8 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

27 Ιανουαρίου 2016
Η κοινωνική σας ζωή μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα σε αυτό το στάδιο της ζωής σας καθώς πολλές γυναίκες αισθάνονται την ανάγκη να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους. Αυτή είναι μια πραγματικά θετική πλευρά της εμμηνόπαυσης.

Πράγματα που δεν γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση! Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της ζωής μας και παρουσιάζεται σε γυναίκες ηλικίας 45 με 55 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ωοθήκες σταματούν την ωορρηξία με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να κυοφορήσουν. Μειώνεται η παραγωγή ορμονών, όπως των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν μεταβολές στο σώμα. Έτσι αρχίζει να παρουσιάζεται μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, η εφίδρωση και οι εναλλαγές της διάθεσης. Εκτός από αυτά τα γνωστά σημάδια, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν αλλά θα πρέπει να τα μάθουν ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα αυτού του νέου κύκλου. Σήμερα, θα μοιραστούμε μαζί σας 8 σημαντικά συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση.

Μεταβολή του καρδιακού ρυθμού, από τα συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

Οι παλμοί της καρδιάς μπορεί να αλλάξουν και ειδικά κατά τη διάρκεια του σταδίου της προεμμηνόπαυσης. Σε αυτό το στάδιο, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι οι παλμοί της καρδιάς τους είναι πολύ πιο έντονοι και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι παλμοί αποτελούν κάποιο προσωρινό σύμπτωμα ενός καρδιακού προβλήματος. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα σημάδια της ορμονικής ανισορροπίας 

Αυξάνεται η κακή χοληστερόλη

Το οιστρογόνο είναι μια από τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση των εμμηνορυσιακών σας κύκλων, για τον έλεγχο των επιπέδων της LDL της (κακής) χοληστερόλης και για την αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης. Όταν η παραγωγή αυτής της ορμόνης αρχίζει να μειώνεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης έχουν την τάση να αυξάνονται ενώ τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης αρχίζουν να μειώνονται. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να προληφθεί υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής λίγα χρόνια πριν την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Έλλειψη επιθυμίας  για τη διατήρηση κοινωνικής ζωής

Η εμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο της ζωής που τείνει να είναι εσωστρεφές λόγω των εναλλαγών της διάθεσης και των συναισθημάτων. Αυτή η αλλαγή μπορεί να παρατηρηθεί πιο εύκολα στα εξωστρεφή άτομα καθώς αρχίζουν να υιοθετούν συμπεριφορές που επηρεάζουν την κοινωνική τους ζωή.

Στην αρχή αυτού του σταδίου, οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται τον εαυτό τους και αισθάνονται την ανάγκη να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τις ίδιες. Από αυτήν την άποψη, αυτό μπορεί να είναι κάτι πραγματικά θετικό καθώς οι γυναίκες αισθάνονται την ανάγκη να βιώσουν πράγματα που κατέπνιγαν απλά και μόνο για να κάνουν ευτυχισμένους τους άλλους.

Ώρα για λαχανικά

λαχανικά- συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

Πολλά τρόφιμα που πωλούνται στην αγορά περιέχουν υψηλή συγκέντρωση χημικών ουσιών που μπορούν να μπλοκάρουν τις ορμόνες και να προκαλέσουν ανισορροπίες στις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Είναι σημαντικό να αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερες βιολογικές τροφές και να αποφεύγετε εκείνες που περιέχουν parabens, φθαλικές ενώσεις και BPA (δισφαινόλη Α). Ένας καλός τρόπος για να το καταφέρετε αυτό είναι να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα σας για να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Τα μαλλιά σας θα υποστούν κάποιες συνέπειες

Οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών με αποτέλεσμα να λεπταίνει η τρίχα και τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο αδύναμα και ξηρά. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονη τριχόπτωση. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για να παίρνετε περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνες ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποφεύγετε τα χημικά προϊόντα και τις θερμαντικές συσκευές μαλλιών (σεσουάρ, σίδερα και πρέσες).

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αποκαταστήσετε τα μαλλιά σας

Αύξηση της ευαισθησίας, συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να σας βάλουν σε μια συναισθηματική περιπέτεια που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερευαισθησία σας όπως επίσης και μια σημαντική αύξηση της λίμπιντο.

Μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο

Λόγω των ορμονικών αλλαγών δεν είναι περίεργο ότι κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αυξάνεται και η ανάγκη σας για ύπνο. Πιθανότατα θα αισθάνεστε πιο έντονη την ανάγκη να κοιμάστε πιο συχνά αν και ο ύπνος σας δεν θα πρέπει να διαρκεί πάνω από 30 λεπτά γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο φυσιολογικό κύκλο του ύπνου σας.

Εξάψεις, από τα συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

εξάψεις συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αλλά οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν πώς μπορούν να σταματήσουν αυτές οι εξάψεις ώστε να πάψουν να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η δυσάρεστη αίσθηση θερμότητας παρουσιάζεται το βράδυ και μπορεί να σας εμποδίζει από το να έχετε έναν καλό βραδινό ύπνο. Οι συνέπειες αυτές της κατάστασης γίνονται εμφανείς την επόμενη μέρα με αυξημένη ευερεθιστότητα και κουρασμένη επιδερμίδα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες; Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο από όλα είναι να φοράτε ριχτά ρούχα, να χρησιμοποιείτε σεντόνια και μαξιλαροθήκες από υλικά που αναπνέουν και αν το κρίνετε απαραίτητο να κοιμάστε με ανεμιστήρα. Μην ξεχνάτε ότι και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν.