Ατορβαστατίνη: Χαρακτηριστικά και χρήσεις

Η ατορβαστατίνη, όπως και οι άλλες στατίνες, είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω της ικανότητάς της να αναστέλλει επιλεκτικά και ανταγωνιστικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση χοληστερόλης.
Ατορβαστατίνη: Χαρακτηριστικά και χρήσεις
Sara Viruega

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sara Viruega.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ατορβαστατίνη είναι ένα φάρμακο που ανήκει στη φαρμακολογική οικογένεια των στατινών. Αυτές χρησιμοποιούνται ευρέως για τη σταθεροποίηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης έτσι ώστε να αποτρέπονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις και να θεραπεύεται επίσης η δυσλιπιδαιμία.

Η υπερβολική χοληστερόλη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση τέτοιων ασθενειών και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματος, καθώς είναι ο πρόδρομος πολλών ορμονών.

Έτσι, πρέπει να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας εντός των φυσιολογικών περιθωρίων: όχι πολύ υψηλά και όχι πολύ χαμηλά. Αυτό συμβαίνει επειδή το έλλειμμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθείτε αυστηρά οποιεσδήποτε οδηγίες θεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις

απεικόνιση καρδιάς

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο στόχος της ατορβαστατίνης είναι η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων σε ασθενείς με υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ένα σύνολο παθολογιών που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Ανάμεσά τους οι εξής:

 • Καρδιαγγειακή υπέρταση
 • Συγκοπή
 • Έμφραγμα μυοκαρδίου
 • Εγκεφαλικό ή εγκεφαλοαγγειακή νόσος
 • Περιφερική αγγειακή νόσος

Αναμφίβολα, αυτές οι ασθένειες προκαλούν μια σειρά παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη. Επομένως, προσπαθήστε να αποφύγετε τα εξής:

 • Το κάπνισμα είναι η συσσώρευση τοξικών χημικών που οδηγούν σε προβλήματα υγείας. Τα άτομα που καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου από τα αντίστοιχα άτομα που δεν καπνίζουν.
 • Ένας καθιστικός τρόπος ζωής είναι συνηθισμένος καθώς ο πληθυσμός των ανεπτυγμένων χωρών συνηθίζει σταδιακά σε λιγότερη σωματική δραστηριότητα. Όπως και με τον καπνό, η έλλειψη άσκησης διπλασιάζει τις πιθανότητές σας για καρδιακές παθήσεις.
 • Οι κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν επίσης σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Ατορβαστατίνη: Επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα

Η ατορβαστατίνη, όπως και οι άλλες στατίνες, είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω της ικανότητάς της να αναστέλλει επιλεκτικά και ανταγωνιστικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση χοληστερόλης.

Ειδικά το 3-υδροξυ-3-μεθυλογλουταρικό συνένζυμο Α  (HMG-CoA) που είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή του HMG-CoA σε μεβαλονικό. Αυτός είναι ο πρόδρομος των στείρων ενώσεων, όπως η χοληστερόλη.

Έτσι, η ατορβαστατίνη μειώνει τις ποσότητες του μεβαλονικού αναστέλλοντας επίσης την αναγωγάση HMG-CoA και έτσι την ποσότητα χοληστερόλης που παραμένει στο ήπαρ.

Επιπλέον, σημειώστε ότι αυτός ο μηχανισμός επηρεάζει επίσης τη ρύθμιση των υποδοχέων LDL – γνωστοί ως «κακή» χοληστερόλη – και την πρόσληψη αυτών των λιποπρωτεϊνών από την κυκλοφορία.

Η μείωση της κακής χοληστερόλης ή της LDL είναι το τελικό αποτέλεσμα τέτοιων διεργασιών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι ακόμη υπό μελέτη σε πειράματα και κλινικές δοκιμές.

Ατορβαστατίνη: Παρενέργειες

φραγμένη αρτηρία

Παρά το ότι είναι αρκετά καλό, αυτό το φάρμακο δεν εξαιρείται από την παραγωγή ορισμένων παρενεργειών.

Μερικές από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι ήπιες και εξαφανίζονται μόνες τους. Εδώ είναι μερικές από τις πιο συχνές:

 • Γαστρεντερικά προβλήματα
 • Πονοκέφαλος
 • Ασθένεια
 • Αϋπνία

Ομοίως, υπάρχουν άλλες καταγεγραμμένες σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ωστόσο, αυτές δεν οφείλονται απαραίτητα στη θεραπεία από αυτό το φάρμακο. Μεταξύ άλλων:

Συμπέρασμα

Η ατορβαστατίνη ανήκει στην οικογένεια φαρμάκων στατίνης και χρησιμοποιείται κυρίως στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η υιοθέτηση υγιών συνηθειών είναι η καλύτερη πρόληψη, οπότε μείνετε δραστήριοι και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγοντας συνήθειες όπως το κάπνισμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Goes, P., Lima, A. P. S., Melo, I. M., Rêgo, R. O. C. C., & Lima, V. (2010). Effect of Atorvastatin in radiographic density on alveolar bone loss in wistar rats. Brazilian Dental Journal. https://doi.org/10.1590/S0103-64402010000300003
 • Fernández de Bobadilla, J., Moreno, R., Fernández, C., Martínez García, A., Sánchez Maestre, C., & Ezpeleta Echevarri, D. (2009). Efecto del tratamiento intensivo con atorvastatina frente a dosis estándar de estatinas en el riesgo de ictus de pacientes con enfermedad coronaria previa. Metaanálisis de cinco ensayos aleatorizados con 25.709 pacientes. Revista de Neurología. https://doi.org/10.33588/rn.4811.2009069
 • Soler, A., Deig, E., Guil, J., Rodríguez-Martín, M., Guelar, A., & Pedrol, E. (2006). Eficacia y tolerancia de la atorvastatina en el tratamiento de la dislipemia secundaria a tratamiento antirretroviral. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13091265

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.