10 λύσεις αποθήκευσης για μικρά δωμάτια

Από ράφια για παλτά μέχρι μόνιμους καθρέφτες, μάθετε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο σε ένα μικρό δωμάτιο σε αυτό το άρθρο.
10 λύσεις αποθήκευσης για μικρά δωμάτια

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 23 Αυγούστου, 2023

Τα σημερινά ακίνητα διαθέτουν άνετους χώρους παρά το μέγεθός τους. Σαλόνι, κουζίνα και μπάνια σε μικρούς χώρους. Ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν λύσεις αποθήκευσης για μικρά δωμάτια.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε, από λειτουργικά έπιπλα (όπως κάποια κρεβάτια που διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο) μέχρι μινιμαλιστική διαβίωση. Σήμερα, παραθέτουμε μερικές ιδέες αποθήκευσης για μικρά υπνοδωμάτια.

Το θέμα είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε εκατοστό του δωματίου χωρίς να επιβαρύνετε το χώρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα υπνοδωμάτια είναι ο χώρος ανάπαυσής μας. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αποθηκεύσουμε και να έχουμε μια θέση για κάθε προσωπικό μας αντικείμενο, αυτό είναι απαραίτητο αν θέλουμε να κοιμόμαστε καλά.

1. Μια κρεμάστρα για τα ρούχα που δεν χωράνε στη ντουλάπα

Αντιμέτωποι με την έλλειψη αποθηκευτικού χώρου στη ντουλάπα, μια κρεμάστρα είναι ιδανική. Είναι μια πρακτική λύση που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα ρούχα που τείνουν να τσαλακώνονται εύκολα σε φόρμα και θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για να οργανώσετε αυτά που θα φορέσετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Μια καλά οργανωμένη σχάρα μπορεί να αποτελέσει μέρος της διακόσμησης. Απλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να παίξετε με κάποια αξεσουάρ και συμπληρώματα.

Λάβετε υπόψη σας ότι στην αγορά μπορείτε να τις βρείτε σε διάφορα μεγέθη, στυλ και χρώματα. Ορισμένες διαθέτουν πάνω ή κάτω ράφι, το οποίο είναι χρήσιμο για παπούτσια ή κουτιά.

2. Ένα κατά παραγγελία ράφι τοίχου στα μικρά δωμάτια

Πρόκειται για μια από τις λύσεις αποθήκευσης που θα σας επιτρέψει να εκμεταλλευτείτε τους άδειους τοίχους. Είναι απαραίτητο όταν το υπνοδωμάτιο δεν είναι μεγάλο. Το σημαντικό είναι να μην το υπερφορτώσετε- ίσως μερικά βιβλία με ένα μικρό φυτό στην άκρη του ραφιού.

Αν δεν έχετε βιβλία, άλλα προσωπικά αντικείμενα μπορεί να είναι χρήσιμα, όπως σεντούκια με κοσμήματα ή κορνίζες. Αυτά τα ράφια φαίνονται υπέροχα στο κεφαλάρι των κρεβατιών- απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι καλά στερεωμένα για να αποφύγετε ατυχήματα. Ένας καθρέφτης στο φόντο θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια αίσθηση ευρυχωρίας.

Repisa para la habitación pequeña.
Τα ράφια μπορεί να είναι διακοσμητικά, αλλά να θυμάστε ότι θέλουμε να εξοικονομήσουμε χώρο, γι’ αυτό δώστε τους λειτουργικότητα.

3. Μια ντουλάπα σε κοινή θέα, χωρίς πόρτες

Δεν είναι τόσο τρομερό όσο νομίζετε, απλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι την κρατάτε τακτοποιημένη. Ναι, είναι μια επίπονη εργασία, αλλά είναι λυσιτελής αν βοηθήσετε τον εαυτό σας με μερικά κουτιά ή καλάθια που ταιριάζουν στο χώρο. Τώρα, αν ανησυχείτε ότι τα ρούχα σας θα σκονίζονται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές κουρτίνες.

Τα υπόλοιπα είναι απλά πλεονεκτήματα. Αυτές οι ντουλάπες καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από τις συμβατικές και έχετε καλύτερη θέα όλων των ρούχων σας, γεγονός που θα σας διευκολύνει να δημιουργείτε σύνολα. Και όπως ακριβώς και οι άλλες ντουλάπες, αυτές οι ντουλάπες διαθέτουν ράφια για να στοιβάζετε πουκάμισα και παντελόνια.

4. Μια μεταλλική κρεμάστρα σε μια γωνία του τοίχου

Αν το δωμάτιό σας είναι πολύ στενό και δεν μπορείτε να έχετε ντουλάπα, συνιστάται μια μεταλλική κρεμάστρα ακριβώς πάνω από μια συρταριέρα ή ίσως κάτω από ένα ράφι. Το θέμα δεν είναι να ενοχλείτε τη θέα ή να υπερφορτώνετε το δωμάτιο. Επομένως, προσπαθήστε να τακτοποιήσετε κατά χρωματικές σειρές, ως ένα είδος διαβάθμισης. Αυτό το μέτρο θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια αίσθηση τάξης.

Ή ακόμα, αν το δωμάτιο το επιτρέπει, μπορείτε να τοποθετήσετε μια μεταλλική κρεμάστρα ακόμα κι αν έχετε ντουλάπα. Αυτό ενδείκνυται αν έχετε ευαίσθητα ρούχα που τσαλακώνονται εύκολα. Θα χρησιμεύσει επίσης για να προσδώσει έναν βιομηχανικό αέρα στο δωμάτιο.

5. Εκμεταλλευτείτε τα πόδια του κρεβατιού

Ένας πάγκος, ένα μπαούλο ή μια πολυθρόνα είναι κομψές επιλογές όταν τοποθετούνται στα πόδια του κρεβατιού. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση αντικειμένων στο εσωτερικό τους ή στο χώρο από κάτω, αν επιλέξετε μια πολυθρόνα.

Κάποιοι βάζουν ένα όμορφο κάλυμμα πάνω τους, ως τρόπο διακόσμησης. Αναμφίβολα, θα σας δώσει αυτόν τον επιπλέον αποθηκευτικό χώρο που αναζητούμε σε μικρά δωμάτια.

6. Μια διακοσμητική σκάλα

Οι διακοσμητικές σκάλες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς. Αυτά τα στοιχεία προσδίδουν προσωπικότητα στο υπνοδωμάτιο.

Ανάλογα με το μοντέλο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τοποθετήσετε αξεσουάρ ομορφιάς, όπως κολιέ, βραχιόλια, μαντήλια, φουλάρια, κασκόλ, βιβλία, ρούχα, κουτιά και άλλα πράγματα. Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να επανατοποθετηθεί σε μια σκάλα.

7. Εκμεταλλευτείτε τον χώρο πίσω από την πόρτα στα μικρά δωμάτια

Αυτό το κόλπο είναι πραγματικά κλασικό- από μια παπουτσοθήκη μέχρι έναν μόνιμο καθρέφτη, πίσω από την πόρτα της ντουλάπας ή της κρεβατοκάμαρας μπορείτε να τοποθετήσετε έναν ατελείωτο αριθμό πραγμάτων. Απλά έχετε υπόψη σας ότι οι διαστάσεις μπορεί να σας εμποδίσουν να αποθηκεύσετε κάποια αντικείμενα.

Ωστόσο, μην σπαταλάτε τον χώρο. Μπορείτε να τοποθετήσετε κάποια όργανα οργάνωσης για τα οποία δεν έχετε βρει ακόμη χώρο.

8. Μια άνετη κρεμάστρα

Αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις αποθήκευσης για μικρά δωμάτια. Ένα τραπέζι μετρίων διαστάσεων δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο.

Μπορεί επίσης να αντικατασταθεί από μια καρέκλα ή έναν ξύλινο πάγκο. Αυτά χρησιμεύουν για την τοποθέτηση αντικειμένων και, αν έχετε επισκέπτη, θα μπορεί να καθίσει εκεί.

Οι κρεμάστρες είναι μαγικές λύσεις για μικρούς χώρους. Μπορείτε να τις φτιάξετε μόνοι σας.

9. Επιλέξτε έναν ευέλικτο μόνιμο καθρέφτη στα μικρά δωμάτια

Η αγορά διαθέτει αρκετές προτάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν όρθιοι καθρέφτες που έχουν ένα είδος κουτιού στο πίσω μέρος που έχει το ίδιο μήκος με τον καθρέφτη, αλλά μέτριο πάχος.

Και στο εσωτερικό τους έχουν διάφορα διαμερίσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση κοσμημάτων και άλλων παρόμοιων αξεσουάρ. Υπάρχουν και άλλα μοντέλα που διαθέτουν ένα πολυλειτουργικό πόδι ή πίσω ράφια, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κρεμάσετε καπέλα, τσάντες ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.

Αυτός ο τύπος καθρέφτη έχει πολλά πλεονεκτήματα και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ευρυχωρία στην κρεβατοκάμαρα.

10. Εξετάστε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κόγχης

Είναι οι τοίχοι στο δωμάτιό σας χοντροί; Ίσως έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια κόγχη και να δώσουν χώρο για ένα άνετο αλλά και χρήσιμο ράφι. Τα ξύλινα ράφια συνιστώνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Προσπαθήστε να παρέχετε ένα καλό φινίρισμα για να εξασφαλίσετε στυλ.

Το κρεβάτι αποτελεί μέρος των λύσεων αποθήκευσης για μικρά δωμάτια

Αν έχετε ένα μικρό δωμάτιο, συνιστάται, εκτός από την επιλογή ενός κρεβατιού με άνετο στρώμα για να κοιμάστε, να αναζητήσετε και μοντέλα που σας επιτρέπουν να αποθηκεύετε. Υπάρχουν στην αγορά ορισμένα παραδείγματα που διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο στο κεφαλάρι ή συρτάρια στο κάτω μέρος. Ένα τέλειο μέρος για να τοποθετήσετε τα κλινοσκεπάσματά σας!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.