10 συμβουλές για την απολύμανση των ακουστικών

Τα ακουστικά μπορούν να συσσωρεύουν σκόνη, κερί αυτιών και άλλες ακαθαρσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του αυτιού. Πώς όμως να τα καθαρίσετε; Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς.
10 συμβουλές για την απολύμανση των ακουστικών
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου, 2023

Η σωστή απολύμανση των ακουστικών είναι το κλειδί για την παράταση της ωφέλιμης ζωής τους και την αποφυγή πιθανών λοιμώξεων του αυτιού. Τα αντικείμενα αυτά χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, καθώς συχνά χρησιμοποιούνται για την ακρόαση μουσικής ή για συνομιλίες μέσω κινητών συσκευών.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε ηλεκτρονική συσκευή, η επαφή με νερό και προϊόντα καθαρισμού μπορεί να τα βλάψει μόνιμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να είστε πολύ προσεκτικοί στη διαδικασία απολύμανσης.

Επιπλέον, πρόκειται για αντικείμενα που τείνουν να συσσωρεύουν κερί από το αυτί λόγω της επαφής με το αυτί. Τα υγρά πανιά, οι μπατονέτες και οι μαλακές βούρτσες είναι τα κλειδιά για τον καθαρισμό τους. Ακολουθούν 10 συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε.

Γιατί είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αυτές τις συμβουλές για την απολύμανση των ακουστικών;

Η συχνότητα χρήσης των ακουστικών, καθώς και η άμεση επαφή με το αυτί, συνεπάγεται τακτική απολύμανση. Ανάμεσα στους διάφορους λόγους, μπορούν να εντοπιστούν δύο κύριοι.

  • Αφενός, για την αποφυγή λοιμώξεων που προκαλούνται από υπολείμματα βρωμιάς, σκόνης ή κεριού στο ακουστικό, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιούνται στο δρόμο και σε δημόσιους χώρους.
  • Αφετέρου, για να παραταθεί η ωφέλιμη διάρκεια ζωής της συσκευής. Αρκετοί κατασκευαστές διαβεβαιώνουν ότι η διατήρηση των ακουστικών και των θήκες φόρτισης καθαρών -στην περίπτωση των ασύρματων συσκευών- ευνοεί τη λειτουργία και τη διάρκειά τους.

Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή και ακρίβεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να μην βραχούν. Οι συσκευές αυτές τείνουν να συσσωρεύουν κερί στα εξωτερικά λαστιχάκια και στα πλέγματα, ιδίως τα ενδοωτιαία μοντέλα, δηλαδή αυτά που τοποθετούνται στο εσωτερικό του αυτιού.

Αν και το κερί είναι μια ουσία που προστατεύει και λιπαίνει τον ακουστικό πόρο, η περίσσεια κεριού είναι ανθυγιεινή και, αν σκληρύνει, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Pediatrics in Primary Care, διάφοροι παράγοντες ευνοούν τη δημιουργία περίσσειας κεριού. Μεταξύ αυτών, η ηλικία, καθώς οι αδένες που το παράγουν ατροφούν και η ουσία γίνεται πιο ξηρή. Επίσης, εμπόδια που δυσχεραίνουν την αποβολή του κεριού, όπως τα ακουστικά.

¿Por qué es importante aplicar estos consejos para desinfectar los audífonos?
Τα ακουστικά συσσωρεύουν ίχνη κεριού, σκόνης και άλλων μολυσματικών παραγόντων. Εξ ου και η σημασία του τακτικού καθαρισμού τους.

10 συμβουλές για την απολύμανση των ακουστικών

Η παρατεταμένη χρήση των ακουστικών συνδέεται με προβλήματα υγιεινής της ακοής και μολύνσεις του ακουστικού πόρου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αφιερώνετε λίγα λεπτά για τον καθαρισμό τους. Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις.

1. Λάβετε υπόψη τον τύπο του ακουστικού

Ο καθαρισμός των εξωτερικών περιβλημάτων και εξαρτημάτων δεν είναι το ίδιο με τον καθαρισμό των εσωτερικών πλεγμάτων. Για να γνωρίζετε πώς να τα καθαρίζετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο της συσκευής που διαθέτετε.

  • Ακουστικά για μέσα στο αυτί (ενδοωτιαία). Τα ενδοωτιαία ακουστικά είναι αυτά που τοποθετούνται μέσα στο αυτί. Ως εκ τούτου, διαθέτουν εσωτερικά πλέγματα στα οποία συσσωρεύεται συνήθως βρωμιά και κερί του αυτιού. Είναι τα πιο ευαίσθητα ακουστικά στην απολύμανσή τους, λόγω της στενής επαφής με το αυτί.
  • Ακουστικά με στήριγμα (υπερωτιαία). Αυτά τα ακουστικά στηρίζονται στο αυτί χωρίς να το καλύπτουν πλήρως, συγκρατούνται στη θέση τους με ένα στήριγμα κεφαλής και δεν εισέρχονται στο αυτί.
  • Ακουστικά πάνω από το αυτί (περιωτιαία). Τα περιωτιαία ακουστικά είναι όπως τα υπερωτιαία ακουστικά αλλά μεγαλύτερα, ώστε να περιβάλλουν και να καλύπτουν πλήρως το αυτί. Επιπλέον, δημιουργούν εξωτερική ακύρωση του ήχου.
  • Ασύρματα. Υπάρχουν ασύρματες εκδόσεις όλων των τύπων, αν και οι πιο συνηθισμένες είναι οι ενδοωτιαίες, με τη διαφορά ότι δεν έχουν καλώδια που εμποδίζουν τη χρήση τους. Η διαδικασία καθαρισμού είναι παρόμοια, αλλά πρέπει να περιλαμβάνεται η θήκη φόρτισης.

2. Διαθέστε τα κατάλληλα στοιχεία

Για να τα απολυμάνετε σωστά και χωρίς να καταστραφούν τα εσωτερικά κυκλώματα, πρέπει να υπάρχουν τα ακόλουθα στοιχεία καθαρισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να επιλέξετε ένα από αυτά, καθώς εκπληρώνουν παρόμοιες λειτουργίες.

3. Καθαρισμός των εξωτερικών μερών των ακουστικών

Για τα επιφανειακά μέρη της συσκευής, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα πανί που έχει προηγουμένως υγρανθεί σε δοχείο με σαπούνι και νερό. Είναι σημαντικό το πανί να είναι υγρό και όχι βρεγμένο, καθώς το υγρό μπορεί να καταστρέψει τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Για την αφαίρεση της βρωμιάς από τις οπές και τους πολύπλοκους χώρους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια οδοντόβουρτσα ή οποιοδήποτε παρόμοιο αντικείμενο με μαλακές τρίχες. Οι επιφάνειες είναι κατάλληλες σε μια απολύμανση με απολυμαντικά μαντηλάκια ή με πανιά βρεγμένα με νερό και ισοπροπυλική αλκοόλη.

4. Απολυμάνετε προσεκτικά τα πλέγματα

Τα ακουστικά για μέσα στο αυτί απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή. Ως πρώτο βήμα, θα πρέπει να αφαιρεθεί ο προστατευτικός αφρός ή το προστατευτικό καουτσούκ. Στη συνέχεια, σκουπίστε τα ακουστικά και το εξωτερικό μέρος με ένα πανί βρεγμένο με σαπούνι και νερό. Τοποθετείτε πάντα τα ακουστικά με την όψη προς τα κάτω, ώστε να μην εισέρχονται στο εσωτερικό τους ούτε σωματίδια ούτε νερό.

Τα εσωτερικά πλέγματα -όπου συνήθως προσκολλάται το κερί του αυτιού- καθαρίζονται με μια μπατονέτα ή μια οδοντόβουρτσα. Καλό είναι να είναι στεγνά, καθώς αυτό το σημείο του αντικειμένου είναι το πιο ευαίσθητο. Τυχόν εναπομείνασα υγρασία μπορεί να το βλάψει. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ήπιες κινήσεις και, αν υπάρχουν ακόμη υπολείμματα κολλημένα, είναι δυνατόν να βοηθήσετε τον εαυτό σας με μια βελόνα για συγκεκριμένα σημεία.

5. Συμπεριλάβετε τις θήκες φόρτισης

Τα ασύρματα ακουστικά περιλαμβάνουν μια θήκη για τη φόρτιση του ακουστικού. Πρόκειται για ένα αντικείμενο που συσσωρεύει επίσης βρωμιά, η οποία μπορεί να επηρεάσει το κύκλωμα επαναφόρτισης. Είναι σημαντικό να τις διατηρείτε καθαρές χρησιμοποιώντας ένα στεγνό ή ελαφρώς υγρό πανί. Μην βρέχετε τον εσωτερικό τομέα.

6. Απολύμανση των μαξιλαριών των ακουστικών

Το καουτσούκ ή τα μαξιλάρια που καλύπτουν το ακουστικό μπορούν να καθαριστούν. Ωστόσο, συνιστάται πάντα να ελέγχετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Για να τα καθαρίσετε, αφαιρέστε τα από το ακουστικό και, στη συνέχεια, βυθίστε τα σε ένα δοχείο με σαπούνι και νερό.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ρύποι θα βραχούν και θα είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρεθούν με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Στη συνέχεια, αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε μια πετσέτα και μην τα τοποθετήσετε ξανά στη θέση τους μέχρι να στεγνώσουν.

7. Ποτέ μην βυθίζετε τα ακουστικά

Τα ακουστικά είναι το μόνο εξάρτημα των ακουστικών που μπορείτε να βυθίσετε. Ο μηχανισμός και τα καλώδια πρέπει να είναι πάντα στεγνά. Σε γενικές γραμμές, δεν ανέχονται το νερό ή το κάνουν επιφανειακά, οπότε είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη.

8. Να έχετε καθαρά αυτιά

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι να απολυμαίνετε τα αυτιά σας πριν φορέσετε τα ακουστικά. Είναι επίσης σημαντικό να είναι στεγνά. Διαφορετικά, μπορεί να μεταφέρετε υγρασία στη συσκευή και να επηρεάσετε τη λειτουργία της.

9. Συχνός καθαρισμός

Καθώς τα ακουστικά βρίσκονται σε συνεχή χρήση, θα πρέπει να τα καθαρίζετε συχνά. Αν και ο καθημερινός καθαρισμός είναι ο καλύτερος, μπορείτε να τον κάνετε σε εβδομαδιαία βάση. Μην αφήνετε να περάσουν περισσότερες από 15 ημέρες χωρίς να τα απολυμάνετε.

Consejos para desinfectar los audífonos
Είναι σημαντικό να απολυμαίνετε τακτικά τα ακουστικά για να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων και μικροβίων.

10. Αφήστε τα ακουστικά να στεγνώσουν

Για το τέλος, αφήστε τα εξαρτήματα πάνω σε μια πετσέτα, ώστε να στεγνώσουν καλά και να μην παραμείνει υγρασία. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα μαξιλαράκια στη θέση τους και χρησιμοποιήστε τα ξανά. Ποτέ μην τα χρησιμοποιείτε, συναρμολογείτε ή φορτίζετε όταν είναι βρεγμένα.

Η εφαρμογή των συμβουλών για την απολύμανση των ακουστικών παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους

Οι λόγοι για τον καθαρισμό αυτού του εξαρτήματος που έρχεται σε άμεση επαφή με το αυτί υπερβαίνουν τη γενική υγιεινή. Είναι ένας τρόπος να φροντίσετε το αντικείμενο, η λειτουργία του οποίου μπορεί να σταματήσει από τη συσσώρευση κεριού ή βρωμιάς στο αυτί.

Γενικά, κάθε κατασκευαστής ορίζει συγκεκριμένες μεθόδους καθαρισμού, αλλά όλοι προτείνουν την αποφυγή λευκαντικών προϊόντων. Με αυτές τις 10 συμβουλές για την απολύμανση των ακουστικών βαρηκοΐας είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά η εργασία. Εφαρμόστε τις στην πράξη!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Benito Orejas, J. I., Garrido Redondo, M., Velasco Vicente, J. V., Mata Jorge, M., Bachiller Luque, R., & Ramírez Cano, B.. (2015). Extracción de la cera de los oídos. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e223-e231. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322015000400021
  • Althobaiti, H., Aljuaid, Ms., Alotaibi, Sh., Sarriyah, A., Alsuwat, M., Alfaqih, He., & Almnjwami, R. M. (2022). Ear-related problems among headphone users in the Kingdom of Saudi Arabia. In Saudi Journal of Otorhinolaryngology Head and Neck Surgery (Vol. 24, Issue 1, p. 27). Medknow. https://doi.org/10.4103/sjoh.sjoh_50_21

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.