Πώς να απολυμαίνετε τα κλινοσκεπάσματα των κατοικίδιων ζώων σας

Είναι σημαντικό να έχετε ένα καθαρό και ασφαλές κρεβάτι για τα κατοικίδια ζώα. Μάθετε γιατί και όλες τις καλύτερες συμβουλές για ασφαλή κλινοσκεπάσματα για κατοικίδια ζώα σε αυτό το άρθρο.
Πώς να απολυμαίνετε τα κλινοσκεπάσματα των κατοικίδιων ζώων σας

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 26 Απριλίου, 2023

Ο καθαρισμός των κλινοσκεπασμάτων των κατοικίδιων ζώων είναι πολύ σημαντικός. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ο τόπος ανάπαυσής τους και, όπως και το δικό σας, είναι σκόπιμο να είναι πάντα πεντακάθαρα και το κατοικίδιό σας να μπορεί να απολαμβάνει ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να αλλάζουμε τα σεντόνια του δικού μας κρεβατιού. Έτσι, πρέπει να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι θα εξαλείψετε τους πιθανούς μικροοργανισμούς που επηρεάζουν την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Σε αυτό προστίθεται και η δυσκολία του σχήματος. Τα κρεβάτια των σκύλων είναι συνήθως μεγάλα και κατασκευασμένα από άκαμπτα υλικά που καθιστούν δύσκολη την τοποθέτησή τους στο πλυντήριο, για παράδειγμα.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το άρθρο, θα ξεκαθαρίσουμε αυτές τις αμφιβολίες και θα σας δείξουμε πώς να καθαρίσετε αυτό το αντικείμενο με έναν απλό αλλά πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Συνεχίστε να διαβάζετε!

Συμβουλές για να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τα κλινοσκεπάσματα των κατοικίδιων ζώων

Το κρεβάτι του κατοικίδιου ζώου σας πρέπει να είναι πάντα καθαρό και απολυμασμένο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται πιο συχνά, σε σύγκριση με τις φορές που το λούζετε, οι οποίες είναι συνήθως μια φορά το μήνα.

Λοιπόν, δεν συνιστάται να περιμένετε 30 ημέρες ή και περισσότερο για να καθαρίσετε το σημείο ανάπαυσης. Αυτό συμβαίνει επειδή εκεί συσσωρεύονται τρίχες, νεκρό δέρμα, παιχνίδια, υπολείμματα τροφής, ακόμη και ψύλλοι και τσιμπούρια. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποβούν επιζήμια για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας και τη δική σας, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα προλάβετε με συνεχή καθαρισμό.

Καθαρίστε τα κλινοσκεπάσματα των κατοικίδιων σας: Καθαρίστε τις τρίχες

Ανεξάρτητα από το αν το κατοικίδιό σας είναι σκύλος ή γάτα, στο κρεβάτι του θα υπάρχουν πάντα τρίχες, σκόνη, ακόμη και υπολείμματα τροφής. Το κυριότερο είναι να αποφύγετε τη συσσώρευση αυτών των υπολειμμάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παρουσία βακτηρίων και που, όταν πλένετε το κρεβάτι, δυσκολεύουν το έργο.

Για να τα εξαλείψετε όλα αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα, την οποία θα πρέπει να περάσετε και μέσα από το κρεβάτι, κάτω από αυτό και στην περιοχή όπου το τοποθετείτε. Αυτό επιτυγχάνεται επίσης με τη χρήση ενός κυλίνδρου χνουδιών ή οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου στοιχείου.

Πώς να απολυμαίνετε τα κλινοσκεπάσματα των κατοικίδιων ζώων σας
Στο κρεβάτι του κατοικίδιου ζώου σας συσσωρεύονται συνήθως πολλές τρίχες, τις οποίες θα πρέπει να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο χώμα από τα φυτά

2. Αποσυναρμολογήστε το κρεβάτι για να καθαρίσετε τα μέρη ξεχωριστά

Αφού καθαρίσετε το κρεβάτι από τα υπολείμματα, πρέπει να το αποσυναρμολογήσετε. Είναι σημαντικό να πλύνετε τα υφάσματα, όπως τα καλύμματα και τις κουβέρτες, εκτός από τον αφρό του στρώματος.

Μετά από αυτό το βήμα, ξεκινήστε τον καθαρισμό των λεκέδων από το κάλυμμα. Έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε με ένα προϊόν αφαίρεσης λεκέδων και μια οδοντόβουρτσα ή μπορείτε να το βάλετε στο πλυντήριο μαζί με τα υπόλοιπα υφάσματα, αν πρόκειται για εύκολους λεκέδες.

Για την απολύμανση αυτών των στοιχείων ελέγξτε την ετικέτα με τις συστάσεις πλύσης. Αν επιτρέπεται, πλύνετε με ζεστό νερό, προσθέστε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε πάντα και προσθέστε λίγη μαγειρική σόδα. Αυτό το τελευταίο στοιχείο βοηθά στην αφαίρεση των λεκέδων, στην απολύμανση και στην καταπολέμηση των οσμών.

3. Στρώματα κατοικίδιων ζώων: πλύνετε τον αφρό

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πλύνουν τα αφρώδη στρώματα των κατοικίδιων ζώων τους από φόβο μήπως τα καταστρέψουν. Ο φόβος αυτός είναι πραγματικός. Το να μην κάνετε σωστά αυτή τη διαδικασία μπορεί να αφήσει το κατοικίδιό σας χωρίς στρώμα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να το κάνετε σωστά:

  • Πρώτη επιλογή: Αυτό ισχύει για τα στρώματα που είναι αρκετά σκληρά και που αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι πλένονται στο πλυντήριο. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ανθεκτικό υλικό που δεν θα καταστραφεί, οπότε το μόνο που μένει να κάνετε είναι να βάλετε το στρώμα στο πλυντήριο. Προσθέστε και λίγο ξύδι.
  • Δεύτερη επιλογή: Για τα στρώματα που είναι φτιαγμένα με κομμάτια αφρού, τα οποία μπορεί να χάσουν το σχήμα τους και να καταστραφούν, υπάρχει ένα κόλπο που έχει κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα. Έχει να κάνει με τη χρήση μιας μπάλας του τένις. Αρκεί να βάλετε τα αφρολέξ στο πλυντήριο, να προσθέσετε προϊόντα καθαρισμού και να τοποθετήσετε μέσα δύο ή τρία μπαλάκια του τένις. Με αυτόν τον τρόπο, ο αφρός δεν χάνει τον όγκο του.

4. Αφήστε το κρεβάτι των κατοικίδιων ζώων σας να στεγνώσει πολύ καλά

Η τέταρτη συμβουλή για να πλύνετε και να καθαρίσετε αποτελεσματικά το κρεβάτι του κατοικίδιου ζώου σας έχει να κάνει με το στέγνωμα. Το πιο ενδεδειγμένο είναι να μην βάλετε τον αφρό στο στεγνωτήριο, καθώς μπορεί να καταστραφεί. Επομένως, τοποθετήστε το γέμισμα σε έναν χώρο του σπιτιού όπου μπορεί να στεγνώσει φυσικά.

Στεγνώστε έξω τα υπόλοιπα κομμάτια, ώστε να μην συρρικνωθούν και τότε θα έχετε προβλήματα κατά την επανασυναρμολόγηση του κρεβατιού. Αυτό είναι επίσης σημαντικό, καθώς η υγρασία θα μπορούσε να δημιουργήσει άσχημες οσμές, μύκητες στα υφάσματα και δερματικά προβλήματα για το κατοικίδιο (όπως η μυκητίαση Malassezia).

5. Να είστε πολύ προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε

Ολοκληρώνουμε αυτές τις συμβουλές για τον καθαρισμό και την απολύμανση των κλινοσκεπασμάτων καλώντας σας να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε κατά τη διαδικασία. Μόνο εσείς γνωρίζετε τον σκύλο ή τη γάτα σας και πόσο ευαίσθητα. Τέλος, αν έχετε εντοπίσει ότι είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη αλλεργιών, είναι προτιμότερο να επιλέγετε προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί για αυτές τις περιπτώσεις.

Υπάρχουν αρκετά σαπούνια ή απορρυπαντικά που είναι φιλικά προς τα κατοικίδια ζώα. Μια άλλη επιλογή, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα σημεία, είναι να προτιμήσετε σπιτικά προϊόντα, όπως λευκό ξύδι ή μαγειρική σόδα, τα οποία είναι αποτελεσματικά στην απολύμανση και δεν προκαλούν δυσφορία στα κατοικίδια ζώα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ξεπλένετε με άφθονο νερό. Μερικές φορές, οι αλλεργίες εμφανίζονται επειδή το σαπούνι ή τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται παραμένουν εμποτισμένα στα ρούχα.

Πώς να απολυμαίνετε τα κλινοσκεπάσματα των κατοικίδιων ζώων σας
Η γάτα ή ο σκύλος σας υποφέρει από δερματικές αλλεργίες; Είναι καλύτερο να αγοράζετε προϊόντα που είναι φιλικά προς αυτά για να πλένετε το κρεβάτι και τις κουβέρτες τους.

Ένα καθαρό κρεβάτι ισοδυναμεί με ένα χαρούμενο κατοικίδιο!

Θα παρατηρήσετε ότι μετά το πλύσιμο του κρεβατιού του κατοικίδιου σας, αυτό θα είναι χαρούμενο και εσείς μπορείτε να είστε ήρεμοι. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας σε αυτή την εργασία, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Εκτός από ένα καθαρό κρεβάτι για το κατοικίδιο ζώο, αυτός είναι ένας τρόπος να ελέγξετε πιθανά παράσιτα, όπως ψύλλους και τσιμπούρια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bajwa, J. (2017). Canine Malassezia dermatitis. The Canadian Veterinary Journal58(10), 1119.
  • Desachy, F. (2018). Los cuidados del perro día a día. Parkstone International.
  • Kale, A., & Gaspari, A. A. (2021). A dog lover’s dilemma: airborne allergic contact dermatitis to tylosin. JAAD Case Reports7, 100-102.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.