Χοροθεραπεία: 5 οφέλη και πώς να την εξασκήσετε στο σπίτι

Η χοροθεραπεία προσελκύει την προσοχή επειδή συνδυάζει τη σωματική άσκηση με το χορό. Ανακαλύψτε πέντε λόγους για να την εξασκήσετε και μερικές συμβουλές.
Χοροθεραπεία: 5 οφέλη και πώς να την εξασκήσετε στο σπίτι
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου, 2023

Στην αναζήτηση ενός υγιεινού και διασκεδαστικού τρόπου ζωής, η χοροθεραπεία έχει κερδίσει δημοτικότητα ως μια επιλογή άσκησης που συνδυάζει τη ρυθμική κίνηση με τη μουσική. Αυτό το είδος άσκησης, γνωστό και ως “χορευτική γυμναστική”, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και βοηθά στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα πέντε κορυφαία οφέλη της χοροθεραπείας και πώς μπορείτε να την κάνετε στην άνεση του σπιτιού σας. Από την απώλεια βάρους έως την ενίσχυση των προσωπικών σχέσεων, θα ανακαλύψουμε πώς αυτή η μορφή σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σας ευεξία.

Η χοροθεραπεία, κάτι μεταξύ της σωματικής άσκησης και της τέχνης του χορού

Η καταγωγή της χοροθεραπείας είναι από την Ευρώπη και, από εκεί, εξαπλώθηκε σε διάφορες ηπείρους, ιδίως στη Λατινική Αμερική. Αυτή η μοναδική και ευέλικτη άσκηση, δεν περιορίζεται σε ένα μόνο μουσικό είδος, αλλά περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ρυθμών, από merengue, salsa και reggaeton, μέχρι hip hop.

Σύμφωνα με την Blanca Libia Monsalve, απόφοιτο του τμήματος Σωματικής Κουλτούρας, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας χοροθεραπείας, εκτελείτε μια σειρά ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιήσουν διάφορα μέρη του σώματος και να αυξήσουν την καρδιαγγειακή αντίσταση. Ορισμένες από τις συνήθεις ασκήσεις περιλαμβάνουν τις επιλογές που αναφέρονται παρακάτω.

Βάδισμα

Μια βασική μορφή άσκησης στη χοροθεραπεία. Το βάδισμα περιλαμβάνει περπάτημα στο ρυθμό της μουσικής, το οποίο βοηθά στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής αντοχής.

Cross-step

Σε αυτή την κίνηση, τα πόδια διασταυρώνονται το ένα πάνω στο άλλο ενώ κινούνται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Είναι μια δραστηριότητα που σχετίζεται με την ενδυνάμωση των μυών των ποδιών και την αύξηση της σταθερότητας.

Θέση V

Αυτή συνίσταται στο άνοιγμα και το κλείσιμο των ποδιών σε ένα μοτίβο παρόμοιο με το γράμμα “V”. Αυτή η άσκηση γυμνάζει τους μύες των ποδιών και των γλουτών, βελτιώνοντας τον συντονισμό και τη δύναμη.

Χοροθεραπεία και τρέξιμο επί τόπου

Πρόκειται για μια συνηθισμένη αερόβια δραστηριότητα στη χοροθεραπεία. Αποτελείται από την ανύψωση των γονάτων ενώ τρέχετε επί τόπου στο ρυθμό της μουσικής. Αυτό βοηθά στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού, στην καύση θερμίδων και στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Jumping jack

Αυτή η κλασική κίνηση είναι ιδανική για την αύξηση της έντασης της χοροθεραπευτικής σας ρουτίνας. Ξεκινήστε με τα πόδια σας ενωμένα και πηδήξτε, ανοίγοντας τα πόδια σας και σηκώνοντας ταυτόχρονα τα χέρια σας. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στην αρχική θέση.

Τα Jumping jack βελτιώνουν την αντοχή, γυμνάζουν τους μύες του σώματος και διεγείρουν την καύση θερμίδων.

5 οφέλη από τη χοροθεραπεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χοροθεραπεία είναι μια πρακτική που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για τη γενική ευεξία. Εκτός του ότι αποτελεί έναν διασκεδαστικό τρόπο άσκησης, έχει θετικό αντίκτυπο σε διάφορες περιοχές του σώματός μας.

1. Απώλεια βάρους

Σε μια έρευνα, η Alina Acanda και η Aleida Best αναφέρουν ότι είναι δυνατόν να κάψετε μεταξύ 500 και 1000 θερμίδες, ανάλογα με το μεταβολισμό του κάθε ατόμου. Η δραστηριότητα αυτή συνδυάζει χορευτικές κινήσεις με αερόβιες ασκήσεις, γεγονός που βοηθά στην αποτελεσματική καύση του λίπους.

2. Βελτίωση της χωρητικότητας των πνευμόνων

Η χοροθεραπεία περιλαμβάνει ρυθμικές και συντονισμένες κινήσεις που απαιτούν βαθιά, ελεγχόμενη αναπνοή. Κατά τη διάρκεια της χοροθεραπείας, οι πνεύμονές σας καλούνται να εργαστούν σκληρότερα, οδηγώντας σε βελτίωση της πνευμονικής χωρητικότητας.

Μάλιστα, έρευνα στο Journal of Integrative Medicine τονίζει ότι αποτελεί συνιστώμενη δραστηριότητα για άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

3. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Ο χορός επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και προάγει την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος. Αυτό, με τη σειρά του, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της καρδιάς και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής αντοχής. Η χοροθεραπεία είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ασκηθείτε και να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

4. Ωφελεί το κεντρικό νευρικό σύστημα

Ο χορός είναι μια δραστηριότητα που απασχολεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό και έχει θετικό αντίκτυπο στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Με την κίνηση στο ρυθμό της μουσικής και κάνοντας συντονισμένες κινήσεις, διεγείρεται η απελευθέρωση ενδορφινών, νευροδιαβιβαστών υπεύθυνων για τη δημιουργία συναισθημάτων ευεξίας.

Επιπλέον, η χοροθεραπεία βοηθά στη βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας, καθώς διεγείρει τις νευρικές συνδέσεις και προωθεί μεγαλύτερη πνευματική ευκινησία.

5. Ενισχύει τις προσωπικές σχέσεις

Η χοροθεραπεία δεν ωφελεί μόνο το σώμα, αλλά και τις προσωπικές σχέσεις. Η συμμετοχή σε μαθήματα ή ομαδικές συνεδρίες σας επιτρέπει να αλληλεπιδράσετε με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για το χορό και την άσκηση. Αυτό δημιουργεί ένα κοινωνικά εμπλουτισμένο περιβάλλον όπου ενθαρρύνεται η διασκέδαση, η αμοιβαία υποστήριξη και η παρακίνηση.

Πώς να ξεκινήσετε τη χοροθεραπεία στο σπίτι;

Η χοροθεραπεία είναι κατάλληλη για άτομα κάθε ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία χορού ή ειδικές δεξιότητες για να ξεκινήσετε. Παιδιά, νέοι και ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την πρακτική και να την προσαρμόσουν στις ατομικές τους ανάγκες και ικανότητες.

Θα μοιραστούμε μαζί σας τα βασικά βήματα, ώστε να μπορέσετε να λάβετε τα οφέλη αυτής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ποικιλία και διασκέδαση στη ρουτίνα άσκησης στο σπίτι σας:

  1. Βρείτε έναν κατάλληλο χώρο.
  2. Επιλέξτε την αγαπημένη σας μουσική και βεβαιωθείτε ότι έχει καλό ρυθμό.
  3. Προθερμανθείτε- αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις διατάσεων, ήπια άλματα ή αερόβιες κινήσεις χαμηλής έντασης για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και να προετοιμάσετε τους μυς σας.
  4. Ακολουθήστε τα διαδικτυακά σεμινάρια.
  5. Δημιουργήστε τη δική σας ρουτίνα. Συνδυάστε διαφορετικά βήματα και χορευτικές κινήσεις με τη μουσική που έχετε επιλέξει. Μη φοβάστε να γίνετε δημιουργικοί και να προσθέσετε το δικό σας στυλ.
  6. Προσκαλέστε φίλους ή την οικογένεια, ο χορός με παρέα μπορεί να είναι ακόμα πιο διασκεδαστικός.
  7. Θέστε στόχους και να είστε συνεπείς.

Χοροθεραπεία, μια διασκεδαστική δραστηριότητα γυμναστικής

Η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης σωματικής και ψυχικής υγείας. Η χοροθεραπεία έχει γίνει μια πολύ ελκυστική επιλογή, καθώς είναι διασκεδαστική και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με αυτήν είναι ότι μπορεί να ασκηθεί σε εξειδικευμένους χώρους καθώς και στο σπίτι. Αρκεί να αφιερώσετε 20 έως 30 λεπτά, προκειμένου να αποκομίσετε τα σημαντικά οφέλη της. Είστε έτοιμοι γι’ αυτό;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.