Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κατοικίδιων ζώων στα παιδιά

Το να μεγαλώνεις με ένα ζώο προάγει τις αξίες και την υπευθυνότητα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα των κατοικίδιων ζώων για την ανάπτυξη των παιδιών. Μάθετε τα πάντα γι' αυτά σε αυτό το άρθρο!
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κατοικίδιων ζώων στα παιδιά
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 26 Δεκεμβρίου, 2022

Η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων ευνοεί τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη όσον αφορά την ανάπτυξη των παιδιών. Στην πραγματικότητα, όσοι ζουν με κατοικίδια ζώα θεωρούνται πιο χαλαροί, υπεύθυνοι και λιγότερο φοβισμένοι. Επιπλέον, η άνευ όρων αγάπη αυτών των όντων ενισχύει την αυτοεκτίμηση των παιδιών και τα κάνει να αισθάνονται σημαντικά.

Τα σκυλιά και οι γάτες ελαχιστοποιούν το στρες, μειώνουν το άγχος και παρέχουν υποστήριξη. Ωστόσο, όπως ακριβώς τα κατοικίδια ζώα έχουν πολλές θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη των παιδιών, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι πιθανές αρνητικές επιδράσεις και πώς να αποτραπεί το ενδεχόμενο τα κατοικίδια ζώα να μην είναι επικίνδυνα για την οικογένεια.

Τα πλεονεκτήματα των κατοικίδιων ζώων για την ανάπτυξη των παιδιών

Η Παιδιατρική Εταιρεία της Αργεντινής επισημαίνει ότι η σχέση ενός παιδιού με ένα κατοικίδιο ζώο κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες το ωφελεί όσον αφορά την ενίσχυση της προσωπικότητας, την προσκόλληση και τη γνωστική ανάπτυξη. Τα κατοικίδια επηρεάζουν επίσης έναν υγιεινό τρόπο ζωής και εγγυώνται άλλα πλεονεκτήματα.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

Πιστεύουμε ότι θα απολαύσετε και εσείς την ανάγνωση αυτού του άρθρου: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποκτήσετε ένα κουνέλι ως κατοικίδιο

Βοηθούν στην παροχή θετικών αξιών στα παιδιά

Η αγάπη, η συμπόνια, ο σεβασμός και η υπευθυνότητα ξεχωρίζουν ανάμεσα στις αξίες που μαθαίνουν χάρη στα κατοικίδια ζώα. Το να μεγαλώνει ένα παιδί φροντίζοντας ένα ζώο το βοηθάει να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να λειτουργήσει καλά στην κοινωνία.

Συντροφιά

Τα κατοικίδια ζώα είναι ιδανικός σύντροφος όταν οι γονείς φεύγουν για δουλειές.

Προσφέρουν επίσης συντροφιά σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως το παιχνίδι. Μας βοηθούν επίσης να ηρεμήσουμε και μπορούν να μας δώσουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά.

Children's development and pets
Τα κατοικίδια παρέχουν συντροφιά και βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Πλεονεκτήματα των κατοικίδιων ζώων: Μειώνουν τις αλλεργίες όταν γίνονται από νωρίς μέρος της οικογένειας

Αν εκθέσετε το παιδί σας στην παρουσία σκύλων και γατών από μωρό, είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρει από αλλεργίες, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν ζώα στο σπίτι.

Επίσης, το Ίδρυμα Affinity υποστηρίζει ότι η διαβίωση σε ένα περιβάλλον με υψηλό επίπεδο ενδοτοξινών παράγει προστατευτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει μικρότερο κίνδυνο αναπνευστικών αλλεργιών στην ενήλικη ζωή.

Πλεονεκτήματα των κατοικίδιων ζώων: Βελτιώνουν τις σχέσεις των παιδιών με το περιβάλλον τους

Η επαφή με τα ζώα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα εσωστρεφή παιδιά. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια διεγείρουν την ομιλία και ευνοούν την κοινωνικοποίηση, οπότε οι ιδιοκτήτες τους τείνουν να γελούν, να μιλούν και να μοιράζονται ιστορίες όταν είναι μαζί τους.

Το άρθρο προσθέτει ότι, ακόμη και από μόνος του, ένας σκύλος είναι ένας “συνομιλητικός” σύντροφος. Ακόμη και αν δεν ανταποκρίνεται λεκτικά, ένα σκυλί προβάλλει στοργή και αγάπη προς τον άνθρωπό του.

Αντιπροσωπεύουν τη χαρά για μια οικογένεια

Τα κατοικίδια έρχονται σε εμάς για να κάνουν την οικογένεια ευτυχισμένη. Στην πραγματικότητα, γίνονται ένα επιπλέον μέλος της οικογένειας!

Αν το παιδί είχε μια δύσκολη μέρα στο σχολείο, μια γάτα ή ένας σκύλος είναι σίγουρο ότι θα του ανεβάσει τη διάθεση. Όταν νιώθει θλίψη, το κατοικίδιο θα είναι εκεί για να του προσφέρει παρηγοριά.

Μεταδίδουν ασφάλεια και μια αίσθηση ευεξίας

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα ζώα δεν είναι επικριτικά ή κακόβουλα. Η άνευ όρων αγάπη τους μεταφράζεται σε ειρήνη, εμπιστοσύνη και ηρεμία για τα παιδιά.

Σύμφωνα με μελέτες της Association Educate for Human Development, όταν είστε κοντά στο κατοικίδιό σας ή το σκέφτεστε, νιώθετε ασφάλεια, ειλικρινή επιθυμία να θέσετε στόχους και λιγότερη ένταση.

Βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του στρες

Ένας φιλικός σκύλος μειώνει σημαντικά το στρες των παιδιών. Επιπλέον, η ευκολία συνεννόησης μεταξύ οικόσιτων και μικρών ζώων μέσα από καθημερινά παιχνίδια και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες χρησιμεύει για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης.

Βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν την επιθετικότητά τους

Τα κατοικίδια αποτελούν πηγή χαλάρωσης και ηρεμίας στα παιδιά με προβλήματα επιθετικότητας. Σε ένα ξέσπασμα κακής συμπεριφοράς, ένα κατοικίδιο είναι σε θέση να μεταφέρει ηρεμία στο παιδί και ακόμη και να το ηρεμήσει.

Τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και διαταραχές συμπεριφοράς συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους με τους γονείς, τους συνομηλίκους και το περιβάλλον τους, εντείνοντας έτσι την εχθρότητα, όπως εξηγεί το Ίδρυμα της Κανταβρίας. Ωστόσο, αυτά τα παιδιά συχνά αντιλαμβάνονται τα ζώα και τους ανθρώπους που τα έχουν στην κατοχή τους με πιο θετικό τρόπο.

Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν σε φόρμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι μέχρι το 2022 η παχυσαρκία στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό θα είναι πιο συχνή από τα λιποβαρή παιδιά. Ως λύση, ο οργανισμός ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα μέσω του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας.

Τα παιδιά με ένα κατοικίδιο συχνά ασκούνται παίζοντας ή τρέχοντας μαζί, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.

Ενθαρρύνουν την υπευθυνότητα, βασικό μέρος της ανάπτυξης των παιδιών

Το να είσαι υπεύθυνος είναι αρετή. Ένας τρόπος για να καλλιεργήσετε την υπευθυνότητα είναι να φροντίζετε ένα κατοικίδιο ζώο: να το ταΐζετε, να το κάνετε μπάνιο και να καθαρίζετε όπου χρειάζεται. Όλα αυτά τα καθήκοντα είναι ευεργετικά για την ωριμότητα του παιδιού.

Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν κατά νου ότι η πρωταρχική φροντίδα του ζώου είναι δική τους ευθύνη και ότι δεν μπορεί να ανατεθεί μόνο στα παιδιά.

Niño con un perro.
Τα παιδιά μαθαίνουν υπευθυνότητα όταν ταΐζουν, καθαρίζουν ή βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους.

Οι πιθανοί κίνδυνοι των κατοικίδιων ζώων στην ανάπτυξη των παιδιών

Η υιοθεσία ή η αγορά ενός κατοικίδιου ζώου είναι αναμφίβολα συνώνυμο της οικογενειακής χαράς και των αμέτρητων πλεονεκτημάτων.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η ενσωμάτωση των κατοικίδιων ζώων στη δυναμική του νοικοκυριού:

  • Είναι φορείς μυκήτων, ψύλλων και λοιμώξεων. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ σημειώνει ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα μεταδίδονται με άμεση επαφή ή μέσω του περιβάλλοντος. Το κλειδί για την πρόληψή τους είναι η καλή φροντίδα του ζώου και να έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.
  • Μπορεί να υπάρχει προδιάθεση να υποστούν αλλεργίες τα ατοπικά παιδιά λόγω των τριχών ή των φτερών.
  • Γδαρσίματα, δαγκώματα ή τραυματισμοί. Εάν το κατοικίδιο ζώο δεν ζει στο σπίτι πριν από τη γέννηση του παιδιού, φροντίστε να επιλέξετε ένα κατοικίδιο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας και που να προσαρμόζεται στον διαθέσιμο χώρο. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να εκπαιδεύσετε και τα δύο στο πώς να ζουν καλά μαζί.

Θέματα υγείας και ασφάλειας σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά

Εάν το ζώο δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει υποβληθεί σε πρόγραμμα καταπολέμησης ψύλλων, σκουληκιών και τσιμπουριών, η υγεία των ανθρώπων κινδυνεύει. Γι ‘ αυτό είναι απαραίτητο να πραγματοποιείτε τακτικά κτηνιατρικά ραντεβού και στειρώσεις και να κρατάτε τα κουτιά ή τους χώρους αποβλήτων μακριά από τα παιδιά, καθώς και να καθαρίζετε καλά το χώρο.

Σε περίπτωση πιθανών επιθέσεων, καθοδηγήστε το παιδί για το πώς να αντιδράσει. Το κυριότερο είναι τα εξής:

  • Μην τρέχετε και μην κοιτάτε απευθείας το ζώο.
  • Κρατήστε τα χέρια σας στα πλάγια και απομακρυνθείτε αργά.
  • Βάλτε ένα αντικείμενο ανάμεσα σε εσάς και το κατοικίδιο ζώο.

Για την ασφάλεια, είναι καλύτερο να εκπαιδεύσετε μικρά ζώα όπως τα κουνέλια, να συνηθίσετε να τα χαϊδεύετε ώστε να συνηθίσουν στη συχνή επαφή. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διδάξετε στο παιδί πώς να φέρεται στο κατοικίδιο και να συμπεριφέρεται με σεβασμό και χωρίς φόβο για τα ζώα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.