Ποιες είναι οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης

Αντιμετωπίζοντας την ψωρίαση, μειώνετε τα συμπτώματα συνδυάζοντας διαφορετικές θεραπείες.
Ποιες είναι οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης από τους γιατρούς, εξαρτάται από την ιατρική κατάσταση του κάθε ασθενούς. Καθώς δεν υπάρχει μόνο ένα είδος ψωρίασης, υπάρχουν πολλές θεραπείες για να ελέγξετε αυτή την ασθένεια. Μειώνουν επίσης την ασθένεια και σε κάποιες περιπτώσεις και τα συμπτώματα:

 • Φλεγμονή
 • Κοκκινίλα
 • Ξεφλούδισμα
 • Φαγούρα

Συνολικά οι διαφορετικές θεραπείες για την ψωρίαση είναι:

 • Τοπικές θεραπείες
 • Φωτοθεραπεία και φωτοχημειοθεραπεία
 • Συνθετικά φάρμακα σε μορφή χαπιών
 • Βιολογικές θεραπείες

Σήμερα, θα ρίξουμε μια λεπτομερή ματιά σε όλες.

Τοπικές θεραπείες

Πρώτα απ’ όλα, οι τοπικές θεραπείες χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις ψωρίασης. Περιλαμβάνουν εξωτερικής, τοπικής χρήσης κρέμες και λοσιόν. Οι κρέμες εφαρμόζονται στην περιοχή της εκδήλωσης της ψωρίασης.

Περισσότερα για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της ψωρίασης αναφέρουν σε μελέτη τους οι Giraldo Sierra Carolina, Velásquez Lopera Margarita María.

Ανάμεσα στις πιο χρησιμοποιούμενες τοπικές αγωγές για την αντιμετώπιση της ψωρίασης βρίσκουμε:

 • Συνθετική βιταμίνη D
 • Παραδοσιακά κορτικοστεροειδή
 • Κερατολυτικά
 • Τοπικά ρητινοειδή
 • Πίσσα

Συνθετικές βιταμίνες D: καλσιτριόλη, καλσιποτριόλη ή τακαλσιτόλη

Γενικά, το πιο αποτελεσματικό απ’ αυτά είναι η καλσιποτριόλη. Η κλινική τους αντίδραση είναι πιο αργή από αυτή των ισχυρών στεροειδών. Ωστόσο, καθώς είναι πιο ασφαλείς είναι χρήσιμες για μακροπρόθεσμη θεραπεία.

Συνιστάται να τις χρησιμοποιείτε μαζί με τοπικά κορτικοστεροειδή. Αυτός ο συνδυασμός είναι πιο αποδοτικός από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία μόνη της.

Παρά την αυξημένη τους ασφάλεια, οι συνθετικές βιταμίνες D έχουν μία αξιοπρόσεκτη παρενέργεια: Μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στην περιοχή έξαρσης της ασθένειας. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μετά την εφαρμογή τους.

Παραδοσιακά κορτικοστεροειδή

Στη συνέχεια, αυτή η ομάδα φαρμακευτικών αγωγών δρα πρωτίστως καθαρίζοντας την πλάκα και μειώνοντας τη φλεγμονή. Χρησιμοποιούνται με χαμηλή συχνότητα σε ευαίσθητες περιοχές (στο πρόσωπο και κάτω από τις αρθρώσεις).

Αντιμετώπιση της ψωρίασης, κορτικοστεροειδή

Προτείνεται η χρήση των πιο ισχυρών στην αρχή. Έπειτα, συνεχίστε με αυτή τη χαμηλής συχνότητας θεραπεία. Μπορείτε ακόμη και να τις συνδυάσετε με άλλες θεραπείες όπως τις συνθετικές βιταμίνες D.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα κορτικοστεροειδή. Ο λόγος είναι ότι έχουν παρενέργειες τοπικά και συστηματικά.

Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Μείωση του πάχους του δέρματος
 • Λεύκανση του δέρματος εξαιτίας της αναστολής μελανίνης
 • Περιστοματική δερματίτιδα
 • Μώλωπες

Επιπλέον, οι συστηματικές αντιδράσεις είναι σπάνιες αλλά σοβαρές. Ανάμεσά τους, βλέπουμε την αναστολή του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης και το σύνδρομο Cushing.

Για την αποφυγή τους, συνιστάται να κάνετε το μέγιστο δύο εφαρμογές την ημέρα. Όμως, να θυμάστε ότι θα ξαναπαρουσιάσετε τα συμπτώματα αν σταματήσετε τη θεραπεία.

Κερατολυτικά: ακετυλοσαλυκιλικό οξύ (ασπιρίνη)

Με τη χρήση ακετυλοσαλυκιλικού οξέος περιορίζεται και εξουδετερώνεται η πλάκα. Επίσης, αυξάνεται η αναδόμηση του ιστού σας και αυξάνεται ταυτόχρονα η αποδοτικότητα των φαρμακευτικών αγωγών που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της απορρόφησής του. Χάρη σ’ αυτό, είναι μια συμπληρωματική θεραπεία.

Δείτε το άρθρο: Η απίστευτη δύναμη της ασπιρίνης. Μάθετε περισσότερα

Τοπικά ρητινοειδή

Αυτά είναι συνθετικά ανάλογα βιταμίνης Α. Η ταζαροτένη είναι η μοναδική διαθέσιμη για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα κορτικοστεροειδή.

Δυστυχώς, προκαλεί ερεθισμό του δέρματος (αποφύγετε τη χρήση της στο πρόσωπο ή κάτω από τις αρθρώσεις). Επίσης, όπως όλα τα συνθετικά βιταμίνης Α, είναι φωτοευαίσθητη και τερατογόνος. Εξαιτίας αυτών, δε θα πρέπει να τη λαμβάνουν γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη.

 

Διαβάστε σχετικά: Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση; Μάθετε εδώ!

Πίσσα

Πρόκειται για την παλαιότερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Παρασκευάζεται με βάση τον άνθρακα. Η πίσσα χρησιμοποιείται κατά διαστήματα κάτω από τις αρθρώσεις σας. Όμως, κάποιες φορές εκνευρίζει τους ασθενείς καθώς μυρίζει και λερώνει εύκολα τα ρούχα.

Επιπλέον, είναι φωτοευαίσθητη. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μετά την εφαρμογή της.

Φωτοθεραπεία και φωτοχημειοθεραπεία

Αυτές οι θεραπείες χρησιμοποιούνται όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται καλά στις τοπικές θεραπείες. Χρησιμοποιούνται επίσης αν είναι εκτενής η πλάκα.

 • Φωτοθεραπεία: ακτίνες UVB (είναι οι αποτελεσματικότερες και με μικρότερο εύρος καψίματος ακτίνες) χρησιμοποιούνται μαζί με τη ταζαροτένη, συνθετική βιταμίνη D ή τις συστηματικές θεραπείες.
 • Φωτοχημειοθεραπεία: ονομάζεται επίσης και PUVA. Αποτελείται από τον συνδυασμό UVA ακτινοβολίας μετά την τοπική ή δια στόματος εφαρμογή ψωραλένιου. Αυτό δρα ως φωτοευαισθητοποιητής. Είναι μια εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν αποτελέσματα με τις ακτίνες UVB. Η PUVA έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερης διάρκειας επίδραση. Όμως, σχετίζεται με το βασιλίωμα (κυτταρικό καρκίνωμα) και το μελάνωμα.
Αντιμετώπιση της ψωρίασης, φωτοθεραπεία

Συνθετικά φάρμακα σε μορφή χαπιών

Η συστηματική θεραπεία προτείνεται εάν δεν έχουν αποτελέσματα οι υπόλοιπες. Η θεραπεία αυτή βασίζεται στη χορήγηση:

 • Ανοσοκατασταλτικών
 • Ρητινοειδών

Ανοσοκατασταλτικά

Από αυτά τα φάρμακα το πιο χρησιμοποιούμενο είναι η μεθοτρεξάτη. Ειδικά αν τη χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών της. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε να μείνετε έγκυοι έως και τρεις μήνες μετά από τη θεραπεία με αυτό το φάρμακο. Αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.

Ένα άλλο ανοσοκατασταλτικό που χρησιμοποιείται είναι η κυκλοσπορίνη σε χάπι. Αυτό παρέχει αν όχι μεγαλύτερη, ίδια αποτελεσματικότητα με τη μεθοτρεξάτη. Ωστόσο, είναι νεφροτοξική και προκαλεί υπέρταση. Λόγω αυτού, απαιτείται η παρακολούθηση των ασθενών στους οποίους χορηγείται.

Συνιστάται για μικρού διαστήματος, διαλειμματικές θεραπείες.

Ρητινοειδή

Η ασιτρετίνη, ένα συνθετικό ανάλογο της βιταμίνης Α, μπορεί να θεωρηθεί ως μια εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς με φλυκταινώδη ψωρίαση οι οποίοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Μπορεί να συνδυαστεί με UVB ή PUVA. Όμως, είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη κυκλοσπορίνη. Επιπροσθέτως, παραμένει τερατογόνος έως και 2 χρόνια μετά τη θεραπεία.

Βιολογικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης

Αυτές χρησιμοποιούνται μονάχα σε ασθενείς που δε μπορούν να πάρουν ή έχουν δυσανεξία στις θεραπείες με PUVA και τις συστηματικές θεραπείες σε μορφή χαπιών. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται απαιτούν παρακολούθηση για τον έλεγχο παρενεργειών. Αυτό επειδή είναι ακόμη άγνωστη η ασφάλειά τους για μακροπρόθεσμη χορήγηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.