Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε έναν υγραντήρα

Η εκμάθηση του τρόπου καθαρισμού και απολύμανσης ενός υγραντήρα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της απόδοσής του ώστε να μην γίνει πιθανή πηγή βακτηρίων.
Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε έναν υγραντήρα
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Pablo Andrés Rojas Ramírez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι υγραντήρες έχουν γίνει μια αγαπημένη συσκευή σε εκατοντάδες σπίτια και μάλιστα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους. Αν θέλετε να μάθετε πώς να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε έναν υγραντήρα, διαβάστε παρακάτω.

Ένας υγραντήρας μπορεί να είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος για να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας ενός χώρου σε κρύο καιρό ή για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας των δωματίων με αρωματικά αποστάγματα. Ωστόσο, αν δεν καθαρίζεται τακτικά, μπορεί να γίνει ένα ιδανικό σημείο για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και μικροβίων.

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε έναν υγραντήρα;

Οι υγραντήρες είναι πολύ πρακτικές συσκευές για τη διατήρηση των χώρων του σπιτιού με τα ενδεικνυόμενα επίπεδα υγρασίας. Ωστόσο, λόγω του σχεδιασμού τους, αποτελούν επίσης ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και βακτηρίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, καθώς αυξάνεται η υγρασία, παρέχουν το απαραίτητο υπόστρωμα για την εύκολη αναπαραγωγή μούχλας και μυκήτων.

Το να μάθετε να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε έναν υγραντήρα είναι απαραίτητο, καθώς το να έχετε μια μολυσμένη συσκευή στο σπίτι μπορεί να σας αρρωστήσει. Αν δεν το κάνετε αυτό, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εξαπλώσετε τα επιβλαβή βακτήρια σε όλο το περιβάλλον, δημιουργώντας μια πηγή μόλυνσης.

Αυτό μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο και μάλιστα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αφού ένα περιβάλλον με υπερβολική υγρασία επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων. Παράλληλα, ο μη καθαρισμός και η μη απολύμανση ενός υγραντήρα θα μειώσει τη διάρκεια ζωής του.

Humidificador.
Η διάρκεια ζωής ενός υγραντήρα εξαρτάται από τη φροντίδα που δίνουμε στη συσκευή.

Γιατί οι υγραντήρες λερώνονται;

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αυτές οι οικιακές συσκευές δεν χρειάζονται καθαρισμό, αφού λειτουργούν μόνο με καθαρό νερό. Στην πραγματικότητα, αυτή η πεποίθηση απέχει πολύ από την αλήθεια, ειδικά αν χρησιμοποιείτε νερό κατευθείαν από τη βρύση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό της βρύσης συχνά περιέχει μέταλλα που συσσωρεύονται με τη μορφή λευκής σκόνης. Τα επίπεδα αυτών των ορυκτών μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το πού βρίσκεστε.

Με την πάροδο του χρόνου, οι εναποθέσεις ορυκτών μπορεί να αποθηκευτούν στον πυθμένα της συσκευής, βοηθώντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Από το σχεδιασμό του, ο υγραντήρας εξατμίζει τα βακτήρια και τη λεπτή λευκή σκόνη.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε όλα τα οφέλη του και να μη δημιουργείτε αλλεργίες ή σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά σε άτομα με άσθμα ή ιγμορίτιδα.

Βήματα για τον καθαρισμό και την απολύμανση ενός υγραντήρα

Τώρα που γνωρίζετε τι προκαλεί τη βρωμιά στους υγραντήρες και τη σημασία του τακτικού καθαρισμού, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω βήματα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και θα διαρκέσει μόνο μερικά λεπτά, οπότε μην ανησυχείτε. Θα χρειαστείτε μόνο νερό και ξύδι.

1. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο οδηγιών

Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία υγραντήρων στην αγορά, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο οδηγιών πριν προχωρήσετε στον καθαρισμό. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα κάνετε τυχαία λάθη που θα μπορούσαν να καταστρέψουν εντελώς τη συσκευή.

2. Αποσυνδέστε τον από την πρίζα

Αφού διαβάσετε προσεκτικά το εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης, φροντίστε να αποσυνδέσετε τον υγραντήρα από την πρίζα για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα. Τώρα, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή, ανοίξτε προσεκτικά τη συσκευή και αφαιρέστε τη δεξαμενή νερού για να την αδειάσετε εντελώς.

3. Καθαρίστε τη βρωμιά με ξύδι για να απολυμάνετε έναν υγραντήρα

Αυτό το φθηνό και εύκολα διαθέσιμο συστατικό είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος όταν πρόκειται για τον καθαρισμό και την απολύμανση ενός υγραντήρα. Αφού αδειάσετε και αποσυναρμολογήσετε τη συσκευή, ρίξτε μια γενναιόδωρη ποσότητα λευκού ξυδιού στη βάση.

Ανακινήστε το λίγο και βεβαιωθείτε ότι το ξύδι έχει έρθει σε επαφή με όλα τα τοιχώματα όπου φτάνει συνήθως το νερό. Αν έχετε μικρά εξαρτήματα, βυθίστε τα στο ξύδι και αφήστε τα να παραμείνουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

4. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό

Όταν περάσει πάνω από μισή ώρα, μπορείτε να πετάξετε όλο το ξύδι και να ξεπλύνετε τα πάντα με άφθονο νερό. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα με μαλακή τρίχα για να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό τυχόν εναπομείναντων μετάλλων ή επίμονων ρύπων.

Πάρτε το χρόνο σας και προσπαθήστε να αφήσετε το εσωτερικό του υγραντήρα όσο το δυνατόν πιο καθαρό.

5. Απολυμάνετε έναν υγραντήρα αν χρειάζεται

Αν πιστεύετε ότι ο υγραντήρας σας χρειάζεται περαιτέρω καθαρισμό και απολύμανση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγη χλωρίνη για να βεβαιωθείτε ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα βακτήρια.

Για να το κάνετε αυτό, αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας υγρή χλωρίνη με 3 λίτρα νερό. Στη συνέχεια, ρίξτε μέσα το μισό διάλυμα και ανακινήστε το για να φτάσει σε όλα τα τοιχώματα της μονάδας. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε πολύ καλά με κρύο νερό.

Humidificador de vapor.
Οι συσκευές αυτές έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι εκπέμπουν σωματίδια σε μορφή αερολύματος που μπορεί να είναι επιβλαβή. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούνται καθαρές.

6. Συναρμολογήστε ξανά τον υγραντήρα

Τώρα που το δοχείο και όλα τα εξαρτήματα είναι καθαρά και στεγνά, μπορείτε να συναρμολογήσετε ξανά τον υγραντήρα σας και να τον θέσετε ξανά σε λειτουργία. Ευτυχώς, τώρα μπορείτε να το κάνετε αυτό με τη βεβαιότητα ότι ο αέρας που αποβάλλει η συσκευή σας είναι απαλλαγμένος από βακτήρια και ακαθαρσίες!

7. Αλλαγή του φίλτρου κάθε τόσο για να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε έναν υγραντήρα

Για να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του υγραντήρα μας, είναι επίσης απαραίτητο να αντικαθιστούμε το φίλτρο νερού κάθε 30 έως 60 ημέρες, ανάλογα με τη χρήση του. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό ακόμη πιο συχνά αν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης ή αποστάγματα για τη φρεσκάδα του αέρα, καθώς τα μέταλλα μπορεί να σκληρύνουν το φίλτρο και να σχηματίσουν κρούστα.

Φροντίστε να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τον υγραντήρα του σπιτιού σας

Η διατήρηση των συσκευών μας καθαρών είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία τους και να απολαμβάνετε τα οφέλη τους για την υγεία. Τώρα που γνωρίζετε όλα τα βήματα για να μάθετε πώς να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε έναν υγραντήρα, εφαρμόστε τα στην πράξη για να διατηρήσετε τη χρήσιμη διάρκεια ζωής του και να κρατήσετε την οικογένειά σας απαλλαγμένη από αλλεργίες και βακτήρια στον αέρα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Drobnic, F., & Clau, L. B. (2009). Guía del asma en condiciones ambientales extremas. Archivos de Bronconeumología45(1), 48-56.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.