7 βήματα για να αποτριχώσετε σωστά με αποτριχωτική κρέμα

Η αποτριχωτική κρέμα σχεδιάστηκε για να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο, αλλά πρέπει να τηρείτε βήμα προς βήμα τη διαδικασία αν θέλετε φανταστικά αποτελέσματα χωρίς ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
7 βήματα για να αποτριχώσετε σωστά με αποτριχωτική κρέμα
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Μαρτίου, 2024

Αποτρίχωση, λέιζερ, κερί, ξυράφι, παλμικό φως… Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκτήσετε λείο δέρμα χωρίς ανεπιθύμητες τρίχες. Η αποτριχωτική κρέμα είναι μία από τις πιο απλές, αποτελεσματικές, γρήγορες, ανώδυνες και προσιτές επιλογές.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να είναι αποτελεσματική και ασφαλής αυτή η μέθοδος, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε υπόψη. Θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε εδώ!

Πώς λειτουργεί η αποτριχωτική κρέμα;

Η αποτριχωτική κρέμα είναι ένα καλλυντικό προϊόν που περιέχει χημικές ουσίες ικανές να αντιδράσουν με τις τρίχες. Το κύριο αποτέλεσμά της είναι να σπάσει τους δεσμούς θείου της κερατίνης που συνθέτει την τρίχα. Έτσι, επιτρέπει την εύκολη αφαίρεσή τους.

Με το προϊόν αυτό, η τρίχα δεν αφαιρείται από τη ρίζα, όπως γίνεται με την αποτρίχωση με κερί, αλλά αφαιρείται ακριβώς πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Η κρέμα αντιδρά και, όταν την αφαιρείτε, αυτό που κάνετε είναι να αποκολλήσετε τις τρίχες που έχουν αντιδράσει.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου διαρκούν συνήθως έως και 4 ημέρες. Δεν διαρκούν περισσότερο ακριβώς λόγω της αρχής δράσης τους, η οποία αφήνει τη ρίζα στο δέρμα.

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά την αποτριχωτική κρέμα

Η αποτρίχωση με τη χρήση κρεμών είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Ωστόσο, για να πετύχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τα συστατικά του προϊόντος να μην βλάψουν το δέρμα σας, πρέπει να την εφαρμόσετε σωστά. Θα σας πούμε τα πάντα για το πώς γίνεται εδώ.

1. Επιλέξτε τη σωστή αποτριχωτική κρέμα

Πριν την αποτρίχωση με κρέμα, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε το σωστό προϊόν. Υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά σχεδιασμένες για διαφορετικούς τύπους δέρματος, χαρακτηριστικά τριχών και περιοχές του σώματος.

Για να αγοράσετε μια αποτριχωτική κρέμα, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  • Τον τύπο του δέρματός σας και αν είναι κανονικό, ξηρό, λιπαρό, μεικτό ή ευαίσθητο.
  • Την περιοχή του σώματος που θέλετε να αποτριχώσετε, όπως τα πόδια, το πρόσωπο, τις μασχάλες ή την περιοχή του μπικίνι.
  • Τον τύπο της τρίχας που θέλετε να αφαιρέσετε: κανονική, λεπτή ή χοντρή.

Επίσης, είναι σημαντικό να εξετάσετε αν πάσχετε από αλλεργίες ή ευαισθησία σε ορισμένα συστατικά. Σε αυτή την περίπτωση, ελέγξτε αν αυτά αποτελούν μέρος του προϊόντος.

Οι αποτριχωτικές κρέμες διατίθενται σε διάφορες μορφές: γαλακτώματα, τζελ, αεροζόλ και roll-ons. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες συνήθως είναι πιο εύκολες στη χρήση. Από την άλλη πλευρά, τα γαλακτώματα και τα τζελ σάς επιτρέπουν να ελέγχετε καλύτερα το πάχος του προϊόντος που εφαρμόζεται.

Λάβετε υπόψη σας ότι ορισμένες αποτριχωτικές κρέμες έχουν δυσάρεστη οσμή – σαν σάπια αυγά – όταν αντιδρούν με τις τρίχες. Αν σας ενοχλούν οι έντονες μυρωδιές, μπορείτε να αγοράσετε μια κρέμα με άρωμα.

2. Κάντε ένα τεστ ευαισθησίας

Μόλις αποφασίσετε για μια αποτριχωτική κρέμα, και αν είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ ευαισθησίας. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι τα συστατικά του προϊόντος δεν θα προκαλέσουν αλλεργίες ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο δέρμα σας.

Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα κρέμας στην περιοχή του σώματος που θέλετε να αποτριχώσετε και αφαιρέστε την μετά το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες. Εάν μετά από 24 ώρες δεν παρατηρήσετε καμία ερυθρότητα, κνησμό ή ερεθισμό, μπορείτε πιθανότατα να χρησιμοποιήσετε το προϊόν με ασφάλεια.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι κόκκινο, ερεθισμένο, ξεφλουδισμένο ή υποφέρετε κνησμό, δεν πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να αξιολογήσει εάν θα πρέπει να αλλάξετε τη μέθοδο αποτρίχωσής σας ή να αγοράσετε έναν άλλο τύπο ειδικής κρέμας για ευαίσθητο δέρμα.

3. Εξετάστε την περιοχή που πρόκειται να αποτριχωθεί και προετοιμάστε το δέρμα σας

Είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά την περιοχή που πρόκειται να αποτριχωθεί για κοψίματα, εκδορές, έρπητα και ερεθισμένο ή ηλιοκαμένο δέρμα. Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις βλάβες, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να επουλωθούν πλήρως πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν.

Δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζετε αποτριχωτική κρέμα στα ρουθούνια, τα αυτιά, τα φρύδια και το δέρμα γύρω από τα μάτια. Επίσης, μην εφαρμόζετε ποτέ αυτή την κρέμα στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό ή τις θηλές.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι καθαρό και στεγνό. Αν έχετε πολύ μακριές τρίχες, καλό είναι να τις κόψετε πρώτα με ψαλίδι για να διευκολύνετε τη διαδικασία αποτρίχωσης.

4. Εφαρμόστε την αποτριχωτική κρέμα

A woman applies cream to her legs.
Ένα παχύ, ομοιόμορφο στρώμα κρέμας τοποθετείται συνήθως στην περιοχή που πρόκειται να αποτριχωθεί. Βεβαιωθείτε ότι η κρέμα καλύπτει πλήρως όλες τις τρίχες.

Για να εφαρμόσετε σωστά το προϊόν, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Γενικά, τοποθετείται ένα παχύ, ομοιόμορφο στρώμα κρέμας στην περιοχή που πρόκειται να αποτριχωθεί, φροντίζοντας να καλυφθούν πλήρως όλες οι τρίχες.

Αποφύγετε να τρίψετε την κρέμα στο δέρμα. Η εφαρμογή έχει να κάνει με την ομοιόμορφη επάλειψη. Μάλιστα, ορισμένες εμπορικές παρουσιάσεις συνοδεύονται από μια σπάτουλα που διευκολύνει το έργο.

Το κλειδί είναι να τοποθετείτε την κρέμα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ανάπτυξης της τρίχας, για να διευκολύνετε την επαφή της τρίχας με το προϊόν. Όταν τελειώσετε, πλύνετε αμέσως τα χέρια σας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με μια φυσική μέθοδο αποτρίχωσης με καραμέλα

5. Αφήστε την αποτριχωτική κρέμα να δράσει

Για να κάνει το προϊόν τη δουλειά του, πρέπει να δράσει για μερικά λεπτά. Δώστε προσοχή στο χρόνο που συνιστάται στις οδηγίες χρήσης. Ο χρόνος αυτός μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10 λεπτών, ανάλογα με την περιοχή που πρόκειται να αποτριχωθεί.

Η κρέμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα αν παραμείνει περισσότερο από το συνιστώμενο χρονικό διάστημα. Μη νομίζετε ότι αν παρατείνετε τη δράση της τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα ή ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αναπτυχθούν οι τρίχες. Αντιθέτως, μπορεί να καταλήξετε με σοβαρούς τραυματισμούς, όπως εγκαύματα.

Επίσης, δεν πρέπει να αφαιρείτε την κρέμα πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο, καθώς κινδυνεύετε να μην αφαιρέσετε όλες τις τρίχες. Ρυθμίστε έναν χρονοδιακόπτη ή ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνό σας για να είστε σίγουροι.

Είναι σύνηθες να αισθάνεστε κάποιο τσούξιμο στην περιοχή, ενώ το προϊόν λειτουργεί. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε κάψιμο ή ερεθισμό, αφαιρέστε αμέσως την κρέμα.

6. Αφαιρέστε την κρέμα και τα μαλλιά

Μετά τον υποδεικνυόμενο χρόνο, ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε το προϊόν. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή μια υγρή πετσέτα, κάνοντας απαλές κινήσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της τρίχας. Φροντίστε να αφαιρέσετε όλη την κρέμα και όλες τις τρίχες που έχουν βγει από το δέρμα σας.

7. Καθαρισμός και ενυδάτωση

Αφού αφαιρέσετε την αποτριχωτική κρέμα, πλύνετε το δέρμα σας με ζεστό νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα. Αν δεν ξεπλύνετε το προϊόν, οι χημικές ουσίες μπορεί να συνεχίσουν τη δράση τους και να προκαλέσουν εγκαύματα.

Στη συνέχεια, στεγνώστε απαλά το δέρμα σας χωρίς να το τρίψετε. Τέλος, απλώστε μια ενυδατική λοσιόν ή κρέμα για να αποφύγετε την ξηρότητα και τον ερεθισμό.

Συμβουλές για αποτελεσματική και ασφαλή αποτρίχωση

Αν ακολουθήσετε όλα τα βήματα που περιγράφονται εδώ, θα μπορέσετε να αφαιρέσετε τις ανεπιθύμητες τρίχες αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στις παρακάτω πρόσθετες συμβουλές για να αποφύγετε τις παρενέργειες:

  • Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Μην το χρησιμοποιείτε εάν έχει λήξει.
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά την εφαρμογή της κρέμας και αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια ή το πρόσωπό σας όταν τη χρησιμοποιείτε.
  • Μην ξυρίζεστε ή επαναχρησιμοποιείτε την αποτριχωτική κρέμα στην ίδια περιοχή για 72 ώρες μετά την εφαρμογή.
  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, το κολύμπι, το μαύρισμα και τη χρήση αντιιδρωτικών ή αρωματικών προϊόντων για 24 ώρες μετά την αποτριχωτική κρέμα.
  • Μην χρησιμοποιείτε αυτό το είδος αποτρίχωσης εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιείτε φάρμακα για την ακμή ή έχετε ιατρικές παθήσεις όπως ροδόχρους ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση.

Πρόληψη θυλακίτιδας

Όπως λένε οι ειδικοί, η θυλακίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές παρενέργειες που σχετίζονται με την αποτρίχωση. Πρόκειται για τη φλεγμονή του θύλακα της τρίχας, δηλαδή της δομής όπου αναπτύσσονται οι τρίχες.

Η φλεγμονή αυτή εκδηλώνεται με μικρές λευκές φλύκταινες. Μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό και πόνο και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε ουλές και σπυράκια.

Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση εξαφανίζεται από μόνη της χωρίς να χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν πιο περίπλοκες καταστάσεις, με επιμονή και επέκταση του πύου, στις οποίες είναι απαραίτητη η χρήση αντιβιοτικών.

Για να προλάβετε την επιπλοκή, εκτός από την τήρηση των συμβουλών που έχουν ήδη αναφερθεί, κάντε ήπια απολέπιση του δέρματός σας σε τακτική βάση, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, φροντίστε να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο αμέσως μετά την αποτρίχωση.

Λεία, λαμπερή επιδερμίδα σε λίγα λεπτά

Η αποτρίχωση με αποτριχωτική κρέμα μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να πετύχετε λεία, χωρίς τρίχες επιδερμίδα μέσα σε λίγα λεπτά. Ακολουθώντας τα βήματα και τις συμβουλές που μοιραστήκαμε μαζί σας σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να απολαύσετε αποτελεσματική, ανώδυνη και ασφαλή αποτρίχωση στην άνεση του σπιτιού σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.