Ανιχνεύοντας τον καρκίνο του μαστού με ένα χάπι

Αν και βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αυτό το ξεχωριστό χάπι θα μπορούσε να αποδειχτεί μια ακριβέστερη μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, κάνοντας την αντιμετώπισή του αποτελεσματικότερη.
Ανιχνεύοντας τον καρκίνο του μαστού με ένα χάπι

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαρτίου, 2019

Ανιχνεύοντας τον καρκίνο του μαστού με ένα χάπι. Φαίνεται περίεργο, όμως είναι αλήθεια. Μέχρι σήμερα η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού βασιζόταν στην αυτοεξέταση και στις μαστογραφίες. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι διαγνωστικές τεχνικές που χρησιμοποιούν ακτίνες Χ μπορεί να δώσουν ψευδή θετικά αποτελέσματα.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε καινούργιες μεθόδους πιο έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου με ασφαλείς και ακριβείς εξετάσεις.

Στα πλαίσια μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δημιουργήθηκε ένα χάπι με την ικανότητα να κάνει πιο εύκολη την ανίχνευση των κυττάρων του καρκίνου του μαστού.

Αν και το συγκεκριμένο χάπι εξακολουθεί να βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, έχει την ικανότητα να εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση των καρκινικών κυττάρων.

Ας δούμε τώρα τα στοιχεία με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανιχνεύοντας τον καρκίνο πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα

Τα ψευδή θετικά αποτελέσματα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Τώρα όμως το συγκεκριμένο χάπι στοχεύει, πάνω απ’όλα, να εξασφαλίσει μια ακριβέστερη διάγνωση για τις γυναίκες.

Αφού το χάπι βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με το διευθυντή της μελέτης Greg Thurber, το χάπι χρησιμοποιείται σε ευρωπαϊκές κλινικές με μεγάλη επιτυχία, έτσι οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Ανιχνεύοντας τον καρκίνο

Το χάπι που “φωτίζει” μόνο τα καρκινικά κύτταρα

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το χάπι είναι πολύ απλός: η ασθενής καταπίνει την ταμπλέτα και αυτή αργά απελευθερώνει μια φωσφορίζουσα ουσία που θα προσκολληθεί αμέσως σε όποια καρκινικά κύτταρα υπάρχουν.

Έπειτα τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να γίνουν ορατά σε απλές ακτινογραφίες.

Οι επιστήμονες αισθάνονται υποχρεωμένοι να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη τεχνική επειδή οι μαστογραφίες δεν είναι πολύ ακριβείς στις περιπτώσεις γυναικών με πολύ πυκνούς μαστούς.

  • Επιπλέον οι συνηθισμένες διαγνωστικές τεχνικές δεν δείχνουν στους ειδικούς αν τα κύτταρα ή ο όγκος είναι καρκινικά ή καλοήθη, για το λόγο αυτό τα ψευδή θετικά αποτελέσματα είναι κάτι συχνό.
  • Η συγκεκριμένη τεχνική παρουσιάστηκε με μεγάλες προσδοκίες στην 251η Ετήσια Συνάντηση της American Chemical Society’s Annual Meeting & Exposition (ACS).
  • Σε ένα πείραμα με αρουραίους αποδείχτηκε ότι το συγκεκριμένο χάπι ανιχνεύει αμέσως τα καρκινικά κύτταρα.
  • Αν ο όγκος είναι καλοήθης, η φωσφορίζουσα ουσία δεν είναι ορατή, έτσι δεν χρειάζεται βιοψία. Ως αποτέλεσμα οι ασθενείς μπορούν έπειτα να χαλαρώσουν.

Μέσα σε μερικά χρόνια θα μπορεί να διακρίνεται η γρήγορη από την αργή ανάπτυξη των όγκων

Καρκίνος του μαστού

Σε αρκετές περιπτώσεις η θεραπευτική αγωγή των ασθενών αναβάλλεται. Αν και αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο σε κάποιες περιπτώσεις, ο χρόνος παραμένει ένας παράγοντας-κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση και τη μείωση της σοβαρότητας της κατάστασης.

Σήμερα η φωσφορίζουσα ουσία μπορεί να κάνει μονάχα τη διάκριση ανάμεσα σε καρκινικούς και καλοήθεις όγκους. Δεν μπορεί να δείξει το ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται τα κακοήθη κύτταρα.

  • Οι δημιουργοί του χαπιού προσπαθούν τώρα να συμπεριλάβουν ένα νέο στοιχείο που έχει την ικανότητα να προσδιορίζει την ταχύτητα ανάπτυξης των όγκων.
  • Αυτό το νέο στοιχείο θα επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν άμεση διάγνωση και μια θεραπευτική αγωγή προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Επίσης με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται η χρήση τεχνικών που είναι υπερβολικά ή όχι αρκετά επιθετικές. Η χρήση λανθασμένων τεχνικών θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Ανιχνεύοντας τον καρκίνο – Μεγάλα βήματα, μεγαλύτερες ελπίδες

Είναι επιτακτικό οι γιατροί να μπορούν να ανιχνεύουν τον καρκίνο από νωρίς, όμως σε μερικές περιπτώσεις αυτό είναι αδύνατον.

Παρά αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις, ο καρκίνος του μαστού δεν σημαίνει καταδίκη σε θάνατο.

Χάρη στις προόδους στις μεθόδους θεραπείας και ανίχνευσης, έχουμε να κάνουμε με μια αντιμετωπίσιμη ασθένεια την οποία εκατομμύρια γυναίκες έχουν ήδη ξεπεράσει.

Γυναίκες τρέχουν

Οι γυναίκες που επιβιώνουν μετά τον καρκίνο του μαστού είναι γνήσιες ηρωίδες που μας δείχνουν ότι το θάρρος και η δύναμη μπορούν να ξεπεράσουν τον καρκίνο του μαστού. Όμως πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας τα εξής:

  • Να εξετάζουμε καθημερινά τους μαστούς μας.
  • Να κάνουμε περιοδικές εξετάσεις και μαστογραφίες.
  • Να ζούμε υγιεινή ζωή, να αποφεύγουμε το υπερβολικό βάρος, να μην καπνίζουμε και να μην κάνουμε καθιστική ζωή.
  • Να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα και τις προληπτικές εξετάσεις αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.