Ασκήσεις Kegel για άνδρες: Τι πρέπει να ξέρετε γι αυτές

Οι ασκήσεις Kegel είναι γνωστές για τη χρησιμότητά τους για τις εγκύους. Ωστόσο, μπορούν επίσης να αποδειχθούν χρήσιμες για τους άνδρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε αυτό το άρθρο, μάθετε τα πάντα για τις ασκήσεις Kegel για άνδρες.
Ασκήσεις Kegel για άνδρες: Τι πρέπει να ξέρετε γι αυτές
Eva María Rodríguez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γυμνάστρια Eva María Rodríguez.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Παρόλο που οι ασκήσεις Kegel για άνδρες δεν είναι τόσο γνωστές όσο και για τις εγκύους, όλοι μπορούν να τις κάνουν. Οι ασκήσεις Kegel για τους άνδρες δεν διαφέρουν από αυτές των γυναικών και προσφέρουν τις ίδιες ωφέλειες.

Οι ασκήσεις Kegel χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του πυελικού εδάφους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ακράτειας της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα υπάρχει ήδη, μπορείτε να προσπαθήσετε να το ανακουφίσετε ή τουλάχιστον να σταματήσετε την ανάπτυξή του. Επιπλέον, μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου.

Οφέλη από τις ασκήσεις Kegel για άνδρες

Οι ασκήσεις Kegel είναι πολύ ευεργετικές για τους άνδρες. Η ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους έχει πολλά οφέλη. Από τη μία πλευρά, τονίζει τους μυς του πυελικού εδάφους, οι οποίοι βοηθούν στην πρόληψη ή τη βελτίωση της ακράτειας των ούρων.

Μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους άνδρες πριν και μετά την αφαίρεση του προστάτη. Επίσης, σε περίπτωση διαβήτη και υπερδραστηριότητας της ουροδόχου κύστης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μύες του πυελικού εδάφους είναι αδύναμοι. Έτσι, όλα όσα κάνετε για να τους ενισχύσετε θα είναι πολύ ευεργετικά.

Από την άλλη πλευρά, οι ασκήσεις Kegel παρεμβαίνουν στους μύες που εμπλέκονται στη σεξουαλική επαφή. Στην περίπτωση των ανδρών, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και να αποτρέψουν την πρόωρη εκσπερμάτωση. Επίσης, μπορούν να εντείνουν τους οργασμούς.

εξέταση σε γιατρό
Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα προστάτη μπορούν να επωφεληθούν από τις ασκήσεις Kegel.

Πώς να αναγνωρίσετε τους μυς του πυελικού εδάφους;

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε πρώτα τους μύες του πυελικού εδάφους για να μπορείτε να κάνετε σωστά τις ασκήσεις Kegel. Αυτό είναι πολύ απλό. Πρέπει απλώς να σταματήσετε τη ροή των ούρων και να σφίξετε τους μυς που χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε τη διέλευση αερίου.

Με αυτήν την απλή άσκηση, θα μπορείτε να εντοπίσετε τα μέρη του σώματος που εμπλέκονται. Επιπλέον, εάν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε τη ροή των ούρων όταν το κάνετε, θα συνειδητοποιήσετε επίσης την ανάγκη άσκησης αυτής της περιοχής.

Μόλις εντοπίσετε τους μυς του πυελικού εδάφους, μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις σε οποιαδήποτε θέση. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να τις κάνετε ξαπλωμένοι.

Πώς να κάνετε ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις Kegel είναι πολύ εύκολο να γίνουν. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεστε κανένα τύπο εξοπλισμού ή μηχάνημα για να τις κάνετε. Αρκετές σύντομες συνεδρίες την ημέρα αποδίδουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μόλις ένας άντρας εντοπίσει τους μύες του πυελικού εδάφους, πρέπει να συμπιέσει (μιμείται τι πρέπει να κάνει για να πάρεχει ούρα και αέρια) για λίγα δευτερόλεπτα (έως πέντε) και στη συνέχεια να χαλαρώσει. Αυτή είναι μια άσκηση Kegel. Είναι καλύτερο να κάνετε μεταξύ 10 και 20 επαναλήψεις έως τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναπνέετε κανονικά ενώ τις κάνετε και να αποφεύγετε να κρατάτε την αναπνοή σας. Επίσης, είναι σημαντικό να πιέζετε σκληρά, φανταζόμενοι ότι ο μυς σας ανυψώνεται. Αποφύγετε τη μετακίνηση των μυών των γλουτών, των μηρών ή της κοιλιάς.

Μπορεί αυτή η πρακτική να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή;

Ένα από τα μεγάλα οφέλη των ασκήσεων Kegel είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη σεξουαλική ζωή ανδρών και γυναικών. Ομοίως, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για ορισμένα ανδρικά προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Από αυτήν την άποψη, μια μελέτη δείχνει ότι οι ασκήσεις Kegel για τους άνδρες βελτιώνουν τη στυτική λειτουργία, τον έλεγχο της εκσπερμάτωσης και την ένταση του οργασμού. Σε αυτήν τη συγκεκριμένη μελέτη, άνδρες με χρόνια προστατίτιδα και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου (επίσης γνωστό ως χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα) επωφελήθηκαν περισσότερο από αυτούς.

Οι ιατροί συμφωνούν και συστήσουν ασκήσεις Kegel για άνδρες με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Ο λόγος είναι ότι ενισχύουν τον μυ του βολβοσπόγγιου, ο οποίος επιτρέπει στο πέος να γεμίσει με αίμα κατά τη διάρκεια της στύσης, να αντλήσει κατά την εκσπερμάτωση και να αδειάσει την ουρήθρα μετά την ούρηση.

ανδρας σε τουαλέτα
Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βελτιώσουν την ακράτεια ούρων σε άνδρες που πάσχουν από αυτήν την πάθηση.

Πρέπει να τις κάνετε τακτικά

Είτε ως προληπτικό μέτρο είτε ως θεραπεία, οι ασκήσεις Kegel ωφελούν τους άνδρες που τις κάνουν τακτικά. Δεδομένου του πόσο εύκολο είναι να γίνουν και πόσο λίγο χρόνο χρειάζονται, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να τις κάνετε παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη καθιερωμένη ρουτίνα (όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας). Έτσι, δεν βοηθούν μόνο στη βελτίωση του ελέγχου του σφιγκτήρα αλλά και στη μείωση της στυτικής λειτουργίας και στην πρόληψη της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Αυτά είναι τρία κοινά προβλήματα στους άνδρες στα γηρατειά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Staff, M. C. (2012). Kegel exercises for men: Understand the benefits – Mayo Clinic. Disponible en: http://www.mayoclinic.org/kegel-exercises-for-men/ART-20045074?p=1
  • Uravylioglu A, Kutlutürkan S, Kılıç D. Effect of Kegel exercises on prevention of urinary and fecal incontinence in patients with prostate cancer undergoing radiotherapy. Annals of Oncology. 2019 ;30:v838. Disponible en: https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)60242-5/pdf
  • Bridgeman, Bruce, and Steven G. Roberts. “The 4-3-2 method for Kegel exercises.” American journal of men’s health 4.1 (2010): 75-76.
  • Ferreira, C.H.J., Dwyer, P.L., Davidson, M. et al. Does pelvic floor muscle training improve female sexual function? A systematic review. Int Urogynecol J 261735–1750 (2015). Disponible en: https://doi.org/10.1007/s00192-015-2749-y
  •  Sharif H, Puppo V, El Fekih M. Importance of Kegel Exercises for Male and Female Sexuality and Prevention of Vaginismus. The Journal of Sexual Medicine. 2017;14(5):e340. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2017.04.604
  • Cohen D, Gonzalez J, Goldstein I. The Role of Pelvic Floor Muscles in Male Sexual Dysfunction and Pelvic Pain. Sexual Medicine Reviews. 2016;4(1):53-62. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.sxmr.2015.10.001
  • Kegel Exercises for Men: What are Kegel Exercises? Kegel FAQs| UCLA Urology. Uclahealth.org. 2020. Disponible en: https://www.uclahealth.org/urology/prostate-cancer/kegel-exercises-for-men
  • Nazarpour, Soheila, et al. “Effects of sex education and Kegel exercises on the sexual function of postmenopausal women: a randomized clinical trial.” The journal of sexual medicine 14.7 (2017): 959-967.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.