Απλές ασκήσεις για το λίπος στην πλάτη

05 Ιανουάριος, 2019
Για να αποφεύγετε τους τραυματισμούς, είναι σημαντικό να προσαρμόζετε την ένταση της άσκησης στις σωματικές σας ικανότητες και να δείχνετε συνέπεια στη γυμναστική σας, προκειμένου να έχετε προοδευτικά αποτελέσματα.

Σήμερα θα σας δείξουμε πώς να καταπολεμήσετε το λίπος στην πλάτη. Στον αγώνα για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους, σχεδόν πάντα εστιάζουμε σε σημεία όπως η κοιλιά, τα πόδια, οι γλουτοί και οι βραχίονες, τα οποία είναι συνήθως τα μέρη του σώματος όπου παρατηρείται το περισσότερο λίπος. Ωστόσο η πλάτη είναι ένα σημείο που πολλοί άνθρωποι αγνοούν, ενώ επιπλέον είναι δύσκολο να γυμναστεί.

To λίπος ακριβώς κάτω από το σουτιέν κάνει την πλάτη μας να μοιάζει ογκώδης, με ακαλαίσθητα εξογκώματα. Ευτυχώς το λίπος αυτό, όπως και το λίπος σε άλλα σημεία του σώματος, μπορεί να εξαλειφθεί και να αποκαταστήσετε έτσι  την εμφάνιση και ομορφιά της πλάτης, ώστε να μπορείτε να την επιδεικνύετε όταν επιλέγετε ένα στενό φόρεμα.

Αν είστε έτοιμες να καταπολεμήσετε το τοπικό λίπος στην πλάτη σας, μην παραλείψετε τις παρακάτω θαυμάσιες ασκήσεις για την εξάλειψή του. Να θυμάστε ότι πρέπει να τις υιοθετήσετε ως μια καθημερινή ρουτίνα, για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα μέσα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Κάμψεις

Οι κάμψεις είναι μία από τις συνηθέστερες ασκήσεις που χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ρουτίνα γυμναστικής. Οι κάμψεις είναι θαυμάσιες για την τόνωση των βραχιόνων αλλά και για να εξαλείψετε το λίπος στην πλάτη. Είναι σημαντικό να εκτελείτε τις κάμψεις σωστά, κρατώντας το σώμα σε ευθεία γραμμή από το κεφάλι ως τις φτέρνες.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Πείτε αντίο στα πλαδαρά πόδια με 6 ασκήσεις

Πλάγιες σανίδες

Βάλτε το χαλάκι της γιόγκα στο πάτωμα και ξαπλώστε στο πλάι έτσι ώστε ο αγκώνας σας να βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ώμο σας. Μόλις είστε στη σωστή θέση, υψώστε τους γοφούς σας από το πάτωμα και σφίξτε τους κοιλιακούς σας μυς, κρατώντας ίσιο το σώμα σας. Προσπαθήστε να παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 30 με 45 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά και έπειτα ξεκουραστείτε.

Μπάλα γυμναστικής

Ξαπλώστε μπρούμυτα πάνω σε μια μπάλα γυμναστικής έτσι ώστε το στήθος σας να είναι ευθυγραμμισμένο με το κέντρο της μπάλας. Κρατήστε τα δάχτυλά σας στραμμένα προς τα κάτω και τα πόδια σας ενωμένα στο πάτωμα. Αφήστε τους βραχίονές σας να κρέμονται χαλαροί και προσπαθήστε να κρατήσετε την ισορροπία σας. Υψώστε αργά τους βραχίονές σας ώστε να σχηματίσετε με το σώμα σας ένα “Υ” και μείνετε σε αυτή τη θέση για 15 δευτερόλεπτα. Κάντε 2 σετ 12 επαναλήψεων το καθένα.

Βαράκια

Επιλέξτε ένα χώρο όπου μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα και πάρτε ένα βαράκι 4,5 ως 7 κιλών. Ανοίξτε τα πόδια σας στο επίπεδο των γοφών και κάντε προβολές ποδιών, κρατώντας τα γόνατά σας λυγισμένα. Κάμψτε ελαφρά το πάνω μέρος του σώματός σας παράλληλα προς το έδαφος, κρατώντας το βαράκι μπροστά σας και έχοντας τους γοφούς στον τοίχο για ισορροπία. Σηκώστε το βαράκι μέχρι το ύψος των ώμων κάνοντας 10 με 15 επαναλήψεις.

Πλάγιες ανυψώσεις

Λίπος στην πλάτη - Γυναίκα κάνει ανυψώσεις γοφών

Ανοίξτε τα πόδια σας στο ύψος των γοφών και πάρτε ένα βαράκι σε κάθε χέρι. Λυγίστε τα γόνατά σας και χαμηλώστε το πάνω μέρος του σώματός σας ώστε να σχηματιστεί μια γωνία 45 μοιρών. Κρατήστε τα δύο βαράκια παράλληλα προς το έδαφος και υψώστε τα στο πλάι. Κρατήστε τα βαράκια στο ύψος των ώμων και χαμηλώστε τα αργά. Κάντε 2 σετ 12 επαναλήψεων.

Στάση “κάτω σκύλος”

Αυτή η στάση της γιόγκα γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, ειδικά τους μυς της πλάτης, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζοειδών και του άνω μέρους της. Βρείτε ένα σημείο με αρκετό χώρο για να τεντωθείτε. Γονατίστε και βάλτε τα χέρια σας επίπεδα πάνω στο πάτωμα. Σπρώξτε από τις φτέρνες σας, κρατώντας τους βραχίονές σας ευθυγραμμισμένους με το σώμα σας. Αν είστε αρκετά ευλύγιστες, κατεβάστε τις φτέρνες σας στο πάτωμα και μείνετε σε αυτή τη θέση για 15-30 δευτερόλεπτα.

Ανακαλύψτε: Τι προκαλεί τον πόνο στις φτέρνες; Μάθετε περισσότερα.

Αεροβική άσκηση για να κάψετε το λίπος στην πλάτη

Λίπος στην πλάτη - Γυναίκες τρέχουν

Αν θέλετε να γυμναστείτε σωστά, προσθέστε την αεροβική άσκηση στην καθημερινότητά σας για καλύτερη μυϊκή ενδυνάμωση. Όπως μας λέει και η έρευνα του Δρ. Damon L. Swift η αεροβική άσκηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία. Αυτό το είδος άσκησης είναι εξαιρετικό για την καύση λίπους, συμπεριλαμβανομένου του λίπους κάτω από το σουτιέν. Χρειάζονται μόνο 30 λεπτά την ημέρα για αισθητά αποτελέσματα. Δοκιμάστε το περπάτημα, το τζόγκινγκ, το τρέξιμο, το σχοινάκι, το ελλειπτικό μηχάνημα, την ποδηλασία, την κολύμβηση ή μια καλή αεροβική προπόνηση μία φορά την εβδομάδα. Καθώς αυξάνετε την ένταση της προπόνησής σας, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα επειδή θα καίτε περισσότερες θερμίδες.

  • Olivares Guerrero, Salvador. “Modificación de la composición corporal con el objetivo de reducir la masa grasa mediante un programa de intervención combinado de dieta y ejercicio en mujer postmenopáusica.” (2017).
  • Sánchez, Hernando Mosso. “Por qué realizar entrenamiento de la fuerza.” Lúdica Pedagógica 1.9 (2004).
  • Weineck, Jürgen. Salud, ejercicio y deporte. Vol. 1. Editorial Paidotribo, 2000.