Τι είναι η χημειοποίηση του επιπεφυκότα;

Η χημειοποίηση του επιπεφυκότα είναι ένδειξη οφθαλμικού ερεθισμού. Είναι μια καλοήθης φλεγμονώδης διαδικασία που επηρεάζει τον επιπεφυκότα, μια σχεδόν διαφανή μεμβράνη που αποτελεί την εξωτερική επιφάνεια του βολβού του ματιού.
Τι είναι η χημειοποίηση του επιπεφυκότα;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 15 Απριλίου, 2024

Η χημειοποίηση του επιπεφυκότα είναι ένδειξη οφθαλμικού ερεθισμού. Είναι μια καλοήθης φλεγμονή που επηρεάζει τον επιπεφυκότα, μια σχεδόν διαφανή μεμβράνη που αποτελεί την εξωτερική επιφάνεια του βολβού του ματιού. Καλύπτει τόσο τον σκληρό χιτώνα (το λευκό μέρος του ματιού) όσο και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις ή οφθαλμικές λοιμώξεις. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες. Το μειονέκτημα είναι ότι αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να επιδεινωθεί και να μεταβάλει την όραση ή την ικανότητα κλεισίματος του ματιού. Πώς μπορείτε να την αναγνωρίσετε; Ποια είναι η θεραπεία της; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τι είναι η χημειοποίηση του επιπεφυκότα;

Η χημειοποίηση του επιπεφυκότα είναι η φλεγμονή της βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει τον βολβό του ματιού. Σύμφωνα με δημοσίευση του Mount Sinai Health System, η εμφάνισή της συνδέεται με αλλεργίες, λοιμώξεις, τραυματισμούς ή επιπλοκή από οφθαλμική χειρουργική επέμβαση.

Εξαιτίας αυτού, δεν πρόκειται για ασθένεια αυτή καθαυτή, αλλά μάλλον για σύμπτωμα. Μπορεί να εμφανιστεί μονόπλευρα ή αμφίπλευρα. Επιπλέον, δεν είναι μεταδοτική και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών και των δύο φύλων.

Ο επιπεφυκότας είναι η μεμβράνη που επενδύει τον σκληρό χιτώνα και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Όταν εμφανίζεται η χημειοθεραπεία, ο ερεθισμός του προκαλεί διόγκωση και οίδημα. Έτσι, το μάτι μοιάζει με μια μεγάλη φουσκάλα γεμάτη υγρό.

Η χημειοποίηση συνήθως περιορίζεται στο εξωτερικό του ματιού. Το πρόβλημα είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η φλεγμονώδης διαδικασία φτάνει μέχρι τον κερατοειδή. Ο κερατοειδής είναι ένας από τους φακούς που επιτρέπει στις ακτίνες του φωτός να εστιάζουν σωστά στο μάτι.

Όταν προσβάλλεται, η όραση επηρεάζεται. Από την άλλη πλευρά, η πάθηση αυτή μπορεί να γίνει υποτροπιάζουσα και χρόνια, ειδικά όταν συνδέεται με αλλεργικές διεργασίες. Εξ ου και η σημασία της σωστής θεραπείας.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Μια δημοσίευση μέσω του Vision Center εξηγεί ότι η χημειοποίηση προκαλεί τη συσσώρευση υγρών στα βλέφαρα και στη μεμβράνη που καλύπτει τα μάτια. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζονται και άλλα συμπτώματα όπως πόνος και κνησμός, τα οποία συνήθως αυξάνονται όταν ανοίγουμε και κλείνουμε τα μάτια. Άλλες κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Υγρά μάτια
 • Υπερβολική δακρύρροια
 • Ερυθρότητα και ερεθισμός των ματιών
 • Διπλωπία
 • Θολή όραση
 • Αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι

Εάν η φλεγμονή γίνει σοβαρή, μπορεί να συσσωρευτεί τόσο πολύ υγρό ώστε το μάτι να μοιάζει με φουσκάλα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κλείσουν εντελώς το βλέφαρο και, όταν προχωρήσει στον κερατοειδή, η οπτική οξύτητα μειώνεται.

Νομίζουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε: Σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού

Χημειοποίηση του επιπεφυκότα: Αίτια

Η χημειοποίηση του επιπεφυκότα δεν είναι μια ασθένεια αυτή καθαυτή. Είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση που μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Οι πιο συχνές αιτίες της είναι οι ακόλουθες:

 • Τραυματισμοί του οφθαλμού. Αυτοί προκαλούνται συνήθως από την επαφή με επιθετικούς παράγοντες, όπως χημικά προϊόντα, και σωματίδια σκόνης. Επίσης, οφείλονται σε επιθετικό τρίψιμο των ματιών.
 • Μολυσματικές διεργασίες. Για παράδειγμα, υπάρχει η επιπεφυκίτιδα, η οποία προκαλείται από ιούς ή βακτήρια.
 • Αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Αγγειοοίδημα. Πρόκειται για οίδημα (σχηματισμός οιδήματος) κάτω από το δέρμα, τους βλεννογόνους και τον υποβλεννογόνιο ιστό.
 • Νόσος του Graves.
 • Προβλήματα του θυρεοειδούς, όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

Άλλες πιθανές αιτίες

Μερικές φορές η χημειοποίηση του επιπεφυκότα είναι σύμπτωμα που σχετίζεται με κατακράτηση υγρών. Όταν ένα άτομο πάσχει από σοβαρό οίδημα (η κύρια αιτία είναι ορισμένα φάρμακα), τα συμπτώματα μπορεί να εξαπλωθούν στο μάτι.

Αν και σπάνια, ένας όγκος στο περιπρωκτικό τμήμα του ματιού μπορεί να προκαλέσει χημειοποίηση του επιπεφυκότα. Το ίδιο συμβαίνει εάν υπάρχει μεταβολή στη ροή των οφθαλμικών υγρών. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκληθεί ακόμη και από την παραμονή σε πολύ ξηρό κλίμα.

Πώς διαγιγνώσκεται;

Προκειμένου να διαγνωστεί η χημειοποίηση του επιπεφυκότα, είναι απαραίτητο ο γιατρός να πραγματοποιήσει μια σωστή φυσική εξέταση. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζει πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα, ποια άλλα συμπτώματα έχουν εμφανιστεί, αν υπήρξε κάποιος εκλυτικός παράγοντας κ.λπ.

Ιδανικά, η εξέταση πρέπει να γίνεται από οφθαλμίατρο. Με γυμνό μάτι μπορεί να παρατηρηθεί ερυθρότητα του σκληρού χιτώνα ή του εσωτερικού τμήματος των βλεφάρων. Επιπλέον, η δακρύρροια και το πρήξιμο του επιπεφυκότα είναι πολύ χαρακτηριστικές ενδείξεις.

Γιατρός εξετάζει τα μάτια γυναίκας Τι είναι η χημειοποίηση του επιπεφυκότα;

Θεραπείες

Η θεραπεία της χημειοποίησης του επιπεφυκότα εξαρτάται από την αιτία. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να γίνει σωστή διάγνωση. Διαφορετικά, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και να επηρεάσει την όραση ή να υποτροπιάσει και να γίνει χρόνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάλληλη ιατρική θεραπεία είναι επαρκής. Όταν η αιτία είναι βακτηριακή λοίμωξη, όπως η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες. Εάν είναι ιογενούς προέλευσης, χρησιμοποιούνται άλλα είδη οφθαλμικών σταγόνων.

Σε όλες τις περιπτώσεις, συνιστάται η εφαρμογή κρύων κομπρεσών στο μάτι. Όταν οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αντιισταμινικά φάρμακα. Πρόκειται για φάρμακα που σε πολλές περιπτώσεις διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή και μειώνουν την αντίδραση του οργανισμού στο εν λόγω αλλεργιογόνο.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας; Κρύψτε τους με φυσικό τρόπο!

Μπορεί να προληφθεί η χημειοποίηση του επιπεφυκότα;

Αν και δεν είναι πάντα εφικτό, η χημειοποίηση του επιπεφυκότα μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αποτρέποντας την επαφή των ματιών με επιθετικούς ή μολυσματικούς παράγοντες.

Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προστατευτικά για τα μάτια όποτε βρίσκεστε σε ένα “επικίνδυνο” περιβάλλον, όπως σε μέρη όπου φυσάει πολύ και σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στο μάτι.

Για να αποφύγετε τις μολύνσεις, είναι σημαντικό να μην αγγίζετε τα μάτια σας με βρώμικα χέρια. Αποθαρρύνεται επίσης η κοινή χρήση καλλυντικών προϊόντων ή ο μη καθαρισμός των φακών επαφής.

Οι πάσχοντες από αλλεργία θα πρέπει να μένουν μακριά από την ουσία που προκαλεί την αντίδραση. Αν δεν τα καταφέρουν, είναι χρήσιμο να έχουν μαζί τους αντιισταμινικά για να επιβραδύνουν την αντίδραση όταν αυτή εμφανιστεί.

Τι να θυμάστε

Η χημειοποίηση του επιπεφυκότα είναι μια κατάσταση που συχνά προκαλεί πόνο, πρήξιμο των ματιών, αδυναμία κλεισίματος του ματιού, ακόμη και παραμόρφωση της όρασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις ή λοιμώξεις.

Αν και συνήθως είναι καλοήθης, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα έναν ειδικό όταν εμφανίζονται συμπτώματα. Στη συνέχεια μπορεί να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την αιτία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.