Συγγενής καρδιοπάθεια: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά;

Η συγγενής καρδιοπάθεια είναι το πιο κοινό γενετικό ελάττωμα. Το επίπεδο σοβαρότητάς της, καθώς και η θεραπεία που πραγματοποιείται ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση. Σήμερα, το επίπεδο επιβίωσης έχει αυξηθεί σημαντικά.
Συγγενής καρδιοπάθεια: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η συγγενής καρδιοπάθεια είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει περίπου το 1% των νεογνών. Συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η καρδιά του μωρού αναπτύσσεται. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ήδη, η λέξη «συγγενής» σημαίνει ότι αυτή η παθολογία υπάρχει ήδη από τη γέννηση.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η συγγενής καρδιοπάθεια είναι το πιο κοινό γενετικό ελάττωμα. Χάρη στις εξελίξεις στην επιστήμη, ο αριθμός των ενηλίκων με αυτό το πρόβλημα είναι σήμερα μεγαλύτερος από τα μωρά που γεννιούνται με αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν παρά πεθαίνουν από αυτήν την κατάσταση. Φυσικά, όσοι φτάνουν στην ενήλικη ζωή χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση για την αποφυγή επιπλοκών.

Τι ακριβώς είναι η συγγενής καρδιοπάθεια;

Τα μέρη της καρδιάς

Μπορεί να πιστεύετε ότι η συγγενής καρδιοπάθεια είναι μία μόνο κατάσταση, αλλά υπάρχουν πολλές παραλλαγές της. Στην πραγματικότητα, είναι μια ομάδα ασθενειών των οποίων το κοινό χαρακτηριστικό είναι η παρουσία δομικών αλλοιώσεων στην καρδιά.

Αυτές οι μεταβολές συμβαίνουν λόγω αποτυχίας στο σχηματισμό του οργάνου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής περιόδου. Για παράδειγμα, η καρδιά του μωρού αρχίζει να σχηματίζεται από τη σύλληψη και ολοκληρώνεται κατά την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Κανονικά, για να σχηματιστεί η καρδιά, πρέπει να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδοχικών σταδίων. Γενικά, η συγγενής καρδιοπάθεια εμφανίζεται όταν ορισμένα από αυτά τα στάδια δεν ολοκληρώνονται εγκαίρως. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι μια μη κανονική καρδιά.

Αιτίες

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η συγκεκριμένη αιτία των συγγενών καρδιακών παθήσεων. Παρόλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας από αυτές τις παθολογίες. Αυτοί είναι:

 • Γενετικοί παράγοντες. Το οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών καρδιακών παθήσεων. Επίσης, συνήθως αποτελούν μέρος χρωμοσωμικών ή γενετικών συνδρόμων, όπως το σύνδρομο Down, το σύνδρομο DiGeorge και άλλα.
 • Λοιμώξεις. Όταν η μητέρα έχει λοιμώξεις όπως σύφιλη ή ερυθρά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εμβρύου με δυσπλασίες.
 • Διατροφική κατάσταση. Αυτό συμβαίνει όταν μια μητέρα είτε είναι υπέρβαρη ή έχει περίσσεια βιταμίνης Α ή δεν έχει ιώδιο ή φυλλικό οξύ. Μπορεί επίσης να έχει μια ασθένεια όπως ο σακχαρώδης διαβήτης που αυξάνει την πιθανότητα μη φυσιολογικής εμβρυϊκής ανάπτυξης.
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, η κατανάλωση αλκοόλ και / ή καπνού, καθώς και η χρήση ορισμένων φαρμάκων, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης συγγενών παθήσεων.

Συγγενής καρδιοπάθεια: Συμπτώματα και τύποι

απεικόνιση καρδιάς

Τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου εμφανίζονται είτε αμέσως μετά τον τοκετό είτε λίγους μήνες αργότερα. Τα κύρια συμπτώματα σε ένα νεογέννητο παιδί είναι:

 • Δυσκολία στο φαγητό
 • Γρήγορη αναπνοή
 • Μοβ ή μπλε χείλη
 • Καχεκτική ανάπτυξη

Οι διαφορετικοί τύποι συγγενών καρδιακών παθήσεων εμπίπτουν σε τρεις ομάδες, δηλαδή:

 • Προβλήματα λόγω υπερβολικής ροής αίματος μέσω των πνευμόνων. Υπάρχει αύξηση της πίεσης και της προσπάθειας στους πνεύμονες σε αυτούς τους τύπους παθολογιών. Περιλαμβάνουν προβλήματα όπως:
 1. Επίμονος αρτηριακός αγωγός
 2. Διαμετρική ή μεσοκοιλιακή επικοινωνία
 3. Κολπικό κοιλιακό κανάλι
 • Προβλήματα με κακή ροή αίματος μέσω των πνευμόνων. Λόγω αυτών, το σώμα δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Έτσι, οδηγεί σε μπλε ή μοβ χρώμα στα χείλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως:
 1. Ατρησία τριγλώχινας βαλβίδας.
 2. Πνευμονική ατρησία
 3. Μεταφορά των μεγάλων αρτηριών
 4. Τετραλογία του Fallot
 5. Διπλή δεξιά κοιλιακή έξοδος
 6. Αρτηριακός κορμός
 • Προβλήματα λόγω κακής ροής αίματος στο σώμα. Κακή μορφή καρδιακών κοιλοτήτων ή μπλοκαρίσματα στα αιμοφόρα αγγεία εμποδίζουν τη διέλευση του αίματος στο σώμα. Περιλαμβάνουν τη συνένωση της αορτής και τη στένωση της αορτής.

Άλλα δεδομένα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Για να αποφευχθεί η συγγενής καρδιοπάθεια, μια μητέρα πρέπει να κάνει τακτικές ιατρικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο φάρμακα εγκεκριμένα από τον γιατρό που την παρακολουθεί και πρέπει να προσπαθεί να αποφεύγει την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Εάν η έγκυος γυναίκα έχει σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να διατηρήσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο φροντίζει μια μητέρα τον εαυτό της, είναι μερικές φορές αδύνατο να αποφευχθεί η συγγενής καρδιακή νόσος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γενετικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο σε αυτό.

Οι συγγενείς καρδιακές παθήσεις έχουν διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Όλα εξαρτώνται από τη φύση και τη σοβαρότητα της δυσπλασίας. Μερικές φορές, οι παθολογίες πρέπει να επιλυθούν αμέσως μόλις γεννηθεί το μωρό και, σε άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να τις ανακαλύψετε ενώ το παιδί μεγαλώνει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Granado, F. M., & de Cardiología Pediátrica, S. (2008). Epidemiología de las cardiopatías congénitas. Servicio de Cardiología Pediátrica, Hospital Infantil Universitario La Paz, Madrid.[Consultado el 10 de junio de 2013]. Disponible en www.secardioped/protocolos.es
 • Friesen, R. H. (2010). Cardiopatía congénita. In Anestesia. Secretos. https://doi.org/10.1016/b978-84-8174-941-0.50061-6
 • Born, D. (2009). 8. Cardiopatia congênita. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. https://doi.org/10.1590/s0066-782×2009001300008

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.