Camu Camu: Τι είναι, οφέλη και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Το Camu camu είναι ένα εξωτικό φρούτο που ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία.
Camu Camu: Τι είναι, οφέλη και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Τελευταία ενημέρωση: 04 Απριλίου, 2023

Το Camu camu ή κάμου κάμου (Myrciaria dubia) είναι ένα τυπικό φρούτο από την περιοχή του Αμαζονίου που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και είναι ένα από τα εξωτικά φρούτα με την υψηλότερη συγκέντρωση αυτής της θρεπτικής ουσίας. Βρίσκεται κυρίως στις νότιες χώρες της αμερικανικής ηπείρου και έχει εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πολύ διαφορετικά είδη φρούτων μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικές ηπείρους. Χάρη στην πρόοδο της υλικοτεχνικής υποδομής, είναι πλέον δυνατή η αγορά τους σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη.

Βέβαια, είναι πάντα καλύτερο να πηγαίνετε στη χώρα προέλευσης για να απολαύσετε μια αυθεντική γεύση. Σε κάθε περίπτωση, όταν διατίθενται στο εμπόριο κατεψυγμένα, η γεύση τους είναι συνήθως επίσης καλή.

Διατροφική αξία του camu camu

Από διατροφική άποψη, το camu camu είναι ένα φρούτο πολύ χαμηλής ενεργειακής αξίας. Παρέχει μόνο 24 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια πολτού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι νερό.

Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά, τα απλά σάκχαρα είναι τα κυριότερα, με 4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια φρούτου. Ακόμα κι έτσι, χάρη στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, δεν θα υπάρξουν υπερβολικές αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το καλύτερο μέρος έρχεται όταν αναλύουμε τα μικροθρεπτικά συστατικά. Τα 100 γραμμάρια camu camu παρέχουν υψηλή ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης C. Στην πραγματικότητα, οι ημερήσιες ανάγκες αυτής της ουσίας υπερκαλύπτονται με 20 γραμμάρια του φρούτου.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε τα αντιοξειδωτικά με τη μορφή πολυφαινολών. Μιλάμε για ενώσεις που μπορούν να εξουδετερώσουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, δημιουργώντας οφέλη για την υγεία.

Πάνω απ’ όλα ξεχωρίζουν οι ανθοκυανίνες, οι οποίες χαρακτηρίζουν επίσης τα βατόμουρα και τις μελιτζάνες. Οι ενώσεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθολογιών.

Περιέχουν επίσης τανίνες, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που είναι επίσης χαρακτηριστικές των σταφυλιών. Είναι αποτελεσματικές στην προστασία από αλλοιώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mini Reviews in Medicinal Chemistry.

Arándanos.
Τα μύρτιλα είναι επίσης πλούσια σε ανθοκυανίνες. Το χρώμα αυτών των φαγώσιμων προδίδει τον πλούτο τους σε αντιοξειδωτικά.

Οφέλη του camu camu

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι το camu camu είναι ένα πολύ θετικό φρούτο για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στην παρουσία της βιταμίνης C.

Αυτό το θρεπτικό συστατικό διεγείρει τις έμφυτες και προσαρμοστικές γραμμές άμυνας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός γίνεται λιγότερο ευάλωτος σε μολύνσεις από ιούς. Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για την ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου, ενός ανόργανου συστατικού που δεν είναι άμεσα διαθέσιμο και του οποίου η έλλειψη οδηγεί σε αναιμία.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει αυτή η τροφή μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης και της ανάπτυξης πολλών σχετικών παθολογιών. Είναι σημαντικό, για το σκοπό αυτό, να εξασφαλίζεται η παρουσία των λαχανικών στην καθημερινή διατροφή. Ιδιαίτερα τα εξωτικά φρούτα, τα οποία μπορούν να παρέχουν πολλές πολυφαινόλες.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθούν τα οφέλη των φυτικών ινών. Όχι μόνο μειώνει τη δυσκοιλιότητα, αλλά λειτουργεί και ως ενεργειακό υπόστρωμα για τα βακτήρια που ζουν στον πεπτικό σωλήνα. Χάρη σε αυτές, βελτιώνεται η πυκνότητα του μικροβιόκοσμου, η οποία είναι το κλειδί για τη βελτιστοποίηση της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Camu camu και παχυσαρκία

Από αυτή την άποψη, ορισμένες έρευνες είναι ελπιδοφόρες. Αν και έχουν γίνει σε ζώα, φαίνεται ότι το camu camu έχει την ικανότητα να τροποποιεί τη μικροβιακή χλωρίδα προς το καλύτερο.

Αυτή η τροποποίηση θα μπορούσε να αυξήσει τις ενεργειακές δαπάνες των οργανισμών και να μειώσει τη συσσώρευση λιπιδίων στα εσωτερικά όργανα. Και οι δύο λειτουργίες είναι απαραίτητες για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν στους ανθρώπους. Προς το παρόν, το camu camu δεν μπορεί να θεωρηθεί, από μόνο του, φρούτο για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, δευτερευόντως, οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι το camu camu μπορεί να μειώσει την παρουσία σύνθετων παθολογιών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, πάνω απ’ όλα, από τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών του.

Πώς να το καταναλώσετε;

Το Camu camu μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ή με τη μορφή χυμού. Ένας απλός τρόπος παρασκευής του είναι να διαλύσετε 50 γραμμάρια πολτού σε ένα λίτρο νερό και στη συνέχεια να τα χτυπήσετε όλα μαζί.

Είναι επίσης δυνατό να βρείτε την ίδια την τροφή σε μορφή σκόνης ή δισκίων. Αυτή η μορφή διευκολύνει τη συμπερίληψή του σε διάφορα ροφήματα ή smoothies.

Camu camu powder.
Η σκόνη Camu camu κυκλοφορεί και διανέμεται πιο εύκολα από ό,τι τα φρέσκα φρούτα του.

Μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C

Το Camu camu είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Δεν είναι διαδεδομένο σε όλες τις χώρες, αλλά, χάρη στην τεχνολογία, κυκλοφορεί όλο και περισσότερο σε διαφορετικά μέρη.

Μπορείτε πάντα να καταφύγετε σε κατεψυγμένα φρούτα ή σε σκόνη, τα οποία διατηρούν πολλά από τα οφέλη του. Πρόκειται για μια πιο συμπυκνωμένη επιλογή, οπότε προσέξτε να μην το παρακάνετε.

Αν θέλετε λοιπόν να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C στη διατροφή σας, μη διστάσετε να αναζητήσετε το camu camu στη μορφή που σας ταιριάζει καλύτερα. Μπορείτε επίσης να το βρείτε με άλλες ονομασίες, όπως carnu carnu.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Anhê, Fernando F., et al. “Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice.” Gut 68.3 (2019): 453-464.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Donado-Pestana, C. M., Moura, M. H. C., de Araujo, R. L., de Lima Santiago, G., de Moraes Barros, H. R., & Genovese, M. I. (2018). Polyphenols from Brazilian native Myrtaceae fruits and their potential health benefits against obesity and its associated complications. Current opinion in food science19, 42-49.
  • Koleckar V, Kubikova K, Rehakova Z, et al. Condensed and hydrolysable tannins as antioxidants influencing the health. Mini Rev Med Chem. 2008;8(5):436-447. doi:10.2174/138955708784223486
  • Langley, Paul C., et al. “Antioxidant and associated capacities of Camu camu (Myrciaria dubia): a systematic review.” The journal of alternative and complementary medicine 21.1 (2015): 8-14.
  • Suresh S, Begum RF, Singh S A, V C. Anthocyanin as a therapeutic in Alzheimer’s disease: A systematic review of preclinical evidences. Ageing Res Rev. 2022;76:101595. doi:10.1016/j.arr.2022.101595

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.