνετε εντελώς τους μύκητες. Όπως αναφέρει στην έρευνά της και η Δρ. Raina N. Fichorova ορισμένα προϊόντα προσωπικής υγιεινής μπορούν να αλλοιώσουν το κολπικό ανοσοποιητικό περιβάλλον.

Να αποφεύγετε τα σκληρά σαπούνια

σαπούνι για τις κολπικές μυκητιάσεις

Τα σκληρά σαπούνια και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν οινόπνευμα μπορούν να ερεθίσουν τον κόλπο και να αλλάξουν το φυσικό pH του. Όταν υποφέρετε από τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης, ετοιμάστε μια κολπική πλύση με λίγο ξύδι διαλυμένο σε νερό. Το ξύδι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του φυσικού pH του κόλπου, επαναφέροντάς το στο φυσιολογικό 4,5.

Σπιτικές θεραπείες για τις κολπικές μυκητιάσεις

Φυσικό γιαούρτι

γιαούρτι για τις κολπικές μυκητιάσεις

Το φυσικό γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την καταπολέμηση των κολπικών μυκητιάσεων. Συμβάλλει στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας των οξέων χάρη στα βακτήρια που περιέχει. Όταν πάσχετε από κολπική μυκητίαση, η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού βοηθάει. Επίσης, μπορείτε να το απλώσετε εξωτερικά ή να το διαλύσετε σε ζεστό νερό και να το χρησιμοποιήσετε για να πλυθείτε.

Βορικό οξύ

Το βορικό οξύ είναι μια οικονομική θεραπεία για την καταπολέμηση της κολπικής μυκητίασης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των κολπικών μυκητιάσεων, όμως δε θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη σας επιλογή. Υπό την επίβλεψη γιατρού, ετοιμάστε μικρές κάψουλες ζελατίνης για χρήση τους ως υπόθετα, γεμίζοντάς τις με βορικό οξύ. Χρησιμοποιήστε τη θεραπεία αυτή μία φορά την ημέρα για μία εβδομάδα.

Θεραπείες με βότανα για τις κολπικές μυκητιάσεις

  • Αν θέλετε να καταπραΰνετε τη φαγούρα και το κάψιμο στον κόλπο, ετοιμάστε ένα έγχυμα από δεντρολίβανο και χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να το εφαρμόσετε εξωτερικά.
  • Μια άλλη επιλογή είναι να πιείτε τσάι από θυμάρι: χρησιμοποιήστε μία κουταλιά της σούπας θυμάρι για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό. Πίνετε 1-4 φλιτζάνια κάθε μέρα.
  • Η μολόχα αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για την καταπολέμηση του Candida albicans και των συμπτωμάτων που προκαλεί. Το φυτό αυτό είναι ιδανικό για τη μείωση της φλεγμονής, καθώς και για τη χαλαρωτική και αναλγητική δράση του. Για να το ετοιμάσετε, απλώς βράστε μερικά φύλλα μολόχας σε ένα λίτρο καθαρό νερό. Αφήστε το να κρυώσει και χρησιμοποιήστε το για την περιοχή του κόλπου.

Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο αναφορικά με τις θεραπείες για τις κολπικές μυκητιάσεις.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.