Ασκήσεις Crossfit για παιδιά: Ανακαλύψτε τα οφέλη τους

Το Crossfit είναι μια μέθοδος εκγύμνασης η οποία έχει γίνει δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το έχει πετύχει σε τέτοιο βαθμό που πλέον μπορούμε να βρούμε ασκήσεις Crossfit για παιδιά με εξαιρετικά σωματικά και πνευματικά οφέλη.
Ασκήσεις Crossfit για παιδιά: Ανακαλύψτε τα οφέλη τους
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Θέλετε να ξεκινήσει τον αθλητισμό το παιδί σας; Σας προτείνουμε τις ασκήσεις Crossfit για παιδιά καθώς πρόκειται για ένα σύστημα εκγύμνασης ιδιαίτερα ωφέλιμο για παιδιά.

Πριν μπούμε στο θέμα όμως, γνωρίζετε τι είναι το Crossfit; Είναι ένα σύστημα εκγύμνασης και σωματικού συντονισμού το οποίο περιλαμβάνει λειτουργικές κινήσεις που πρέπει να εκτελεστούν με υψηλή ένταση και συνεχείς εναλλαγές.

Το ενδιαφέρον αναφορικά με το Crossfit για παιδιά είναι ότι αναμειγνύει ασκήσεις όπως την Ολυμπιακή γυμναστική και το τρέξιμο. Λειτουργεί για παιδιά από 4 έως 12 ετών. Διαφέρει από το κανονικό Crossfit στην ένταση, καθώς είναι ελάχιστη, και στις ασκήσεις που εκμεταλλεύονται το σωματικό βάρος. Επιπλέον, επικεντρώνεται στη βελτίωση της κίνησης.

Ασκήσεις Crossfit για παιδιά

Το σημαντικό εδώ είναι πως την ώρα που διασκεδάζουν τα παιδιά ξεκινούν και μια ρουτίνα η οποία θα τους προσφέρει σωματικά και πνευματικά οφέλη. Το Crossfit για παιδιά επικεντρώνεται στο παιχνίδι επειδή στη συνέχεια οι προπονητές μπορούν να τα καθοδηγήσουν σε ρουτίνες που επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση των μυών και των αρθρώσεων. Κάποια παιδιά ίσως λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς.

Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν πολλά σωματικά οφέλη από την εξάσκηση Crossfit για παιδιά. Μέσω αυτού μπορούν να διεγείρουν τις σωματικές τους ικανότητες μέχρι να ενηλικιωθούν, προβάλλοντας τους εαυτούς τους σαν αθλητές υψηλής απόδοσης.

Γυναίκες κάθε ηλικίας γυμνάζονται
Τα αθλήματα είναι ωφέλιμα σε κάθε ηλικία και στα παιδιά αυτή η συνήθεια μπορεί να τα ακολουθήσει μέχρι την ενηλικίωση.

Αυξάνουν την αερόβια ικανότητα

Η αερόβια ικανότητα μπαίνει στο παιχνίδι όταν εξασκούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε χαμηλή ή μέτρια ένταση. Εδώ, το σώμα χρησιμοποιεί υδατάνθρακες και λίπος ως πηγή ενέργειας.

Έτσι, με την εξάσκηση του Crossfit, τα παιδιά αυξάνουν την αερόβια ικανότητά τους. Ταυτόχρονα, βελτιώνουν τους δείκτες ταχύτητας-ευκινησίας, τη μυϊκή δύναμη, και τη σύνθεση του σώματος.

Ασκήσεις Crossfit για παιδιά – Βελτιώνουν τη γενική φυσική κατάσταση

Οι ασκήσεις Crossfit για παιδιά είναι λειτουργικές και πολυχρηστικές. Εμπλέκουν, δηλαδή, διάφορες περιοχές του σώματος τις οποίες γυμνάζουν ταυτόχρονα. Αυτό επηρεάζει τη βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης επιτρέποντας πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

Προάγουν την ανάπτυξη των οστών και των μυών

Καθώς τα οστά και οι μύες των παιδιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται, το Crossfit θα τα βοηθήσει να τεντωθούν και να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Βοηθά επίσης το ασβέστιο να δεθεί πιο εύκολα και αποδοτικά με τα οστά, αυξάνοντας την πυκνότητά τους.

Αναπτύσσουν τον συντονισμό

Οι ασκήσεις Crossfit για παιδιά επικεντρώνονται και στην επίγνωση του σώματος, των περιορισμών του, και των ικανοτήτων του. Οι κινήσεις που χρησιμοποιεί το Crossfit βοηθούν στην ανάπτυξη του συντονισμού και των ψυχοκινητικών ικανοτήτων χάρη στους συνδυασμούς και τις εναλλαγές που περιλαμβάνει αυτή η μέθοδος.

Ασκήσεις Crossfit για παιδιά – Αποτρέπουν μελλοντικούς τραυματισμούς

Με την εξάσκηση του Crossfit τα παιδιά βελτιώνουν τη δύναμή τους. Βασιζόμενοι στους νευρομυϊκούς μηχανισμούς, οι μύες μπορούν να απελευθερώσουν ενέργεια. Επιπλέον, αυτή η ρουτίνα που περιλαμβάνει δύναμη σε μικρή ηλικία μειώνει την πρόκληση τραυματισμών σε μελλοντικούς αθλητές.

Ασκήσεις Crossfit για παιδιά – Συναισθηματικά οφέλη

Το Crossfit για παιδιά περιλαμβάνει μια ομάδα διασκεδαστικών ασκήσεων που έχουν ως στόχο τη συνεργασία των παιδιών προκειμένου να προοδεύσουν. Γι’ αυτό, αποκτούν και συναισθηματικά οφέλη. Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά στα πιο σημαντικά.

Απελευθερώνουν ενέργεια

Σε κάποιες χώρες, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί ένα πολύ κοινό ψυχικό πρόβλημα στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Αυτή η παθολογία προκαλεί επεισόδια έλλειψης προσοχής, υπερδραστηριότητας, και παρορμητικότητας οδηγώντας σε μαθησιακά προβλήματα.

Ένας καλός τρόπος να συμπληρώσετε τη θεραπεία γι’ αυτή την πάθηση είναι οι ασκήσεις Crossfit για παιδιά καθώς θα τα βοηθήσουν να απελευθερώσουν και να ισορροπήσουν την περίσσια ενέργεια. Αυτές οι ασκήσεις θα μειώσουν το άγχος και θα αυξήσουν την ικανότητα συγκέντρωσης.

Δημιουργούν συνήθειες πειθαρχίας

Τα παιδιά που κάνουν Crossfit αναπτύσσουν συνήθειες πειθαρχίας οι οποίες θα τους επιτρέψουν να πετύχουν τους στόχους τους. Μαθαίνουν να εργάζονται για να επιτύχουν έναν στόχο και καταλαβαίνουν ότι αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά αλλά δεν είναι αδύνατο.

Βελτιώνουν την ποιότητα ύπνου

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, είναι απαραίτητο να καθιερώσουν σταθερά μοτίβα ύπνου. Αν δε γίνει αυτό μπορεί να προκληθούν σωματικά και πνευματικά προβλήματα. Έτσι, οι ασκήσεις Crossfit συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μετά τη σωματική προσπάθεια.

Αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μικρή ηλικία και ο εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να αμφιβάλλουν για το σώμα και τις ικανότητές τους. Ωστόσο, κάνοντας αθλήματα θα αναπτύξουν αυτοπεποίθηση η οποία θα τα οδηγήσει στην εξερεύνηση των νέων τους δυνατοτήτων, δίνοντάς τους κίνητρο για να πετύχουν τους στόχους τους και αυτό θα επηρεάσει την εμφάνισή τους.

Βελτιώνουν τις κοινωνικές σχέσεις

Για τα παιδιά, οι σχέσεις τους με τους συνομήλικούς τους είναι πολύ σημαντικές. Για την ακρίβεια, από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μελλοντικό τους κοινωνικό δέσιμο. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ασκήσεις Crossfit για παιδιά γίνονται με μια ομάδα παιδιών της ίδιας ηλικίας και προάγουν την ομαδική δουλειά, τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που συνδέονται. Αναμφίβολα, αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους ενήλικες του αύριο.

Κοριτσάκι κρατά ζωγραφιστά βάρη
Οι ασκήσεις Crossfit για παιδιά προάγουν τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη.

Ασκήσεις Crossfit για παιδιά – Γενικές προφυλάξεις

Για την εξάσκηση του Crossfit θα πρέπει να είναι πάντα παρών ένας εξειδικευμένος προπονητής. Εκείνος θα τα καθοδηγήσει σωστά ώστε να εκτελέσουν τις κινήσεις, αποφεύγοντας τραυματισμούς.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουν τους προπονητές οι γονείς σχετικά με τη σωματική και ψυχολογική κατάσταση των παιδιών τους. Έτσι, θα μπορέσουν να εφαρμόσουν ασκήσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στις ικανότητες του καθενός.

Είναι κρίσιμο για παιδιά έως 12 ετών να μη χρησιμοποιούν βάρη ώστε να μην ασκούν υπερβολική πίεση στα οστά και τους μυς που ακόμη αναπτύσσονται.

Καθώς το Crossfit είναι μια μέθοδος στην οποία η ένταση είναι σημαντική, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε αν υπάρχουν πιθανές καρδιακές ή συγγενείς παθήσεις προς αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων. Αν δεν είστε προσεκτικοί, αυτές οι ασθένειες μπορεί να είναι μοιραίες. Αυτή η κατάσταση έχει ανιχνευτεί σε αθλητές όλων των ειδών σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο νέους όσο και ενήλικες.

Ασκήσεις Crossfit για παιδιά – Ναι ή όχι;

Σε αυτό το άρθρο, σας μιλήσαμε για το πώς οι ασκήσεις Crossfit για παιδιά ενισχύουν τις ικανότητές τους καθώς και για τα σωματικά και συναισθηματικά οφέλη τους. Τώρα μπορείτε να αποφασίσετε καλύτερα για το αν είναι καλό να ξεκινήσει το παιδί σας μια σχέση με τον αθλητισμό και τις υγιεινές συνήθειες.

Να θυμάστε ότι τα αθλήματα ή η σωματική συντήρηση θα επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, θα διευκολύνουν την αντίληψή τους για το σώμα τους σε σχέση με τον χώρο, μια σημαντική δεξιότητα σε όλα τα στάδια της ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.