Σωματική κακοσμία: Πώς να την αντιμετωπίσετε φυσικά

Υπάρχουν φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της σωματικής κακοσμίας τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέψετε. Μάθετε ποιες είναι σε αυτό το άρθρο.
Σωματική κακοσμία: Πώς να την αντιμετωπίσετε φυσικά

Τελευταία ενημέρωση: 24 Δεκεμβρίου, 2019

Η ζέστη, η υπερβολική εφίδρωση, το να βγαίνετε έξω φορώντας πολλά ρούχα, το τρέξιμο εδώ κι εκεί όλη τη μέρα, η χρήση μη βαμβακερών καλτσών… Όλα αυτά (και πολλά περισσότερα) μπορούν να προκαλέσουν σωματική κακοσμία. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κακοσμίας σε διάφορα μέρη του σώματος, τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέψετε. Μάθετε ποιες είναι σε αυτό το άρθρο.

Σωματική κακοσμία: πού, πώς και γιατί;

Αντιμετωπίστε φυσικά την κακοσμία

Η κακοσμία μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Όμως, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα σημεία όπου επικεντρώνεται: στις μασχάλες, στα πόδια και στα γεννητικά όργανα. Αυτό οφείλεται στην αντίδραση ορισμένων μικροοργανισμών που λατρεύουν τα υγρά σημεία. Όταν η περιοχή της επιλογής τους παρουσιάζει εφίδρωση, η θερμοκρασία ανεβαίνει και μπορούν να αναπαραχθούν. Εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται η δυσοσμία, επειδή τα συγκεκριμένα βακτήρια αποβάλλουν ορισμένα αέρια.

Επιπλέον στα σημεία αυτά (και κυρίως στις μασχάλες και στα πόδια) υπάρχουν συγκεντρωμένοι περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες. Όταν κάνει ζέστη ή όταν γυμνάζεστε, η δουλειά των συγκεκριμένων αδένων είναι να απελευθερώνουν νερό (ιδρώτα) για να μειωθεί η θερμοκρασία και να αποφευχθούν άλλα προβλήματα. Για το λόγο αυτό, όταν έχουμε πυρετό συνήθως ιδρώνουμε πολύ.

Όμως προσοχή, η εφίδρωση έχει ακόμα μία λειτουργία: την αποβολή τοξινών από το σώμα. Αυτή η φυσική διαδικασία, στα πλαίσια της οποίας μικρές σταγόνες αλμυρού υγρού βγαίνουν από τους πόρους του δέρματος, μεταφέρει την ίδια στιγμή οτιδήποτε κακό έχει συσσωρευτεί στο σώμα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με αυτόν τον τρόπο το σώμα και το δέρμα μπορούν να “αναπνεύσουν”.

Ποια βακτήρια ευθύνονται όμως για την σωματική κακοσμία; Δείτε τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε ομάδα ερευνητών υπό την διεύθυνση του Dr Dan Bawdon του Πανεπιστημίου της Υόρκης .

Ιδρώτας και σωματική κακοσμία

Ιδρώτας και κακοσμία

Όταν ιδρώνουμε, παρουσιάζουμε σωματική κακοσμία. Δεν υπάρχει άλλη πιθανή λύση, όπως έχουμε ήδη εξηγήσει. Πάνω απ’όλα, ιδρώνουμε όταν κάνει ζέστη ή λόγω ορμονικών αλλαγών. Για παράδειγμα, στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση ή σε ορισμένα στάδια του έμμηνου κύκλου και στα αγόρια και στα κορίτσια κατά την εφηβεία.

Μπορεί επίσης να ιδρώνετε όταν αντιμετωπίζετε μεγάλο άγχος, πίεση ή έγνοιες, φόβους, ανησυχία ή νευρικότητα. Το υπερβολικό βάρος αποτελεί μια άλλη αιτία της υπερβολικής εφίδρωσης.

Η χρήση παπουτσιών που δεν είναι καλής ποιότητας, δεν αερίζονται επαρκώς ή είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά δεν βοηθούν την κατάσταση, εφόσον δεν επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα από τα πόδια και γίνονται ένα τέλειο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό μυκήτων και βακτηρίων. Αν σε αυτή την κατάσταση προσθέσουμε τις μη βαμβακερές κάλτσες (για παράδειγμα, κάλτσες από Lycra ή spandex) που δεν απορροφούν τον ιδρώτα, τότε έχουμε την απάντηση στο γιατί η κακοσμία στα πόδια μας είναι τόσο έντονη.

κακοσμια και παπουτσια

Ό,τι συμβαίνει με τις κάλτσες μπορεί επίσης να συμβεί με άλλα είδη ρουχισμού. Αν τα ρούχα είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά, αυτό αυξάνει την εφίδρωση στις μασχάλες και στα γεννητικά όργανα, κυρίως. Επομένως προσπαθείτε πάντα να επιλέγετε ρούχα φτιαγμένα από βαμβάκι ή κάποιο άλλο είδος φυσικών ινών.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Φυσική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Διατροφή και κακοσμία

Γνωρίζατε ότι η διατροφή σας επίσης επηρεάζει τη σωματική οσμή σας; Αναμφίβολα την επηρεάζει. Αν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης, τηγανητών φαγητών, ζωικών λιπών, επεξεργασμένων κρεάτων και τροφών, το σώμα συνεχώς προσπαθεί να αποβάλει μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα συσσωρευμένων τοξινών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις παραπάνω τροφές). Ο καλύτερος τρόπος να το αποφύγετε αυτό είναι ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα (ωμά, στις περισσότερες περιπτώσεις), πλήρη δημητριακά, ξηρούς καρπούς και όσπρια ή φασόλια καθώς και να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό κάθε μέρα.

“Τα τερπένια παίζουν σημαντικό ρόλο στην κακοσμία του σώματος. Κατά τη διαδικασία διάσπασής τους από ένζυμα, παράγονται και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες συνολικά συμβάλλουν στην κακοσμία του σώματος”.

-Δρ Τσαρλς Στιούαρτ, χημικός και γιατρός-

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Μάθετε για την υγιεινή διατροφή σύμφωνα με το σώμα σας

Ατομική υγιεινή

Μια φυσική λύση για να αποφύγετε ή να μειώσετε τη σωματική κακοσμία είναι να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στην προσωπική σας υγιεινή. Αν κάνετε μπάνιο μία φορά τη μέρα, δοκιμάστε να κάνετε μπάνιο δύο φορές τη μέρα το καλοκαίρι, για παράδειγμα. Επίσης, μπορείτε να πλένετε τις προβληματικές περιοχές με σαπούνι και νερό. Πρώτα με ένα ουδέτερο σαπούνι και μετά με ένα αρωματισμένο σαπούνι (αν αυτό δεν προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα).

Προσπαθείτε να μη χρησιμοποιείτε αποσμητικά με αεροζόλ ή σε μορφή κρέμας στις μασχάλες. Αυτά κλείνουν τους πόρους στην περιοχή και προκαλούν χειρότερη οσμή. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Δηλαδή, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε αποσμητικό κλείνετε τους πόρους και η κακοσμία αυξάνεται, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσετε περισσότερο αποσμητικό κ.ο.κ.. Επιλέγετε φυσικά ή σπιτικά αποσμητικά. Να μια συνταγή που είναι πάντα αποτελεσματική. Απλώς αναμείξτε:

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, στραγγίστε το και βάλτε το σε ένα βάζο. Κάθε μέρα μουσκεύετε ένα κομμάτι βαμβάκι με το υγρό και τρίβετε με αυτό τις μασχάλες και τα πόδια σας.

Μπορείτε επίσης να παίρνετε μαζί σας επιπλέον ρούχα για να αλλάζετε, αν πρόκειται να είστε εκτός σπιτιού όλη τη μέρα. Τα αιθέρια έλαια (για παράδειγμα, η λεβάντα) μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη σωματική κακοσμία.

Σπιτικές συνταγές

Δύο σπιτικές μέθοδοι που έχουν πάντα επιτυχία στην εξάλειψη της σωματικής κακοσμίας είναι η χλωροφύλλη και το πράσινο τσάι. Η πρώτη μέθοδος, αυτή της χλωροφύλλης, συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος και στην αποβολή των τοξινών. Μπορείτε να τη βρείτε σε μορφή κάψουλας σε κάποιο κατάστημα φυσικών τροφών.

Ή μια πιο φυσική επιλογή είναι να φυτέψετε στάρι, να το αφήσετε να μεγαλώσει, να κόψετε τους βλαστούς και έπειτα να φτιάξετε με αυτούς ένα smoothie. Η δεύτερη επιλογή, το πράσινο τσάι, είναι εξαιρετικά αποτοξινωτική και όχι μόνο βοηθάει στην καύση του αποθηκευμένου λίπους αξιοποιώντας τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά και συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών. Πίνετε ένα με δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι κάθε μέρα.

Αν η οσμή στις μασχάλες σας προέρχεται από την υπερβολική χρήση αποσμητικού, μπορείτε να κάνετε απολέπιση με ένα μείγμα μαγειρικής σόδας (διττανθρακικού νατρίου) και λεμονιού. Προσέξτε να μη βγείτε αμέσως από το σπίτι, επειδή το ηλιακό φως σε συνδυασμό με το οξύ από το λεμόνι μπορεί να δημιουργήσουν κηλίδες στο δέρμα σας. Μπορείτε επίσης να αναμείξετε μαγειρική σόδα με νερό για να φτιάξετε έναν πολτό και να τον χρησιμοποιήσετε ως φυσικό και αποτελεσματικό αποσμητικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα πόδια.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.