Χέννα: φυσικός τρόπος να βάφετε τα μαλλιά σας

Εσείς βάφετε τα μαλλιά σας; Η χέννα είναι απόλυτα φυσικό προϊόν που δεν μπορεί μόνο να βάψει τα μαλλιά σας, αλλά μπορεί να επαναφέρει τη δύναμή τους, χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες των βιομηχανικών βαφών μαλλιών.
Χέννα: φυσικός τρόπος να βάφετε τα μαλλιά σας

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουνίου, 2019

Εσείς βάφετε τα μαλλιά σας; Η χέννα είναι απόλυτα φυσικό προϊόν που δεν μπορεί μόνο να βάψει τα μαλλιά σας, αλλά μπορεί να επαναφέρει τη δύναμή τους, χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες των βιομηχανικών βαφών μαλλιών. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε ότι υπάρχει ένα φυσικός τρόπος να βάφετε τα μαλλιά σας με χέννα και πώς να την χρησιμοποιήσετε.

Τι είναι η χέννα;

“Χέννα” είναι το αραβικό όνομα ενός θάμνου γνωστού με το επιστημονικό όνομα Lawsonia inermis, από τον οποίο προέρχεται μια φυσική βαφή με κοκκινωπό χρώμα.

Η βαφή με χέννα παράγεται από τα φύλλα, τα οποία πρώτα αποξηραίνονται και μετά κονιορτοποιούνται. Αυτή τη σκόνη μπορείτε να την εφαρμόσετε στα μαλλιά σας για να τα χρωματίσετε αλλά επίσης και σαν προσωρινό τατουάζ για την επιδερμίδα σας.

Οφέλη της χέννας για να βάφετε τα μαλλιά σας

Η χέννα είναι προϊόν 100% φυτικής προέλευσης, χωρίς πρόσθετες ουσίες και κάνει καλό στα μαλλιά με τους εξής τρόπους:

 • Δεν ξεβάφει ούτε απομακρύνει το χρώμα των μαλλιών
 • Βάφει τα μαλλιά με φυσική απόχρωση
 • Δυναμώνει και χαρίζει όγκο στα μαλλιά. Έτσι αποτελεί εξαιρετική λύση για όσους έχουν λεπτά ή εύθραυστα μαλλιά.
 • Αφήνει τα μαλλιά λαμπερά και γυαλιστερά
 • Η βαφή κρατάει περίπου 3 μήνες και ξεβάφει σταδιακά. Έτσι είναι λιγότερο προφανής η αλλαγή του χρώματος.
 • Καλύπτει πλήρως τις γκρίζες τρίχες
 • Η χέννα δίνει κοκκινωπό χρώμα, αλλά μπορεί να συνδυαστεί με άλλα φυτά για να δημιουργήσει διάφορα άλλα χρώματα. Η ουδέτερη χέννα δεν περιέχει χρώμα και χρησιμοποιείται σαν μάσκα θρέψης μαλλιών.
 • Μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε όσο συχνά θέλετε.
βάφετε τα μαλλιά - χένα

Κίνδυνοι όταν βάφετε τα μαλλιά σας με εμπορικές βαφές

Όταν χρησιμοποιούμε χέννα για να βάψουμε τα μαλλιά μας, δεν κάνουμε μόνο καλό στα μαλλιά μας επειδή χρησιμοποιούμε ένα φυσικό προϊόν, αλλά γλιτώνουμε από τις βλαβερές επιπτώσεις των βαφών του εμπορίου που περιέχουν οξυζενέ και αμμωνία. Το οξυζενέ και η αμμωνία είναι δύο χημικές ουσίες που βλάπτουν τα μαλλιά και το δέρμα του κεφαλιού και η εκτενής τους χρήση μπορεί να προκαλέσει τα εξής προβλήματα και συμπτώματα:

 • Ερεθισμό στο δέρμα του κεφαλιού
 • Έλλειψη ισορροπίας της φυσικής λιπαρότητας των μαλλιών, με αποτέλεσμα είτε λιπαρά είτε ξηρά μαλλιά
 • Τριχόπτωση
 • Λεπτά, εύθραυστα και ταλαιπωρημένα μαλλιά
 • Ψαλίδα

Πώς χρησιμοποιώ τη χέννα;

Ποτέ μην ξεχνάτε να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί του προϊόντος.

Ακολουθούν οι γενικές οδηγίες:

 • Ανακατέψτε χέννα σε σκόνη με χυμό λεμόνι, μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής πάστα. Ο χυμός λεμόνι επιτρέπει στη βαφή να εισχωρήσει βαθύτερα στην τρίχα.
 • Αφήστε το μείγμα σε ένα καλυμμένο πλαστικό μπολ για τουλάχιστον 8 ώρες. Μπορείτε να το ετοιμάσετε πριν πέσετε για ύπνο για να το χρησιμοποιήσετε το πρωί.
 • Πλύνετε καλά τα μαλλιά σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε μαλακτικό και στεγνώστε τα με μια πετσέτα.
 • Χωρίστε τα μαλλιά σε τούφες και ξεκινήστε εφαρμόζοντας τη βαφή από τις ρίζες, καλύπτοντας εντελώς τα μαλλιά.
 • Αφού περάσετε όλα τα μαλλιά σας, τυλίξτε τα με σελοφάν και καλύψτε τα με μια πετσέτα.
 • Αφήστε τη χέννα να δράσει για μία ώρα ή το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στις οδηγίες του προϊόντος που αγοράσατε.
 • Λουστείτε όπως συνήθως, προσέχοντας να ξεπλύνετε καλά το προϊόν.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να αποφύγουν τα παιδιά σας τις ψείρες.

Όπως είπαμε παραπάνω, η χέννα χρησιμοποιείται επίσης για προσωρινά τατουάζ και μπορεί να βάψει το δέρμα. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να φοράτε γάντια πάντα όταν δουλεύετε με χέννα για να γλιτώσετε από τυχόν λεκέδες στην επιδερμίδα που θα δυσκολευτείτε να αφαιρέσετε. 

Μπορείτε να εφαρμόσετε λίγη βαζελίνη στο μέτωπό σας και τους κροτάφους προτού ξεκινήσετε, για να μην λεκιάσετε την περιοχή γύρω από τα μαλλιά.

Τέλος, να θυμάστε ότι χρειάζεται πολλή προσοχή όταν βάφετε τα μαλλιά σας με χέννα, γιατί μπορεί να λερώσει τα ρούχα σας.

βάφετε τα μαλλιά - χενα

Πού θα την βρω;

Μπορείτε να βρείτε χέννα σε καταστήματα βοτάνων, μαγαζιά φυσικών προϊόντων και καταστήματα με αραβικά προϊόντα. Μπορείτε επίσης να την αγοράσετε από το ίντερνετ.

Μην ξεχνάτε ότι το προϊόν που θα αγοράσετε δεν πρέπει να περιέχει χημικές ουσίες και θα πρέπει να είναι εντελώς φυσικό. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που έχουν την χέννα σαν συστατικό αλλά δεν είναι απόλυτα φυσικά. Προσέξτε: το προϊόν είναι αγνή σκόνη χέννας ή απλά περιέχει χέννα; Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Σε αυτό το άρθρο, αναφερόμαστε μόνο στην καθαρή, φυσική χέννα σε μορφή σκόνης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.